Boterkoek
Wij hebben goede herinneringen aan boterkoek. Onze oma was altijd gek op bakken en ze maakte regelmatig een boterkoek. Met boterkoek kunnen we het nooit bij één stukje houden, we willen er altijd meer van. Het is zo lekker romig, zoet en zacht. Heerlijk voor bij de koffie. We hadden al heel lang geen boterkoek meer gegeten, dus kwamen we op het idee om er zelf een te maken. Boterkoek is echt zo oldschool. Je ziet het tegenwoordig niet zoveel meer en dat is best zonde. Want het is echt zo lekker!
Boterkoek maken
Zelf boterkoek maken is eigenlijk heel eenvoudig. Echt, een kind kan de was doen. Je hebt voor dit boterkoek recept slechts een paar ingrediënten nodig en een goede keukenmachine. Maar je kunt het ook prima met de hand maken, net zoals onze oma dat altijd deed. Je hebt speciale boterkoek vormen, zodat een deel van de boter er niet uitkomt. Boterkoek is echt een verwennerijtje voor in het weekend. Gemaakt van roomboter en heel veel suiker! Af en toe moet dat ook kunnen, vinden wij. Nodig alleen wel wat mensen uit als je deze boterkoek gaat maken. Anders loop je misschien het risico dat je hem helemaal in je eentje opeet!
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 1 boterkoek
- 275 gr bloem
- 275 gr roomboter (op kamertemperatuur )
- 175 gr witte basterdsuiker
- Halve citroen (biologisch)
- 2 eieren
- Snufje zout
Materiaal
- Boterkoekvorm (23 cm)
Zo maak je het
Doe de roomboter samen met de suiker en 1 ei in de kom van je keukenmachine. Klop dit tot een luchtig mengsel. Voeg een snufje zout en de rasp en sap van een halve citroen toe. Voeg vervolgens in delen de bloem toe en mix dit tot één geheel.
Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem van de boterkoekvorm. Zet dit afgedekt minimaal drie uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch). Haal de vorm uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt de boterkoek mooi glad. Kluts het overgebleven ei en bestrijk hier de boterkoek mee. Trek tot slot met een vork een patroon over het deeg.
Bak de boterkoek in 25 minuten goudbruin in de oven. Laat de boterkoek volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.