allerhande kerstfestival

Moelleux au Chocolat met salted caramel

Sponsored. Ik ben al helemaal in de kerststemming. Afgelopen weekend was ik samen met Annika, Chef met lef en Chicks love food aanwezig op het Allerhande kerstfestival. Een gezellig foodfestival in Utrecht waarbij proeven centraal staat. Kijk dan heb je mij al! Op het kerst event kon je van alles proeven, van voor- tot hoofd- en nagerechten. Ook was er live muziek en stonden er leuke standhouders zoals de Yoghurt Barn, Instock, Old Amsterdam en Bart’s Fishtales. Ik gaf een masterclass Moelleux au chocolat maken. Beter bekend als een warm chocoladetaartje.

De moelleux au chocolat is een heerlijk luchtig chocoladecake-je, waarvan het binnenste gedeelte nog warm en iets vloeibaar is. Om het extra lekker te maken voegde ik Sea Salted Caramel spread toe. Een feestfavoriet van Albert Heijn.  Dan heb je de zachte cake, de nog lopende chocolade en de gesmolten zoute caramel. Superlekker! Iets waar iedereen blij van wordt én wat ook nog eens heel gemakkelijk om te maken is. Binnen een half uur staat dit dessert op tafel.

Ingredienten voor 6 – 8 st.
125 g boter
125 g pure chocolade
6 eieren
50 g witte basterdsuiker
50 g bloem
Sea salted caramel spread

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). Vet de muffinplaat in met een bakspray. Knip 6 kleine cirkels uit het bakpapier, iets groter dan de bodem van de holten van de muffinplaat en duw ze erin. Als je het bakpapier eerst nat maakt, kun je het beter vormen.

Smelt de boter met de chocolade in een hittebestendige kom op een pan heet, maar niet kokend water (au bain marie).

Splits 4 eieren, de eiwitten worden niet gebruikt (hier kan je bijvboorbeeld lekkere meringues van maken).

Klop in een kom de eidooiers met de rest van de eieren (2 st.) en de suiker met een mixer heel luchtig en romig. Het mengsel is klaar als het wit van kleur is en in volume is verdubbeld. Voeg het chocolade-botermengsel toe en mix dit er meteen doorheen. Zorg ervoor dat er meteen beweging in komt anders heb je kans dat de eieren gaan stollen door de warme chocolade.

Spatel de bloem er nu zo luchtig mogelijk doorheen.

Verdeel over iedere holte van de vorm een flinke lepel beslag. Verdeel daarover een tl van de salted karamel spread. En giet daarop weer een flinke lepel van het chocoladebeslag.

Bak de moelleux au chocolat in  ca. 9 min. af de oven.

Stort ze op bordjes, verwijder het bakpapier.

Lekker met een bolletje ijs ernaast.

Tip: Je kunt het beslag van te voren maken (max 1 dag) en tot gebruik in de koelkast bewaren. Dan hoef je ze alleen nog af te bakken als je gasten er zijn.

moelleux au chocolat

Het Allerhande festival
Sfeervol is het eerste wat in mij opkomt als ik het terrein op loop. De aankleding is werkelijk prachtig en ik voel mij helemaal kerstig. Overal staan stands met lekkere producten, kinderen zingen kerstliedjes en er is een heuse ijsbaan (met chocolademelk stand ernaast). Het festival is verdeeld over verschillende eetmomenten. Zo vind ik op het borrelplein divers noten, popcorn, kaasjes en natuurlijk wijnen. Bij de voorgerechten kan je kiezen tussen verschillende soorten soepen, charcuterie en ander lekkers. Alles is aanwezig op het festival, van vlees tot vis en van sushi tot vega. Het toetjesplein kon ik natuurlijk ook niet overslaan. Daar proefde ik de “Peanutbutter cup” van Ben & Jerry’s (zo lekker) en chocoladetaart en dipte ik verse mango in de chocoladefontein..

Ik vind dat Albert Heijn echt een waanzinnig leuk festival heeft neergezet. Sfeervol en lekker.

Mijn Kerst
En ik heb zelf ook weer inspiratie opgedaan voor het kerstdiner. Ik vier kerst zelf altijd heel traditioneel, met Maurits en de familie en de schoonfamilie. Dat zijn tradities die je in ere moet houden. Maar het hoogtepunt van de kerstdagen is toch wel het eten. Ik vind het heerlijk om uit te pakken, het liefst serveer ik zoveel mogelijk gangen. Als kind kookte ik al het kerstdiner thuis. Dan maakte ik een mixed grill met mini aardappelgratins (dat was toen hip) en grand dessert na. Dat is nu niet anders, alleen geef ik er wel een moderne twist aan. Zo heb ik 2 jaar geleden een Arabisch kerstdiner gemaakt met tajine, couscous, labne en flatbread. En ook de traditionele gourmet mag ik graag opkrikken naar een moderner jasje.

Een ding is zeker, er wordt lekker gegeten, er zijn cadeaus en er wordt een foute kerstfilm gekeken. Home Alone bijvoorbeeld, al 300x gekeken, maar dat hoort er gewoon bij. Ik krijg dan meteen het instant kerstgevoel. Ik hoop dat als ik later een gezin heb, dat ik deze tradities vast kan houden en dat home alone dan nog steeds uitgezonden wordt.

diary pauline

Het recept is van Heel Holland bakt voor  Allerhande.

Dit bericht is in samenwerking met Albert Heijn, lees mijn disclaimer.

Video: Salade met bietjes en Hüttenkäse
Kidsproof: Donuts met kaneelsuiker
Bewaar
12 Comments
 • Marloes

  23 december 2015 at 19:35 Beantwoorden

  Ik ben ook benieuwd (net als desire) of je het mengsel al in het muffinblik doet als je het van tevoren maakt of dat je dit past op het laatste moment doet?

  • Pauline

   23 december 2015 at 19:55 Beantwoorden

   Ik zou het in de kom laten want dan je het voor gebruik nog even kort doorroeren.

   • Marloes

    26 december 2015 at 09:19 Beantwoorden

    Dankjewel! Ik ga ze vanmiddag maken! Zou je de baktijd alsnog 9 minuten aanhouden of langer? (zo ja hoelang?). Want het beslag is dan natuurlijk koud, terwijl jij het afbakt als de chocolade net gesmolten is en het beslag dus warmer is.

 • Jorien

  20 december 2015 at 11:43 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit! Deze komt met Kerst zeker op tafel te staan! Alleen 1 probleempje ik ben bij 2 AH geweest en ze verkopen de Caramel niet! Volgens de bedrijfsleiders is dit een saus van 2014 ? enig idee waar ik het nog meer kan kopen? Leek me namelijk lekker makkelijk zo kant en klaar ?

  • Annika

   21 december 2015 at 08:41 Beantwoorden

   Hm wat gek! Het is een product wat nu in de schappen ligt, dus misschien bij een wat groter filiaal van AH?

  • Jolanda

   21 december 2015 at 17:23 Beantwoorden

   Het is geen saus maar een pasta en bij onze appie (en dat is geen grote) staat het bij het broodbeleg. Naast de kersthagel en zo. Er is ook een witte variant met amandel; heerlijk.

  • Desiré

   23 december 2015 at 14:44 Beantwoorden

   Hij lijkt nu “Chocolade pasta met karamelsmaak en zeezout” te eten. Voedingswaarden zijn precies hetzelfde als die je via het linkje in het recept vindt. 🙂

 • gerhilde maakt

  19 december 2015 at 21:15 Beantwoorden

  Dat klinkt als de hemel op aarde! Die komt op mijn Pinterest, die MOET ik ooit proberen! Mmmm …

 • Laura

  19 december 2015 at 17:33 Beantwoorden

  kun je al een deel van de voorbereidingen van te voren doen? En dat je ze voor het opdienen alleen nog even in de oven moet doen?

  • Pauline

   19 december 2015 at 17:46 Beantwoorden

   Jawel, je kunt het beslag van te voren maken en tot gebruik in de koelkast bewaren. Dan is het enkel nog een kwestie van afbakken.

   • Desiré

    23 december 2015 at 14:45 Beantwoorden

    Doe je het beslag dan al wel in de muffinvorm? Of doe je dat dan net voor het afbakken?

 • Margot

  19 december 2015 at 16:51 Beantwoorden

  Wat een leuke sfeerimpressie geeft dat filmpje en een heerlijk recept!

Plaats een reactie