Appelkruimeltaart
Onze eerste kennismaking met appelkruimeltaart is waarschijnlijk die van onze oma, maar we aten ook wel die van de HEMA. Aan dit appelkruimeltaart recept hebben we een heerlijk laagje gele room toegevoegd, waardoor deze taart echt om te smullen is!
Appelkruimeltaart met custard
Hoe fancy een taart ook mag zijn, een stukje appeltaartkruimeltaart gaat er altijd wel in. Het is even een klusje om deze appelkruimeltaart te maken, maar het is het resultaat meer dan waard. Een knapperige bodem met fluweelzachte gele room. Daarbovenop frisse stukjes appel en een knapperige crumble om mee af te sluiten. Serveer de appelkruimeltaart met custard eventueel nog met wat slagroom of doe eens gek: een bolletje ijs.
PS bekijk ook onze andere appeltaart recepten!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor de appelkruimeltaart
- 6 goudreinetten
- 300 gr bloem
- 150 gr witte basterdsuiker
- 175 gr koude roomboter
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 tl kaneel
- 1 citroen (biologisch)
- Snufje zout
Ingrediënten voor de gele room
- 500 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 1 zakje vanillesuiker (of een vanillestokje)
- 60 gr suiker
- 25 gr bloem
Ingrediënten voor het kruimeldeeg
- 100 gr bloem
- 75 gr geschaafde amandelen
- 50 gr roomboter
- 50 gr suiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je de gele room
Begin met het maken van de gele room. Je kunt dit eventueel een dag van tevoren al klaarmaken.
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk.
Voeg de gezeefde bloem toe aan het eiermengsel en meng dit glad. Voeg eventueel een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.
Voeg daarna de warme melk al roerend toe, blijf goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het gehele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer vijf à tien minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat.
Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is, zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.
Voor het deeg
Meng de bloem met de basterdsuiker. Doe hierbij de rasp van de schil van de citroen.
Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg.
Voeg het los geklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil de appelen en snijd deze in stukjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.
Voor het kruimeldeeg
Meng de boter, suiker en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan.
Als het mengsel korrelig is, voeg je de geschaafde amandelen toe. Meng deze er goed doorheen.
Zo maak je de appelkruimeltaart
Vet een springvorm van 28 cm in met boter en bestuif deze met bloem.
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee. Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Breng een royale laag van de gele room aan op het deeg.
Leg hier bovenop de appeltjes en druk deze licht aan.
Sluit vervolgens af met het kruimeldeeg, bestrooi de hele taart hiermee.
Doe de taart 60 minuten in de oven op 175 graden. Wordt de taart tussentijds te donker, dek hem dan af met laagje aluminiumfolie.
Serveer de appelkruimeltaart met slagroom of een bolletje ijs.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in