boterkoek met kokos

Boterkoek met kokos en limoen

Mijn oma was echt een boterkoek queen. Naast haar traditionele versie, maakte ze ook vaak een boterkoek met kokos. En die vonden wij stiekem nog lekkerder. Door de kokos krijgt de boterkoek een hele andere structuur. Het wordt wat droger en dat is in dit geval niet negatief. Een gewone boterkoek is namelijk vrij vet, dus een iets drogere structuur (hoe meer kokos je toevoegt, hoe droger hij wordt) kan het prima hebben. Annika en ik zijn allebei dol op alles met kokos. Dus dit taartje was vrij snel op. Ik gaf er zelf een eigen draai aan door wat limoenzeste en -sap toe te voegen. Hierdoor krijgt de kokosboterkoek een lekker fris smaakje. Lekker tropisch, past helemaal bij november haha. Maar dat maakt niet uit toch?

Ik snap ook wel waarom mijn oma zo vaak boterkoek maakte. Het is gewoon een heel makkelijk taartje om te maken. En de smaken zijn fantastisch. Tegenwoordig krijg je bij leuke koffiespots steeds vaker een klein stukje boterkoek bij je koffie. Daar kwam bij mij ook de inspiratie vandaan om dit weer eens te maken. Worden jullie ook altijd zo blij als het koekje bij de koffie zelfgemaakt is? Zodra er iets in plastic verpakt naast ligt, hoef ik het niet. Maar als het iets homemade is, gaat dat vrij snel mijn mond in. In het buitenland doen ze dit lang niet altijd. En dan mis ik het ook echt. Terwijl ik thuis eigenlijk nooit (behalve tijdens mijn zwangerschap) koekjes bij de koffie eet. Gek eigenlijk!

Ik ben benieuwd wat je van deze variatie vindt, laat het vooral weten in de comments. En tag mij op social media als je het gemaakt hebt.

boterkoek met kokosboterkoek met kokos

Ingrediënten voor 10 personen
225 gr roomboter op kamertemperatuur
160 gr suiker
250 gr bloem
1 ei + 1 ei om te bestrijken
60 + 20 gr geraspte kokos
Rasp en sap van 1 limoen
Snuf zout

Materialen
Boterkoekvorm van 23 cm

Zo maak je het
Mix de boter met de suiker luchtig.

Voeg het ei, de rasp en het sap van een limoen, een snuf zout, 60 gr kokos en de bloem toe en mix het kort tot een glad beslag.

Vet de springvorm in met een bakspray en bekleed de bodem met wat bakpapier.

Verdeel het boterkoekbeslag over de vorm en strijk het glad. Laat de kokosboterkoek een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Haal de boterkoek uit de koelkast en strijk de bovenkant glad. Dit kan je met de bolle kant van een lepel doen.

Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei.

Garneer de boterkoek met de overgebleven kokos.

Bak de kokoskoek in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Laat de boterkoek met kokos afkoelen op een taartrooster.

Je kunt deze kokosboterkoek ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast.

boterkoek met kokosboterkoek met kokosboterkoek met kokos

 

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (9 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in