thaise kippensoep

Thaise kippensoep

Tom Kha Khai heet dat officieel. Maar na mijn rendang blunder durf ik Aziatische recepten niet meer bij naam te noemen. Ik dacht dat rendang de naam van een gerecht was, dit bleek gewoon Indonesisch voor stoofpotje te zijn. Ach zo leer ik ook iedere dag weer wat bij. Daarom Thaise kippensoep en geen Tom Kha Kai.

Het is een lekker licht en tegelijk ook romig soepje door de kokosmelk. Stiekem maakte ik hem al in de zomer. Maar nog altijd hadden jullie het recept van mij te goed. Limoenblad koop je bij de Toko, dit noemen ze kaffir. Kan je het niet vinden, of vind je dit teveel gedoe, voeg dan wat limoenrasp bij de soep. Net zo lekker eigenlijk.
limoen meringue taart

Ingrediënten voor 4 personen
750 ml kippenbouillon
400 ml kokosmelk
4 st. kippendijen
1 teen knoflook
3 lente uitjes
1 rode peper
2 blaadjes kaffir
1 stengel citroengras
1 tl vissaus
Sap van een halve limoen
Olijfolie

Zo maak je het
Hak de knoflook en de helft van de rode peper (zonder zaadjes) fijn.

Fruit dit aan in een scheutje olijfolie.

Plet de citroengras met de platte kant van je mes en stop dit in de pan.

Voeg de bouillon, de kokosmelk en de kaffir toe en breng het aan de kook.

Snij de kippendijen in grove stukken en voeg ze bij de soep. Laat de kippendijen in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken. Trek de kip iets uit elkaar met een vork en stop het terug in de pan.

Breng de Thaise kippensoep op smaak met het sap van een halve limoen en de vissaus. Verwijder het limoenblad.

Voeg naar wens nog wat extra peper en zout toe.

Snij de resterende halve rode peper en de lente ui in ringetjes.

Garneer de Tom Kha Khai met de peper en lente ui.

thaise kippensoep

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Fresh & Easy: Courgette lasagne
25 food vragen tag
Bewaar
13 Comments
  • Maarten

    4 februari 2017 at 15:54 Beantwoorden

    Voor de echte authentieke Thaise smaak kun je ook 2 cm gember fijnhakken en in het begin meefruiten. Overigens laten de echte Thai de zaadjes in de peper zitten, deze soep moet best pittig zijn. Voor mensen die niet van vissaus houden is soya saus (wel de zoute!) een goed alternatief. Beetje palmsuiker er bij brengt het zoute-zure-pittige mooi in balans.

    Heb deze soep vanmiddag gemaakt op basis van jouw recept en met mijn toevoegingen en hij was heerlijk!

  • Marjolein

    22 november 2015 at 19:25 Beantwoorden

    Ik heb dit vanavond gemaakt voor mijn vriend en mij en we vonden het heerlijk! Ik heb 2 grote kippenpoten gebruikt, omdat er geen dijen meer waren in de winkel, maar ik denk niet dat het de smaak veel heeft beïnvloed. Echt lekker recept!

  • Edwin

    23 december 2014 at 21:36 Beantwoorden

    Dames, kaffir lime, djerek poeroet, citroenblad… Het is dezelfde plant, een citrusstruik, geen citroen geen limoen maar een kruisingsvariant. Probeer het eens met laos erbij, en/of galanga voor de smaak en kleur en die kokosmelk vervangen door kokoscreme aroy-d voor een rijke volle smaak dan koop je nooit meer die melk met stabilisatoren.

  • Peggy

    27 oktober 2014 at 10:10 Beantwoorden

    Hallo djeruk perut blaadjes is ook erg lekker in deze Thaise soep. Even een geruststelling Rendang is wel de naam van een Indonesisch rundvlees gerecht wat je heel lang laat sudderen! Het is dus niet een woord voor stoofpotje! Ik ben Indisch …. Dus! Bedankt voor je leuke recepten!

  • Een bord vol

    25 oktober 2014 at 12:58 Beantwoorden

    Mmmm ziet er heerlijk uit op de foto, een lekker kleurtje! En nog verbazend simpele ingrediënten voor deze moeilijke naam “Tom Kha Khai” 😉

  • MySimplySpecial

    21 oktober 2014 at 17:39 Beantwoorden

    Oh dat lijkt me lekker!

  • pien hanou

    21 oktober 2014 at 11:51 Beantwoorden

    Misschien kun je ook Djeroek Poeroet blaadjes nemen, dat zijn citroenblaadjes, gedroogd bij de meeste supermarkten tegenwoordig te koop of vers te verkrijgen bij de Toko of Turkse winkel. t Wordt erg veel in de Indonesische keuken gebruikt.

  • Stacey

    21 oktober 2014 at 11:43 Beantwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit, hopelijk smaakt hij net zoals op vakantie in Indonesië, ik ga het snel uitproberen.

    • Pauline

      21 oktober 2014 at 21:39 Beantwoorden

      Ik ben benieuwd of mijn recept aan de echte kan tippen.

  • Eline

    21 oktober 2014 at 10:58 Beantwoorden

    Ik maak thaise kippensoep net een beetje anders en dat vind ik heerlijk. Zal deze versie ook eens proberen!

  • Esmée

    21 oktober 2014 at 08:58 Beantwoorden

    Hmmmm, Indonesische kippensoep is heerlijk! Ik wist niet dat het zo eenvoudig te maken was, deze komt binnenkort op tafel! X

  • Kelly caresse

    21 oktober 2014 at 07:21 Beantwoorden

    Mmm wat klinkt dit heerlijk en eigenlijk nog best eenvoudig te maken.Die blaadjes kaffir daar heb ik nog nooit van gehoord

Plaats een reactie