chocolade trifle met kersen

Chocolade Trifle met kersen

Ik maakte dit recept voor chocolade trifle met kersen al tijdens kerst. Het is een ideaal dessert voor een grote groep mensen. Je kan het makkelijk van te voren bereiden en je hebt meteen een hele grote bak vol. Trifle is typisch Engels en het bestaat officieel uit cake met vanille pudding en fruit. Ik maakte een chocolade trifle met kersen en mascarpone room, echt een lekker en simpel nagerecht. Ik heb de chocolade cake met amandelmeel zelf gemaakt, maar je kan ook een kant en klare cake of een ander recept gebruiken.

Ingrediënten voor 10-12 personen
Voor de cake
175 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr amandelmeel
5 eieren
250 gr boter
200 gr suiker
100 gr gesmolten pure chocolade
Snuf zout

Vulling
200 gr mascarone
200 ml slagroom
2 el suiker

Kersen
3 potten kersen op sap (a 400 gr)
1 el maïzena
1 el water

Materialen
Springvorm 20-23 cm
Grote kom

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter met de suiker luchtig en romig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, todat er een egale massa ontstaat.

Voeg het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel en een snuf zout bij het beslag en mix dit kort mee.

Laat 100 gr pure chocolade smelten in de magnetron en spatel dit door het cakebeslag.

Vet een vorm van ongeveer 20 cm in en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

Laat de cake afkoelen en snij hem vervolgens in 3 gelijke helften.

Laat de kersen uitlekken en laat het kersensap gedurende een kwartier inkoken. Maak een papje van een el maïzena en een el water en meng dit door het sap. Hierdoor wordt het sap iets dikker.

Voeg de kersen weer toe en laat het mengsel afkoelen.

Klop de mascarpone los in een kom. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker half stijf. Meng de mascarpone en de slagroom.

Nu zijn alle elementen klaar en kan je de trifle opbouwen.

Leg op de bodem een helft van de chocoladecake. Verdeel hierop een paar eetlepels van de kersen en het sap en verdeel daarover een laag mascarpone crème. Deze stappen herhaal je tot de kom vol is, je eindigt met een laag mascarpone crème.

Garneer de trifle met chocolade schaafsels en bewaar hem in de koelkast.

chocolade trifle met kersen

Hotspot Zilte Zoen
Win een koninklijk Oranje Pakket!
Bewaar
38 Comments
  • Adelien Hessels

    28 februari 2016 at 19:57 Beantwoorden

    Lekker! Ik heb de trifle opgediend in een kleine wijde glazen vaas. Goed schoonmaken. Het zag er prima uit en iedereen vond het super! Niemand had in de gaten dat het eigenlijk een vaas was…….

  • Sjanne

    15 december 2015 at 15:38 Beantwoorden

    kan alleen maar kersen in pot op siroop vinden, is er een merk met kersen op sap ben bang dat toetje anders te zoet gaat worden.

    • Pauline

      15 december 2015 at 20:23 Beantwoorden

      Siroop kan ook, ik denk dat het wel meevalt met de zoetheid.

  • Masja

    27 december 2014 at 21:45 Beantwoorden

    Heerlijk dessert! Wij hebben het gisteren gemaakt in kleine weckpotjes en meegenomen naar een kerstdiner. Tijdens het vervoer kan er weinig misgaan; superhandig!

  • ilse

    16 december 2014 at 20:58 Beantwoorden

    Lijkt mij ook een erg lekker recept.\r\nMaar kan ik de amandelmeel ook door iets vervangen dat ik gewoon bij een supermarkt kan kopen?

    • Pauline

      17 december 2014 at 13:38 Beantwoorden

      Je kunt ook gewoon bloem gebruken.

      • Karen

        22 december 2015 at 23:16 Beantwoorden

        En als ik glutenvrije bloem gebruik en het amandelmeel, hoeveel bakpoeder en/of backing soda moet ik dan gebruiken?

  • johan

    16 december 2014 at 15:46 Beantwoorden

    Dit lijkt me een leuk recept voor een kerstdesser. \r\nNiet te moeilijk met een gekochte cake en voldoende voor iedereen.

  • Amaira

    10 december 2014 at 22:52 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nIk wil graag weten, waar ik zo een schaal/kom kan kopen die jij hebt gebruikt bij de chocolade trifle? En als ik geen schaal of kom heb om te gebruiken, wat is dan het alternatief om het presenteren, tijdens kerst.\r\n\r\nGroeten

    • Pauline

      11 december 2014 at 15:27 Beantwoorden

      Je kunt ook eenpersoons versies in glaasjes doen.

  • Géraldine

    8 september 2014 at 19:10 Beantwoorden

    Alvast bedankt voor je feeback Pauline! Nog een laatste check. Het is toch 400 gr rood fruit in totaal of 3 potten van elk 400 gr met sap… Sorry ben een beetje in de war.

