Menu
skinny-moussaka-3.jpg

Easy: Skinny Moussaka

Een recept is pas geslaagd als ik precies de smaak zoals op vakantie weet na te maken. Deze moussaka at ik in Griekenland. Op 2 verschillende plekken zelfs, want ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Zoals altijd maak ik mijn vakantiegerechten thuis na. Vaak geef ik er wel mijn eigen draai aan. Ik heb de moussaka iets meer skinny gemaakt. Dit doe ik door de bechamelsaus te vervangen voor een mengsel van ricotta en Parmezaan. En ook het laagje aardappelen heb ik achterwege gelaten. En wauw wat is het lekker!

Vertel het maar niet tegen de griekse mama’s dat ik aan hun recept gesleuteld heb. Want eigenlijk moet je niet aan klassiekers komen. Maar he, ik ben altijd al een beetje eigenwijs geweest. Ik was trouwens een beetje aan het stoeien met de titel van deze rubriek. De recepten die ik maak, zijn vaak snel klaar (qua handelingen) maar ze moeten nog wel even in de oven. En daarom zijn ze niet zo Fast meer. Ik heb de rubriek nu Fresh & Easy genoemd. Nog steeds net zo lekker, makkelijk en vers, maar iets minder snel misschien.

skinny moussaka

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr rundergehakt
250 gr ricotta
50 gr Parmezaan
2 grote aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
0,5 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
2 tl oregano (gedroogd)
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee.

Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.

In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline.

Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Ik heb zelf een grill van cuisinart en hierin gaat het heel snel en makkelijk. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).

Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart.

We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm).

Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine.

Verdeel het ricottamengsel over de aubergine.

Bak de moussake in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een Griekse salade erbij.

skinny moussaka skinny moussaka

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kipgehakt ipv rund gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan