Dadel Speculaascake

Glutenvrije Speculaascake

In deze periode strooien we met liefde met speculaas recepten. Deze dadel speculaascake is ook zo’n fijne. De cake is gemaakt van amandelmeel en daardoor glutenvrij. Niet dat dat persé gezonder is, maar als je geen gluten mag kan je toch lekker meegenieten van deze speculaascake. Heb je geen allergie dan kan je ook gewoon speltbloem gebruiken. Dat is namelijk een stuk goedkoper. Maar stiekem is amandelmeel wel lekkerder, dus ik laat de beslissing lekker aan jou. De zoetheid komt met name van de dadels. Omdat ik dat net niet zoet genoeg vind (en ik ben al helemaal geen zoetekauw) voegde ik ook nog wat kokosbloesemsuiker toe. Maar dat hoeft dus niet perse. Je kunt ook een extra dadel toevoegen.

De dadelcake is zo gemaakt. Eerst meng je alle natte ingrediënten en daar voeg je de droge ingrediënten aan toe. Even mixen en hij kan de oven in. Ik vind niets fijner dan bakken op een herfstige dag. Als het mooi weer ga ik graag naar buiten. Maar zodra het regent en waait vind ik het extra fijn om lekker thuis te blijven. Meestal hang ik dan de hele dag in mijn badjas en zo rond de middag duik ik dan de keuken in om iets te bakken. Soms iets guiltys met heel veel suiker, roomboter en chocola en soms iets meer verantwoords zoals deze glutenvrije speculaascake. Om daarna lekker op de bank te kruipen met een stapel kookboeken, een kopje koffie en een plakje versgebakken cake. Ja dat is herfst voor mij.

Dadel Speculaascake

Dadel Speculaascake

Ingrediënten voor 1 cake 23 cm
100 gr Medjool dadels
4 eieren
50 gr kokosbloesemsuiker
150 gr amandelmeel (of speltbloem)
50 gr gesmolten kokosolie
2,5 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
Handje amandelen of amandelschaafsel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Mix de dadels met de eieren en de kokosolie glad in een keukenmachine.

Voeg het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en mix nog even kort. Het moet een egaal beslag zijn.

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met een bakspray.

Giet het beslag voor de speculaascake in de vorm en spreid het goed uit met een spatel. Verdeel wat amandelen of amandelschaafsel over de cake.

Bak de speculaascake in 40 – 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

De ene oven is de andere niet dus houdt de cake tijdens het bakproces goed in de gaten. Wordt de speculaascake te donker aan de bovenkant, dek deze dan af met wat aluminumfolie.

 

Dadel SpeculaascakeDadel Speculaascake

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Cake recepten Gezonde tussendoortjes Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Sinterklaas Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in