Champagne cheesecake

Champagne cheesecake

Deze champagne cheesecake is er eentje waarmee je gegarandeerd indruk maakt, maar stiekem kost hij je weinig moeite. Perfect, toch? Het is wat ons betreft het ideale kerst dessert: romige, frisse cheesecake met champagne (ehh, wie wil dat nou niet in z’n dessert?), een lekkere knapperige koekjesbodem en witte chocoladeschotsen voor een wow-effect. Het soort toetje dat je serveert en iedereen aan tafel stil mee krijgt.

Baktips voor de champagne cheesecake

  • Gebruik een springvorm van 20 cm voor een mooie, hoge cheesecake. Een 24 cm vorm kan ook, maar de taart wordt dan lager. Bekleed de hele vorm met bakpapier om te voorkomen dat de zijkanten vastplakken. Vet de vorm in met olie of boter, zodat het bakpapier goed blijft zitten. Knip een stuk bakpapier voor de bodem en een lang stuk voor de zijkanten; zo heb je geen kreukels in de cheesecake.
  • Druk de koekbodem goed aan met een lepel of glas; zo blijft alles stevig bij het snijden.
  • Gebruik lekkere champagne; de smaak komt natuurlijk terug in de vulling. Voor een alcoholvrije of kids-proof optie, kies bruisend druivensap.
  • Laat minimaal 4 uur opstijven (liefst een nacht) om een stevige structuur te krijgen.
  • Zorg dat de slagroom koud is voordat je ‘m opklopt, voor een luchtige, stevige vulling.
  • Gebruik een mooi lint voor om de cake, voor een extra feestelijk effect.
  • Maak dunne chocoladeschotsen en laat ze goed uitharden voordat je ze breekt. Belangrijk: maak de laag niet te dik! Bewaar ze in de koelkast tot het serveren.
Champagne cheesecake
Champagne cheesecake
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 750 gr roomkaas
  • 400 + 50 ml slagroom
  • 80 gr roomboter
  • 200 gr suiker
  • 250 gr witte chocolade (idealiter: witte chocoladedruppels)
  • 100 ml champagne
  • 250 gr amandel roomboterkoekjes
  • 100 gr aardbeien
  • 50 gr frambozen
  • 50 gr rode bessen
  • 11 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanille-extract

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Bekleed een springvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier (zie daarvoor de tip eerder in dit artikel).

  2. Hak de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en meng door de koekjeskruimels. Verdeel gelijkmatig over op de bodem en druk het mengsel stevig aan. Gebruik eventueel een glas om de bodem goed aan te drukken. Zet in de koelkast om op te stijven.

  3. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Klop ondertussen 400 ml van de slagroom stijf en zet even apart. Meng in een andere kom de roomkaas met de suiker, champagne en vanille-extract tot een glad mengsel.

  4. Verwarm de resterende 50 ml slagroom in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme slagroom. Roer dit mengsel door het roomkaasmengsel. Spatel de opgeklopte slagroom voorzichtig door het roomkaasmengsel.

  5. Verdeel de cheesecakevulling over de koekjesbodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat de cheesecake minimaal 4 uur, maar liever een nacht opstijven, in de koelkast.

  6. Smelt de witte chocolade au bain marie. Maak dunne chocoladeschotsen door gesmolten chocolade op een met bakpapier beklede bakplaat te scheppen en met een spatel dun en gelijkmatig uit te strijken. Laat de chocolade daarna volledig uitharden in de koelkast, breek het daarna in stukken of snijd het met een mes in gelijke schotsen.

    Gebruik bij voorkeur witte chocoladedruppels, want die smelten makkelijker dan een gewone reep. Bewaar de schotsen in de koelkast tot je ze serveert. Zorg dat de laag niet te dik is, zo krijg je de perfecte, knapperige schotsen.

    Tip: dit kun je ook heel goed een avond van te voren doen, laat de chocolade tot gebruik in de koelkast liggen.

  7. Haal de champagne cheesecake voorzichtig uit de springvorm en plaats de witte chocoladeschotsen rond de zijkanten. Bind als je dat leuk vindt, er een mooi lint omheen. Garneer de bovenkant met frambozen, aardbeien en rode bessen.

Bewaartip

Je kunt de cheesecake makkelijk 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Al zouden wij niet rekenen op leftovers, want meestal is -ie zo op…

Variatietips

Voor een extra frisse twist kun je wat citroenrasp door de roomkaasvulling mengen. Of vervang de witte chocoladeschotsen door pure chocolade als je een intensere smaak wil. Oh, en als je er écht een feestje van wil maken, serveer er dan nog een glaasje bubbels bij. Cheers en eet smakelijk!

Champagne cheesecake
Champagne cheesecake

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.