Hoe bewaar je?

Hoe bewaar je?

Eén van de meest gestelde vragen op Uit Pauline’s Keuken gaat over het bewaren van eten. Hoe lang kan je dit bewaren? Hoe moet ik dat bewaren? Zo zijn we op het idee gekomen van het grote ‘Hoe bewaar je?’ artikel. Het is namelijk best lastig, omdat voor elk product weer andere bewaaradviezen gelden. In dit artikel geven we tips hoe je het beste bepaalde producten kan bewaren. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan vooral in de comments, dan kunnen we de tips aanvullen.

ingrediënten groente

Groenten

De meeste groenten moet je koel bewaren, dan blijven ze het langst goed. Dit geldt trouwens niet voor alle groenten. Hier volgt een lijstje:
In de koelkast

– Gesneden groente en bladgroente (o.a. sla)

– Broccoli, witlof, bloemkool. Deze kan je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar het is beter om ze in de koelkast te bewaren.

Buiten de koelkast, op een koele plek onder de 18 graden

– Wintergroenten (wortelen, ui, knolselderij)

– Komkommers, paprika, tomaten

– Avocado’s
Bij voorgesneden groente geldt dat na openen van de verpakking de houdbaarheid ongeveer 1 dag is. Bladgroenten zijn 2 tot 3 dagen houdbaar. Wintergroenten zijn lang houdbaar, deze blijven zo’n 2 weken goed. Een avocado is meestal 1-2 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Pauline heeft al eens uitgelegd hoe je de rijpheid van een avocado kan testen.

ingrediënten rood fruit

Fruit
De meeste soorten fruit kan je buiten de koelkast bewaren. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Gesneden fruit en zacht fruit zoals aardbeien en bessen kan je beter wel in de koelkast bewaren. Bananen blijven ongeveer 1 week goed en citrusvruchten kan je wel 1 tot 3 weken bewaren.

kip mango salade

Leftovers
Je kent het vast wel, je maakt teveel eten en je vindt het zonde om weg te gooien. Dus bewaar je het restje in de koelkast. Maar hoe lang blijft het dan nog goed?

Leftovers kan je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kan je restjes ongeveer een maand bewaren. Vis is een uitzondering, dit kan je beter niet langer dan een dag bewaren in de koelkast. Het beste kan je het restje eerst laten afkoelen voordat je het in de koelkast stopt. En dek het goed af met folie of plastic.

Hier staat wat je allemaal kan doen met leftovers.

pasta met doperwten

Verse kruiden

Verse gesneden kruiden kan je prima in de koelkast bewaren, zolang de kruiden maar koel en vochtig blijven. Mijn tip, wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje dan blijven ze langer vers. Je kan ze dan makkelijk een weekje of langer bewaren. Heb je een heel plantje, dan hoeft die uiteraard niet in de koelkast. Die moet je alleen iedere dag water geven. Je kan gehakte verse kruiden ook heel goed invriezen in een bakje.

Recept white chocolate chip cookies

Gebak

Koekjes doen het, het best in een afgesloten koektrommel. Hier kan je ze zo een aantal weken in bewaren. Mijn tip; leg een tortilla onder een velletje bakpapier in je koektrommel. Al het vocht trekt in de tortilla en zo blijven je koekjes langer knapperig.

Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed.

Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed.

Voor cupcakes en muffins geldt hetzelfde als voor cakes. Cupcakes met een toef, zoals op de foto, kan je beter niet zo in zijn geheel invriezen. De botercreme kan je apart in de koelkast bewaren of maken op het moment dat je het nodig hebt. De muffin zelf kan je wel gemakkelijk invriezen.

Brood

Brood is altijd een lastige.. Over het algemeen geldt dat voorgesneden brood sneller oud wordt. Je kan beter een heel brood kopen en plakjes er zelf af snijden, dan blijft het langer vers. Even kort oppiepen in de oven, zorgt voor een lekkere krokante korst.  Het beste kan je brood bewaren in een papieren zak. Na drie dagen wordt brood minder lekker van smaak.

Stokbroden kan je niet goed bewaren, deze moet je op de dag zelf eten. Een stokbrood wordt al snel oud en is dan ook niet lekker meer.

Brood kan je prima invriezen. Wil je het vervolgens eten? Laat het dan eerst volledig ontdooien en stop het daarna nog 5 tot 10 minuten in de oven.

rozijnenbrood

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in