Franse uiensoep
Ohh, je kunt ons echt wakker maken voor een stevige Franse uiensoep. Uiteraard mét een grote kaascrouton! Het geheim van een goede uiensoep? De uien heel langzaam en lang bakken, zodat ze heerlijk gaan karameliseren. Dus even wat geduld hebben, maar geloof ons, deze soep is het meer dan waard.
Tips voor het maken van uiensoep
- Neem de tijd om de uien langzaam te laten garen. Dan gaan ze karameliseren en krijgen ze een heerlijke, zoetige smaak. Gaar de uien minimaal 40 minuten op laag vuur.
- Serveer een lekkere kaascrouton bij de Franse uiensoep, dit maakt het gerecht helemaal af.
- Wil je extra smaak toevoegen? Blus de uien dan af met een scheutje rode wijn.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 600 gr uien
- 1 teen knoflook (gehakt)
- 2 el bloem
- 1 ltr bouillon (bijv. rundvlees)
- 2 tl tijm
- Peper en zout
- 30 gr boter
Kaascrouton
- Stokbrood
- Geraspte belegen kaas
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je uiensoep
Pel de uien en snij ze in halve ringen.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem (bijv. deze). Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.
De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.
Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.
Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.
Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.
De kaascrouton maken
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.
Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Leg de kaascrouton in de Franse uiensoep. Dat is het lekkerst.
Uiensoep bewaren
- Je kunt de uiensoep in een luchtdichte container zo’n 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de soep goed is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet.
- Je kunt de uiensoep ook invriezen (zonder de kaascrouton). In de vriezer is de soep 2 tot 3 maanden houdbaar.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Moeten de uien echt 40 minuten bakken?
Ja, dat maakt echt het verschil! Door de uien langzaam te karamelliseren, krijgen ze die diepe, zoete smaak die zo kenmerkend is voor Franse uiensoep. Dus: geduld is hier je beste vriend.
-
Waarom moet ik bloem toevoegen aan de soep?
De bloem zorgt voor een meer gebonden soep en maakt ‘m lekker vol van structuur. Laat het wel even garen voordat je de bouillon toevoegt, anders proef je een bloemsmaakje.
-
Welke kaas gebruik je het best voor de crouton?
Een lekkere belegen kaas is perfect: die smelt mooi, maar heeft nog genoeg smaak. Je kunt ook een mix van belegen en geraspte gruyère gebruiken voor een extra Franse touch.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
