Gnocchi met pompoen
Gnocchi met pompoen: dit is zo’n maaltijd waar ze hier thuis vaak om vragen. Terwijl de pompoen in de oven langzaam zoet en zacht wordt, vult de keuken zich met de lekkere geur van salie en knoflook. Ondertussen bak je de gnocchi tot ze goudbruin en knapperig zijn, en dat geeft zo’n fijne bite. Totaal anders dan wanneer je ze kookt! Daarna komt alles samen op één bord, met een flinke lepel romige ricotta en wat pittige chilivlokken.
Tip: pompoen over? Maak er dan pompoensoep mee!
Gnocchi met pompoen
Voor dit recept voor gnocchi met pompoen kun je zowel houdbare gedroogde gnocchi als koelverse gnocchi gebruiken. Die laatste vind je gewoon in het versschap van de supermarkt. Die koelverse zijn wat zachter en krijgen in de pan een lekker krokant korstje. De gedroogde, houdbare variant is ook prima, maar die kunnen soms net een beetje taaier worden in de koekenpan.
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gr gnocchi
- 1 flespompoen
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode uien
- 200 gr babyspinazie
- 250 gr cherrytomaten
- 100 gr ricotta
- 2 takjes salie
- chilivlokken en zout
- olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Schil de pompoen en snij deze in (niet al te dikke) partjes. Pel de rode uien en snijd in parten. Verdeel dit samen met de tomaten over een bakplaat.
Hak de knoflook (maak de stukjes niet té klein, dan kunnen ze verbranden) en de helft van de salie fijn. Voeg toe aan 3 el olijfolie en breng op smaak met chilivlokken en zeezout. Verdeel over de groente.
Rooster de groenten in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Bak de gnocchi rondom goudbruin in een hapjespan in wat olijfolie. Voeg de babyspinazie toe en meng kort door elkaar. Verdeel over 4 borden.
Verdeel de geroosterde groente (inclusief de kruidenolie) over de gnocchi.
Lepel de ricotta over de gnocchi met pompoen en garneer met de overgebleven salie, wat extra chilivlokken en zeezout.
Variatietips
- Vervang de flespompoen eens door zoete aardappel of pastinaak.
- Voeg wat gebakken spekjes of pancetta toe voor een hartige twist.
- Strooi er wat geroosterde pijnboompitten of walnoten over voor extra crunch.
- Maak deze gnocchi met pompoen helemaal plantaardig door de ricotta te vervangen door een plantaardige variant.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
