Menu

Easy: Skinny Moussaka

Een recept is pas geslaagd als ik precies de smaak zoals op vakantie weet na te maken. Deze moussaka at ik in Griekenland. Op 2 verschillende plekken zelfs, want ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Zoals altijd maak ik mijn vakantiegerechten thuis na. Vaak geef ik er wel mijn eigen draai aan. Ik heb de moussaka iets meer skinny gemaakt. Dit doe ik door de bechamelsaus te vervangen voor een mengsel van ricotta en Parmezaan. En ook het laagje aardappelen heb ik achterwege gelaten. En wauw wat is het lekker!

Vertel het maar niet tegen de griekse mama’s dat ik aan hun recept gesleuteld heb. Want eigenlijk moet je niet aan klassiekers komen. Maar he, ik ben altijd al een beetje eigenwijs geweest. Ik was trouwens een beetje aan het stoeien met de titel van deze rubriek. De recepten die ik maak, zijn vaak snel klaar (qua handelingen) maar ze moeten nog wel even in de oven. En daarom zijn ze niet zo Fast meer. Ik heb de rubriek nu Fresh & Easy genoemd. Nog steeds net zo lekker, makkelijk en vers, maar iets minder snel misschien.

skinny moussaka

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr rundergehakt
250 gr ricotta
50 gr Parmezaan
2 grote aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
0,5 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
2 tl oregano (gedroogd)
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee.

Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.

In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline.

Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Ik heb zelf een grill van cuisinart en hierin gaat het heel snel en makkelijk. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).

Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart.

We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm).

Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine.

Verdeel het ricottamengsel over de aubergine.

Bak de moussake in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een Griekse salade erbij.

skinny moussaka skinny moussaka

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kipgehakt ipv rund gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

55 reacties

 • Suzanne
  12 april 2019 om 15:31

  Hoi Pauline, Eerste keer dat ik dit recept ga maken, het lijkt me super lekker! Koop je de parmezaam geraspt (grof) of in poeder vorm? Groetjes Suzanne

 • Hannelore
  16 november 2018 om 16:02

  Dit ziet er heerlijk uit! Perfecte ingrediënten. En eerlijk kan het met goede vetten niet vet genoeg zijn! Het houdt je langer verzadigt en dus ga je later niet snoepen!

 • CV
  8 april 2018 om 18:53

  Wat lekker Pauline! Bedankt voor het recept. Ik heb hem gemaakt met kipgehakt i.p.v. rundergehakt en light hüttenkäse i.p.v. ricotta, want dat had ik nog in huis. Zeker geslaagd! En dankzij de hüttenkäse heeft het gerecht zo wat minder calorieën en vet. Misschien een tip voor degene die nog meer skinny willen.

 • Pauline
  13 maart 2018 om 11:47

  Ik denk niet dat dat lukt, omdat de yoghurt helemaal vloeibaar wordt in de oven.

 • Lynn De Nayer
  12 maart 2018 om 17:25

  Dag iedereen, zou dit recept ook lukken als de ricotta vervangen wordt door Griekse yoghurt?

 • tessa.stubbe
  27 januari 2018 om 15:09

  Ik heb dit recept al meermaals gemaakt. Gewoon zalig!!!

 • Annika
  8 september 2017 om 12:33

  Fijn dat het lekker smaakte :)

 • Else
  8 september 2017 om 10:01

  Dit recept gemaakt, en het was echt ontzettend lekker! Alleen niet zo skinny zo helaas. Even aan het tellen gegaan en er zitten per portie 684 (!!!) calorieën in & dan heb ik zelfs nog voor mager rundergehakt gekozen.

 • Pauline
  13 juli 2017 om 14:40

  Ah wat leuk om te horen.

 • adine
  12 juli 2017 om 17:26

  Gisteren deze ovenschotel gemaakt voor gasten. We hebben gesmuld! Onze gast: 'belachelijk lekker en normaal houd ik niet eens van aubergines'! Dit valt onder mijn comfort food recepten?!

 • Simone bontenbal
  14 mei 2017 om 18:19

  1 woord : ZALIG!

 • Ank
  10 september 2016 om 22:31

  Heerlijk Moussaka recept. Voor herhaling vatbaar, zalige smaak!

 • Judit
  11 juli 2016 om 17:56

  Net terug uit Griekendland en nu staat deze moussaka (met vegetarisch gehakt) in de oven op mij te wachten. Eens zien of hij net zo lekker is als daar ;)n Bedankt voor het recept!

 • Annika
  31 mei 2016 om 14:48

  You're welcome :)

 • Laura
  30 mei 2016 om 18:49

  Zo, dit was lekker zeg!! :) Misschien dat ik het de volgende keer serveer met wat brood ofzo, maar met de salade erbij was ook erg lekker. Bedankt!

 • Yvonne
  28 april 2016 om 15:26

  IK heb dit recept vorige week voor het eerst gemaakt. Héérlijk! Het viel hier zo in de smaak dat we het vandaag al weer eten. Schotel staat al kant en klaar te wachten tot ie straks de oven in kan. Ik verheug me er al op.

 • Cindy
  26 januari 2016 om 21:20

  Hi Pauline, dank voor dit heeeeerlijke recept, echt superlekker! Bij de ricotta en parmezaanse kaas had ik nog wat Griekse yoghurt toegevoegd zodat de bovenkant volledig bedekt was (thnx voor de tip Mieke). Vanavond gemaakt met een zelfgemaakte Griekse koolsalade erbij. Top!
  Groet, Cindy

 • jantine mans
  21 januari 2016 om 18:39

  dank voor het recept!
  het is zooo lekker!! net voor de 3e keer klaargemaakt
  ik doe er zelf nog een laagje aardappelschijfjes in
  en kruid het gehakt met moussaka kruiden (meegenomen van vakantie op Kos)
  groeten jantine

 • Pauline
  20 januari 2016 om 12:48

  Jawel dat kan wel.

 • Bernadette
  19 januari 2016 om 20:32

  Ziet er lekker uit! Kan je het van te voren klaarmaken en later in de oven zetten?

 • trudie
  18 januari 2016 om 18:49

  We eten het nu voor de tweede keer en vinden het heerlijk

 • Nina Sjoer
  8 januari 2016 om 19:30

  De combinatie met de ricotta is echt heel lekker! Een scheutje melk door de ricotta roeren om het makkelijker te verdelen.

 • Hanneke
  6 januari 2016 om 15:41

  Ik heb de moussakka gisteren gemaakt, groot succes. Ik miste de aardappels totaal niet. Wel heb ik de oregano en kaneel vetdubbeld, kan prima en geeft nog meer smaak. Deze ga ik vaker maken, echt een aanrader!

 • Giete
  25 december 2015 om 10:21

  Je hebt eigenlijk gewoon de Parmigiana di Melanzana uit Italië opnieuw uitgevonden ;) Heel erg lekker, een van mijn favorieten!

 • Mieke
  16 november 2015 om 19:17

  Heerlijke moussaka! Allen vond ik de ricotta-saus vond ik niet smeuïg genoeg dus heb ik wat yoghurt toegevoegd. Was erg lekker"

 • yvon
  29 oktober 2015 om 15:55

  als ik printvriendelijk wil printen ga ik ervan uit dat het zonder foto s is maar dat is helaas niet zo.

 • Femke
  25 oktober 2015 om 19:10

  Dit recept laatst uitgeprobeerd: heerlijk! Een echte aanrader!

 • Pauline
  18 oktober 2015 om 19:18

  Oeps foutje, ik pas het aan.

 • Evelien
  16 oktober 2015 om 20:12

  Waarom heeft dit de tag 'vega' als er gehakt in zit?

 • Suzanne
  17 september 2015 om 22:12

  Hi Pauline, ik heb het gisteren voorbereid, vandaag de ricotta eroverheen en de oven in, heerlijk!! Wel de saus een uur laten inkoken, extra lekker! Dankjewel voor het recept! Groetjes Suzanne

 • Lucie
  16 september 2015 om 00:32

  Ik heb hem vandaag gemaakt !! Heerlijk!!!!

 • Lobke
  15 september 2015 om 21:52

  Goddelijk! Echt zo van genoten. En ook mijn peutertje heeft er van gesmuld, terwijl dat de laatste tijd niet heel vanzelfsprekend is :) (lees: eten op de grond gooien is vaak veel leuker). Aanrader dus dit recept!

 • Ellen
  13 september 2015 om 11:14

  Getest & meer dan goedgekeurd! Jummy!!!

 • Linda
  12 september 2015 om 20:25

  Vandaag gemaakt!
  Mijn vriend en ik vonden het beide erg lekker en deze komt vaker op het menu!

