DIY Ketchup uit Home Made

Ik had nog een voorraadje tomaten liggen die overrijp begonnen te raken. Omdat ik een hekel aan voedselverspilling heb, daar doe ik niet aan, besloot ik om er ketchup van te maken. Ketchup maken op Yvette haar manier. Want dan weet je zeker dat het lekker is.

Ketchup maken is niet slechts een sausje van gepureerde tomaten. Als je goed proeft, haal je de zoet zure tinten en de specerijen er wel uit. In Home Made staat een lekker recept voor ketchup, die je erg lang kunt bewaren, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk. De ketchup is kruidig, maar niet té en het zoet-zure is precies in balans.

Ik merk dat ik de DIY recepten van Home Made het aller aller leukste vind. Zo maakte ik al een keer zelf likeur, kaas, jam, gnocchi en pindakaas. Allemaal dingen die je normaal gezien in de supermarkt zou kopen, maar ik maak ze dankzij Yvette nu helemaal zelf! Wil jij ook een echte DIY-er worden, koop dan het boek of bekijk de categorie Home Made op mijn blog.

Ingrediënten voor 2 potten
1250 gr tomaten
1/2 rode paprika
1 ui fijngehakt
1/2 teen knoflook
50 ml azijn
35 gr suiker
1 tl geraspte gember
1 tl paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 mespuntje cayennepeper
1/2 tl korianderzaad
1 kruidnagel
Snuf zout en Peper

Zo maak je het
Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken.

Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen.

Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe.

Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.

Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe.

Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is.

Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten.

De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.

Bron Home Made

DIY Zelf chocoladeletter maken
Silikomart Macaronmat
Bewaar
16 Comments
 • Sinderdinck

  31 juli 2017 at 19:12 Beantwoorden

  Pauline kan ik deze ketchup ook zonder de suiker maken. Ik gebruik eigenlijk geen suiker meer.

 • Marius

  3 juni 2016 at 13:53 Beantwoorden

  Ik heb je ketchup al vaak gemaakt, want dit is gewoon de lekkerste!\r\nEn nu gebruik ik het tegenwoordig ook als basisrecept voor andere sauzen.\r\nVandaag staan er hamburgers op het menu, dus nu staat er alweer een pannetje op het vuur.\r\nDeze keer geef ik er een pittige BBQ-twist aan met jalapeño pepers en gerookte paprikapoeder.

 • Lonneke

  14 april 2016 at 19:11 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nIk wil volgende week de ketchup gaan maken. Wat moet ik met de kruidnagel doen? Op het einde de ketchup zeven, eruit vissen of vooraf fijn malen in de vijzel?

 • Anita de Groot

  6 maart 2016 at 18:19 Beantwoorden

  Gisteren gemaakt; vandaag uitgeprobeerd. Werd met gejuich ontvangen. Dit is dus een blijvertje: dank je wel!

 • Kirsten greep

  21 november 2015 at 15:53 Beantwoorden

  Ik ben bezig met het maken van ketchup. Moet de deksel erop of eraf?

 • ingo

  21 januari 2015 at 23:41 Beantwoorden

  Mooi, maar jammer dat je azijn gebruikt en de ketchup niet fermenteert. Beetje wei of zuurkoolsap er bij en 24-48 uur laten staan zodat er melkzuur gevormd wordt. Dan de koelkast in voor het te zuur wordt.

 • dennis

  28 november 2014 at 07:25 Beantwoorden

  een jaar lang bewaren, echt waar?\r\nik dacht dat eigen gemaakte ketchup altijd maar enkele dagen houdbaar was.\r\neeeuh…de kruidnagel moet er uit gevist worden neem ik aan? \r\n( sorry, beginner in de keuken)

 • Rick

  19 november 2014 at 19:58 Beantwoorden

  Waar vind ik die diy home made recepten?

 • Mara

  30 oktober 2014 at 14:50 Beantwoorden

  Ben dr nu mee bezig maar hij wordt niet dikker, Wat doe ik fout?

 • Annet

  25 augustus 2014 at 16:41 Beantwoorden

  Super! Ik vind het heerlijk om zelf jams, chutneys e.d. te maken.\r\nZoveel lekkerder dan uit de supermarkt.\r\nDus ik ga dit recept zeker uitproberen.

 • Pauline

  15 december 2012 at 14:09 Beantwoorden

  Nee hoor, ik heb gewone kristalsuiker gebruikt, maar ik denk dat je ook rietsuiker kunt gebruiken.

 • Kim

  14 december 2012 at 23:14 Beantwoorden

  Klinkt heerlijk! Maakt het nog wat uit welke soort/kleur suiker je gebruikt?\r\nliefs,\r\nKim

 • Lin

  26 november 2012 at 18:53 Beantwoorden

  Wat een origineel recept, lijkt me super om eens te maken. En je hebt er lekker lang plezier van 😉

Plaats een reactie