fbpx
Menu

Zelf bagels maken

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Zelf bagels maken is superleuk om te doen! Vandaag delen we het recept van deze heerlijke bagels. Zodat je zelf een keer bagels kunt maken. Ik ben dol op bagels. In mijn studententijd was ik regelmatig bij de Bagels & Beans te vinden. In Nederland zijn bagels niet heel makkelijk te verkrijgen. Bij de bakker zie je ze niet zo vaak en in de supermarkt verkopen ze vaak alleen kant-en-klare bagels. En die vind ik toch wat minder lekker. Dat probleem is nu opgelost, want vanaf nu maak ik ze gewoon zelf. Mijn favoriete bagel is belegd met een dikke laag creamcheese en bieslook. Heel erg simpel eigenlijk, maar daar hou ik van. Je kunt natuurlijk allerlei lekkere toppings erop doen. Denk bijvoorbeeld aan de homemade tonijnsalade die we gisteren deelden op de site. Of beleg hem lekker met roomkaas en zalm. Yum!

Bagels worden zonder boter of margarine gebakken. En wist je dat je bagels eerst onder water moet dompelen? Je leest het allemaal in het recept. Als ik aan bagels denk, denk ik meteen aan Amerika. Maar eigenlijk is de bagel een Pools product, gemaakt door Joodse bakkers. Leuk om te weten, toch? Tijdens mijn citytrip naar New York lagen er standaard bagels bij het ontbijtbuffet. Nu ik daar zo over nadenk, denk ik dat ik maar snel weer een tripje naar NY moet boeken..

Zelf bagels maken

Ingrediënten voor 10 st.
500 gr speltbloem
300 gr lauw water
5 gr gedroogde gist of 15 gr verse gist
1 el honing
10 gr zout
3 el sesamzaad
3 el maanzaad

Zo maak je het
Doe het lauwe (handwarme) water met de gist en de honing in een kom. Meng kort en laat 10 minuten staan. Als het goed is begint het mengsel te bubbelen.

Doe de bloem met het zout en het gistmengsel in de kom van je keukenmachine en kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Met de hand kneden kan ook. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.

Laat het deeg in een ingevette kom een uurtje rijzen op kamertemperatuur.

Druk de lucht uit  het deeg met je vingertoppen en verdeel het deeg in 10 ballen. Vorm van ieder stukje deeg een mooi plat rondje. Maak een gat in het midden, dit kan met je vinger of met de achterkant van  je pollepel. Draai ieder stukje deeg nu een paar keer rond op  je vinger, zodat het gat groter wordt.

Leg de gevormde bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nogmaals 50 minuten tot een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht)

Verhit een pan met water en breng dit aan de kook. Kook de bagels omstebeurt in ongeveer 1,5 minuut per kant gaar. Het tellen begint pas als de bagel boven komt drijven. Draai ze tussentijds om.

Zelf bagels maken

Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi nu het sesamzaad en het maanzaad eroverheen.

Bak de bagels in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 220 graden.

Zelf bagels makenZelf bagels makenZelf bagels maken

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

23 reacties

  • Frieke
    1 november 2018 om 13:03

    Bij bet opruimen van mijn kelder kwam ik een pak Waldkorn brood tegen van Koopmans. Ik heb dat gebruikt voor het deeg. Na de tweede rijs, heb ik het deeg gekookt en daarna 25 minuten in de hetelucht oven. Ze kwamen er prima uit en smaakten goed. Dankjewel voor de stappen Pauline om een bagel te maken.

    Beantwoorden
  • Annika
    7 november 2018 om 11:51

    Graag gedaan!

    Beantwoorden
  • Ank Luypaert
    1 mei 2018 om 13:32

    Ik heb ze vandaag gemaakt (ze liggen af te koelen dus moet nog proeven). Vraagje: hoe voorkom ik dat ze bij de tweede rijs blijven plakken aan het bakpapier? Ze zagen er geweldig uit, maar ik heb zo moeten zitten priegelen om ze van het bakpapier te krijgen dat het effect van de tweede rijs helemaal weg is :(

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 mei 2018 om 09:20

    Een beetje olie op het bakpapier smeren kan wel wat helpen.

    Beantwoorden
  • wim jansen
    20 februari 2018 om 14:33

    bedankt voor het recept. hebben we nodig voor een project :)(;

    Beantwoorden
  • Else
    4 december 2017 om 16:09

    Hallo Pauline dit is al een wat ouder recept maar ik probeer het toch maar ..... Zullen je een glutenvrij variant willen bedenken ? Zou ik super blij van worden !!!! Lieve groet Else

    Beantwoorden
  • Joris
    1 november 2017 om 12:03

    Beste Pauline, Ik probeer vandaag het bagels recept uit. Is het normaal dat mijn deeg zo plakkerig is na 1 uur rijzen? Ik probeerde mijn bagels mooi rond te maken maar alles kleeft aan mijn handen, is het de bedoeling dat je hierbij extra bloem gebruikt? Ze misvormde bagels liggen nu te rijzen. Hoe haal ik ze het beste van het bakpapier om ze te koken zonder dat ze inslaan? Groetjes

    Beantwoorden
  • Christa Lokkerbol
    20 september 2017 om 17:42

    Toppertje hoor. Volkoren speltbloem gebruikt en de kids vinden het heerlijk!!!!! Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  • Desirée
    2 juni 2017 om 12:18

    Het recept ziet er top uit! Alleen 1 vraagje, zou je de honing door iets anders kunnen vervangen? Ik kan helaas niet zo goed tegen honing en wil wel dolgraag dit recept een keer uitproberen

    Beantwoorden
  • Annika
    6 juni 2017 om 11:10

    Je zou een andere zoetstof kunnen gebruiken, zoals (riet)suiker, agar agar oid.

    Beantwoorden
  • Selena
    22 maart 2017 om 15:49

    Vandaag gemaakt en ze zien er super lekker uit al zeg ik het zelf.... maar dilemma! Hoe houd ik ze het best houdbaar tot het bezoek van morgen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 maart 2017 om 16:38

    Buiten de koelkast en dan morgen nog even kort opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 graden :)

    Beantwoorden
  • Marsha Ouburg
    26 februari 2017 om 19:37

    I moet volkoren eten, hoe maak ik een volkoren versie?

    Beantwoorden
  • Sylke
    26 februari 2017 om 14:50

    Ze blijven zo plat? De eerste keer goed verdubbelt in volume. Maar niks meer bij de tweede rijs 😕😕.

    Beantwoorden
  • Ilone
    24 februari 2017 om 17:14

    Moet het deeg afgedekt worden als het staat te rijzen in een ingevette schaal?

    Beantwoorden
  • Annika
    28 februari 2017 om 09:35

    Ja, je kunt het even afdekken met plastic folie (hoeft niet perse)

    Beantwoorden
  • Nicky Rook
    21 februari 2017 om 22:06

    Kun je het speltbloem ook vervangen door tarwebloem?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 februari 2017 om 14:42

    Yes dat kan!

    Beantwoorden
  • Huismama
    19 februari 2017 om 20:13

    Ik had geen idee dat bagels gekookt werden van tevoren, weer wat geleerd!

    Beantwoorden
  • Brigitta keiZer
    18 februari 2017 om 23:10

    Kan ik Ze ook invriezen? 10 voor mijzelf zijn wel veel 😉

    Beantwoorden
  • Michelle
    19 februari 2017 om 08:30

    Ben ik ook benieuwd naar! En sowieso dat ik deze gauw een keer ga maken!

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 februari 2017 om 19:40

    Zeker, dat kan heel goed. Na het bakken in een diepvrieszakje en je hebt er weken plezier van.

    Beantwoorden
  • Demi | StudioKOOK
    18 februari 2017 om 08:21

    Leuk om een keer zelf te maken!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen