kroket

Zelf Kroketten maken bij Van Dobben

Zelf kroketten maken is best een klusje. Ik heb al eens vaker kroketten gemaakt op de Hotelschool en eerder heb ik kleine tapas kroketjes gemaakt met ham en kaas. Maar ik ging nu voor het echte werk, een echte rundvlees kroket. Ik was samen met een handvol andere bloggers uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen bij Royaan, bekend van de van Dobben en Kwekkeboom croquet. En ik kreeg zomaar het recept voor een kroket mee en dat ga ik natuurlijk met jullie delen.

pietbrink

Een kroketje of bitterbal sla ik nooit af dus ik was reuze benieuwd hoe dit in de fabriek gemaakt werd. En daar komt wel wat meer bij kijken dan je misschien denkt. Meester croquettenmaket Piet Brink bedenkt alle recepten voor de verschillende kroketten. Een kwekkeboom is een patisserie kroket met melk en room en Van Dobben is de stoere variant op basis van  bouillon. Van Dobben heeft een nieuw verbeterd recept waarin het originele recept van Aat van Dobben uit 1945 als uitgangsbasis is genomen. Het is niet zomaar boter, bloem en vlees, er wordt gebruik gemaakt van de beste ingrediënten, allemaal 100 % natuurlijk. Voordat de croquet op de markt gebracht is, zijn er wel 50 proef recepten aan vooraf gegaan.

vandobben

vandobben

Piet leert ons hoe je croqetten maakt en ik heb zelf mijn eigen Van Dobben kroket gerold. En daarna lekker opgegeten op een Van Dobben broodje.

broodje kroket

Vervolgens krijgen we nog een rondleiding door de fabriek, reuze interressant om te zien. De kroketten worden aan de lopende band gemaakt, maar allen met de hand ingepakt. Zo wordt er tegelijk toegezien op een constante kwaliteit.

royaal

We sloten de dag af met een borrel en een portie bitterballen. Ik vond het een ontzettend leuke dag en als ik nu mijn kroketje eet denk ik hier nog met weemoed aan terug.

Wil je ook zelf kroketten maken? Ik heb hier het kroket recept van de Meester zelf.

Ingrediënten voor 15 st. 
500 gr runderpoulet
0,5 ltr bouillon
60 gr boter
60 gr bloem
2 eieren
150 gr paneermeel
1 el melk
Snuf Nootmuskaat
Scheutje Worcestersaus
Handvol peterselie
Peper en zeezout

Zo maak je het
Maak een bouillon van het rund, peterselie, laurier, 1 wortel, ui en een ltr water. Laat dit 3 uur trekken.

Het water verdampt dus er blijft een 0,5 ltr bouillon over.

zelf kroketten maken

Snij het vlees in stukjes van 1 x 1 cm.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem er bij. Dit heet een roux.

Laat het 3 minuten garen, totdat de roux zanderig aanvoelt en wit uitslaat.

Voeg al roerende de koude bouillon toe totdat er een gladde ragout ontstaat.

Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 4 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de ragout op smaak met peper en zout, nootmuskaat en een scheutje worcestersaus.

Schep de ragout in een bord en laat het minimaal 4 uur afkoelen.

Zet het paneermeel klaar in een bord en kluts de 2 eieren met de melk los in een ander bord.

kroketten maken

Maak een balletje van de ragout met een ijsschep en haal deze door de paneer.

kroketten maken

Rol er dan een kroket van. En haal de kroket door het eimengsel.

Haal de kroket vervolgens nog eens door het paneermeel.

De kroketten moeten aan alle zijden goed bedekt zijn.

Laat de kroketten minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Frituur de kroketten in 5 minuten goudbruin op 180 graden.

kroket

Fotografie door In the picture fotografie

Fresh & Easy Pastasalade
Tropische cruesli
Bewaar
93 Comments
  • Hassie Bijmans

    22 januari 2017 at 14:30 Beantwoorden

    En de Foelie? En Steranijs? En, fijn en grover paneermeel? En bloem zeven? En stappen zoals bouillon laten afkoelen alvorens verder te gain? En, als je ze invriest, las ik dat het best is om in koeling te laten ontdooien voor frituren.

