Arancini
Bij het zien van deze arancini denk je al snel aan een bitterbal. Eigenlijk is dit het ook, maar dan op de Italiaanse manier, gevuld met risottorijst en mozzarella. Risotto balletjes schijnen een specialiteit uit Sicilië te zijn. Arancini maak je van afgekoelde risotto. In principe kun je hier iedere risotto voor gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook arancini maken van risotto die je over hebt van het avondeten. Echt super lekker en zowel warm als koud te eten. Leuk ook als eens een ander hapje bij de borrel! Nog meer zin in Italiaans eten? Bekijk ook eens onze andere Italiaanse recepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 15 stuks
- 200 gr risottorijst
- 1 bol mozzarella
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 1 ei
- Halve courgette
- 100 gr zongedroogde tomaten
- 1 ui
- 600 ml groentebouillon
- Klein glaasje witte wijn
- Paneermeel
- Peper en zout
- Frituurvet (of zonnebloemolie)
- Klontje roomboter
Lekker met
- Pimentmayonaise of truffelmayonaise
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en fruit deze kort aan in een beetje boter. Voeg de rijstkorrels toe en bak ze kort totdat ze glazig zien.
Blus de risotto af met de witte wijn. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst op een laag pitje koken totdat het vocht opgenomen is. Snijd de courgette en tomaatjes klein en voeg deze toe aan de risotto.
Voeg nu weer een soeplepel bouillon toe aan de risotto en wacht tot het vocht opgenomen is door de rijst. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is. De korrel dient zacht te worden. Je mag pas nieuwe bouillon toevoegen als de rijst al het vocht opgenomen heeft.
Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe. Breng de risotto op smaak met peper en zout en laat deze volledig afkoelen.
Klop het ei los in een kommetje en verdeel het paneermeel over een bordje.
Snijd de mozzarella in blokjes.
Neem een handje risotto en leg de mozzarella in het midden. Vorm een balletje ter grootte van een golfbal. Druk het rondom goed aan. Haal het risotto balletje eerst door het losgeklopte ei en dan door de paneermeel.
Laat de balletjes iets opstijven in de koelkast.
Bak de arancini in ongeveer vijf minuten goudbruin in frituurvet. Je kan ook een pannetje met zonnebloemolie verwarmen tot 180 graden en de risotto balletjes daarin bakken.
Serveer de arancini met een lekkere mayonaise.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in