Monchoutaart in een glaasje

Monchoutaart in een glaasje

Soms is het leuk om een klassieker in een nieuw jasje te gieten. Zoals deze monchoutaart in een glaasje. De klassieke monchoutaart met kersenvlaaivulling en bastognekoekjesbodem kent iedereen. Je hebt hem vast wel eens gemaakt of gegeten. Ik vind het nog steeds een heerlijke combinatie. Al maak ik de kersenvulling nu toch liever zelf. En hoe leuk is het dan om er met een paar simpele aanpassingen, toch iets heel anders van te maken? De smaken blijven (want die zijn goed en die moet je niet veranderen), alleen de presentatie is heel anders. Op deze manier zou je de monchoutaart ook goed als dessert kunnen serveren. Het is ook nog eens supermakkelijk (en geen instortingsgevaar), dus dubbele win wat mij betreft.

De kersen zijn helaas niet meer in het seizoen, dus maak ik gebruik van diepvriesfruit. Ik vind het ideaal. Zo kan je toch het hele jaar genieten van dit heerlijke zomerfruit. En helemaal als ik compote maak, maak ik vrijwel altijd gebruik van diepvriesfruit. Vroeger toen ik klein was gebruikte ik inderdaad zo’n blik met kant en klare taartvulling. Dat legde ik dan op zo’n kant en klare taartbodem en daar ging een berg slagroom bovenop. Dat vond ik toen een hele prestatie. Maar zelf fruitcompote maken is echt niet heel veel ingewikkelder. Je hebt enkel diepvriesfruit, een scheutje water en een maïzenapapje nodig. En eventueel wat suiker of honing om de vulling wat zoeter te maken. Op deze manier kan je van heel veel fruitsoorten compote maken. Blauwe bessen zijn ook altijd lekker, of aardbeien of frambozen. Probeer maar eens.

Vind je dit een leuk idee, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel. 

Monchoutaart in een glaasjeMonchoutaart in een glaasje

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr monchou
125 ml slagroom
30 gr suiker (of meer als je van zoet houdt)
100 gr bastognekoekjes
40 gr roomboter

Kersenvlaaivulling
200 gr kersen (uit de diepvries)
Scheutje water
2 tl maïzena + 1 el water
1 el suiker (of meer als je van zoet houdt)

Zo maak je het
Begin met het maken van de bastogne koekjesbodem. Maal de koekjes fijn in je keukenmachine, of plet ze met een deegroller.

Laat de roomboter smelten en meng dit met de koekkruimels. Ze moeten licht vochtig worden.

Verdeel de bastogne kruimels over 4 glaasjes en druk de bodem aan met de bolle kant van een lepel. Of met een klein borrelglaasje. Zet de glaasjes in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Klop de roomkaas los met een spatel. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker tot stijve pieken. Ik houd zelf van licht zoete smaken, dus gebruik niet al teveel suiker. Ben je daar wel fan van, voeg dan gerust een extra lepel suiker toe.

Spatel de slagroom door de monchou. Verdeel de vulling over de 4 glaasje. Laat de monchoutaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Maak in de tussentijd de kersenvlaaivulling. Doe de kersen met een klein scheutje water en suiker naar wens in een steelpan. Breng het zachtjes aan de kook.

Zodra de kersen wat zachter geworden zijn voeg je een papje toe van de maïzena gemengd met een el water. Roer het geheel om en laat het nog een paar minuten zachtjes koken. Je zult zien dat de kersenvlaaivulling indikt.

Laat de kersenvulling volledig afkoelen. Je kan dit ook prima 2 dagen in de koelkast bewaren.

Monchoutaart in een glaasje

Verdeel de kersencompote over de monchoutaartjes.

Serveer de monchoutaart in een glaasje meteen. Of bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Je kunt dit dessert prima een dag van tevoren maken.

Monchoutaart in een glaasjeMonchoutaart in een glaasjeMonchoutaart in een glaasje

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (41 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Taart recepten Kerst Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in