Kippendijen uit de oven
Deze kippendijen uit de oven brengen je qua smaak zó naar de zonovergoten Griekse kust. Kippendijen zijn sappig en vol van smaak (wij vinden ze véél lekkerder dan kipfilet!), en in combinatie met knapperige krieltjes en de zoutige feta krijg je een gerecht dat zowel hartig als fris is.
Heerlijke kippendijen uit de oven
Deze kippendijen uit de oven met krieltjes en feta zijn perfect als een stevige hoofdmaaltijd. Serveer het met een frisse Griekse salade vol tomaten, komkommer, rode ui en extra feta voor een compleet diner. Een schep tzatziki aan de zijkant zorgt voor een fris contrast bij de warme, geroosterde smaken van de kip en de aardappelen.
Dit gerecht is een hit bij het hele gezin, en gelukkig écht simpel te maken. Ideaal voor een doordeweekse avond, maar ook feestelijk genoeg voor een etentje met vrienden!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr kippendijen
- 800 gr krieltjes met schil
- 15 gr verse dille
- 5 gr verse oregano (+ extra om te garneren)
- 7 gr verse peterselie (+ extra om te garneren)
- 3 citroenen (+ 1 extra om te garneren)
- 2 tenen knoflook
- 100 gr pitloze gemengde olijven (+ extra om te garneren)
- 200 gr feta
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (boven- en onderwarmte) of 200 graden (hetelucht).
Hak de olijven in kleine stukjes en de dille, oregano en peterselie fijn. Doe over in een ruime kom. Rasp de citroenen boven de kom en pers het sap eruit. Pers de knoflooktenen er ook boven uit. Meng circa 6 eetlepels olijfolie door de fijngehakte olijven en kruiden en breng op smaak met peper en zout. Zet even apart.
Boen de krieltjes goed schoon en snijd ze in stukken. Hussel de krieltjes door het citroen-kruidenmengsel en leg ze in een ovenschaal of een braadslede. Bewaar de rest van het citroen-kruidenmengsel. Zet de ovenschaal met krieltjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Leg de kippendijen in het overgebleven citroen-kruidenmengsel en laat ze 20 minuten marineren.
Haal de ovenschaal uit de oven en leg de kippendijen op de krieltjes. Bak nog 20 minuten in de oven.
Verkruimel de feta over de krieltjes en kippendijen uit de oven. Zet de schaal eventueel nog 5 minuten terug in de oven voor goudbruine feta – dit is optioneel. Garneer het gerecht vlak voor serveren eventueel met wat extra olijven, verse kruiden en citroenparten.
Variatietips
Zin in wat extra pit? Voeg een beetje chilipeper toe aan de marinade voor een spicy kick. Je kunt ook experimenteren met andere kruiden, zoals tijm of rozemarijn. Als je geen fan bent van feta, probeer dan eens halloumi of geitenkaas als topping – ook heerlijk!
Bewaartip
Dit gerecht is de volgende dag nog steeds heel erg lekker. Bewaar de overgebleven kip en krieltjes in een luchtdichte doos in de koelkast. Warm het daarna rustig op in de oven of magnetron, zodat de kip sappig blijft en de aardappelen een beetje bite houden.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in