Boterkoek

Weekendbites: Boterkoek

Ik heb goede herinneringen aan boterkoek. Mijn oma was altijd gek op bakken en ze maakte regelmatig een boterkoek. Een van mijn favoriete baksels van mijn oma. Sowieso was het altijd feest bij oma. Ik logeerde er wel eens en dan kreeg ik altijd koekjes bij het ontbijt. Oh dat vond ik zo leuk! Thuis mocht dat natuurlijk niet, maar bij oma werd je altijd goed in de watten gelegd. Met boterkoek kan ik het nooit bij 1 stukje houden, ik wil er altijd meer. Het is zo lekker romig, zoet en zacht. Heerlijk voor bij de koffie. Ik had al heel lang geen boterkoek meer gegeten, dus kwam ik op het idee om er zelf een te maken. Ik vind boterkoek echt oldschool. Je ziet het tegenwoordig niet zoveel meer en dat is best zonde. Want het is echt zo lekker!

Zelf boterkoek maken is eigenlijk heel eenvoudig. Echt, een kind kan de was doen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en een goede mixer. Ik heb zelf een Kenwood keukenmachine en een Magimix patissier. Maar je kunt het ook prima met een handmixer maken, net zoals mijn oma dat altijd deed. Het is wel van belang dat je deeghaken gebruikt. Je hebt speciale boterkoek vormen, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. Dit heb ik zelf ook gedaan en werkt eigenlijk net zo goed. Boterkoek is echt een verwennerijtje voor in het weekend. Gemaakt van roomboter en heel veel suiker! En dat moet af en toe ook kunnen, vind ik. Nodig alleen wel wat mensen uit als je deze boterkoek gaat maken. Anders loop je misschien het risico dat je hem helemaal in je eentje op eet.

Boterkoek

Ingrediënten
250 gr bloem
200 gr roomboter
160 gr suiker
Sap + rasp van een halve citroen
1 ei + 1 extra voor het bestrijken
Snufje zout
Springvorm van +/- 25 cm

Zo maak je het
Doe de roomboter samen met de suiker in de kom van je keukenmachine. Gebruik een deeghaak.  Klop dit tot een luchtig mengsel. Voeg het ei toe, een snufje zout en de rasp en sap van een halve citroen.

Voeg nu de bloem toe en mix dit tot 1 geheel.

Vet de springvorm in en verdeel het deeg over de bodem van de springvorm. Zet dit afgedekt een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht). Haal het deeg uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt het mooi glad. Trek met een vork een patroon over het deeg en bestrijk tot slot met het opgeklopte ei.

Bak de boterkoek 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven.

Boterkoek

Boterkoek

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Foodie in Puglia
10 x BBQ recepten
Bewaar
33 Comments
 • Monique

  19 november 2017 at 16:29 Beantwoorden

  Pauline kijk es op de site van Laura’s Bakery stuk tekst boterkoek

 • Joan

  1 februari 2017 at 19:20 Beantwoorden

  Oh…, ja ….deeghaken… Ahum 😊

 • Miriam Berends

  19 december 2016 at 19:53 Beantwoorden

  Mijn moeder of oma maakten dit nooit….voor mij was dit de ‘zelf gemaakte boterkoek ontmaagding’. Echter kwam mijn vriend even spieken en zei (heel enthousiast): “MAG IK DE STREEPJES ZETTEN?!”. Ik stond te kijken van verbazing terwijl hij de laatste rituele handelingen op mn boterkoek verrichtte…duidelijk wel opgegroeid met dit recept.

 • femke

  8 september 2016 at 20:16 Beantwoorden

  yummieeeee geworden.. 🙂

 • femke

  8 september 2016 at 14:27 Beantwoorden

  nou nog even en hij mag de oven in de favoriet van mijn man boterkoekkkkkkk. oke neem de helft mee naar de BBq van de buurt als die gelukt is anders worden wij wat ronder van vorm. HI maar z nu en dan wat lekkers mag wel

 • Marianne

  9 augustus 2016 at 19:50 Beantwoorden

  Ik heb hem vandaag gemaakt en de smaak is goed alleen is hij droog, niet zo smeuïg.\r\nWaar kan dat aan liggen, heb hem op 180 graden en 18 min gebakken.\r\nMisschien de volgende keer toch korter in de oven of op een lagere temperatuur proberen?

  • Pauline

   12 augustus 2016 at 14:36 Beantwoorden

   Oh dat is jammer. Misschien iets korter bakken inderdaad. De ene oven is de andere niet helaas.

 • lilianne

  9 augustus 2016 at 17:36 Beantwoorden

  Oh ,deze ga ik vandaag maken!!! water loopt al in mijn mond.

 • zonderzooi

  8 augustus 2016 at 08:18 Beantwoorden

  Oeeehh ik heb hier ook hele goede herinneringen aan, at het vroeger wel eens bij mijn opa. Zo lekker! Nog nooit zelf gemaakt eigenlijk, daar gaat snel verandering in komen.