  • Géraldine

    4 september 2014 at 21:23 Beantwoorden

    Aangezien ik geen grote fan ben van kersen ben naar dit echt een lekker waw dessert vind voor een grote groep mensen (50man) overweeg ik om dit te maken met rood fruit. Mijn vraag is: pak ik beter vers fruit of een diepgevroren mengeling? Moet ik iets bijdoen om dat sap te verkrijgen aangezien we hier over kersen met sap praten. Alvast bedankt voor je feedback en je inspiratie.

    • Pauline

      4 september 2014 at 21:44 Beantwoorden

      Diepvries gaat prima. Even kort koken met evt. een schepje suiker

  • Iris

    23 december 2013 at 21:09 Beantwoorden

    Het is dus 1 grote schaal, hoe schep je dit p.p dan op?

    • Pauline

      23 december 2013 at 21:24 Beantwoorden

      Gewoon scheppen. Het ziet er misschien een beetje messy uit maar smaakt des te lekkerder 😉

  • ria

    23 december 2013 at 00:07 Beantwoorden

    Hoi\r\nwil hem ook maken en heb een glazen bak van 24 cm doorsnee,kan ik ook nog een extra laag van bv custardvla ertussen maken?

    • Pauline

      23 december 2013 at 15:34 Beantwoorden

      Oh ja dat lijkt me heel lekker, goede tip 😉

  • Patricia

    22 december 2013 at 21:29 Beantwoorden

    Ik ga de trifle maken voor kerst.\r\nHoe groot moet de schaal zijn? Ik heb geen idee

    • Pauline

      22 december 2013 at 22:21 Beantwoorden

      Iets van 20 cm is een mooie maat. Maar groter is geen probleem, dan wordt hij gewoon wat lager

  • Mireille

    21 december 2013 at 12:09 Beantwoorden

    Oh gelukkig, je site is weer bereikbaar. Zag kerst even in het water vallen 😉 . Fijne kerst!

  • Anique

    18 december 2013 at 12:01 Beantwoorden

    Hi Pauline, \r\n\r\nKan ik hem ook al een avond vantevoren maken, denk je?

    • Pauline

      18 december 2013 at 18:13 Beantwoorden

      Ja hoor dat kan prima. Dan trekken de smaken lekker in de cake 😉

  • Mireille

    15 december 2013 at 10:01 Beantwoorden

    Ziet er heel mooi en lekker uit. Ben zelf niet zo heel erg van de kersen alleen. Iemand nog een andere suggestie? Of zijn kersen hier qua smaak ook gewoon het beste erbij?

    • Pauline

      15 december 2013 at 14:54 Beantwoorden

      Frambozen of gemengd rood fruit is ook lekker 😉

  • Josien Leijen

    11 december 2013 at 21:58 Beantwoorden

    Hij ziet er echt heerlijk en spectaculair uit! Maar als ik deze de ochtend van 1ste kerstdag maak ziet hij er dan ’s avonds nog zo lekker uit? Niet dat alles dan door elkaar gelopen is…\r\nIk hoor het graag!\r\nGroet, Josien

    • Pauline

      12 december 2013 at 10:43 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed, zo heb ik het zelf ook gedaan. Het loopt altijd iets in elkaar over, maar het is een trifle dus dat hoort ook een beetje zo. Wordt hij alleen maar lekkerder van 🙂

  • Mirjam

    6 december 2013 at 12:11 Beantwoorden

    Jammie! Ga ik maken voor 1e kerstdag!

  • Patricia

    9 november 2013 at 19:24 Beantwoorden

    Kan je ook iets anders gebruiken dan mascarone?\r\n\r\nDat vinden ze hier niet zo lekker.

    • Pauline

      9 november 2013 at 20:08 Beantwoorden

      Ja hoor, je kunt ook alleen slagroom gebruiken of het mengen met monchou of roomkaas 🙂

  • Smile

    3 november 2013 at 19:59 Beantwoorden

    Kersen kun je ook opkoken met vanille kookpudding, geeft subtiele smaak

  • Julia ardesch

    23 oktober 2013 at 16:02 Beantwoorden

    Moet ik voor dit recept (chocolade trifle met kersen) drie GROTE potten kersen gebruiken?????

    • Pauline

      23 oktober 2013 at 20:19 Beantwoorden

      3 middelgrote potten 😉 hij is erg groot haha

  • Pauline

    28 april 2013 at 21:25 Beantwoorden

    Jaa is het ook 😉

  • Sanne

    28 april 2013 at 15:17 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk!

  • Joyce

    28 april 2013 at 11:09 Beantwoorden

    Ziet er mooi en lekker uit!

  • Nanda

    28 april 2013 at 10:48 Beantwoorden

    Heerlijk! En het ziet er mooi uit 🙂

  • DoorEten

    28 april 2013 at 09:08 Beantwoorden

    wuhaaa lekker!! Super kitsch, maar super lekker!

Plaats een reactie