
Bitterkoekjes
Bitterkoekjes zijn al eeuwenlang een geliefd koekje in Nederland. Oorspronkelijk komen ze uit de Franse en Italiaanse keuken, waar ze bekend staan als amaretti. Maar in Nederland kregen ze hun eigen draai: luchtig van binnen, licht krokant van buiten en met die kenmerkende amandelsmaak. Een beetje chewy, een beetje knapperig – ZO lekker!
Zo serveer je deze bitterkoekjes
Traditioneel worden bitterkoekjes vaak gegeten bij een kop koffie of thee. Zo eten wij ze ook graag. Je kunt er natuurlijk ook een lekker dessert mee maken, zoals een laagjes-toetje met mascarpone en chocolade. Daarnaast kun je deze bitterkoekjes verkruimelen over wat bolletjes vanille-ijs of een schaaltje pudding. Ongelooflijk lekker!



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 15 bitterkoekjes
- 160 gr amandelmeel
- 2 eiwitten
- 1 sinaasappel (alleen de rasp)
- 0,5 tl amandelaroma
- 160 gr poedersuiker
- zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten met een mixer stijf (in een brandschone mengkom). Voeg in de laatste minuut het amandelextract toe. Voeg vervolgens het amandelmeel, poedersuiker, rasp van 1 sinaasappel en een snufje zout toe en meng voorzichtig door elkaar met een spatel, totdat het nét aan gemengd is (dus niet te hard kloppen!).
Vul een spuitzak met een grof glad spuitmondje (of gebruik een spuitzak waar je een flinke punt afknipt) met het amandelmengsel. Spuit met voldoende tussenruimte rondjes van circa 2-3 centimeter op het bakpapier. De koekjes lopen een klein beetje uit, houd daar rekening mee. Duw opstaande puntjes met een natte vinger omlaag.
Bak de bitterkoekjes in 12-15 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze 1-2 minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna met een kaasschaaf of taartschep van de bakplaat op een afkoelrekje. Laat ze daar volledig afkoelen. Bewaar in een luchtdichte trommel.
Variatietips
- Voor een intensere smaak kun je een scheutje Amaretto door het beslag roeren. Niet teveel, want dan wordt het beslag te nat. Eventueel kun je wel ietsje meer amandelmeel toevoegen.
- Wil je ze extra knapperig? Bak ze een paar minuten langer en laat ze goed afkoelen op een rekje.
Bewaartip
Bitterkoekjes blijven zeker een week goed in een afgesloten trommel. Als je een stukje brood erbij doet, blijven ze lekker zacht. Het brood wordt wel hard en kan je indien nodig vervangen.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in