fbpx
Menu

Boterkoek met kokos en limoen

Mijn oma was echt een boterkoek queen. Naast haar traditionele versie, maakte ze ook vaak een boterkoek met kokos. En die vonden wij stiekem nog lekkerder. Door de kokos krijgt de boterkoek een hele andere structuur. Het wordt wat droger en dat is in dit geval niet negatief. Een gewone boterkoek is namelijk vrij vet, dus een iets drogere structuur (hoe meer kokos je toevoegt, hoe droger hij wordt) kan het prima hebben. Annika en ik zijn allebei dol op alles met kokos. Dus dit taartje was vrij snel op. Ik gaf er zelf een eigen draai aan door wat limoenzeste en -sap toe te voegen. Hierdoor krijgt de kokosboterkoek een lekker fris smaakje. Lekker tropisch, past helemaal bij november haha. Maar dat maakt niet uit toch?

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Ik snap ook wel waarom mijn oma zo vaak boterkoek maakte. Het is gewoon een heel makkelijk taartje om te maken. En de smaken zijn fantastisch. Tegenwoordig krijg je bij leuke koffiespots steeds vaker een klein stukje boterkoek bij je koffie. Daar kwam bij mij ook de inspiratie vandaan om dit weer eens te maken. Worden jullie ook altijd zo blij als het koekje bij de koffie zelfgemaakt is? Zodra er iets in plastic verpakt naast ligt, hoef ik het niet. Maar als het iets homemade is, gaat dat vrij snel mijn mond in. In het buitenland doen ze dit lang niet altijd. En dan mis ik het ook echt. Terwijl ik thuis eigenlijk nooit (behalve tijdens mijn zwangerschap) koekjes bij de koffie eet. Gek eigenlijk!

Ik ben benieuwd wat je van deze variatie vindt, laat het vooral weten in de comments. En tag mij op social media als je het gemaakt hebt.

boterkoek met kokosboterkoek met kokos

Ingrediënten voor 10 personen
200 gr roomboter op kamertemperatuur
160 gr suiker
250 gr bloem
1 ei + 1 ei om te bestrijken
60 + 20 gr geraspte kokos
Rasp en sap van 1 limoen
Snuf zout

Materialen
Boterkoekvorm of springvorm van 23 cm

Zo maak je het
Mix de boter met de suiker luchtig.

Voeg het ei, de rasp en het sap van een limoen, een snuf zout, 60 gr kokos en de bloem toe en mix het kort tot een glad beslag.

Vet de springvorm in met een bakspray en bekleed de bodem met wat bakpapier.

Verdeel het boterkoekbeslag over de vorm en strijk het glad. Laat de kokosboterkoek een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Haal de boterkoek uit de koelkast en strijk de bovenkant glad. Dit kan je met de bolle kant van een lepel doen.

Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei.

Garneer de boterkoek met de overgebleven kokos.

Bak de kokoskoek in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Laat de boterkoek met kokos afkoelen op een taartrooster.

Je kunt deze kokosboterkoek ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast.

boterkoek met kokosboterkoek met kokosboterkoek met kokos

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

  • Monica
    26 juli 2019 om 13:15

    Hoi Pauline ,zag vandaag je taartje en kon het toch niet laten . Moest het ook uit proberen ,zijn dol op kokos . Staat nu af te koelen ,ruikt ontzettend heerlijk . Vanavond wordt hij door ons gekeurd 😋

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 juli 2019 om 11:57

    Ik ben benieuwd.

    Beantwoorden
  • Kelly
    15 februari 2019 om 07:46

    Kun je de boterkoek ook invriezen? Wij zijn maar met zijn 2e en vind het zonde om hem voor de helft weg te gooien aangezien de koek maar 2 dagen goed blijft.

    Beantwoorden
  • Marsnh
    1 februari 2019 om 14:27

    Kan je deze koek ook maken met citroensap ipv limoen?

    Beantwoorden
  • Paulien
    18 januari 2019 om 12:23

    Hoi Pauline, Ik heb hem gemaakt en hij is heerlijk! Door iedereen goedgekeurd. Wel vroeg ik me af wat de juiste verhoudingen zijn als ik 250 gram roomboter gebruik. Ik vind het namelijk jammer om altijd die laatste 50 gr over te houden.

    Beantwoorden
  • Josette de Quant
    12 november 2018 om 12:40

    Kreeg gisteren de link van je recept van een facebookvriendin. Superblij mee! wij hadden vroeger ook altijd deze koek thuis. snel eens maken :)

    Beantwoorden
  • Eva Lindeman
    11 november 2018 om 12:12

    Kan je deze ook op een groot bakblik maken? Ik wil hem graag maken voor heel veel mensen :)

    Beantwoorden
  • Hester
    12 juli 2018 om 23:02

    Ik heb hem net gemaakt en de smaak is goed. Maar hij is alleen erg droog en valt bijna van kruimels uit elkaar. Er zat 1 scheurtje in. Heb hem 35 minuten gebakken in een elektrische oven op 200 graden (i.p.v 180 graden hetelucht). Kan de droogheid liggen aan de tijd in combinatie met de temperatuur? Ik hoor het graag, de smaak is zeker goed dus wil m zeker verbeteren :)

    Beantwoorden
  • Roos
    11 april 2018 om 10:42

    Van het weekend geproefd bij een vriendin en de koek was heerlijk! Hoe warm moet de oven in geval van een Hetelucht oven?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 april 2018 om 17:58

    180 graden :)

    Beantwoorden
  • Renee van Boxmeer
    11 december 2017 om 18:30

    Thnx voor dit awesome recept!! Toen ik de reacties hieronder las had ik besloten de oven iets minder heet te zetten omdat ik mijn oven niet helemaal betrouwbaar vind. Er kwamen uiteindelijk een paar scheurtjes in, toen heb ik vrijwel direct de boterkoek eruit gehaald, en hij is hartstikke lekker.

    Beantwoorden
  • Janneke
    18 november 2017 om 13:59

    Kun je de bloem ook vervangen door half amandel en half roggebloem?

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 november 2017 om 13:22

    Ik heb dat niet getest dus dat durf ik niet te zeggen.

    Beantwoorden
  • Sarika
    13 november 2017 om 11:57

    Heb ‘ gemaakt!! Helaas valt hij helemaal uit elkaar nadat ik hem uit de oven haalde. Er kwamen allemaal scheuren in... hoe zou dat kunnen komen? 35 min in de oven gedaan zoals beschreven. Ben benieuwd hoe hij smaakt dalijk

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 november 2017 om 17:35

    Misschien is je oven toch wat te heet geweest?

    Beantwoorden
  • Tasha
    13 november 2017 om 03:32

    Ik ben altijd al een fan geweest van boterkoek. Deze versie ga ik zeker weten op korte termijn uitproberen. Thanks voor het recept!

    Beantwoorden
  • Sandra
    12 november 2017 om 18:40

    Grappig, mijn oudtante maakt hem ook altijd met kokos :-) Heerlijk is dat!

    Beantwoorden
  • Monique Balk
    12 november 2017 om 10:23

    Is er nog een vervanger voor de suiker?

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 november 2017 om 17:37

    Ik zou dat niet doen want dan verandert de structuur ook van de koek.

    Beantwoorden
  • Corine
    12 november 2017 om 09:12

    Lijkt me heerlijk! Kan ik de bloem ook vervangen door amandel- of kokosmeel? En in dezelfde verhouding?

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 november 2017 om 17:38

    Kokosmeel niet want dat neemt heel veel vocht op. Amandelmeel zou je wel kunnen proberen. Ik heb het zelf niet getest, maar wellicht lukt het goed.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen