Kniepertjes van oma
Wij aten vroeger steevast kniepertjes van oma op nieuwjaarsdag. En nu delen we haar geheime recept. Heb jij wel eens gehoord van kniepertjes? Het is de platte versie van het nieuwjaarsrolletje. Een stuk makkelijker om te maken, want zo verbrand je tenminste je vingers niet aan het hete deeg tijdens het rollen. Kniepertjes zijn lekkere zoete, krokante nieuwjaarswafeltjes. Alleen het bakken ervan is al een leuke activiteit. Je hebt alleen een speciaal kniepertjesijzer nodig (wij hebben deze) en zo kun je gezellig samen aan de keukentafel bakken. En van het deeg snoepen natuurlijk. Zelf kniepertjes maken is echt niet moeilijk. Het deeg is snel gemaakt en het bakken duurt maar 1 minuut per kniepertje.
Deze kniepertjes zijn ook leuk om weg te geven. Stop ze in een mooi blikje of doosje. Strik eromheen en klaar is je culi cadeautje.
Deze hebben wij!
Shop hierDeze hebben wij!
Dit speciale ijzer is perfect voor het maken van lekkere kniepertjes of oublies.
Ingrediënten voor 40 st.
- 250 gr boter (kamertemperatuur)
- 350 gr witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 500 gr bloem
- 2 eieren
- bakspray
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Mix de boter met de basterdsuiker en vanille suiker glad in de kom van je keukenmachine (met een handmixer kan ook).
Voeg de eieren één voor één toe en mix door elkaar.
Voeg de bloem toe en mix het geheel tot een deeg. Is het te droog? Voeg dan een eetlepel koud water toe.
Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot. Laat de deegballetjes een uurtje rusten in de koelkast.
Laat het kniepertjes ijzer heet worden en vet deze in met de bakspray.
Doe het bolletje deeg tussen de ijzers en bak het kniepertje in 1 minuut goudbruin.
Leg het kniepertje met een spatel op een rooster en laat afkoelen.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Heb ik echt een kniepertjesijzer nodig?
Ja, dat is wel het handigst. Een gewoon wafelijzer werkt vaak niet omdat het patroon grover is en het deeg dan niet goed knapperig wordt.
-
Kan ik het deeg ook invriezen?
Zeker! Maak er alvast bolletjes van en vries die los in. Zo kun je later makkelijk een paar kniepertjes bakken.
-
Mijn kniepertjes zijn zacht geworden, wat nu?
Even oppiepen in een warme oven (160 graden, 3-4 minuten) en ze worden weer knapperig. Laat ze daarna goed afkoelen.
-
Hoe groot moeten de deegballetjes zijn?
Ongeveer ter grootte van een walnoot. Als je ze te groot maakt, lopen ze uit het ijzer. Bij twijfel: begin klein.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