  • Hassie Bijmans

    22 januari 2017 at 00:56 Beantwoorden

    Dank u wel voor plaatsen recept! Werd hier al wel duidelijk, het belang van lekkere kroket abroad (USA, Zuid-Afrika, et cetera). Ik denk dat ik wel doosje bevroren naar Londen zou kunnen bestellen, maar, geluktben was HEERLIJK! (Betekent toch best heel wat. #yumyum)

  • Hassie Bijmans

    19 januari 2017 at 20:56 Beantwoorden

    Volgens mij heb ik het mezelf lastig gemaakt door peterselie al in het begin erbij te doen, lastig met afschuimen.
    En ik heb ui en wortel in stukkenngesneden.
    Heb ook 2 knorr stock potjes toegevoegd. Nu afwachten of t lekker wordt.

  • Hassie Bijmans

    19 januari 2017 at 20:37 Beantwoorden

    Geen bouillonblokje? (En ui en wortel geheel?)

  • Carlotta Byas

    11 september 2016 at 10:23 Beantwoorden

    Hi Pauline, Ik woon in Oman and ga zeker proberen de kroketten te maken met een paar meiden uit NL. Super leuk voor als we NL feestje hebben. Vraagje, wat voor vlees is runderpoulet? Geen idee of ik dat hier kan krijgen. Kan ik het frituren in Canola Oil? (Koolzaad olie).\r\nGroetjes Carlotta ?

    • Pauline

      12 september 2016 at 11:20 Beantwoorden

      Wat leuk. IK zou stoofvlees gebruiken Sukade is ook prima, als je er maar draadjes van kan trekken. Ik heb zelf geen ervaring met frituren in koolzaadolie. Zonnebloemolie kan wel.

  • rene sonneveld

    4 september 2016 at 22:27 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nIk woon in Uruguay. We zijn een grote familie (5 kinderen) en ik wil een “voorraad” kroketten maken volgens jouw recept. De vraag is of ik de (niet gefrituurde) kroketten kan invriezen. En zo ja, hoe lang zijn ze dan houdbaar. Vervolgens als ik ze wil frituren, kan ik ze dan direkt van de vriezer in de frituur pan doen of moeten ze eerst ontdooien (en zo ja hoelang)? Alvast enorm bedankt voor je antwoord. rene.sonneveld@gmail.com

    • Pauline

      5 september 2016 at 15:31 Beantwoorden

      Zeker, dat kan heel goed. En dan kan je ze gerust een maand en misschien wel langer bewaren. Als je ze dan gaat frituren dan zou ik een minuut of 6 -7 aanhouden op 180 graden. Geniet ervan 🙂

  • Freekie Kroket

    11 juni 2016 at 13:52 Beantwoorden

    hoi

  • Martin

    20 maart 2016 at 18:00 Beantwoorden

    Hi Pauline. \r\n\r\nWat een leuke site heb je\r\n\r\nIk gebruik zelf het kookboek van Holtkamp, en die schrijft voor kroketten room, melk en bouillon voor om de roux aan te maken. Bij garnalenkroketten zelf bouillon trekken van de karkassen van de garnalen, of visbouillon van een blokje. En garnalen toevoegen!

  • Claudia

    1 maart 2016 at 09:23 Beantwoorden

    Hoi Pauline, die 0,5 liter bouillon in je ingrediëntenlijst is dat wat je overhoudt na het het trekken van de poulet of voeg je die er daarna nog extra aan toe zodat je 1 liter bouillon bij elkaar hebt?

  • Mathieu

    20 februari 2016 at 00:04 Beantwoorden

    Als je deze kroket maakt hoe lang is deze dan houdbaar in de koelkast en anders in de vriezer

  • nel

    8 januari 2016 at 13:49 Beantwoorden

    Hallo,\r\nlijkt mee heerlijk recept maar doe je de bouillion door een zeef of máak jealles fijn ik zie namelijk alleen dat jede peterselie erbij doet.(heb nog nooit kroketten gemaakt en ben ook niet zo’n keukenprinsses).

    • Pauline

      8 januari 2016 at 16:51 Beantwoorden

      Ik gebruik altijd bouillon van een blokje. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar ik heb geen problemen met een blokje.

  • Lars

    22 september 2015 at 17:33 Beantwoorden

    Hallo Pauline, ik vind het leuk om je artikel over zelfgemaakte kroketten te lezen. En dat je bij een meester zelf, een rondleiding kreeg. Ik lees dat het een leuke ervaring voor je is geweest. \r\n\r\nIk ga het recept eens proberen. Ik ben best benieuwd. Met dank aan de Meester! Alle goeds voor je blog. \r\n\r\nGroeten uit Brabant.

  • Audrey

    22 september 2015 at 15:47 Beantwoorden

    Ik vind de kroketten van Dobbe niet lekker. Geef mij maar de bourgondier kroketten. Maar voordeel als je het zelf maakt is dat je er een eigen draai aan kan geven. Ik kies ook niet voor blokjes vlees, maar ga voor draadjes … lekker plukken…..

  • Lotty

    18 maart 2015 at 15:18 Beantwoorden

    Gemaakt en gelukt 🙂 !\r\nTip voor iedereen die een frituurpan kort: \r\nLaat, als je denkt dat de olie OK is, een stukje brood in de pan vallen. Als het gaat bruisen en het wordt bruin, dan de olie op de juiste temperatuur.\r\n\r\nDenk je dat de vulling meer smeuïg wordt als ik de ragout (voor of na het opstijven?) door een keukenmachine haal?

  • Lotty

    10 maart 2015 at 14:09 Beantwoorden

    Hi Paulien,\r\nIk ben in Zuid-Afrika en kort een frituurpan… Zou ik bovenstaand ook in een pan met olie op het fornuis kunnen doen? En zo ja, heb je daar wat tips voor zodat ik de boel niet in de hens laat vliegen…\r\nDank!\r\nGroet,\r\nLotty

    • Pauline

      11 maart 2015 at 12:35 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed. Gewoon in een grote wok. Zet het vuur niet te hoog, dan komt het goed.

      • Lotty

        12 maart 2015 at 10:59 Beantwoorden

        Ah tof, bedankt!\r\nRunderpoulet kennen ze hier niet zoals we dat in Nederland kennen. Ik meen dat er zelfs specifieke delen van de koe worden gebruikt… Komt het ook goed als ik gewoon een stuk rundvlees koop denk je? En de groente voor de bouillon, snijd je deze in stukken?\r\n\r\nWaar ik me verder een beetje zorgen over maak, is de temperatuur-issue als je een wok/braadpan met (olijf of zonnebloem?) olie gebruikt. Als het te heet wordt, heter dan 180, barsten ze dan niet open?\r\nDank en groet!\r\nLotty

        • Pauline

          12 maart 2015 at 11:02 Beantwoorden

          Het is wel een apart stuk vlees. Je zou ook riblappen kunnen proberen. En als de temperatuur boven de 180 graden is, verbranden je kroketten heel snel. Dus dat is zonde. En ik gebruik meestal zonnebloemolie.

          • Lotty

            12 maart 2015 at 11:49

            Ja juist, dat is dus precies wat ik bedoel; gaat dat wel werken in een pan omdat je de temperatuur niet kunt bepalen? Misschien zijn er thermometers voor? Al zit ik hier wel in Afrika, dus het krijgen van zo’n ding wordt nog een missie. Is er er geen trucje dat je kunt toepassen om te weten of het niet te heet wordt/wanneer het op de juiste temperatuur is?\r\n\r\nIk zal eens zien wat ik hier vlees-wise kan krijgen…

    • Antin

      9 augustus 2015 at 01:06 Beantwoorden

      Hi, Ik be onlangs ook begonnen kroketten te maken.\r\n1) Ik gebruik minder water, en doe in kwart ge sneden ui + goulashvlees in the snelkookpan (slechts 20 min)\r\n2) ‘Vervolgens de groenten + kruiden (beetje thym ook) en weer 10 min snelkoken.\r\n2) Om het wat stijver te maken, op het laatst een 12gr Davies gelatine per liter bouillon toevoegen. \r\nLeuk om te zien dat er in het bovenstaande recept ook Worstershire sauce zit -great minds think alike.\r\nTe truuk met het stukje brood werkt; zodra het licht-bruin wordt, dan is de temp. goed. \r\nGroeten uit Kaapstad

  • Elly

    6 maart 2015 at 23:11 Beantwoorden

    Kan er ook vloeibare boter gebruikt worden.in plaats van de harde boter.Want die mag ik niet eten omdat er te veel cholesterol in zit.

  • fia

    12 februari 2015 at 11:28 Beantwoorden

    Hallo, bedankt voor het recept.\r\ni.v.m. plannen, kun je de voorbereide kroketten ook invriezen of moet je ze dan eerst een keer voor frituren?

    • Pauline

      12 februari 2015 at 18:17 Beantwoorden

      Ja hoor dat kan. Ongefrituurd kun je ze invriezen 🙂

  • Renie

    20 januari 2015 at 03:45 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nIk woon in de USA en soms heb je dagen dat je echt naar een lekkere hollandse kroket verlangt. Ik was op zoek naar een goed kroketten recept and dit bracht mij naar your site and Ik ben er erg blij mee dat Ik je site hebt gevonden .\r\nZou ik dit recept ook kunnen verdubbelen in hoeveelheid. Ik moet namelijk 60 kroketten maken voor een bijeenkomst. \r\nBij voorbaat alvast hartelijk bedankt.