 • Marjolein

  7 augustus 2016 at 14:56 Beantwoorden

  Heerlijk! Had mezelf al een paar keer bedwongen bij de bakker toen ik ze zag. Maar vandaag voor de bijl gegaan, hij staat nu af te koelen hahahaha! Neem m mee naar mijn ouders, inderdaad iets wat m’n moeder vroeger maakte. Vandaag is het andersom :).

 • Saskia

  7 augustus 2016 at 11:48 Beantwoorden

  Lekker! Mijn boterkoek gaat over een uurtje de oven in! Ben benieuwd, heb nog niet eerder citroen in mijn boterkoek gebruikt.

 • Niki

  6 augustus 2016 at 21:47 Beantwoorden

  Wat toevallig. Ik heb gisteren ook boterkoek gemaakt. Maar dan mijn eigen recept. Die is met custard en ook rietsuiker. Errug lekker!

 • Demi | DE KOOKFABRIEK

  6 augustus 2016 at 10:16 Beantwoorden

  Leuk om eens zelf boterkoek te maken! Ben ik dol op!

 • Tati de Boer

  6 augustus 2016 at 10:10 Beantwoorden

  Oh no, dit kan mijn glutenvrije hart niet aan. Ik heb net ál mijn bakspullen in verhuisdozen gestopt. Boterkoek is echt een jeugdsentiment 🙂

 • Monique

  6 augustus 2016 at 08:57 Beantwoorden

  Ik vraag mij af waarom er citroenschil en citroensap door het recept heen moet ?\r\nWant ik zou hem graag een keer maken, maar ik haak meestal af bij recepten waar schil in moet

  • Pauline

   9 augustus 2016 at 14:12 Beantwoorden

   Dat geeft een hele frisse smaak aan de meeste baksels. Maar als je er geen fan van bent, kan je het ook weglaten.

 • karlien

  6 augustus 2016 at 00:39 Beantwoorden

  Zoooo lekker! Af en toe een stukje boterkoek is echt perfect. En inderdaad, gebruik de beste roomboter die je kunt vinden. Het is het waard 🙂

 • Paula

  5 augustus 2016 at 23:30 Beantwoorden

  Het is een beetje laat op de avond, maar hij gaat zo de oven in! Ik ben benieuwd, bedankt voor het recept :).

 • Corien

  5 augustus 2016 at 12:49 Beantwoorden

  Annika, heerlijk zo’n boterkoek maar…. geen suiker voor ons. Wat is een goed alternatief? (Stevia vinden we echt niet lekker)

  • Annika

   5 augustus 2016 at 14:54 Beantwoorden

   Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Ik denk ook dat het zonder suiker niet zoveel smaak heeft.

   • Corien

    8 augustus 2016 at 10:15 Beantwoorden

    Iemand anders een idee??

 • Jonna@Burgertrutjes

  5 augustus 2016 at 11:55 Beantwoorden

  YES, dit recept ga ik absoluut maken binnenkort! Deze week zag ik nog roomboterblokjes liggen in de supermarkt en dacht ‘dit moet ik een keer zelf make’. Dank je wel voor het recept

 • Margot

  5 augustus 2016 at 11:38 Beantwoorden

  Mijn moeder maakte dit vroeger wel eens, zo lekker!

 • Nathalie

  5 augustus 2016 at 09:22 Beantwoorden

  Ahhh boterkoek, dat brengt weer herinneringen op! Het is zo lang geleden dat ik dit heb gegeten. Misschien binnenkort maar eens maken 🙂

 • Footsteps of a traveller

  5 augustus 2016 at 08:18 Beantwoorden

  Heerlijk zeg zelfgebakken boterkoek! Haha nu heb ik dus zin in boterkoek 🙂

 • ingrid lans

  5 augustus 2016 at 07:38 Beantwoorden

  min moeder bakte iedere week boterkoek, maar een mixer was uit den boze…. dat moest echt gewoon met de handjes…. \r\nik doe het ook nog wel eens, haal ook wel eens mix bij de molen hier in de polder…. is ook heerlijk hoor…. en inderdaad….. MOET met roomboter….

 • Daniëlle

  5 augustus 2016 at 07:27 Beantwoorden

  Zelfgebakken boterkoeken zijn zo lekker en inderdaad erg eenvoudig. Ook hier bij de boterkoek mooie herinneringen aan mijn oma.

  • Annika

   5 augustus 2016 at 13:17 Beantwoorden

   Ja, het is echt een ‘grootmoeders’ recept volgens mij.

 • Sanne

  5 augustus 2016 at 07:23 Beantwoorden

  Dit is zooooo lekker! En inderdaad jeugdsentiment: ik ga er dit weekend mee aan de slag. Tip: zoals jij al aangeeft wel echte roomboter gebruiken, anders valt het tegen haha! Leuk Pauline!

Plaats een reactie