Zoete aardappel gnocchi
Het was alweer lang geleden dat ik zelf gnocchi heb gemaakt. Yep ook ik ga vaak voor de kant en klare versie. Niets mis mee. Maar nu had ik zin om zoete aardappel gnocchi te maken. En die is nog nergens te koop. Nu moet je niet denken dat dit perse veel gezonder is. Want er gaat nog steeds een hele bups bloem in. Misschien kan het ook wel met boekweitmeel, maar dat heb ik niet geprobeerd. Lekker is het wel. Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het kost wel even wat tijd en geduld. Het mengsel van aardappelpuree en bloem is vrij plakkerig dus een portie geduld is wel nodig.
De hoeveelheid bloem is een beetje bij benadering. Mijn advies is ook om de bloem beetje bij beetje toe te voegen. Je kunt zelf het beste aanvoelen wanneer je deeg klaar is. Het is de bedoeling dat het licht plakkerig aanvoelt. En je moet er mooie gelijkmatige rollen van kunnen maken. Ik vind het zelf altijd het lekkerste om de gnocchi na het koken nog te bakken. Dan krijgt het zo’n lekker knapperig korstje. Dat heb ik met deze zoete aardappel gnocchi ook gedaan. Ik zal binnenkort een lekker recept met jullie delen. Maar nu eerst de basis. Als je die eenmaal hebt, kan je al deze recepten maken.
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr zoete aardappel
1 eidooier
150 – 200 gr speltbloem
Peper en zout
Zo maak je het
We gaan de zoete aardappelen poffen. Koken kan eventueel ook, maar bij poffen worden ze wat minder vochtig. En dat is beter voor de gnocchi. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Was de zoete aardappelen en prik er gaatjes in met een vork. Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en drizzle er wat olijfolie overheen. Pof de aardappelen in ongeveer 35 minuten gaar.
Verwijder de puree uit de zoete aardappelen. De schil gebruik je niet. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Voeg een eidooier toe en meng snel door elkaar.
Voeg nu beetje bij beetje de speltbloem toe. Ga net zo lang door totdat het een licht plakkerige bal is geworden.
Verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Rol ieder deel uit tot een lange gelijkmatige worst van ongeveer 1,5 cm dik. Blijft de gnocchi teveel plakken aan je werkblad?, bestuif het dan met wat extra bloem.
Snijd de worsten in stukjes van ongeveer 2 cm.
Rol de zoete aardappel gnocchi over de achterkant van een vork. Op deze manier krijg je het mooie reliefje erin.
Laat ze op een bebloemd bordje (anders blijft het plakken) een half uurtje opstijven in de koelkast.
Breng een pan water met zout aan de kook.
Kook de zoete aardappel gnocchi in ongeveer 3 – 4 minuten gaar. De gnocchi is klaar als deze boven komt drijven.
Je kunt de gnocchi nu nog krokant bakken in wat olie. Of gebruik een van deze recepten.
Geniet ervan.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in