fbpx

Boterkoek met kokos en limoen

boterkoek met kokos

Boterkoek met kokos en limoen

Mijn oma was echt een boterkoek queen. Naast haar traditionele versie, maakte ze ook vaak een boterkoek met kokos. En die vonden wij stiekem nog lekkerder. Door de kokos krijgt de boterkoek een hele andere structuur. Het wordt wat droger en dat is in dit geval niet negatief. Een gewone boterkoek is namelijk vrij vet, dus een iets drogere structuur (hoe meer kokos je toevoegt, hoe droger hij wordt) kan het prima hebben. Annika en ik zijn allebei dol op alles met kokos. Dus dit taartje was vrij snel op. Ik gaf er zelf een eigen draai aan door wat limoenzeste en -sap toe te voegen. Hierdoor krijgt de kokosboterkoek een lekker fris smaakje. Lekker tropisch, past helemaal bij november haha. Maar dat maakt niet uit toch?

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Ik snap ook wel waarom mijn oma zo vaak boterkoek maakte. Het is gewoon een heel makkelijk taartje om te maken. En de smaken zijn fantastisch. Tegenwoordig krijg je bij leuke koffiespots steeds vaker een klein stukje boterkoek bij je koffie. Daar kwam bij mij ook de inspiratie vandaan om dit weer eens te maken. Worden jullie ook altijd zo blij als het koekje bij de koffie zelfgemaakt is? Zodra er iets in plastic verpakt naast ligt, hoef ik het niet. Maar als het iets homemade is, gaat dat vrij snel mijn mond in. In het buitenland doen ze dit lang niet altijd. En dan mis ik het ook echt. Terwijl ik thuis eigenlijk nooit (behalve tijdens mijn zwangerschap) koekjes bij de koffie eet. Gek eigenlijk!

Ik ben benieuwd wat je van deze variatie vindt, laat het vooral weten in de comments. En tag mij op social media als je het gemaakt hebt.

boterkoek met kokosboterkoek met kokos

Ingrediënten voor 10 personen
200 gr roomboter op kamertemperatuur
160 gr suiker
250 gr bloem
1 ei + 1 ei om te bestrijken
60 + 20 gr geraspte kokos
Rasp en sap van 1 limoen
Snuf zout

Materialen
Boterkoekvorm of springvorm van 23 cm

Zo maak je het
Mix de boter met de suiker luchtig.

Voeg het ei, de rasp en het sap van een limoen, een snuf zout, 60 gr kokos en de bloem toe en mix het kort tot een glad beslag.

Vet de springvorm in met een bakspray en bekleed de bodem met wat bakpapier.

Verdeel het boterkoekbeslag over de vorm en strijk het glad. Laat de kokosboterkoek een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Haal de boterkoek uit de koelkast en strijk de bovenkant glad. Dit kan je met de bolle kant van een lepel doen.

Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei.

Garneer de boterkoek met de overgebleven kokos.

Bak de kokoskoek in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Laat de boterkoek met kokos afkoelen op een taartrooster.

Je kunt deze kokosboterkoek ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast.

boterkoek met kokosboterkoek met kokosboterkoek met kokos

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Eetdagboek van een preggo
Video: Carrotcake pancakes met creamcheese
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

16 Comments
  • Josette de Quant

    12 november 2018 at 12:40 Beantwoorden

    Kreeg gisteren de link van je recept van een facebookvriendin. Superblij mee! wij hadden vroeger ook altijd deze koek thuis. snel eens maken 🙂

  • Eva Lindeman

    11 november 2018 at 12:12 Beantwoorden

    Kan je deze ook op een groot bakblik maken? Ik wil hem graag maken voor heel veel mensen 🙂

  • Hester

    12 juli 2018 at 23:02 Beantwoorden

    Ik heb hem net gemaakt en de smaak is goed. Maar hij is alleen erg droog en valt bijna van kruimels uit elkaar. Er zat 1 scheurtje in. Heb hem 35 minuten gebakken in een elektrische oven op 200 graden (i.p.v 180 graden hetelucht). Kan de droogheid liggen aan de tijd in combinatie met de temperatuur? Ik hoor het graag, de smaak is zeker goed dus wil m zeker verbeteren 🙂

  • Roos

    11 april 2018 at 10:42 Beantwoorden

    Van het weekend geproefd bij een vriendin en de koek was heerlijk! Hoe warm moet de oven in geval van een Hetelucht oven?

  • Renee van Boxmeer

    11 december 2017 at 18:30 Beantwoorden

    Thnx voor dit awesome recept!! Toen ik de reacties hieronder las had ik besloten de oven iets minder heet te zetten omdat ik mijn oven niet helemaal betrouwbaar vind. Er kwamen uiteindelijk een paar scheurtjes in, toen heb ik vrijwel direct de boterkoek eruit gehaald, en hij is hartstikke lekker.

  • Janneke

    18 november 2017 at 13:59 Beantwoorden

    Kun je de bloem ook vervangen door half amandel en half roggebloem?

    • Pauline

      20 november 2017 at 13:22 Beantwoorden

      Ik heb dat niet getest dus dat durf ik niet te zeggen.

  • Sarika

    13 november 2017 at 11:57 Beantwoorden

    Heb ‘ gemaakt!! Helaas valt hij helemaal uit elkaar nadat ik hem uit de oven haalde. Er kwamen allemaal scheuren in… hoe zou dat kunnen komen? 35 min in de oven gedaan zoals beschreven. Ben benieuwd hoe hij smaakt dalijk

    • Pauline

      15 november 2017 at 17:35 Beantwoorden

      Misschien is je oven toch wat te heet geweest?

  • Tasha

    13 november 2017 at 03:32 Beantwoorden

    Ik ben altijd al een fan geweest van boterkoek. Deze versie ga ik zeker weten op korte termijn uitproberen. Thanks voor het recept!

  • Sandra

    12 november 2017 at 18:40 Beantwoorden

    Grappig, mijn oudtante maakt hem ook altijd met kokos 🙂 Heerlijk is dat!

  • Monique Balk

    12 november 2017 at 10:23 Beantwoorden

    Is er nog een vervanger voor de suiker?

    • Pauline

      15 november 2017 at 17:37 Beantwoorden

      Ik zou dat niet doen want dan verandert de structuur ook van de koek.

  • Corine

    12 november 2017 at 09:12 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! Kan ik de bloem ook vervangen door amandel- of kokosmeel? En in dezelfde verhouding?

    • Pauline

      15 november 2017 at 17:38 Beantwoorden

      Kokosmeel niet want dat neemt heel veel vocht op. Amandelmeel zou je wel kunnen proberen. Ik heb het zelf niet getest, maar wellicht lukt het goed.

Plaats een reactie