Wat is Meal preppen? + 5 tips
Druk, weinig tijd, laat thuis uit je werk, kindjes die gevoed moeten worden en toch gezond willen eten? Dan is meal preppen echt iets voor jou. Meal preppen is niets meer dan je eten voorbereiden en het jezelf voor de rest van de week zo makkelijk mogelijk maken. Onder de fitgirls wordt dit vaak gedaan, zodat ze zeker weten dat ze de rest van de week voedzaam eten. Maar eigenlijk is het ideaal voor iedereen die druk is. Het bespaart je namelijk tijd, geld en je eet gezonder.
Sinds ik moeder ben, maak ik hier ook meer gebruik van. Voorheen nam ik uitgebreid de tijd om te koken, liep ik nog snel even naar de supermarkt als ik ineens zin had in wat anders en bedacht ik per dag wat ik wilde eten. Sinds Merlijn er is, is het rond etenstijd spitsuur bij ons. Maurits komt thuis uit zijn werk, Merlijn krijgt de fles en gaat daarna in bad en naar bed. En in de tussentijd moet er ook nog gekookt en gegeten worden. Dan ben je snel geneigd om een pizza te bestellen of alleen maar soep met brood te eten. Maar het kan ook anders. Met een beetje planning en voorbereiding kan je de hele week gezond, lekker en vers eten. Echt waar! Ik deel graag mijn tips met je.
Plannen
Wie niet teveel tijd in de keuken wil besteden moet plannen. Maak van tevoren een eetplanning. Het is handig als je dan rekening houdt met eventuele afspraken. Moeten de kinderen bijvoorbeeld naar sport of ben je die dag laat thuis, plan dan iets dat heel snel klaar is. Krijg je vrienden te eten kies dan bijvoorbeeld voor een ovengerecht, dan kan je zelf ook gezellig aan tafel blijven zitten. Op onze blog en in de app kan je zelf je eigen weekmenu samenstellen. Van ontbijt tot diner. Superhandig!
Slim boodschappen doen
Ik laat mijn boodschappen vaak bezorgen. Boodschappen laten bezorgen doe ik vooral omdat ik natuurlijk heel veel nodig heb voor mijn kookdagen, maar had ik die niet, dan zou ik dit ook doen. Het bespaart je heel veel tijd en heel veel gesjouw. Ben je niet in de positie om boodschappen te laten bezorgen, doe dan eens per week je boodschappen. Aan de hand van je eetplanning maak je een lijst en dat haal je in één keer. Dat scheelt heel veel tijd en ook geld. Zorg dat je de basis altijd in huis hebt. Even naar de bakker voor een vers brood of de groenteboer voor verse spinazie is dan ook niet heel veel moeite.
Meal Preppen
Neem 1 of 2 avonden in de week dat je gaat voorbereiden. Meal preppen dus. Groentes kan je alvast snijden, kip kan je in de marinade zetten en granen kan je alvast koken. Sauzen zoals curry of bolognesesaus kan je heel goed van tevoren maken. Maak dan meteen extra veel zodat je de rest in de vriezer kan bewaren voor een volgende keer. Ik geef je een paar voorbeeldjes. Voor de couscoussalade met merguez heb ik de couscous al geprept. Deze kan je namelijk ook koud eten (of eventueel kort opwarmen). Ik hoef dan alleen nog maar de worstjes te bakken. Hetzelfde geldt voor de gevulde zoete aardappelen, de vulling heb ik voorbereid en de aardappels zijn al gepoft. Deze hoef je dan enkel even opnieuw te verwarmen in de oven. Ook heb ik alvast wat wokgroentes gesneden en de kip gemarineerd voor een snelle wok met noedels. Als tussendoortje eet ik graag fruit, dus ik heb ook alvast een verse fruitsalade gemaakt die ik makkelijk kan pakken.
Bewaren
Goed bewaren is hierin wel belangrijk. In de koelkast kan je geprepte maaltijden ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kan je gerechten max. 3 maanden bewaren. Ik maak gebruik van de Tefal vershoudboxen met Masterseal technologie*. Door de speciale deksel (die heel goed afsluit) blijft eten hierin extra lang vers. Ze zijn lekproof, dus handig om mee te nemen naar je werk. Deze bakjes kunnen in de vriezer en magnetron en zijn daardoor perfect om snel even wat op te warmen of langdurig te bewaren. Schoonmaken kan in de vaatwasser. Ze zijn ook geschikt voor babyvoeding, want de bakjes zijn BPA vrij.
Wat kan je preppen?
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen. Zowel voor je ontbijt, als je lunch als je diner. Je kan rijst, pasta en granen voorkoken en je kan groentes snijden. Hardere groentes zoals biet, pompoen en knolselderij blijven langer vers dan zachte groentes zoals spinazie en sla. Dus houdt hier rekening mee in je planning. Je kunt vlees alvast in blokjes snijden en marineren, maar je kunt er ook voor kiezen om het alvast te bakken en dan te bewaren. Curry’s, pastasauzen en hartige taart kan je heel goed in de vriezer bewaren. Maar dit geldt niet voor alles, pasta en rijst zijn minder geschikt om in te vriezen.
Dit waren mijn meal prep tips! Heb jij nog handige tips laat het dan gerust weten in de comments.
*Er staat een affiliate link in dit artikel. Wanneer je via deze link iets koopt, ontvangen wij daarover een kleine commissie – voor jou komen er uiteraard nul extra kosten bij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in