Stoofpeertjes als dessert

Stoofpeertjes zijn niet alleen lekker als bijgerecht, maar het is ook lekker om als dessert te serveren. Je kunt ze zowel koud als warm eten, het is net wat je zelf lekker vindt. Ik vind zelf een combinatie van warme stoofpeertjes met een bolletje ijs er bij echt verrukkelijk.

Deze stoofpeertjes heb ik langzaam laten stoven in de port. In plaats van suiker heb ik honing toegevoegd, dit geeft een heerlijke karamel achtige smaak aan de stoofpeertjes. Het hele huis zal lekker ruiken. Voor de saus heb ik heel simpel het kookvocht in laten koken en vervolgens gebonden, er zit zo ontzettend veel smaak aan het kookvocht, zonde om weg te gooien.

Met een lekkere bol kaneelijs er bij, heb je een spetterend en ook best gezond kerstdessert.

stoofpeertjes als dessert

Ingrediënten voor 4 personen
4 stoofperen
350 ml rode port
200 ml water
1 kaneelstokje
3 kruidnageltjes
Flinke scheut honing
2 tl maïzena + scheutje water

Zo maak je het
Schil de peertjes maar laat het steeltje zitten. Je kunt er voor kiezen om het klokhuis van te voren te verwijderen, ik heb dat niet gedaan. Ze zijn nadien zo zacht dat je het makkelijk kunt snijden.

stoofpeertjes als dessert

Leg de peertjes in een pan en voeg de rode port,  het water, het kaneelstokje, de kruidnageltjes en een flinke scheut honing toe.

Laat de stoofpeertjes op een zacht vuur minimaal 3 uur stoven.

Haal de peertjes uit de pan en dek even af met wat aluminium folie, zodat ze warm blijven.

Giet de helft van het kookvocht weg. Verwijder ook de kruidnageltjes en het kaneelstokje.

Maak een papje van de maïzena en het water en voeg dit bij het kookvocht.

Klop er met een garde een dikke stroperige saus van.

Serveer de peertjes met de warme saus en een flinke bol kaneelijs.

stoofpeertjes als dessert

Tips voor het kerstdiner

  • Maak de peertjes alvast een dag van te voren klaar. Bewaar ze in de koelkast in het kookvocht. De peertjes warm je dan de volgend dag in het vocht weer op.
  • De saus heb je snel genoeg gemaakt, dit kan je vlak voor het opdienen doen.
  • Alle alcohol verdampt tijdens het koken. Toch liever geen alcohol? Gebruik dan bessensap.
  • In plaats van kaneelijs, is pecannoten ijs of goed vanille ijs ook heerlijk.

Heb jij wel een stoofpeertjes als dessert gegeten?

fijnefeestdagen

How To Croquembouche maken
Varkenshaas met gorgonzolasaus en vijgen
Bewaar
9 Comments
  • Mary

    6 oktober 2015 at 19:17 Beantwoorden

    Je kunt ook het vocht laten inkoken, dan hoef je geen maizena te gebruiken. Het vocht is ook in een smoothies erg lekker.

  • Barbara

    18 februari 2015 at 14:38 Beantwoorden

    Heb ooit stoofpeertjes leren maken van mijn opa. Nu gebruik ik meestal wat bosvruchtenlimonade, rode wijn of rosé, kaneelstokje, kruidnagel, steranijs, kardemon en piment. Heerlijk inderdaad met een bolletje goed kaneelijs en altijd favoriet bij mijn (kerst)eters!

  • Mylène

    25 januari 2015 at 18:47 Beantwoorden

    Wauw, wat rook mijn keuken lekker. En ze smaaktenog beter. Heb er nog wel extra steranijs aan toegevoegd. Wat extra peertjes achterover gedrukt voor morgenvroeg om in de havermout te doen. ( tip van Brenda kookt). Mijn jongens vinden dit ook heerlijk!

  • Marloes

    21 december 2013 at 16:43 Beantwoorden

    Met wat geitenkaas zijn ze ook echt heerlijk!

  • anniek

    20 december 2013 at 20:38 Beantwoorden

    A, superhandig! Ik heb net het kerstmenu samen met mijn oma samengesteld, en als toetje hadden we onder andere stoofpeertjes! Dit lijkt me een erg lekker recept!

  • Roxanne

    19 december 2013 at 13:05 Beantwoorden

    Lekker! Ik heb ze laatst ook gemaakt en toen geweckt.. Dus nu kan ik ze lekker lang bewaren!

  • MySimplySpecial

    19 december 2013 at 09:27 Beantwoorden

    Mijn oma maakt altijd stoofpeertjes, zo lekker!

  • Con leche

    19 december 2013 at 09:20 Beantwoorden

    Ik vind stoofpeertjes zo lekker en ik ga ze zeker serveren als toetje (of bijgerecht) met kerst dit jaar. Goed idee om honing toe te voegen in plaats van suiker. Ik voeg vaak tijdens het stoven ook nog een stuk citroenschil toe.

    • Pauline

      19 december 2013 at 18:04 Beantwoorden

      Dat is ook lekker inderdaad of sinaasappel 😉

Plaats een reactie