Hartige wentelteefjes met spek, kaas en maple syrup
Ik ben werkelijk gek op wentelteefjes. Ik doe eerlijk gezegd nooit zo mijn best op mijn ontbijt. Eerder schreef ik over het feit dat ik heel langzaam op gang kom ’s ochtends. Wanneer je dan eerst in pannen moet roeren begint een dag voor mij nog later. Mijn ontbijtvariatie bestaat dan ook uit yoghurt met muesli, een cracker of wanneer het wat kouder weer wordt havermoutpap. Maar wanneer het weekend begint kan ik nog wel eens zin hebben in het maken van wentelteefjes. Meestal maak ik de traditionele met suiker en kaneel. Maar deze hartige wentelteefjes zijn echt een super leuke variant op de bekende suiker en kaneel wentelteefjes.
Het geweldige aan wentelteefjes maken is dat je bijna altijd alle ingrediënten in huis hebt. Bijna. Want wij hebben met regelmaat een brood tekort. Daar heb ik dus iets op gevonden! Wentelteefjes gemaakt van afbakbrood werkt namelijk fantastisch. Het haalt een beetje het nowaste idee onderuit, dat je oud brood toch nog gebruikt om iets lekkers van te maken. Maar omdat wij toch al nooit brood over hebben maakt dat voor ons niet veel uit. Dat afbakbrood bak je dus niet af. Je snijdt gewoon plakken en legt ze in het beslag. Bakken in de pan en klaar. Ik heb dit natuurlijk een keer in een moment ontdekt dat er niets in huis was en ik te belabberd was het brood af te bakken! Ik gebruik overigens ook langhoudbare melk uit een eenpersoons drinkpakje.
En hoe maak je dan een hartige wentelteefjes? Gewoon zoals je ook een suiker en kaneel wentelteefje zou maken. Maar dan met hartige ingrediënten. Het beslag maak je nog steeds met een ei en melk, maar je voegt er geraspte kaas en tijm aan toe. Vervolgens wikkel je een plakje spek om het sneetje brood en hup in de pan. Beetje honing om te garneren en smullen maar.
Ingrediënten (voor 4 personen)
8 sneetjes oud brood, bijvoorbeeld zuurdesembrood (of afbakbrood)
200 ml melk
1 ei
60 gr geraspte jonge kaas
8 plakjes spek
1 verse takje tijm
4 el maple syrup (garneren)
zout en peper
Zo maak je het
Doe de melk, het ei, de verse tijmblaadjes en de geraspte kaas in een mengkom en meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Giet over in een bord met hoge rand en leg de sneetjes brood in het mengsel. Laat 3 minuten weken en keer het brood om.
Wikkel de spekplakjes om het brood. Om elk sneetje 1 plakje.
Smelt boter in een koekenpan en leg de sneetjes in de pan. Waarschijnlijk moet je ze in 2 delen bakken. Bak tot dat het spek mooi bruin wordt, keer de wentelteefjes om en bak opnieuw bruin.
Verdeel de hartige wentelteefjes over de borden. Garneer met nog wat verse tijm en een lekkere drizzle maple syrup.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in