 • Ikram
  11 september 2015 om 18:50

  Oh hij ziet er VERRUKKELIJK uit :D Goede tip om 'm skinny te maken trouwens ;)

 • Marloes
  10 september 2015 om 18:41

  Vandaag gemaakt en het was super lekker! Gaan we zeker nog een keer maken

 • Pauline
  10 september 2015 om 14:22

  Klinkt lekker en lijkt me veel makkelijker aangezien je geen bechamelsaus hoeft te maken!

 • Pauline
  10 september 2015 om 12:26

  Dat zou je ook kunnen doen inderdaad.

 • Pauline
  10 september 2015 om 12:25

  Niet helemaal. Want dat is zonder gehakt en bevat andere specerijen :) Maar ik snap dat je daaraan moet denken.

 • Amber
  9 september 2015 om 20:50

  Ziet er lekker uit! Zonder de aardappel en bechamel is het eigenlijk melanzan à la parmigiana!

 • Corien
  9 september 2015 om 14:30

  Ziet er heerlijk uit! Ik moet alleen nog iets verzinnen op de ricotta en parmezaan ( ik mag geen lactose gebruiken) Zelf dacht ik aan de geitenkaasjes van Du Chevre. Die smelten fijn is mijn ervaring.
  Heb jij een advies?

 • Ricky
  9 september 2015 om 13:18

  Dat ziet er erg lekker uit. Denk dat ik deze eens ga proberen!

 • Cathelijne
  9 september 2015 om 12:53

  Hi Pauline,

  Mhm! Klinkt heerlijk! Ik ben alleen vegetariër. Zou ik er verder aan kunnen sleutelen door het gehakt ook te vervangen door bijvoorbeeld kikkererwten of zoete aardappel blokjes?

  Thanks voor deze inspiratie weer!

  Cathelijne.

 • Pauline
  9 september 2015 om 12:22

  Ja dan is het juist extra lekker :)

 • Pauline
  9 september 2015 om 12:22

  Ik zet hem altijd vrij hoog. Bijna op zijn heetst.

 • Jessica
  9 september 2015 om 11:28

  Wauw, wat een goed recept! Krijg gelijk zin om hem te gaan maken, ga ik morgen dus ook doen!

 • Atty van nifterik
  9 september 2015 om 10:50

  Hoe hoog zet je de grill cuisinart , ik bedoel de temperatuur,

 • Atty van nifterik
  9 september 2015 om 10:49

  Lijkt me heerlijk, ga het zeker maken.maar een vraagje, op welke temperatuur zet je de grill van cuisinart? Die heb ik ook, maar stoei nog een beetje met de temperaturen..

 • Miriam | Peertje
  9 september 2015 om 10:39

  Ah, dat ziet er heerlijk uit. Ik ben gek op moussaka. Mijn man (ook wel: mijn kok) maakt vaak hele lekkere moussaka. Ook vaak zonder aardappels om het wat skinny te houden. Hij eet geen kaas en maakt hem dan ook met bechamel saus zonder kaas. Maar ik ben wel gek op kaas en wil deze versie dus zeker een keer gaan maken (als manlief niet thuis eet).

 • Chantal
  9 september 2015 om 08:53

  Hi Pauline,

  Kan ik het de volgende dag ook nog opwarmen?

 • Jelleke
  9 september 2015 om 08:30

  De beste die ik ooit gegeten heb, wisselde aubergine en courgette af in de lagen. De vlees lagen waren ook heel dun, zodat je veel groente at. Ik zou de aardappel vodem niet weg laten, hoort erbij! De aanpassingen in de saus ga ik proberen

 • Walter
  9 september 2015 om 08:15

  Dat is nu eens een originele aanpassing aan een trado-dish die eigenlijk, sorry Grieken, erg zwaar is. De vervanging met ricotta etc duwt de kalorieën stevig naar beneden. Staat vandaag op het menu!!

 • Nicole
  9 september 2015 om 08:08

  Oh dat ziet er heerlijk uit! Ik ben ook dol op moussaka, maar het ligt mij al gauw zwaar op de maag. Ik ga deze versie zeker eens maken!

 • Margot
  9 september 2015 om 07:42

  Wat leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven!

 • Emma
  9 september 2015 om 07:15

  Ahh verrukkelijk!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.