Koninginnesoep
Koninginnesoep, een gerecht met een naam die doet denken aan koninklijke banketten, is een klassieker in de wereld van soepen. Deze soep is rijk en romig, met stukjes kip en knapperige groenten. Serveer ‘m als voorgerecht bij een meergangen-diner of als hoofdgerecht voor een lichtere maaltijd. Lekker met knapperig stokbrood, ideaal om de laatste lepels soep mee op te dopen.
Waar komt koninginnesoep vandaan?
De oorsprong van Koninginnesoep is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met het Franse hof van de zeventiende eeuw, waar het geserveerd werd aan koninginnen en prinsessen. Deze soep had in Frankrijk de naam “Potage à la Reine”, vrij vertaald: “soep voor de koningin”. Vorstelijk lekker, dus!
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 3 kipfilets
- 1,5 ltr kippenbouillon
- 1 winterpeen
- 75 gr doperwten
- 5 gr peterselie
- 100 ml slagroom
- 75 gr roomboter
- 75 gr bloem
- peper en zout
- brood
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Breng bouillon aan de kook en kook de kipfilets in circa 20 minuten, tot ze gaar zijn. Haal de kip uit de pan en trek het vlees uit elkaar met twee vorken. Zet het vlees apart. Bewaar de bouillon.
Maak de wortel schoon en snijd in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn.
Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg in 1 keer de bloem toe en bak deze 2-3 minuten al roerende mee. Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe, terwijl je constant blijft roeren.
Voeg de stukjes wortel toe aan de soep en kook ze circa 4-5 minuten mee. Schep de kip, 50 milliliter slagroom en doperwten door de soep en warm circa 3 minuten mee. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Verdeel over de kommen, garneer met het laatste beetje slagroom en bestrooi met de fijngehakte peterselie. Lekker met knapperig gebakken brood.
Tip: Maak je de soep van tevoren? Dan zal hij tijdens het afkoelen behoorlijk dik geworden zijn, voeg tijdens het opwarmen weer wat bouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.