garnalen piri piri

Garnalen piri piri

Lekker garnalen piri piri! Het is echt een recept wat je doet denken aan vakantie. En dan wel een vakantie in het zonnige Portugal. Het grappige is dat ik nauwelijks kip of garnalen piri piri heb gegeten toen wij twee jaar terug een kleine rondreis maakte door het zonovergoten land. Maar dat terzijde! Maakt het recept niet minder vakantie-achtig. Misschien is het meer het zomerse gevoel wat het geeft. De Piri-piri is overigens een pepersoort en de naam is Zuid-Afrikaans. He? Ja en het wordt nog mooier, de oorspronkelijke plant (van de pepersoort) komt uit Amerika. En nu komen de Portugezen om de hoek kijken! Want net als de Nederlandse zeevaarders namen ook de Portugezen van alles op hun schepen mee naar huis of naar andere overzeese gebieden. Waaronder de piri piri dus. De piri piri ging mee naar Afrika. En daar gebruikte ze hem voor de befaamde kruidenmix en oliemix. Het gerecht is dus vooral in Afrika ontstaan. Een heel verhaal dus.

Er zijn verschillende manieren om de piri piri te maken. Als marinade of als olie. Onlangs maakte ik een pastasaus waarbij ik de knoflook en pepertjes heel langzaam in olie heb laten kleuren. De olie gaat dan echt fantastisch smaken. Dat idee heb ik toegepast in dit recept voor garnalen piri piri. De olie geeft echt een heerlijke smaak aan de garnalen. Daarnaast gebruik ik in dit recept ook de rokerige smaak van pimentón (gerookte paprikapoeder). Geweldig het is alsof je gelijk in Portugal of Spanje bent.

Gebruik voor het maken van deze garnalen piri piri geen gekookte garnalen! Je kunt wel heel goed een diepvriesgarnaal gebruiken. Of hele gamba’s. En wanneer je niet vies bent van een garnaal aan tafel schoonmaken is zo’n gamba met kop er nog aan ook geweldig! Het recept maak je in 1 pan en is heerlijk met een frisse groene salade, wat rijst en natuurlijk wat brood om in de saus te dippen!

garnalen piri piri

garnalen piri piri

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr rauwe Garnalen (bijvoorbeeld diepvries, zwarte tijgergarnalen)
8 teentjes knoflook
4 rode pepers
1 tl pimenton (gerookte paprikapoeder)
1 tl gedroogde oregano
2 + 2 el Olijfolie

Zo maak je het
Wanneer je diepvries garnalen gebruikt laat je ze eerst ontdooien. Maak ze daarna schoon. Haal de staartjes van de garnaal en verwijder het darmkanaal. Je kunt ze ook al schoongemaakt kopen. (Je kunt de staartjes ook laten zitten en aan tafel pellen). Dep ze met een stukje keukenpapier droog.

Meng de pimenton met de gedroogde oregano. Voeg beetje bij beetje 2 eetlepels olijfolie toe. Zet even apart.
Hak de pepertjes fijn. Wanneer je niet van heel heet houd, verwijder dan eerst de zaadjes. Pel de teentjes knoflook en plet ze.

Doe de resterende olijfolie in de pan. Laat de olie warm worden. Voeg dan de geplette knoflook en rode peper toe. Zet het vuur heel laag en laat de knoflooktenen in 7-10 minuten langzaam bruin worden. Let op dat ze niet verbranden. Zet eventueel een vlamverdeler onder de pan.

Voeg de garnalen toe, schep ze goed door de olie (die nu al een heerlijk pittig smaakje heeft). Doe na ongeveer 1 minuutje de pimentón en oregano-olie er bij. En schep opnieuw goed om, bak de garnalen in nog 2 minuten gaar.

Serveer de garnalen piri piri met brood, groene salade en rijst.

garnalen piri piri

garnalen piri piri

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (19 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Tapas recepten Garnalen Spaanse recepten Vis recepten Lente recepten Zomer recepten Borrelhapjes Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in