    • Jamie Nijboer

      5 maart 2015 at 23:38 Beantwoorden

      Ben precies op dezelfde manier hier terecht gekomen haha. Ik woon in Phoenix en ik ga vanavond met mijn vriend naar een britse pub omdat hij zijn thuis land eten mist…ik dus ook! maar voor mij zal t er wel op neer komen dat ik het zelf moet maken.\r\n\r\nHeb je de krokketten daadwerkelijk voor 60 man bereid?

  • Jacquelien de Bruijn

    10 januari 2015 at 15:15 Beantwoorden

    Ik maak altijd zelf de kroketten zowel rund als kip en vis. Voor vis en kipkroketten gebruik ik wel iets andere kruiden dan voor runderkroketten maar ik doe er altijd slagroom en ketjap manis door als vaste basis. Geen laurier en tabasco.\r\nIk ga dit toch eens doen. Voor de rest is het het maken van een Kwekkeboom het zelfde. Ik ben blij met het recept!, bedankt!!!

  • Peter de Haan

    1 januari 2015 at 15:45 Beantwoorden

    We zijn een jaar geleden geëmigreerd naar de US. Inmiddels was de drang naar een broodje kroket zo sterk geworden dat ik maar besloten heb om zelf proberen kroketten te maken. Dit recept is super! Ipv poulet langzaam gebraden klapstuk gebruikt. Echte aanrader dit recept.

  • Marcel

    19 december 2014 at 10:16 Beantwoorden

    Blij met het recept heb het gemaakt en is ontzettend lekker. Daar ik in Oostenrijk woon en het hier ook niet kunt kopen is dit de perfecte oplossing. Heb het zelfs een paar vrienden laten proeven (Oostenrijkers) die vinden het ook heel lekker. Echt weer genieten van een broodje kroket 😉

  • Freda ryan

    13 december 2014 at 21:44 Beantwoorden

    Dit is voor Jodie\r\nFeel Jensen heb been predictor text genet op Hun ipad/laptop en als ze Dan een Andre tall genuineness is dit het resultant en Moët je hij a alle worden veranderen.\r\nThis should have read Jopie that a lot of people’s ipad/laptop/PC are set on predictor text and it takes ages to change nearly every single word. Just calm down and stop giving out to people without knowing the reason. If you can’t read English, just skip that message.

    • Jopie

      14 december 2014 at 01:31 Beantwoorden

      Dit is 2014, Ik type did op een Ipad in Engels sprekende Nieuw Zeeland, en geen engel probleem. Prestige kerst dagen en gelukkig 2015

  • Gary

    27 november 2014 at 07:25 Beantwoorden

    Hoi Pauline\r\nVandaag op werk had mn Canadese collega (getrouwd met een Hollander) of ik een kroket recept had…niet dus…:(\r\nIk gegoogled en jij popt op…ben blij dat ik je recept hebt\r\nVraagje: wat is een runder poulet? (Ik vraag me af wat dat hier in Canada kan voorstellen…)…Is dat de “…het rund, peterselie, laurier, 1 wortel, ui en een ltr water…”????\r\nDank ook voor het commentaar van alle andere gasten…\r\nIk loop al te kweilen…..:))\r\nGroet\r\nGary

    • Pauline

      27 november 2014 at 16:11 Beantwoorden

      Wat leuk. Dat is gewoon rundvlees dat je kookt in de bouillon.

      • Gary

        29 november 2014 at 06:31 Beantwoorden

        Top & bedankt!…ik ga het maken en maak fotoos…je hoort van me:))

  • lolita

    20 november 2014 at 09:19 Beantwoorden

    Ik heb ze ook gemaakt van de week ze waren goed gelukt en ze waren verrukkelijk lekker

  • Bouke

    14 november 2014 at 18:54 Beantwoorden

    Kan het wezen wanneer de roux niet helemaal gaar is dat de ragout niet voldoende stijf wordt ?\r\nDe roux was nog wat nattig voordat ik de bouillon toevoegde,maar had het al best lang op staan.

    • Pauline

      14 november 2014 at 20:23 Beantwoorden

      Oh nee dat hoort niet. Hij hoort zanderig te zijn. Volgende keer misschien 50 gr boter nemen.

Plaats een reactie