Boterkoek met kokos en limoen
Mijn oma was echt een boterkoek queen. Naast haar traditionele versie, maakte ze ook vaak een boterkoek met kokos. En die vonden wij stiekem nog lekkerder. Door de kokos krijgt de boterkoek een hele andere structuur. Het wordt wat droger en dat is in dit geval niet negatief. Een gewone boterkoek is namelijk vrij vet, dus een iets drogere structuur (hoe meer kokos je toevoegt, hoe droger hij wordt) kan het prima hebben. Annika en ik zijn allebei dol op alles met kokos. Dus dit taartje was vrij snel op. Ik gaf er zelf een eigen draai aan door wat limoenzeste en -sap toe te voegen. Hierdoor krijgt de kokosboterkoek een lekker fris smaakje. Lekker tropisch, past helemaal bij november haha. Maar dat maakt niet uit toch?
Ik snap ook wel waarom mijn oma zo vaak boterkoek maakte. Het is gewoon een heel makkelijk taartje om te maken. En de smaken zijn fantastisch. Tegenwoordig krijg je bij leuke koffiespots steeds vaker een klein stukje boterkoek bij je koffie. Daar kwam bij mij ook de inspiratie vandaan om dit weer eens te maken. Worden jullie ook altijd zo blij als het koekje bij de koffie zelfgemaakt is? Zodra er iets in plastic verpakt naast ligt, hoef ik het niet. Maar als het iets homemade is, gaat dat vrij snel mijn mond in. In het buitenland doen ze dit lang niet altijd. En dan mis ik het ook echt. Terwijl ik thuis eigenlijk nooit (behalve tijdens mijn zwangerschap) koekjes bij de koffie eet. Gek eigenlijk!
Ik ben benieuwd wat je van deze variatie vindt, laat het vooral weten in de comments. En tag mij op social media als je het gemaakt hebt.
Ingrediënten voor 10 personen
225 gr roomboter op kamertemperatuur
160 gr suiker
250 gr bloem
1 ei + 1 ei om te bestrijken
60 + 20 gr geraspte kokos
Rasp en sap van 1 limoen
Snuf zout
Materialen
Boterkoekvorm van 23 cm
Zo maak je het
Mix de boter met de suiker luchtig.
Voeg het ei, de rasp en het sap van een limoen, een snuf zout, 60 gr kokos en de bloem toe en mix het kort tot een glad beslag.
Vet de springvorm in met een bakspray en bekleed de bodem met wat bakpapier.
Verdeel het boterkoekbeslag over de vorm en strijk het glad. Laat de kokosboterkoek een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Haal de boterkoek uit de koelkast en strijk de bovenkant glad. Dit kan je met de bolle kant van een lepel doen.
Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei.
Garneer de boterkoek met de overgebleven kokos.
Bak de kokoskoek in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden.
Laat de boterkoek met kokos afkoelen op een taartrooster.
Je kunt deze kokosboterkoek ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in