Menu

Wat is Meal preppen? + 5 tips

Druk, weinig tijd, laat thuis uit je werk, kindjes die gevoed moeten worden en toch gezond willen eten? Dan is meal preppen echt iets voor jou. Meal preppen is niets meer dan je eten voorbereiden en het jezelf voor de rest van de week zo makkelijk mogelijk maken. Onder de fitgirls wordt dit vaak gedaan, zodat ze zeker weten dat ze de rest van de week voedzaam eten. Maar eigenlijk is het ideaal voor iedereen die druk is. Het bespaart je namelijk tijd, geld en je eet gezonder.

Sinds ik moeder ben, maak ik hier ook meer gebruik van. Voorheen nam ik uitgebreid de tijd om te koken, liep ik nog snel even naar de supermarkt als ik ineens zin had in wat anders en bedacht ik per dag wat ik wilde eten. Sinds Merlijn er is, is het rond etenstijd spitsuur bij ons. Maurits komt thuis uit zijn werk, Merlijn krijgt de fles en gaat daarna in bad en naar bed. En in de tussentijd moet er ook nog gekookt en gegeten worden. Dan ben je snel geneigd om een pizza te bestellen of alleen maar soep met brood te eten. Maar het kan ook anders. Met een beetje planning en voorbereiding kan je de hele week gezond, lekker en vers eten. Echt waar! Ik deel graag mijn tips met je.

Meal preppen tips

Plannen
Wie niet teveel tijd in de keuken wil besteden moet plannen. Maak van tevoren een eetplanning. Het is handig als je dan rekening houdt met eventuele afspraken. Moeten de kinderen bijvoorbeeld naar sport of ben je die dag laat thuis, plan dan iets dat heel snel klaar is. Krijg je vrienden te eten kies dan bijvoorbeeld voor een ovengerecht, dan kan je zelf ook gezellig aan tafel blijven zitten. Op onze blog en in de app kan je zelf je eigen weekmenu samenstellen. Van ontbijt tot diner. Superhandig!

Slim boodschappen doen
Ik laat mijn boodschappen vaak bezorgen. Bij de DekaMarkt (die zit in mijn regio, kan je ook je boodschappen laten bezorgen). Ze zijn net als ik dol op verse producten en hebben een groot assortiment hierin. Boodschappen laten bezorgen doe ik vooral omdat ik natuurlijk heel veel nodig heb voor mijn kookdagen, maar had ik die niet, dan zou ik dit ook doen. Het bespaart je heel veel tijd en heel veel gesjouw. Ben je niet in de positie om boodschappen te laten bezorgen, doe dan eens per week je boodschappen. Aan de hand van je eetplanning maak je een lijst en dat haal je in één keer. Dat scheelt heel veel tijd en ook geld. Zorg dat je de basis altijd in huis hebt. Even naar de bakker voor een vers brood of de groenteboer voor verse spinazie is dan ook niet heel veel moeite.

Meal preppen tips

Meal Preppen
Neem 1 of 2 avonden in de week dat je gaat voorbereiden. Meal preppen dus. Groentes kan je alvast snijden, kip kan je in de marinade zetten en granen kan je alvast koken. Sauzen zoals curry of bolognesesaus kan je heel goed van tevoren maken. Maak dan meteen extra veel zodat je de rest in de vriezer kan bewaren voor een volgende keer. Ik geef je een paar voorbeeldjes. Voor de couscoussalade met merguez heb ik de couscous al geprept. Deze kan je namelijk ook koud eten (of eventueel kort opwarmen). Ik hoef dan alleen nog maar de worstjes te bakken. Hetzelfde geldt voor de gevulde zoete aardappelen, de vulling heb ik voorbereid en de aardappels zijn al gepoft. Deze hoef je dan enkel even opnieuw te verwarmen in de oven. Ook heb ik alvast wat wokgroentes gesneden en de kip gemarineerd voor een snelle wok met noedels. Als tussendoortje eet ik graag fruit, dus ik heb ook alvast een verse fruitsalade gemaakt die ik makkelijk kan pakken.

Meal preppen tips

Bewaren
Goed bewaren is hierin wel belangrijk. In de koelkast kan je geprepte maaltijden ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kan je gerechten max. 3 maanden bewaren. Ik maak gebruik van de Tefal vershoudboxen met Masterseal technologie. Door de speciale deksel (die heel goed afsluit) blijft eten hierin extra lang vers. Ze zijn lekproof, dus handig om mee te nemen naar je werk. Deze bakjes kunnen in de vriezer en magnetron en zijn daardoor perfect om snel even wat op te warmen of langdurig te bewaren. Schoonmaken kan in de vaatwasser. Ze zijn ook geschikt voor babyvoeding, want de bakjes zijn BPA vrij. En het leuke nieuws is dat je deze handige bakjes nu kunt sparen bij de DekaMarkt. Bij elke €5 aan boodschappen ontvang je een aandachtszegel. Bij 20 zegels heb je een volle spaarkaart en deze kan je met een kleine bijbetaling omwisselen voor een Tefal verhoudbox. Zo heb jij binnen no-time een voorraadje vershoudboxen, waarmee je eindeloos kunt mealpreppen.

DekaMarkt spaaractie
Spaar nu bij de DekaMarkt voor de Tefal vershoudboxen. In deze lekvrije boxen blijft je eten langer vers en ze zijn geschikt voor de vriezer, magnetron en vaatwasser. Ook kan je sparen voor de mooie Alpina messenset. Hoe werkt het?
• Bij elke € 5.-aan boodschappen krijg je een aandachtszegel
• Bij wekelijks wisselende actieproducten spaar je voor extra zegels.
• Met 20 aandachtszegels heb je 1 volle spaarkaart
• Bij inlevering van 1 volle spaarkaart + bijbetaling = een Tefal box (of Alpina mes)

Deze actie geldt van  1 april t/m  7 juli 2018.

Superleuk toch? Op deze manier spaar je voor superleuke en handige producten, zonder dat je het door hebt.

Meal preppen tips

Wat kan je preppen?
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen. Zowel voor je ontbijt, als je lunch als je diner. Je kan rijst, pasta en granen voorkoken en je kan groentes snijden. Hardere groentes zoals biet, pompoen en knolselderij blijven langer vers dan zachte groentes zoals spinazie en sla. Dus houdt hier rekening mee in je planning. Je kunt vlees alvast in blokjes snijden en marineren, maar je kunt er ook voor kiezen om het alvast te bakken en dan te bewaren. Curry’s, pastasauzen en hartige taart kan je heel goed in de vriezer bewaren. Maar dit geldt niet voor alles, pasta en rijst zijn minder geschikt om in te vriezen.

Meal preppen tips

Dit waren mijn meal prep tips! Heb jij nog handige tips laat het dan gerust weten in de comments.

Dit bericht is in samenwerking met DekaMarkt, lees hier mijn disclaimer

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren


Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

12 reacties

 • Pauline
  12 juni 2019 om 12:54

  Ik zal er eens over nadenken.

 • Nancy
  9 juni 2019 om 22:07

  Hi Pauline, Leuk artikel! Zou je misschien nog meer over meal prepping kunnen schrijven? Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren voor zowel lunch, avondeten en tussendoortjes. Een voorbeeld voor een weekplanning zou mij bijvoorbeeld heel leuk lijken om eens te proberen!

 • Pauline
  24 september 2018 om 15:03

  Ik houd echt Max 3 dagen aan en dan gaat het goed. Ik merk wel dat die luchtdichte boxen wel echt een verschil maken.

 • Sjoerdje
  23 september 2018 om 20:58

  Ik ben al gauw bang dat ik maaltijden weh kan gooien. Bewaar je het gemarineerde vlees ook aantal dagen In de koelkast? En voorgekookt de pasta enz? En het zelfde heb ik met gesneden fruit en groente. Word dit niet zacht?

 • Mieke Kipmulder
  26 mei 2018 om 08:51

  Goed plan

 • Yessica
  23 april 2018 om 15:31

  Heb je dan niet een giga koelkast nodig? Zeker met een gezin! Ik heb een magnetronrijstkoker echt super handig daarmee heb je rijst met 7min op tafel. Couscous duurt max 5min als je er water opgooit. Ik vraag me af hoeveel winst je er echt op maakt. Vlees marineren snap ik en curry vooruit maken is logisch want dag later smaakt alles beter. Ik vind de rest toch discutabel. Verder vind ik je blogs super en mag je trots zijn op je heerlijke kook talenten!

 • Pauline
  10 april 2018 om 10:23

  Ja echt he? Ik deed het eerst nooit maar ben nu ook om.

 • Mardie
  6 april 2018 om 08:09

  Oh leuk, een artikel over preppen! Ik meal prep nu ongeveer een jaar sinds ik 3 avonden per week werk en mijn eten mee naar mijn werk neem. Ik snij vaak een heleboel groenten en bak deze samen op een grote ovenplaat. Dan verdeel ik ze over de gerechten die ik wil preppen (vaak twee rijstgerechten en een pastagerecht). Dit scheelt enorm veel tijd en je hebt elke dag variatie. Wel moet je natuurlijk groenten nemen die op dezelfde temperatuur en dezelfde tijd geroosterd kunnen worden. Ik gebruik vaak wortel, paprika, ui, broccoli en courgette.

 • Demi
  5 april 2018 om 17:49

  Hoi Pauline, Hoelang kan je een gepofte aardappel bewaren in de koelkast en vriezer? Alvast bedankt!

 • Inge
  5 april 2018 om 10:40

  Rijst kun je invriezen en ontdooien/ opwarmen in de magnetron. Doe de rijst bevroren in een magnetron bestendige schaal. Voeg scheutje water toe en doe een deksel erop, zet tussen de schaal en deksel een magnetron bestendige lepel of spatel zodat de deksel niet helemaal dicht is. Paar keer doorroeren met vork en evt nog scheutje water erbij. Prima voor bij een curry oid!

 • Lies
  5 april 2018 om 09:19

  Ik maak op dagen dat ik meer tijd heb gewoon altijd extra grote porties die ik op andere dagen alleen hoef op te warmen voor een goede lunch of voor het avondeten. Ik heb over het algemeen 's avonds wel tijd om gezond te koken, maar de lunch moet ik echt goed voorbereiden anders ga ik op werk dingen in de kantine halen en dat is toch niet zo gezond als ik het zou willen.

 • Rena
  5 april 2018 om 08:46

  Your tips are very good! xx Rena www.dressedwithsoul.com

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST