Pepersaus
Pepersaus is een echte klassieke saus die niet mag ontbreken in jouw basis-kookrepertoire. Hij past bijvoorbeeld goed bij een sappige biefstuk, een malse entrecote of zelfs een portobello als vegetarische optie.
Pepersaus: zo maak je 'm
Wat deze saus echt bijzonder maakt, zijn de gekneusde peperkorrels. Ze geven net dat beetje warmte en pit, zonder dat het overheerst. Het geheim van een perfecte pepersaus? Tijd nemen om de smaken goed te laten ontwikkelen en ervoor zorgen dat de sjalotjes zacht worden zonder te verkleuren, zodat ze langzaam hun zoete, hartige smaak afgeven.
Deze pepersaus is een supergoed voorbeeld van hoe je met simpele ingrediënten toch een indrukwekkend resultaat kunt bereiken. Met boter, bloem, bouillon en slagroom maak je een fluweelzachte basis, terwijl de peperkorrels en sjalot zorgen voor die heerlijke, klassieke smaak. Of je nu een feestelijk etentje geeft of gewoon doordeweeks zin hebt in een beetje luxe, pepersaus is altijd een goed idee.
Makkelijk pepersaus recept
En het beste deel? Het is niet ingewikkeld om te maken. Met een paar eenvoudige stappen heb je in een handomdraai een saus. Serveer het bij een klassieke steak-frites, een romige aardappelgratin, of gebruik het als smaakmaker bij geroosterde groenten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 25 gr boter
- 30 gr bloem
- 1 sjalot
- 250 ml koude runderbouillon
- 100 ml slagroom
- 1 el peperkorrels
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Pel en snipper de sjalot heel fijn. Fruit dit aan in een steelpannetje in de boter. Laat het sjalotje niet verkleuren.
Voeg de bloem toe en gaar dit al roerend op een zacht vuur gedurende 5 minuten mee.
Voeg de afgekoelde bouillon al roerend met een garde toe, zodat je een gladde saus krijgt. Voeg dan de peperkorrels en de slagroom toe en verwarm de pepersaus nog even kort.
Breng de pepersaus op smaak met wat zout en naar wens extra peper.
Bewaartip
Je kunt de pepersaus tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Als je de saus opnieuw wil verwarmen, doe dit dan rustig op een laag vuur. Voeg eventueel een klein scheutje extra bouillon of slagroom toe als de saus iets te dik is geworden tijdens het koelen.
Variatietips
Houd je van een extra pittige pepersaus? Voeg wat extra gekneusde peperkorrels toe of gebruik een mix van groene, witte, roze en zwarte korrels. Je kunt zelfs een scheutje cognac toevoegen, net voordat je de slagroom erbij doet.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in