fbpx
Menu

DIY Ketchup uit Home Made

Ik had nog een voorraadje tomaten liggen die overrijp begonnen te raken. Omdat ik een hekel aan voedselverspilling heb, daar doe ik niet aan, besloot ik om er ketchup van te maken. Ketchup maken op Yvette haar manier. Want dan weet je zeker dat het lekker is.

Ketchup maken is niet slechts een sausje van gepureerde tomaten. Als je goed proeft, haal je de zoet zure tinten en de specerijen er wel uit. In Home Made staat een lekker recept voor ketchup, die je erg lang kunt bewaren, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk. De ketchup is kruidig, maar niet té en het zoet-zure is precies in balans.

Ik merk dat ik de DIY recepten van Home Made het aller aller leukste vind. Zo maakte ik al een keer zelf likeur, kaas, jam, gnocchi en pindakaas. Allemaal dingen die je normaal gezien in de supermarkt zou kopen, maar ik maak ze dankzij Yvette nu helemaal zelf! Wil jij ook een echte DIY-er worden, koop dan het boek of bekijk de categorie Home Made op mijn blog.

Ingrediënten voor 2 potten
1250 gr tomaten
1/2 rode paprika
1 ui fijngehakt
1/2 teen knoflook
50 ml azijn
35 gr suiker
1 tl geraspte gember
1 tl paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 mespuntje cayennepeper
1/2 tl korianderzaad
1 kruidnagel
Snuf zout en Peper

Zo maak je het
Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken.

Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen.

Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe.

Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.

Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe.

Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is.

Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten.

De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.

Bron Home Made

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

  • Erna de Reijger
    26 september 2019 om 16:46

    Haal je van de tomaten de pitjes weg gebruik je alles van de tomaat om te koken.

    Beantwoorden
  • Silvana
    1 september 2019 om 17:11

    Pauline, ontvel je de tomaten eerst of stop je ze er met vel in?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 september 2019 om 12:07

    Ik doe het gewoon met vel.

    Beantwoorden
  • Ria jordans
    13 augustus 2019 om 20:32

    Kan je ook saus uit de diepvries gebruiken voor de ketchup..?

    Beantwoorden
  • Ka
    4 juli 2019 om 14:12

    Lijkt me een recept dat ook prima in de slowcooker kan …. (of niet?)

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:45

    Ik heb zelf geen slowcooker, maar je kunt het proberen.

    Beantwoorden
  • Harjan Prins
    15 februari 2019 om 12:22

    vanmorgen heb ik dit recept uitgeprobeerd en ik kan het maar niet nalaten ervan te snoepen, zo lekker. Ik heb puntpaprika's genomen die iets zoeter zijn en heb een kleine rode peper toegevoegd; daardoor gaat de ketchup ligt tintelen wat ik bijzonder lekker vind.

    Beantwoorden
  • pim de vos
    19 augustus 2018 om 16:24

    Tip: kook met de tomaten ook verse dille en selderiestelen mee. Het is al lekker, maar wordt dan nóg lekkerder. Met groeten uit Dalmatië.

    Beantwoorden
  • lotte
    25 september 2017 om 14:36

    super mooi dit man!

    Beantwoorden
  • Sinderdinck
    31 juli 2017 om 19:12

    Pauline kan ik deze ketchup ook zonder de suiker maken. Ik gebruik eigenlijk geen suiker meer.

    Beantwoorden
  • Marius
    3 juni 2016 om 13:53

    Ik heb je ketchup al vaak gemaakt, want dit is gewoon de lekkerste!
    En nu gebruik ik het tegenwoordig ook als basisrecept voor andere sauzen.
    Vandaag staan er hamburgers op het menu, dus nu staat er alweer een pannetje op het vuur.
    Deze keer geef ik er een pittige BBQ-twist aan met jalapeño pepers en gerookte paprikapoeder.

    Beantwoorden
  • Lonneke
    14 april 2016 om 19:11

    Hoi Pauline,
    Ik wil volgende week de ketchup gaan maken. Wat moet ik met de kruidnagel doen? Op het einde de ketchup zeven, eruit vissen of vooraf fijn malen in de vijzel?

    Beantwoorden
  • Anita de Groot
    6 maart 2016 om 18:19

    Gisteren gemaakt; vandaag uitgeprobeerd. Werd met gejuich ontvangen. Dit is dus een blijvertje: dank je wel!

    Beantwoorden
  • Kirsten greep
    21 november 2015 om 15:53

    Ik ben bezig met het maken van ketchup. Moet de deksel erop of eraf?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 november 2015 om 14:44

    Er af :)

    Beantwoorden
  • ingo
    21 januari 2015 om 23:41

    Mooi, maar jammer dat je azijn gebruikt en de ketchup niet fermenteert. Beetje wei of zuurkoolsap er bij en 24-48 uur laten staan zodat er melkzuur gevormd wordt. Dan de koelkast in voor het te zuur wordt.

    Beantwoorden
  • dennis
    28 november 2014 om 07:25

    een jaar lang bewaren, echt waar?
    ik dacht dat eigen gemaakte ketchup altijd maar enkele dagen houdbaar was.
    eeeuh...de kruidnagel moet er uit gevist worden neem ik aan?
    ( sorry, beginner in de keuken)

    Beantwoorden
  • Rick
    19 november 2014 om 19:58

    Waar vind ik die diy home made recepten?

    Beantwoorden
  • Mara
    30 oktober 2014 om 14:50

    Ben dr nu mee bezig maar hij wordt niet dikker, Wat doe ik fout?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 oktober 2014 om 21:15

    Nog langer laten koken

    Beantwoorden
  • Annet
    25 augustus 2014 om 16:41

    Super! Ik vind het heerlijk om zelf jams, chutneys e.d. te maken.
    Zoveel lekkerder dan uit de supermarkt.
    Dus ik ga dit recept zeker uitproberen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2012 om 14:09

    Nee hoor, ik heb gewone kristalsuiker gebruikt, maar ik denk dat je ook rietsuiker kunt gebruiken.

    Beantwoorden
  • Kim
    14 december 2012 om 23:14

    Klinkt heerlijk! Maakt het nog wat uit welke soort/kleur suiker je gebruikt?
    liefs,
    Kim

    Beantwoorden
  • Lin
    26 november 2012 om 18:53

    Wat een origineel recept, lijkt me super om eens te maken. En je hebt er lekker lang plezier van ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 november 2012 om 22:20

    Jaa inderdaad en super lekker :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen