Moussaka (gezond recept)
De lekkerste Moussaka aten we in Griekenland. Gewoon zoals het hoort, met gehakt, aardappelen en veel bechamelsaus. Dit recept is een gezonde moussaka, zonder aardappelen (dus lekker koolhydraatarm) en ook zonder bechamelsaus. Die vervangen we voor ricotta, dat is een stuk lichter. Het mag dan wel gezonder zijn, het is nog minstens zo lekker. Geroosterde aubergines, lekker gekruid gehakt en romige ricotta. Het is even een klusje om te maken. Maar het is het zeker waard.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gr rundergehakt
- 2-3 aubergines
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 800 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 250 gr ricotta
- 50 gr Parmezaan
- 0,5 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 2 tl oregano
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee. Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.
In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline. Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Ik heb zelf een grill van cuisinart en hierin gaat het heel snel en makkelijk. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).
Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart.
We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm). Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine. Verdeel het ricottamengsel over de aubergine.
Bak de moussake in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Lekker met een Griekse salade erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in