erwtensoep

Erwtensoep

Zo na alle feestdagen boordevol lekkernijen is het weer tijd voor lekker “normaal” eten. Hollandse kost zoals erwtensoep en stamppot doet het dan altijd goed. Daarom begin ik het nieuwe jaar met een “doe maar normaal” week, lekkere Hollandse gerechten. Zelf erwtensoep maken is niet ingewikkeld, je moet er alleen even een klein uurtje voor uittrekken. De spliterwten hebben even tijd nodig om stuk te koken.

Toen ik op de Hotelschool zat werd er bij ons op school het NK snert koken gehouden. Snert is het Groningse woord voor erwtensoep. Was altijd erg leuk om te zien, toch moet ik bekennen dat ik nog nooit zelf erwtensoep from scratch had gemaakt. Wij eten meestal de snert van De Kleinste Soepfabriek, maar ik vond het de hoogste tijd worden om de erwtensoep zelf te maken. Supermakkelijk en extra lekker met verse rookworst van de Hema. Want die blijft nog steeds mijn favo.

erwtensoep

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
1,5 ltr water
350 gr spliterwten
1 blaadje laurier
1 knolselderij van 400 gr
1 prei
1 winterwortel
1/2 bosje bladselderij
1 rookworst van de Hema natuurlijk
Peper en zout

Zo maak je het
Zet de pan water op het vuur en doe hier de spliterwten in. Voeg het zout en de laurier toe en breng het aan de kook.

Laat de erwten ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Schil de knolselderij en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm. Was ze grondig.

Snij de prei in ringen en was deze goed. Schil de wortel met een dunschiller en snijd deze in blokjes.

Doe de groenten bij de erwtensoep en laat het geheel weer 20 minuutjes koken, totdat alle groente beetgaar is. In principe hoef je erwtensoep niet te pureren. Maar als je van een heel glad resultaat houdt is dit het moment om de staafmixer er doorheen te halen.

erwtensoep

Hak de selderij grof en snij de rookworst in plakjes.

Voeg dit bij de erwtensoep en laat het nog even op het vuur staan.

erwtensoep

Spruitjes stamppot
Stamppot Rode Bieten
Bewaar
10 Comments
  • Grete

    11 januari 2015 at 13:04 Beantwoorden

    Fijn deze vegetarische variant! (en niet vegetariërs gooien er maar wat extra worst in ;))

  • Marjolein

    21 december 2014 at 14:11 Beantwoorden

    Haalt het niet bij mijn erwtensoep…\r\nIk doe er altijd hamschijf en stuk spek in en soms nog wat krabbetjes.\r\nVerder zitten er bij mij ook meer groenten in en ook aardappel.\r\nIk begin met 4 liter water en laat de spliterwten met het vlees 2,5 uur koken.\r\nVlees eruit, groenten erin met bouillonblokjes.\r\nHalf uurtje koken en héél goed blijven roeren.\r\nDan vlees er weer bij en de rookworsten(niet eentje maar meerdere 🙂 ). Heb je ineens zo’n 8 liter soep waar je lepel rechtop blijft instaan. De dag erna is ie nog lekkerder… hmmm…

  • Marije

    28 november 2014 at 13:59 Beantwoorden

    Lekker!!\r\nStraks maar eens maken…\r\nIk zou er zelf nog wel wortel en aardappelblokjes bij in doen trouwens. Maar de basis is super!!

  • Erik

    4 maart 2014 at 10:22 Beantwoorden

    Een winterwortel toevoegen voor een iets zoetere smaak.

  • henny

    2 februari 2014 at 23:18 Beantwoorden

    moet zijn ik MIS.

  • henny

    2 februari 2014 at 23:17 Beantwoorden

    Ziet er goed uit,maar ik mist toch wel iets van vlees bv schouderkarbonade of varkensribben.

  • Karin

    1 februari 2014 at 21:15 Beantwoorden

    Ik heb deze soep vandaag gemaakt i.p.v. zout,groente bouillonblokjes gebruikt.\r\nHet was heerlijk en een makkelijk recept!

  • Pauline

    3 januari 2013 at 20:45 Beantwoorden

    Oh ik hou er wel van 😉 lekker puur!

  • Lian

    3 januari 2013 at 15:08 Beantwoorden

    Ik houd echt niet van erwtensoep, maar die van jou ziet er in ieder geval wel lekker frisgroen uit!

Plaats een reactie