Nieuwjaarsrolletjes

Allereerst wil ik jullie een heel gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar toewensen. Ik ben super dankbaar dat jullie mijn blog lezen. Ik werk hier met veel plezier aan en vind het ontzettend leuk om jullie comments, tweets, en facebook berichten te lezen. Dus  heel erg bedankt daarvoor en laten we proosten op een nieuw culinair jaar!

Net als die oliebollen was het bakken van nieuwjaarsrolletjes ook traditie bij ons thuis. In het noorden des lands noemen ze dit ook wel kniepertjes. Met de hele familie zaten we om de tafel, mijn vader bakte de wafeltjes en wij rolden ze om de beurt om tot rolletjes. Met verbrande vingers tot gevolg. Deze traditie is bij mijn oma begonnen, die maakt ze vroeger altijd. Dit recept is ook nog van haar, ik had vroeger al een klein kookschriftje gemaakt en daar zat dit recept nog in. Helemaal vergeeld, maar echt de lekkerste rolletjes ooit.

Zo maak je het
In het recept staat meel, maar ik gebruik altijd bloem.

Ik heb ongeveer 150 ml water bij de suiker gedaan. Zorg er voor dat de suiker onder water staat, anders krijg je meer een karamel.

Vervolgens doe je de bloem in een kom en daar voeg je het suikerwater aan toe. Daarna de gesmolten boter en tot slot de eieren.  Verdun het mengsel met water, totdat het van je lepel afloopt. Zoals pannenkoekenbeslag zeg maar.

Laat een wafelijzer goed heet worden. Als het groene lampje brandt is, je ijzer klaar om te gebruiken.

Verdeel een lepel beslag over het ijzer en sluit de deksel.

Als het groene lampje brandt is je wafeltje klaar.

Haal deze van het ijzer met een pannenkoekenmes.

Rol het wafeltje snel op met een rolstok van ongeveer 1 cm dik, of met het uiteinde van een pollepel. Vuurvaste vingers zijn hierbij reuze handig!

Als je te lang wacht, kan je het nieuwjaarsrolletje niet meer oprollen.

Vul de rolletjes met slagroom.

Stamppot Rode Bieten
My life in Pictures December
Bewaar
14 Comments
 • Jolanda

  31 december 2015 at 13:44 Beantwoorden

  Ik heb gisteren knieperties gebakken naar eigen recept (heerlijk) en heb vanochtend een lading naar mijn lieve oma (90 jaar) gebracht, zij smult elkaar jaar weer van de zelfgebakken knieperties. \r\n\r\nIk wil wel zeggen dat er een verschil is tussen nieuwjaarsrolletjes en knieperties. \r\nDe symboliek hierachter is dat het rolletje staat voor een nieuw jaar nog “opgerold”, het kniepertie is plat en eet je aan het einde van het jaar, dan is het jaar “uitgerold”.

 • Judith

  30 december 2015 at 19:04 Beantwoorden

  Mijn kniepertjes ijzer staat al 6 jaar in de kelder. Nog nooit gebruikt. Kom toevallig ieder jaar langs kraampjes waar ze verse kniepertjes verkopen. Gemak dient de mens hahaha. Ik wens jou ook een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016.

 • Annet Dunnink

  30 december 2015 at 17:39 Beantwoorden

  In de kop van Overijssel rollen wij de wafels niet op. \r\nMijn moeder haar recept…\r\n1 kilo bloem, 1 kilo suiker, 250 gram margarine (smelten), 2 tot 3 eieren, 1 zakje vanille suiker en water. Water op gevoel tot je een mooi beslag hebt. \r\nAls de nieuejaarskoeken (zoals wij ze noemen) niet hard worden een extra ei toevoegen of wat boter.\r\nIk ga ze morgen, Traditiegetrouw, bij mijn moeder bakken!\r\n\r\nGelukkig nieuwjaar!

 • Hanna Wursten

  30 december 2015 at 17:17 Beantwoorden

  Mmmm…. Wij gaan ze dit jaar ook maken met het recept dat je hier geplaatst hebt. Hoeveel gram boter is 12 eetlepels gesmolten boter? Een hele fijne jaarwisseling gewenst!

 • Louise

  31 december 2014 at 13:53 Beantwoorden

  Het wafelijzer is vanmorgen bezorgd en mijn dochter maakt nu samen met een vriendinnetje het deeg. Ben benieuwd wat her wordt, ze hebben alvast reuze lol daar in de keuken.

 • Jolande

  30 december 2014 at 09:42 Beantwoorden

  Mijn man maakt NU je recept!\r\nZiet er goed uit.\r\nHet oude recept van ons zijn we kwijt en nu dus de jouwe!

  • mieke

   30 december 2014 at 15:17 Beantwoorden

   We hebben ze gebakken de rolleltjes lekker hoor.

 • Marion

  5 januari 2013 at 23:24 Beantwoorden

  Heerlijk, ook wij hebben ze dit jaar in Zweden gebakken: ik doe er altijd een glaasje jenever bij 🙂 dan blijven ze heerlijk knapperig en de alcohol verdampt tijdens het bakken: \r\n\r\nHeerlijk inspiratie \r\nKram/Marion

  • Pauline

   6 januari 2013 at 14:30 Beantwoorden

   Oh dat is een goede tip, ga ik volgend jaar ook eens proberen. Al hebben ze hier niet de tijd om slap te worden haha 🙂

 • Pauline

  2 januari 2013 at 18:33 Beantwoorden

  Jaa dat is het ook 😉

 • Filiz

  2 januari 2013 at 16:25 Beantwoorden

  Dit lijkt me echt zo lekker!

 • Brenda (Kookt!)

  1 januari 2013 at 13:51 Beantwoorden

  Gelukkig nieuwjaar Pauline! Ik wens je veel liefde, gezondheid en geluk toe met lekkere en inspirerende recepten en nieuwe uitdagingen in 2013!

  • Pauline

   2 januari 2013 at 15:49 Beantwoorden

   Dank jullie wel. Voor jullie ook een heel gelukkig nieuw jaar met heel veel blogplezier 🙂

 • Caroline Brouwer

  1 januari 2013 at 11:07 Beantwoorden

  Happy New Year Pauline!\r\nVoor jou wordt het vast een geweldig Nieuwjaar, met in ieder geval een leuke reis naar Sicilië!

Plaats een reactie