Menu
Japanse-cheesecake-UPK-21-02-BLOGPOST-512.jpg

Japanse cheesecake met frambozensaus

Vandaag een superleuk bakrecept voor een Japanse cheesecake. Misschien vraag je je af of dat heel anders is dan een gewoon cheesecake recept. Het antwoord is “ja”. Een Japanse cheesecake is veel lichter van structuur, een beetje luchtig zelfs en smaakt ook minder zoet. Je bakt deze cheesecake in een waterbad zodat de cake niet uitdroogt tijdens het bakken. Het is niet heel ingewikkeld maar je moet er wel wat extra dingetjes voor doen. Als eerste moet je jouw springvorm echt heel goed inpakken in aluminumfolie. En doe dat gewoon maar 2 keer zodat je zeker weet dat er geen water in de vorm kan lopen. Wanneer het beslag klaar is giet je die in de ingepakte springvorm en die zet je in een braadslede. Schenk daarna kokend heet water in de braadslede (en natuurlijk niet in de springvorm). Wanneer het water tot de helft van de buitenkant van de springvorm komt is het helemaal goed. Zet daarna heel voorzichtig de braadslede in de oven. Wij vonden tijdens het testen dat de Japanse cheesecake wel iets zoets kon gebruiken en maakten er een snelle frambozensaus bij van bevroren frambozen. Het maakt de cheesecake qua smaak helemaal af en ziet er ook nog eens extra lekker uit! Deze Japanse cheesecake kun je heel goed een dag van tevoren maken, net als de frambozensaus.

8-10 stukjes

Ingrediënten voor 8-10 st.

  • 70 gr patentbloem
  • 20 gr maïzena
  • 150 gr kristalsuiker
  • 7 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 250 gr roomkaas
  • 50 gr roomboter
  • 1 citroen
  • 0,25 tl zout

Voor de topping

  • 250 gr frambozen (diepvries)
  • 50 gr frambozen (verse)
  • 1 stukje witte chocolade

Materiaal

  • springvorm 22 cm
  • braadslede waar de springvorm in past

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch), 140 graden (hetelucht). Vet een springvorm van 22 centimeter in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Wikkel de onderkant van de vorm goed in met aluminiumfolie.

  2. Doe de roomboter in een steelpan en schenk de slagroom erbij, laat de boter op laag vuur smelten. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Doe de roomkaas en het zout in een mengkom. Was de citroen en rasp hem boven de kom. Klop de roomkaas met een mixer (of keukenmachine) tot een romige massa. Splits de eieren zodat je 7 dooiers hebt en 7 eiwitten. Voeg de eidooiers toe aan de roomkaas en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.

  4. Spatel daarna de bloem, maïzena  en het slagroommengsel (van stap 3) door het roomkaasmengsel (van stap 4).

  5. Klop in een andere kom de eiwitten met de suiker tot zachte pieken. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het roomkaasbeslag. Meng dit goed en voeg daarna de rest van de eiwitten toe, spatel erdoor en probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.

  6. Doe het beslag in de springvorm en zet deze in een braadslede. Zet hem in de voorverwarmde oven en giet voorzichtig kokend heet water in de braadslede (niet in de springvorm), de springvorm moet voor ongeveer de helft in het water staan. Bak de cheesecake 1 uur en 15 minuten. Zet de oven uit en ovendeur op een kiertje, laat de cheesecake nog eens 30 minuten in de oven staan.

  7. Haal de Japanse cheesecake uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur en daarna 30 minuten opstijven in de koelkast.

  8. Doe de diepvries frambozen in een steelpannetje en voeg 50 milliliter water toe, breng zachtjes aan de kook zodat de frambozen ontdooien en je ze fijn kunt prakken, na 5-8 minuten ontstaan er een saus. Je kunt hem zo gebruiken of met een staafmixer pureren tot een gladde saus. Schenk over de cheesecake en versier met de verse frambozen en rasp er witte chocolade over.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan