Menu

Dadel Speculaascake

In deze periode strooien we met liefde met speculaas recepten. Deze dadel speculaascake is ook zo’n fijne. De cake is gemaakt van amandelmeel en daardoor glutenvrij. Niet dat dat persé gezonder is, maar als je geen gluten mag kan je toch lekker meegenieten van deze speculaascake. Heb je geen allergie dan kan je ook gewoon speltbloem gebruiken. Dat is namelijk een stuk goedkoper. Maar stiekem is amandelmeel wel lekkerder, dus ik laat de beslissing lekker aan jou. De zoetheid komt met name van de dadels. Omdat ik dat net niet zoet genoeg vind (en ik ben al helemaal geen zoetekauw) voegde ik ook nog wat kokosbloesemsuiker toe. Maar dat hoeft dus niet perse. Je kunt ook een extra dadel toevoegen.

De dadelcake is zo gemaakt. Eerst meng je alle natte ingrediënten en daar voeg je de droge ingrediënten aan toe. Even mixen en hij kan de oven in. Ik vind niets fijner dan bakken op een herfstige dag. Als het mooi weer ga ik graag naar buiten. Maar zodra het regent en waait vind ik het extra fijn om lekker thuis te blijven. Meestal hang ik dan de hele dag in mijn badjas en zo rond de middag duik ik dan de keuken in om iets te bakken. Soms iets guiltys met heel veel suiker, roomboter en chocola en soms iets meer verantwoords zoals deze speculaascake. Om daarna lekker op de bank te kruipen met een stapel kookboeken, een kopje koffie en een plakje versgebakken cake. Ja dat is herfst voor mij.

Dadel Speculaascake

Dadel Speculaascake

Ingrediënten voor 1 cake 23 cm
100 gr Medjool dadels
4 eieren
40 gr kokosbloesemsuiker
150 gr amandelmeel (of speltbloem)
50 gr gesmolten kokosolie
2,5 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
Handje amandelen of amandelschaafsel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Mix de dadels met de eieren en de kokosolie glad in een keukenmachine.

Voeg het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en mix nog even kort. Het moet een egaal beslag zijn.

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met een bakspray.

Giet het beslag voor de speculaascake in de vorm en spreid het goed uit met een spatel. Verdeel wat amandelen of amandelschaafsel over de cake.

Bak de speculaascake in 40 – 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

De ene oven is de andere niet dus houdt de cake tijdens het bakproces goed in de gaten. Wordt de speculaascake te donker aan de bovenkant, dek deze dan af met wat aluminumfolie.

Dit recept is Voedselzandloper proof zonder de kokosbloesemsuiker. In plaats daarvan kan je 2 extra dadels gebruiken.

Dadel SpeculaascakeDadel Speculaascake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

34 reacties

 • Annika
  13 november 2018 om 08:12

  Ja dat kan!

 • Eline
  12 november 2018 om 08:44

  Kan ik ook amandelmeel combineren met havermeel? Zoja hoveel gr amandelmeel en gr haver moet ik dan hebben?

 • Eline
  8 november 2018 om 15:21

  Kan ik ook honing gebruiken ipv kokosbloesemsuiker?

 • Laura
  3 december 2017 om 15:12

  Ik heb het ook gemaakt met 100 gram amandelmeel en 50 gram speltbloem. Dan is hij wel lekker smeuig! Dankje, groetjes Laura

 • Evelyne
  5 november 2017 om 17:08

  Heel erg lekker!! en simpel te maken. en lekker zelf varieren met dingen toevoegen de volgende keer zoals rozijn, stukjes chocola, noten etc

 • Annika
  8 februari 2017 om 11:23

  Die ken ik eerlijk gezegd niet. Het is van belang dat ze groot en vlezig zijn. De kleinere gedroogde dadels zijn minder geschikt.

 • Alinda Hardeman
  7 februari 2017 om 10:32

  Kan het ook met Dulcissima dadels gemaakt worden?

 • Alinda Hardeman
  7 februari 2017 om 10:31

  Kan het ook met Dulcissima dadels ? Deze zijn nl. In de aanbieding bij Plus!!

 • De Munck Patricia
  8 januari 2017 om 19:48

  Dit is echt lekker en glutenvrij :-). K heb voor deze week al een tussendoortje. Super!

 • Pauline
  7 december 2016 om 22:07

  Volgens mij is het niet exact hetzelfde, maar ik denk dat je beide kunt gebruiken in dit recept.

 • Brigitte Witte
  7 december 2016 om 19:42

  Dat ziet er goed uit. Ik wil hem ook gaan proberen. Super dat ie glutenvrij is. Is kokospalmsuiker hetzelfde als kokosbloesemsuiker? Ik heb begrepen dat ik het ene bij de jumbo kan halen en het andere bij de ah.

 • Mark
  27 november 2016 om 14:04

  Topper, dit recept. Sinds vorige week zondag al twee keer gemaakt en de derde gaat zo de oven in.\nNog een tip met betrekking tot amandelmeel. Ik koop dit in grootverpakking (3 kilo) bij De notenshop dat scheelt bijna de helft met de prijs in de winkel.

 • Lisa
  23 november 2016 om 20:11

  Ik had al zo'n vermoeden :-). Hij was heerlijk. Wel een karwei om een glad beslag te krijgen zonder keukenmachine. M'n blender had het er een beetje moeilijk mee, maar het is gelukt!

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:46

  Wat leuk om te horen.

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:45

  yes, die bedoel ik.

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:37

  Dankjewel voor het delen :)

 • Carla Westmaas
  20 november 2016 om 13:55

  Hi allemaal , ik heb hem al 2x gemaakt!
  En idd Amandelmeel ( gemalen amandelen is duur ) maar lekker en gezond.. en altijd beter als duur gebak uit de winkel.
  Ik gebruik 100gr Amandelmeel met 1x 50 gr havermoutmeel..en net 50 gr boekweitmeel.
  1x met speculaas kruiden en nu met een eigenmix pumpkinspice.
  En geen palmsuiker maar 2 0ns dadels ( gewogen net pit ) dus 175gr zonder denk ik.
  Beide keren super goed gelukt!

 • Lisa
  18 november 2016 om 14:35

  Hoi,
  Er staat: verse dadels. Kan het ook met semi-gedroogde Medjooldadels?

 • Aranka
  18 november 2016 om 14:16

  Ik heb het vandaag uitgeprobeerd en het is een groot succes geworden

 • Annika
  17 november 2016 om 11:19

  Dat zou ik zo niet weten, ik heb het zelf nog niet geprobeerd met andere meelsoorten.

 • Annika
  17 november 2016 om 11:15

  Ik denk dat het wel met dezelfde verhoudingen kan. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

 • Suzanne.
  16 november 2016 om 22:55

  Heerlijke cake!
  Schrok alleen erg van de prijs van de Amandelmeel. Heb je een andere glutenvrije vervanger daarvoor?
  & hoe zit het dan met de verhouding?

 • Aranka
  16 november 2016 om 14:17

  Ik wil hem ook gaan maken maar dan met patent bloem,zal dit veel verschil met gaan uitmaken en blijven de verhoudingen dan hetzelfde?

 • Karin
  15 november 2016 om 21:00

  Dank je wel Pauline, ik ga de volgende dan met amandelmeel maken!

 • Pauline
  15 november 2016 om 17:13

  Nou wat leuk om te horen, dankjewel.

 • Pauline
  15 november 2016 om 17:12

  Dat komt toch door de speltbloem. Ik heb het recept gemaakt met amandelmeel en dat geeft een luchtige structuur. Misschien kan je de volgende keer iets meer kokosolie gebruiken.

 • Meike
  14 november 2016 om 17:08

  Ik had precies hetzelfde probleem.... :(

 • Karin
  14 november 2016 om 16:30

  Hi Pauline, ik heb de cake gemaakt met speltbloem. De cake smaakt goed, maar is wel droog. Ik heb een elektrische oven, dus heb de temperatuur aangepast naar 180 graden. Als baktijd heb ik 45 minuten aangehouden. Enig idee hoe ik ervoor kan zorgen dat de cake de volgende keer minder droog wordt? Groeten, Karin

 • Jawira
  14 november 2016 om 13:51

  Lekker en makkelijk recept! Fijn de versie met Amandelmeel , is altijd handig een glutenvrij recept. Opgeslagen en Pauline, ik ben al een aantal jaren een trouwe bezoekster van je blog en heb veel recepten uitgeprobeerd ! Dank jullie wel!?

 • Pauline
  14 november 2016 om 12:56

  Zeker dat kan prima.

 • Pauline
  14 november 2016 om 12:54

  Oh dat is vast lekker.

 • merel
  13 november 2016 om 20:13

  Heerlijk, ik heb er ook rozijnen doorheen gedaan, smaakt net zo herfstig ;-). Lekker avondje met thee, laptop en speculaascake op de bank. Dankje!

 • Yvonne Barel
  13 november 2016 om 10:35

  Hij zag er zo lekker uit én past in mijn detoxprogramma, dus ben ik 'm meteen gaan maken! Staat nu in de oven, ben benieuwd. Nog wel een vraagje, kun je ook half amandel- en half speltmeel gebruiken? En zodoende een beetje goedkoper uit zijn en betere smaak dan net alleen speltmeel? Vroeg ik me af tijdens het maken....

 • Marijke
  13 november 2016 om 08:56

  Klinkt erg lekker en ziet er prachtig uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST