bloemkool curry-6

Groene maandag: Bloemkool curry met kikkererwten

Sponsored. Yes dit is alweer de tweede week van de Groene Maandag campagne. En wat doen jullie ontzettend goed mee. Ik zie allemaal lekkere veggie recepten voorbij komen op social media. Echt te gek. Zo kunnen we elkaar een beetje inspireren. Als je ook een lekker recept hebt, deel het dan vooral met de #groenemaandag op social. Ik bekijk ze allemaal. Ook ik heb vandaag weer een lekker groenterecept voor jullie. Deze vega bloemkool curry is heerlijk warm, romig en kruidig. Voor een lekkere bite voegde ik nog wat kikkererwten toe Echt, je mist je kipfiletjes hierin niet.

Waarom ook alweer?
Even een reminder waarom we dit doen. Het RIVM maakt zich grote zorgen over enerzijds de te grote hoeveelheid vlees die wij Nederlanders eten en anderzijds de te geringe hoeveelheid groente en fruit die we binnen krijgen. Daarom heeft HelloFresh de Groene Maandag in het leven geroepen. Begin je week goed met een lekker vega recept. Als trotse ambassadeur laat ik je zien hoe veelzijdig groente is en wat voor lekkere dingen je hiermee kunt maken. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Ook jij kan je steentje hieraan bijdragen. En dat is heel eenvoudig, kies gewoon op maandag voor een groentegerecht, in plaats van een stukje vlees!

Inspiratie
Op social zie ik al heel veel inspiratie voorbij komen. Als je zoekt op #groenemaandag, dan vind je alle foto’s. Maar ook op de website van HelloFresh vind je heel veel veggie inspiratie. Zoals deze flatbread pizza met bietjes, of een ristotto van orzo. En op de groene maandag pagina vind je nog meer lekkere recepten en tips.

Tips & Tricks
Ik ben er om jullie te helpen. Zelf ben ik opgegroeid met iedere dag een stukje vlees. Tegenwoordig eet ik maximaal 3 keer per week vlees. En als ik vlees kies, dan is dit of boerderijvlees of biologisch vlees. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. De andere dagen van de week kook ik vegetarisch. Nu ben ik een groentelover en is het voor mij niet heel ingewikkeld om veel groente binnen te krijgen. Hieronder deel ik mijn tips met jullie.

 1. Altijd wat in huis
  Doe je inkopen slim. Als ik boodschappen doe haal ik altijd een mix tussen harde en wat langer houdbare groentes en zachte groentes die meteen op moeten. Verse sla en spinazie kan je niet zo lang bewaren. Maar een hele kool, zoete aardappelen of wortelen wel. Op deze manier heb ik altijd groente in huis en kan ik altijd iets vers maken.
 2. Veggie snacken
  Ik ben een snacker (kan niet de keuken uitlopen met een lege mond), steeds vaker kies ik voor worteltjes met hummus of een stuk paprika. Ook bij een borrel serveer ik tegenwoordig altijd crudités met een lekkere dip. Het is heel lekker en vooral ook voedzaam.
 3. Mealpreppen
  Als je zoete aardappelen gaat roosteren kan je net zo goed meteen een kilo doen. Dit gaat ook goed met harde groentes zoals pompoen, biet en wortel. Broccoli kan je bijv. al in roosjes snijden en blancheren. En een coleslaw kan je ook wel 2 dagen van eten. Dus door slim te koken, bespaar je de volgende dag weer tijd. Heb je wat over van je avondeten, neem het dan de volgende dag mee naar je werk, voor bij de lunch. Handig, slim en vooral: lekker groen!
 4. Drink your veggies
  Voeg eens een handje spinazie toe aan je smoothie. Je proeft dat niet, maar zo krijg je toch weer extra voedingsstoffen binnen. Dubbele win.
 5. Varieer
  En misschien wel de meest belangrijke tip, varieer. Als ik iedere week gekookte worteltjes, boontjes en prei zou eten, zou ik het ook snel zat zijn. Gelukkig is het aanbod van verse groentes enorm. Maar ook in de bereiding kan je goed variëren. Rooster je groentes eens in de oven, of maak een lekkere groentetaart, een veggie Bolognese of een lekkere salade. In deze categorie vind je heel veel inspiratie.

vega bloemkool curry vega bloemkool curry

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr bloemkool
1 ui
2 teentjes knoflook
265 gr kikkererwten (= uitlekgewicht van een blikje van 400 gr)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
400 ml kokosmelk
2 flinke el gele currypasta (Recept)
Sap van een halve limoen
Handje verse koriander
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote pan in wat olijfolie.

Voeg de currypasta toe en verhit dit kort. Je kunt de currypasta heel goed zelf maken, maar ook een kant en klare versie gebruiken. Let wel even op de ingrediëntenlijst, sommige merken bevatten onnodige toevoegingen.

Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en roer even kort.

Voeg de bloemkool en de kikkererwten toe. Laar de bloemkool curry in ongeveer 15 minuten gaar worden. De curry is klaar als de bloemkool een lekkere bite heeft. Dus niet te hard, maar vooral ook niet te zacht.

Breng de vega curry op smaak met peper en zout en het sap van een halve limoen.

Garneer de bloemkool curry met verse koriander (of peterselie als je niet van koriander houdt).

Serveer de curry met rijst of noedels.

vega bloemkool curry vega bloemkool curry

Groene Maandag Ambassadeur
Met trots kan ik jullie vertellen dat ik uitgeroepen ben tot ambassadeur van Groene Maandag. Ik ben heel blij dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen en hoop natuurlijk dat jullie met mij meedoen. Ik ben zelf groot fan van groente en wil je vooral inspireren met de veelzijdigheid hiervan. Dat is niet alleen goed voor je eigen gezondheid maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar bovenal heel lekker. Ik ga jullie de komende weken voorzien van heel veel veggie recepten.  Maar ik ben ook heel benieuwd naar jullie favoriete veggie recepten. Deel je tips en ideeën vooral in de comments en op social media met de #groenemaandag. Laten we samen ontdekken hoe cool en lekker groente is.

WIN een gesigneerd exemplaar van Feel Good Food
Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan op www.hellofresh.nl/groenemaandag voor heel veel tips en tricks en andere lekkere groene gerechten. Heb jij zelf een lekker veggie recept? Deel deze vooral op social met de #groenemaandag. Er zijn heel veel toffe prijzen te winnen. Waaronder 10 x een exemplaar van mijn nieuwste boek Feel Good Food. Maar ook leuke keuken musthaves en Veggie boxen.

Bestel de HelloFresh (Veggie) box met korting
Speciaal voor jullie heb ik een leuke kortingscode geregeld. Met de code GROENEMAANDAG2017 ontvang je t/m 15 april 20% korting op een HelloFresh proefbox naar keuze.

De algemene voorwaarden zijn te vinden op www.hellofresh.nl/groenemaandag

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees hier mijn disclaimer.

Foodie in Lissabon
Salted Caramel brownies
Bewaar
8 Comments
 • Jacqueline

  22 maart 2017 at 20:44 Beantwoorden

  Was heerlijk en zelf curry maken is ook lekker en helemaal niet moeilijk !

  • Annika

   23 maart 2017 at 14:16 Beantwoorden

   Precies, het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet 😉

 • Hilde

  22 maart 2017 at 09:45 Beantwoorden

  Hoi! Ik wil currypasta graag een keer zelf maken maar kies toch vaak voor gemak uit een pakje (; heb je merken die je kunt aanraden die dus niet rare toevoegingen bevatten?

 • Laura

  21 maart 2017 at 19:50 Beantwoorden

  Ik heb het net gemaakt en het was superlekker! Ik durfde nooit curry´s te maken omdat ik het te ingewikkeld vond, maar dit is een super lekker en niet te mislukken recept!

 • arendien

  21 maart 2017 at 09:34 Beantwoorden

  Heb het gisteren gemaakt en het was heerlijk.
  Bedankt ervoor.
  Heb wel een paar druppeltje stevia erdoor gedaan. Vond het door de tomaten
  een beetje zuur.

 • Janny Dassen

  20 maart 2017 at 12:24 Beantwoorden

  Pauline, erg leuk! Dank je wel! Dit recept ga ik morgen uitproberen. Één v.d. eerste dingen waar ik ’s morgens naar kijk is jou nieuwe recept en dat al jaren! Het heeft , merk ik duidelijk invloed op mijn koken! Een mens is nooit te oud om te leren! ( 75 jaar )

  • Pauline

   20 maart 2017 at 16:53 Beantwoorden

   Hoi Janny, dankjewel voor je lieve bericht. Wat leuk om te horen. Heel veel kookplezier. Liefs Pauline

Plaats een reactie