Kaneelcake met swirl
Als je van de warme, zoete geur van kaneel houdt die je keuken vult, dan zit je met deze kaneelcake gebakken. De geheime troef? Een lekkere swirl van kaneelsuiker en pecannoten die elke hap extra lekker maakt. Of je nu de cake serveert bij een kop koffie op zondagmiddag of als toetje met een bolletje vanille-ijs, deze kruidige cake met kaneel is een gegarandeerde hit.
Zo wordt deze kaneelcake nog lekkerder
Deze kaneelcake is op zichzelf al een traktatie, maar wil je hem nóg bijzonderder maken? Serveer ‘m dan met een beetje opgeklopte slagroom of een toefje vanillecrème. Of, maak het écht decadent met een bolletje kaneelijs of een scheut karamelsaus.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 10 personen
- 250 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 5 eieren
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 175 gr witte basterdsuiker
- 60 gr donkere basterdsuiker
- 60 gr pecannoten (+ extra ter garnering)
- 3 tl kaneel
- Snuf zout
Icing
- 100 gr poedersuiker
- 100 gr naturel roomkaas
- 2 el water
Materiaal
- cakevorm 25 cm
- mixer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte). Vet de cakevorm in met een bakspray (of boter) en/of bekleed deze met bakpapier.
Hak de pecannoten fijn. Meng de donkere basterdsuiker met de pecannoten en de kaneel.
Klop de roomboter en de witte basterdsuiker romig met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe en mix ze door de boter. Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe en mix nog even kort.
Giet de helft van het beslag in de cakevorm. Verdeel 3/4 van de kaneelsuiker over het beslag, zorg dat het beslag helemaal bedekt is. Verdeel dan het resterende beslag over de vorm. Maak met een mes zigzaggende bewegingen door het beslag. Verdeel de resterende kaneelsuiker over de bovenkant.
Bak de kaneelcake in 50 – 55 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt wanneer je deze in de cake steekt. Laat de cake helemaal afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur. Mix de roomkaas met de poedersuiker en 2 el water glad. Laat tot gebruik staan in de koelkast.
Verdeel het glazuur over de afgekoelde kaneelcake en garneer met wat extra pecannoten.
Variatietips
Geen fan van pecannoten? Verwissel ze gerust voor walnoten of amandelen. Liever iets fruitigs erin? Voeg wat gedroogde appelstukjes of rozijnen toe aan het beslag voor een verrassende twist. En voor de chocolade-lovers: meng een paar lepels cacao door de helft van het beslag voor een chocolade-kaneelmarmer effect.
Bewaartip
De cake blijft zeker 3-4 dagen vers als je ‘m goed verpakt in aluminiumfolie of in een luchtdichte doos bewaart. Extra tip: de cake wordt nóg lekkerder als je ‘m even opwarmt in de magnetron en er wat boter op smelt. Smullen!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in