fbpx
Menu

Easy: Skinny Moussaka

Een recept is pas geslaagd als ik precies de smaak zoals op vakantie weet na te maken. Deze moussaka at ik in Griekenland. Op 2 verschillende plekken zelfs, want ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Zoals altijd maak ik mijn vakantiegerechten thuis na. Vaak geef ik er wel mijn eigen draai aan. Ik heb de moussaka iets meer skinny gemaakt. Dit doe ik door de bechamelsaus te vervangen voor een mengsel van ricotta en Parmezaan. En ook het laagje aardappelen heb ik achterwege gelaten. En wauw wat is het lekker!

Vertel het maar niet tegen de griekse mama’s dat ik aan hun recept gesleuteld heb. Want eigenlijk moet je niet aan klassiekers komen. Maar he, ik ben altijd al een beetje eigenwijs geweest. Ik was trouwens een beetje aan het stoeien met de titel van deze rubriek. De recepten die ik maak, zijn vaak snel klaar (qua handelingen) maar ze moeten nog wel even in de oven. En daarom zijn ze niet zo Fast meer. Ik heb de rubriek nu Fresh & Easy genoemd. Nog steeds net zo lekker, makkelijk en vers, maar iets minder snel misschien.

skinny moussaka

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr rundergehakt
250 gr ricotta
50 gr Parmezaan
2 grote aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
0,5 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
2 tl oregano (gedroogd)
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee.

Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.

In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline.

Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Ik heb zelf een grill van cuisinart en hierin gaat het heel snel en makkelijk. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).

Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart.

We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm).

Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine.

Verdeel het ricottamengsel over de aubergine.

Bak de moussake in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een Griekse salade erbij.

skinny moussaka skinny moussaka

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kipgehakt ipv rund gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

55 reacties

 • Suzanne
  12 april 2019 om 15:31

  Hoi Pauline, Eerste keer dat ik dit recept ga maken, het lijkt me super lekker! Koop je de parmezaam geraspt (grof) of in poeder vorm? Groetjes Suzanne

  Beantwoorden
 • CV
  8 april 2018 om 18:53

  Wat lekker Pauline! Bedankt voor het recept. Ik heb hem gemaakt met kipgehakt i.p.v. rundergehakt en light hüttenkäse i.p.v. ricotta, want dat had ik nog in huis. Zeker geslaagd! En dankzij de hüttenkäse heeft het gerecht zo wat minder calorieën en vet. Misschien een tip voor degene die nog meer skinny willen.

  Beantwoorden
 • Hannelore
  16 november 2018 om 16:02

  Dit ziet er heerlijk uit! Perfecte ingrediënten. En eerlijk kan het met goede vetten niet vet genoeg zijn! Het houdt je langer verzadigt en dus ga je later niet snoepen!

  Beantwoorden
 • Lynn De Nayer
  12 maart 2018 om 17:25

  Dag iedereen, zou dit recept ook lukken als de ricotta vervangen wordt door Griekse yoghurt?

  Beantwoorden
 • Pauline
  13 maart 2018 om 11:47

  Ik denk niet dat dat lukt, omdat de yoghurt helemaal vloeibaar wordt in de oven.

  Beantwoorden
 • tessa.stubbe
  27 januari 2018 om 15:09

  Ik heb dit recept al meermaals gemaakt. Gewoon zalig!!!

  Beantwoorden
 • Else
  8 september 2017 om 10:01

  Dit recept gemaakt, en het was echt ontzettend lekker! Alleen niet zo skinny zo helaas. Even aan het tellen gegaan en er zitten per portie 684 (!!!) calorieën in & dan heb ik zelfs nog voor mager rundergehakt gekozen.

  Beantwoorden
 • Annika
  8 september 2017 om 12:33

  Fijn dat het lekker smaakte :)

  Beantwoorden
 • Simone bontenbal
  14 mei 2017 om 18:19

  1 woord : ZALIG!

  Beantwoorden
 • adine
  12 juli 2017 om 17:26

  Gisteren deze ovenschotel gemaakt voor gasten. We hebben gesmuld! Onze gast: 'belachelijk lekker en normaal houd ik niet eens van aubergines'! Dit valt onder mijn comfort food recepten😀!

  Beantwoorden
 • Pauline
  13 juli 2017 om 14:40

  Ah wat leuk om te horen.

  Beantwoorden
 • Ank
  10 september 2016 om 22:31

  Heerlijk Moussaka recept. Voor herhaling vatbaar, zalige smaak!

  Beantwoorden
 • Judit
  11 juli 2016 om 17:56

  Net terug uit Griekendland en nu staat deze moussaka (met vegetarisch gehakt) in de oven op mij te wachten. Eens zien of hij net zo lekker is als daar ;)n Bedankt voor het recept!

  Beantwoorden
 • Laura
  30 mei 2016 om 18:49

  Zo, dit was lekker zeg!! :) Misschien dat ik het de volgende keer serveer met wat brood ofzo, maar met de salade erbij was ook erg lekker. Bedankt!

  Beantwoorden
 • Annika
  31 mei 2016 om 14:48

  You're welcome :)

  Beantwoorden
 • Yvonne
  28 april 2016 om 15:26

  IK heb dit recept vorige week voor het eerst gemaakt. Héérlijk! Het viel hier zo in de smaak dat we het vandaag al weer eten. Schotel staat al kant en klaar te wachten tot ie straks de oven in kan. Ik verheug me er al op.

  Beantwoorden
 • Cindy
  26 januari 2016 om 21:20

  Hi Pauline, dank voor dit heeeeerlijke recept, echt superlekker! Bij de ricotta en parmezaanse kaas had ik nog wat Griekse yoghurt toegevoegd zodat de bovenkant volledig bedekt was (thnx voor de tip Mieke). Vanavond gemaakt met een zelfgemaakte Griekse koolsalade erbij. Top!
  Groet, Cindy

  Beantwoorden
 • jantine mans
  21 januari 2016 om 18:39

  dank voor het recept!
  het is zooo lekker!! net voor de 3e keer klaargemaakt
  ik doe er zelf nog een laagje aardappelschijfjes in
  en kruid het gehakt met moussaka kruiden (meegenomen van vakantie op Kos)
  groeten jantine

  Beantwoorden
 • Bernadette
  19 januari 2016 om 20:32

  Ziet er lekker uit! Kan je het van te voren klaarmaken en later in de oven zetten?

  Beantwoorden
 • Pauline
  20 januari 2016 om 12:48

  Jawel dat kan wel.

  Beantwoorden

Reactie plaatsen