skinny moussaka

Fresh & Easy: Skinny Moussaka

Een recept is pas geslaagd als ik precies de smaak zoals op vakantie weet na te maken. Deze moussaka at ik in Griekenland. Op 2 verschillende plekken zelfs, want ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Zoals altijd maak ik mijn vakantiegerechten thuis na. Vaak geef ik er wel mijn eigen draai aan. Ik heb de moussaka iets meer skinny gemaakt. Dit doe ik door de bechamelsaus te vervangen voor een mengsel van ricotta en Parmezaan. En ook het laagje aardappelen heb ik achterwege gelaten. En wauw wat is het lekker!

Vertel het maar niet tegen de griekse mama’s dat ik aan hun recept gesleuteld heb. Want eigenlijk moet je niet aan klassiekers komen. Maar he, ik ben altijd al een beetje eigenwijs geweest. Ik was trouwens een beetje aan het stoeien met de titel van deze rubriek. De recepten die ik maak, zijn vaak snel klaar (qua handelingen) maar ze moeten nog wel even in de oven. En daarom zijn ze niet zo Fast meer. Ik heb de rubriek nu Fresh & Easy genoemd. Nog steeds net zo lekker, makkelijk en vers, maar iets minder snel misschien.

skinny moussaka

Ingrediënten voor 2 – 3 personen
300 gr rundergehakt
150 gr ricotta
50 gr Parmezaan
2 grote aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
0,5 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat
1 tl oregano (gedroogd)
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee.

Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.

In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline.

Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Ik heb zelf een grill van cuisinart en hierin gaat het heel snel en makkelijk. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).

Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart.

We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm).

Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine.

Verdeel het ricottamengsel over de aubergine.

Bak de moussake in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een Griekse salade erbij.

skinny moussaka skinny moussaka

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kipgehakt ipv rund gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Hotspot: Het Veerkwartier Haarlem
5 makkelijke hapjes op een stokje
Bewaar
49 Comments
 • Else

  8 september 2017 at 10:01 Beantwoorden

  Dit recept gemaakt, en het was echt ontzettend lekker!
  Alleen niet zo skinny zo helaas.
  Even aan het tellen gegaan en er zitten per portie 684 (!!!) calorieën in & dan heb ik zelfs nog voor mager rundergehakt gekozen.

 • Simone bontenbal

  14 mei 2017 at 18:19 Beantwoorden

  1 woord : ZALIG!

  • adine

   12 juli 2017 at 17:26 Beantwoorden

   Gisteren deze ovenschotel gemaakt voor gasten. We hebben gesmuld! Onze gast: ‘belachelijk lekker en normaal houd ik niet eens van aubergines’! Dit valt onder mijn comfort food recepten😀!

 • Ank

  10 september 2016 at 22:31 Beantwoorden

  Heerlijk Moussaka recept. Voor herhaling vatbaar, zalige smaak!

 • Judit

  11 juli 2016 at 17:56 Beantwoorden

  Net terug uit Griekendland en nu staat deze moussaka (met vegetarisch gehakt) in de oven op mij te wachten. Eens zien of hij net zo lekker is als daar ;)n Bedankt voor het recept!

 • Laura

  30 mei 2016 at 18:49 Beantwoorden

  Zo, dit was lekker zeg!! 🙂 Misschien dat ik het de volgende keer serveer met wat brood ofzo, maar met de salade erbij was ook erg lekker. Bedankt!

 • Yvonne

  28 april 2016 at 15:26 Beantwoorden

  IK heb dit recept vorige week voor het eerst gemaakt. Héérlijk! Het viel hier zo in de smaak dat we het vandaag al weer eten. Schotel staat al kant en klaar te wachten tot ie straks de oven in kan. Ik verheug me er al op.

 • Cindy

  26 januari 2016 at 21:20 Beantwoorden

  Hi Pauline, dank voor dit heeeeerlijke recept, echt superlekker! Bij de ricotta en parmezaanse kaas had ik nog wat Griekse yoghurt toegevoegd zodat de bovenkant volledig bedekt was (thnx voor de tip Mieke). Vanavond gemaakt met een zelfgemaakte Griekse koolsalade erbij. Top!\r\nGroet, Cindy

 • jantine mans

  21 januari 2016 at 18:39 Beantwoorden

  dank voor het recept!\r\nhet is zooo lekker!! net voor de 3e keer klaargemaakt\r\nik doe er zelf nog een laagje aardappelschijfjes in\r\nen kruid het gehakt met moussaka kruiden (meegenomen van vakantie op Kos)\r\ngroeten jantine

 • Bernadette

  19 januari 2016 at 20:32 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Kan je het van te voren klaarmaken en later in de oven zetten?

Plaats een reactie