Menu

Nieuwjaarsrolletjes

Allereerst wil ik jullie een heel gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar toewensen. Ik ben super dankbaar dat jullie mijn blog lezen. Ik werk hier met veel plezier aan en vind het ontzettend leuk om jullie comments, tweets, en facebook berichten te lezen. Dus  heel erg bedankt daarvoor en laten we proosten op een nieuw culinair jaar!

Net als die oliebollen was het bakken van nieuwjaarsrolletjes ook traditie bij ons thuis. In het noorden des lands noemen ze dit ook wel kniepertjes. Met de hele familie zaten we om de tafel, mijn vader bakte de wafeltjes en wij rolden ze om de beurt om tot rolletjes. Met verbrande vingers tot gevolg. Deze traditie is bij mijn oma begonnen, die maakt ze vroeger altijd. Dit recept is ook nog van haar, ik had vroeger al een klein kookschriftje gemaakt en daar zat dit recept nog in. Helemaal vergeeld, maar echt de lekkerste rolletjes ooit.

Zo maak je het
In het recept staat meel, maar ik gebruik altijd bloem.

Ik heb ongeveer 150 ml water bij de suiker gedaan. Zorg er voor dat de suiker onder water staat, anders krijg je meer een karamel.

Vervolgens doe je de bloem in een kom en daar voeg je het suikerwater aan toe. Daarna de gesmolten boter en tot slot de eieren.  Verdun het mengsel met water, totdat het van je lepel afloopt. Zoals pannenkoekenbeslag zeg maar.

Laat een wafelijzer goed heet worden. Als het groene lampje brandt is, je ijzer klaar om te gebruiken.

Verdeel een lepel beslag over het ijzer en sluit de deksel.

Als het groene lampje brandt is je wafeltje klaar.

Haal deze van het ijzer met een pannenkoekenmes.

Rol het wafeltje snel op met een rolstok van ongeveer 1 cm dik, of met het uiteinde van een pollepel. Vuurvaste vingers zijn hierbij reuze handig!

Als je te lang wacht, kan je het nieuwjaarsrolletje niet meer oprollen.

Vul de rolletjes met slagroom.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

 • Jolanda
  31 december 2015 om 13:44

  Ik heb gisteren knieperties gebakken naar eigen recept (heerlijk) en heb vanochtend een lading naar mijn lieve oma (90 jaar) gebracht, zij smult elkaar jaar weer van de zelfgebakken knieperties.

  Ik wil wel zeggen dat er een verschil is tussen nieuwjaarsrolletjes en knieperties.
  De symboliek hierachter is dat het rolletje staat voor een nieuw jaar nog "opgerold", het kniepertie is plat en eet je aan het einde van het jaar, dan is het jaar "uitgerold".

 • Judith
  30 december 2015 om 19:04

  Mijn kniepertjes ijzer staat al 6 jaar in de kelder. Nog nooit gebruikt. Kom toevallig ieder jaar langs kraampjes waar ze verse kniepertjes verkopen. Gemak dient de mens hahaha. Ik wens jou ook een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016.

 • Annet Dunnink
  30 december 2015 om 17:39

  In de kop van Overijssel rollen wij de wafels niet op.
  Mijn moeder haar recept...
  1 kilo bloem, 1 kilo suiker, 250 gram margarine (smelten), 2 tot 3 eieren, 1 zakje vanille suiker en water. Water op gevoel tot je een mooi beslag hebt.
  Als de nieuejaarskoeken (zoals wij ze noemen) niet hard worden een extra ei toevoegen of wat boter.
  Ik ga ze morgen, Traditiegetrouw, bij mijn moeder bakken!

  Gelukkig nieuwjaar!

 • Hanna Wursten
  30 december 2015 om 17:17

  Mmmm.... Wij gaan ze dit jaar ook maken met het recept dat je hier geplaatst hebt. Hoeveel gram boter is 12 eetlepels gesmolten boter? Een hele fijne jaarwisseling gewenst!

 • Louise
  31 december 2014 om 13:53

  Het wafelijzer is vanmorgen bezorgd en mijn dochter maakt nu samen met een vriendinnetje het deeg. Ben benieuwd wat her wordt, ze hebben alvast reuze lol daar in de keuken.

 • mieke
  30 december 2014 om 15:17

  We hebben ze gebakken de rolleltjes lekker hoor.

 • Jolande
  30 december 2014 om 09:42

  Mijn man maakt NU je recept!
  Ziet er goed uit.
  Het oude recept van ons zijn we kwijt en nu dus de jouwe!

 • Pauline
  6 januari 2013 om 14:30

  Oh dat is een goede tip, ga ik volgend jaar ook eens proberen. Al hebben ze hier niet de tijd om slap te worden haha :)

 • Marion
  5 januari 2013 om 23:24

  Heerlijk, ook wij hebben ze dit jaar in Zweden gebakken: ik doe er altijd een glaasje jenever bij :) dan blijven ze heerlijk knapperig en de alcohol verdampt tijdens het bakken:

  Heerlijk inspiratie
  Kram/Marion

 • Pauline
  2 januari 2013 om 18:33

  Jaa dat is het ook ;)

 • Filiz
  2 januari 2013 om 16:25

  Dit lijkt me echt zo lekker!

 • Pauline
  2 januari 2013 om 15:49

  Dank jullie wel. Voor jullie ook een heel gelukkig nieuw jaar met heel veel blogplezier :)

 • Brenda (Kookt!)
  1 januari 2013 om 13:51

  Gelukkig nieuwjaar Pauline! Ik wens je veel liefde, gezondheid en geluk toe met lekkere en inspirerende recepten en nieuwe uitdagingen in 2013!

 • Caroline Brouwer
  1 januari 2013 om 11:07

  Happy New Year Pauline!
  Voor jou wordt het vast een geweldig Nieuwjaar, met in ieder geval een leuke reis naar Sicilië!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.