bechamelsaus recept

How To Zelf bechamelsaus maken

Een lasagne zonder bechamelsaus is voor mij als brood zonder boter, Joling zonder Gordon en vrouwen zonder chocola. Deze 2 dingen horen gewoon bij elkaar. Ik maak zelf wel eens lasagne met enkel een witte saus zoals deze, goddelijk vind ik het.

Het maken van bechamelsaus is niet moeilijk en je hebt er ook niet veel voor nodig. Het  is alleen wel heel belangrijk dat je het goed doet, want als je de bloem niet genoeg laat garen, is deze saus niet om te eten. Het fijne van dit sausje is dat je er ook heel gemakkelijk een kaassaus van kunt maken, door er simpelweg een flinke hand geraspte kaas door te roeren. Dat vind ik stiekem nog het lekkerste.

In deze How To laat ik je zien hoe je het doet. Met deze hoeveelheid heb je voldoende voor een 1 tot 2 lagen in je lasagne. Wil je een compleet witte lasagne maken, verdubbel dan het recept.

Ingrediënten 
25 gr boter
30 gr bloem
300 ml melk
Nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
bechamelsaus maken
Laat de boter smelten in een steelpan. Doe dit voorzichtig en zorg dat de boter niet bruin kleurt.

bechamelsaus makenVoeg de bloem toe en roer het met een pollepel door elkaar.

bechamelsaus maken Laat de bloem op een zacht vuur garen. Het mengsel dat je nu krijgt heet een roux.

DSC_0116 2De roux is klaar als deze een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

bechamelsaus recept

Als je een beetje tussen je vingers neemt, moet het droog aanvoelen net als zand.

bechamelsaus recept

Meng nu met een garde beetje voor beetje de koude melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Laat het een paar minuten zachtjes borrelen terwijl je blijft roeren.

Voor de kaassaus meng je nu de geraspte kaas door de saus.

bechamelsaus recept

Breng de bechamelsaus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

bechamelsaus makenDe saus is klaar als deze een beetje op je lepel blijft hangen. Je kunt het vergelijken met een dunne yoghurt.

bechamelsaus recept

Video: Unboxing Food we Love box - The Culy Edition
Dulce de Leche broodjes met Pecannoten
Bewaar
39 Comments
 • Carin Stam

  14 september 2017 at 10:01 Beantwoorden

  Perfect recept, dank je, dank je dank je!!! Ik was gisteren vergeten om een pak met 2 zakjes saus te halen om bechamelsaus te maken (Grand Italia) en had verder alles al in huis voor de lasagna, de kinderen hadden vriendjes en vriendinnetjes mee om te spelen thuis en ik had geen zin om weer terug te gaan naar de supermarkt alleen daarvoor met alle kinderen. Dit recept gevonden via google en dacht dat is makkelijk maken, Bloem had ik helaas ook niet, maar mijn buuf kon me gelukkig daarmee verder helpen. De saus lukte mij dan ook gisteren de eerste keer dankzij deze uitleg helemaal perfect. Voor mij dus nooit meer pakjes halen, dit is vele malen handiger, lekkerder, gezonder en ook nog eens sneller klaar dan die pakjessaus!

 • Filipa Paredes

  8 juli 2017 at 17:23 Beantwoorden

  Gelukt! In 1x uitproberen. Love it 🙂

 • Leila

  29 maart 2017 at 22:13 Beantwoorden

  Geweldige recept.. top! In 1x gelukt.. kind kan de was doen met jouw uitleg!

 • Laura

  22 maart 2017 at 23:03 Beantwoorden

  Mijn roux was wel zanderig, maar ook licht vettig en zeker niet wittig uitgeslagen – hoe lang ik ook bleef roeren. En toen ik de melk toevoegde in de hoop dat het toch goed kwam, deelde de roux zich op in klontjes die absoluut niet mengden met de melk.
  Wat deed ik fout? Het smelten van de boter en mengen van meel en boter met een pollepel lukt dus wel.

  • Charlotte

   3 juni 2017 at 15:18 Beantwoorden

   Hoi hoi zag nog geen antwoord dus ik dacht…. ik weet niet of je in je bericht per ongeluk meel schrijft ipv bloem.. of dat je echt meel hebt gebruikt ipv bloem.. maar daar zou het aan kunnen liggen 🙂

  • Gea stolte

   9 augustus 2017 at 16:49 Beantwoorden

   Even goed met de garder kloppen dan lossen de klontjes wel op.

 • Claudia Kingma

  11 februari 2017 at 18:00 Beantwoorden

  Top uitgelegd zo, Erg duidelijk.
  Op een een of andere manier lukt het mij nooit om deze saus te maken, maar met dit recept is het me voor het eerst gelukt.
  Dank je wel

 • Paula

  26 oktober 2016 at 20:02 Beantwoorden

  Vanavond uitgeprobeerd en,,,, worked like a charm!!! \r\nBedankt Pauline, dit is het 2e gerecht dat je gered hebt voor mij 😀

  • Pauline

   27 oktober 2016 at 12:23 Beantwoorden

   Ahh wat leuk om te horen dat het gelukt is 🙂 X je lifesaver

 • Jacqueline

  6 juli 2016 at 19:58 Beantwoorden

  Ik heb je recept even gebruikt omdat ik de verhoudingen altijd vergeet. Inderdaad handig die tips over wanneer de roux klaar is en wanneer de saus. Die vergelijking met dunne yoghurt vond ik dan wel weer wat apart, want de saus was bij mij best dik. De volgende keer doe ik er wat meer melk bij. Ik las net een recept van Rudolph van 24Kitchen, die gebruikt 30 g boter, 40 g bloem en 500 ml melk., dst is flink wat meer melk.

 • Aart Slobbe

  17 mei 2016 at 09:43 Beantwoorden

  Allemaal dames die deze heerlijke saus bereiden. Waar blijven de mannen?\r\nMijn mannenkookclub onder leiding van een Italiaanse dame maakt deze saus op deze wijze ook.\r\nDe dames thuis smullen van de lasagne!

 • Mariken Bakker

  4 april 2016 at 13:27 Beantwoorden

  Fijn recept! Vooral de tip over hoe je moet voelen of de bloem gaar is, ook handig als ik weer eens met de kids in de keuken sta!

 • Mare

  24 juni 2015 at 23:42 Beantwoorden

  Hoe lang kun je de saus bewaren, en dan zeker in de koelkast?

 • Linda

  18 maart 2015 at 13:20 Beantwoorden

  Kan ik dit recept ook als basis houden voor een ragout of eventueel gebonden soep?

 • Klydie

  16 maart 2015 at 21:06 Beantwoorden

  Mag ik vragen wat voor boter heeft u gebruiken? En mag ik Maizena gebruiken as bloem? Bedankt! ^^

 • Kees

  13 februari 2015 at 13:56 Beantwoorden

  Perfekte uitleg lekker simpel gehouden , voor iedereen makkelijk te doen!!!

 • Nancy

  22 januari 2015 at 18:55 Beantwoorden

  Supermakkelijk en goed uitgelegd recept! Had zelf nooit de roux zo lang laten ‘koken’ dus goede tip! Heb het voor het eerst gemaakt, proefde lekker en de canneloni staat nu in de oven dus ik merk zo het echte resultaat 🙂

 • anoniemus

  11 januari 2015 at 21:32 Beantwoorden

  Dankjewel! Vooral de tip om er kaas aan toe te voegen is fijn, dit gebruik ik nu voor lasagna ipv normale bechamelsaus 🙂

 • Tien

  31 december 2014 at 19:45 Beantwoorden

  Wat een handige tip van dat ‘ zanderige tussen je vingers’, maak altijd zelf roux, maar op de gok denk ik dan maar dat ie gaar is, nu weet ik wat moet voelen – net nog op t jippie voor t nieuwe jaar: onze traditionele oudejaarslasagne zal er nog lekkerder door worden! Dank!

 • Nina

  2 december 2014 at 11:10 Beantwoorden

  Ik heb de saus gister gemaakt voor tagliatelle met een klein beetje knoflook poeder erdoorheen. Heerlijk!

 • miriam

  6 november 2014 at 16:53 Beantwoorden

  Lekkere smaak en een mooi recept Pauline. Ik koop nooit meer die k&k saus met allerlei toevoegingen. \r\nHeb een grote pan voor 2 schalen, tien personen in de oven staan. De gasten zullen smullen van deze “from scratch” gemaakte lasagne. Alles vers, zelfgemaakte pasta,veel verse groenten en vers gemalen rundvlees en kazen. Alles uit eigen keuken! Nu nog eens een poging doen om zelf kaas maken? Tsja 😉 Bedankt en Chappeau!!

 • Natasja

  29 januari 2014 at 12:02 Beantwoorden

  Handig! Ik maak hem altijd vers met dezelfde ingrediënten maar ik gooi altijd nadat de boter gesmolten is tegelijk de bloem en de melk erdoor en breng het dan aan de kook.\r\nMaar jouw manier om eerst de bloem te laten garen ga ik de volgende keer zeker proberen want ik denk dat de smaak dan een stuk beter is. \r\nEn verse nootmuskaat en zo’n profi rasp staan ook nog op m’n lijstje 🙂

  • Pauline

   29 januari 2014 at 15:41 Beantwoorden

   Ja dat maakt het wel lekkerder. Je proeft het echt als de bloem niet gaar is. Die rasp is van Dille & Kamille trouwens, geen Microplane maar hij werkt echt top!

 • Jennn

  26 januari 2014 at 20:36 Beantwoorden

  Lekker, die ga ik onthouden!

 • Petra

  26 januari 2014 at 18:14 Beantwoorden

  Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar vind het wel erg heerlijk

 • Leonie

  26 januari 2014 at 13:51 Beantwoorden

  Als amateur haal ik ‘m meestal uit een potje of een pakje, maar zelf maken lijkt me ook heel lekker. Misschien toch maar eens de champignon & boerenkoollasagne uit Veg! maken met dit sausje 🙂

 • Michelle

  26 januari 2014 at 12:53 Beantwoorden

  Heb deze saus nog nooit gemaakt, maar lijkt me wel leuk om een keer te doen. Ik ben benieuwd of het me gaat lukken. \r\nXx

 • Joyce

  26 januari 2014 at 12:21 Beantwoorden

  Tegenwoordig maken we dit ook zelf op deze manier, vooral bij lasagne, zo lekker!

 • pauline

  26 januari 2014 at 10:54 Beantwoorden

  Een theelepeltje mosterd er door, maakt het voor mij helemaal af 🙂

 • Manon

  26 januari 2014 at 09:44 Beantwoorden

  Ik neem wel een bechamelsaus uit een pakje maar dit is natuurlijk 100x beter en lekkerder!

 • MySimplySpecial

  26 januari 2014 at 09:40 Beantwoorden

  Ik heb dit nog nooit zelfgemaakt, maar zo’n witte lasagne lijkt me heerlijk!

 • Susann

  26 januari 2014 at 09:15 Beantwoorden

  Heel stom maar mij lukt het gewoon niet. Ik blijf klontjes houden. at voor boter kun je het beste gebruiken als je geen roomboter in huis hebt?\r\nWel ben ik met je eens dat een kaassaus eigenlijk nog lekkerder is!

  • Pauline

   26 januari 2014 at 13:32 Beantwoorden

   Heel goed roeren met een garde en de melk beetje bij beetje toevoegen. Je kunt het altijd nog even door een zeef halen, voor een extra gladde saus.

   • Gabrielle

    14 april 2014 at 22:46 Beantwoorden

    Pauline,\r\nIk maak mijn béchamel meestal door de melk er in éénmaal bij te doen en dan constant te blijven roeren. Het duurt even, maar als je blijft roeren en niet stopt, wordt de saus vanzelf egaal zonder klontjes en dikt langzaam in terwijl hij gaart. Gaat echt perfect, probeer het maar eens!

 • Dita

  26 januari 2014 at 08:31 Beantwoorden

  Handig en zo simpel

Plaats een reactie