fbpx
Menu

Hoe bewaar je?

Eén van de meest gestelde vragen op Uit Pauline’s Keuken gaat over het bewaren van eten. Hoe lang kan je dit bewaren? Hoe moet ik dat bewaren? Zo zijn we op het idee gekomen van het grote ‘Hoe bewaar je?’ artikel. Het is namelijk best lastig, omdat voor elk product weer andere bewaaradviezen gelden. In dit artikel geven we tips hoe je het beste bepaalde producten kan bewaren. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan vooral in de comments, dan kunnen we de tips aanvullen.

Groenten
avocado check

De meeste groenten moet je koel bewaren, dan blijven ze het langst goed. Dit geldt trouwens niet voor alle groenten. Hier volgt een lijstje:

In de koelkast:

– Gesneden groente en bladgroente (o.a. sla)

– Broccoli, witlof, bloemkool. Deze kan je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar het is beter om ze in de koelkast te bewaren.

 

Buiten de koelkast, op een koele plek onder de 18 graden

– Wintergroenten (wortelen, ui, knolselderij)

– Komkommers, paprika, tomaten

– Avocado’s

Bij voorgesneden groente geldt dat na openen van de verpakking de houdbaarheid ongeveer 1 dag is. Bladgroenten zijn 2 tot 3 dagen houdbaar. Wintergroenten zijn lang houdbaar, deze blijven zo’n 2 weken goed. Een avocado is meestal 1-2 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Pauline heeft al eens uitgelegd hoe je de rijpheid van een avocado kan testen.

Fruit
stoofpeertjes als dessert
De meeste soorten fruit kan je buiten de koelkast bewaren. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Gesneden fruit en zacht fruit zoals aardbeien en bessen kan je beter wel in de koelkast bewaren. Bananen blijven ongeveer 1 week goed en citrusvruchten kan je wel 1 tot 3 weken bewaren.

Leftovers
Je kent het vast wel, je maakt teveel eten en je vindt het zonde om weg te gooien. Dus bewaar je het restje in de koelkast. Maar hoe lang blijft het dan nog goed?

Leftovers kan je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kan je restjes ongeveer een maand bewaren. Vis is een uitzondering, dit kan je beter niet langer dan een dag bewaren in de koelkast. Het beste kan je het restje eerst laten afkoelen voordat je het in de koelkast stopt. En dek het goed af met folie of plastic.

Hier staat wat je allemaal kan doen met leftovers.

Verse kruiden

Verse gesneden kruiden kan je prima in de koelkast bewaren, zolang de kruiden maar koel en vochtig blijven. Mijn tip, wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje dan blijven ze langer vers. Je kan ze dan makkelijk een weekje of langer bewaren. Heb je een heel plantje, dan hoeft die uiteraard niet in de koelkast. Die moet je alleen iedere dag water geven.

Gebak
cranberry koekjes

Koekjes doen het, het best in een afgesloten koektrommel. Hier kan je ze zo een aantal weken in bewaren. Mijn tip; leg een tortilla onder een velletje bakpapier in je koektrommel. Al het vocht trekt in de tortilla en zo blijven je koekjes langer knapperig.

Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed.

Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed.

Voor cupcakes en muffins geldt hetzelfde als voor cakes. Cupcakes met een toef, zoals op de foto, kan je beter niet zo in zijn geheel invriezen. De botercreme kan je apart in de koelkast bewaren of maken op het moment dat je het nodig hebt. De muffin zelf kan je wel gemakkelijk invriezen.

Brood
speltbrood 4

Brood is altijd een lastige.. Over het algemeen geldt dat voorgesneden brood sneller oud wordt. Je kan beter een heel brood kopen en plakjes er zelf af snijden, dan blijft het langer vers. Even kort oppiepen in de oven, zorgt voor een lekkere krokante korst.  Het beste kan je brood bewaren in een papieren zak. Na drie dagen wordt brood minder lekker van smaak.

Stokbroden kan je niet goed bewaren, deze moet je op de dag zelf eten. Een stokbrood wordt al snel oud en is dan ook niet lekker meer.

Brood kan je prima invriezen. Wil je het vervolgens eten? Laat het dan eerst volledig ontdooien en stop het daarna nog 5 tot 10 minuten in de oven.

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

30 reacties

  • Jacky
    2 juli 2015 om 10:56

    Hoi Pauline,

    Ik heb een vraagje.
    Ik ga zaterdag een grote taart bakken voor de verjaardag van mijn zoontje (zondag).
    Omdat het nu zo een warm weer is vraag ik me af of de taart het overleefd een dag zonder koelkast (heb geen plek meer).
    De taart versier ik met banketbakkersroom, glazuur en figuurtjes van fondant
    Heb jij nog tips zodat de taart het overleefd of kan ik de taart met decoratie en al in de vriezer bewaren en de volgende dag eruit halen een paar uur voor het aansnijden?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 juli 2015 om 20:12

    Zonder koelkast kan sowieso niet, dit omdat er zuivel in zit. Als je de taart gaat invriezen, zou ik dit zonder deco doen. En die pas op het laatste moment toevoegen, anders heb je kans dat de fondant gaat smelten bij het ontdooien. Alvast veel plezier met maken.

    Beantwoorden
  • Janine
    3 februari 2015 om 22:38

    Bananen blijven langer geel als je na het kopen de steel omwikkelt met (huishoud) plastic.

    Beantwoorden
  • Ger
    3 februari 2015 om 00:02

    Super handige tips. Vooral die van tortilla's.
    Bananen kun je ook in de vriezer bewaren. Ze komen er bruin uit en de banaan lijkt dan op een vieze drab. Maar is juist heerlijk zacht voor in de smoothie. Handig als je bv een hele
    voorraad op de markt hebt gekocht voor een paar cent en ze niet allemaal op kan. Of het ook met ander fruit werkt weet ik niet.

    Beantwoorden
  • Lisa
    2 februari 2015 om 23:43

    Inderdaad handige tips! Bij een avocado is het slim de pit er in te laten wanneer je een helft bewaard. Overigens is een aavocado geen groente, maar fruit. Veel mensen vergissen zich hierin.

    Beantwoorden
  • Els
    2 februari 2015 om 21:15

    Heel handig overzicht, ik print hem uit en hang hem op

    Beantwoorden
  • Anneke
    2 februari 2015 om 12:56

    tortilla tip is super! Ik woon in de tropen dus zelfs de theezakjes gaan in de koelkast vanwege de beestjes;).

    Sla; als je een stuk van de krop afsnijdt, leg de afgesneden stuk naar beneden in een bakje met een laagje water. Bij mij gaat ie dan nog 2 weken mee!! Alleen bovenste blad droogt uit en de rest is nog zo vers als in de winkel!

    Beantwoorden
  • Eline
    2 februari 2015 om 11:10

    Bananen bewaar je het best in krantenpapier op een koele plek (bijv. garage) buiten de koelkast. De bananen worden dan veel minder snel bruin.

    Beantwoorden
  • Rein
    2 februari 2015 om 10:59

    Kruiden? Die zet ik vaak in een vaasje. Stengels schuin afsnijden en dan net als met bloemen. Vaak meer dan een week nog te gebruiken. En gaan ze verleppen? Dan de verlengt de natte keukenpapiermethode nog een week.

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:26

    Oh dat is ook een goede tip! In de lente en zomer hebben wij altijd een tuin vol verse plantjes, maar dit is een slimme oplossing voor de winter. Thanks voor het delen.

    Beantwoorden
  • Sarah
    2 februari 2015 om 10:57

    Leuke tips. Zelf bewaar ik mijn verse kruiden t liefst in een bakje met een velletje keukenpapier op de bodem dat werkt voor mij heel goed. Wel in de koelkast natuurlijk hihi

    Beantwoorden
  • Margot
    2 februari 2015 om 10:47

    Wat een handig trucje met die tortilla! Aangezien ik vaak voor ruim een week boodschappen doe, bewaar ik dingen als appels en avocado'd ook gewoon in de koelkast, dan blijven ze echt langer goed.

    Beantwoorden
  • Ellen
    2 februari 2015 om 10:24

    Ik bewaar al mijn groenten in de ijskast, want in deze tijd van het jaar is het bij ons binnen wel wat warmer dan 18 graden. ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:28

    Dat klopt, zo doe ik dat ook in de winter :) Behalve avocado's.

    Beantwoorden
  • Klazien
    2 februari 2015 om 09:50

    Ik wil zo graag weten wat ik met een zak rauwe spinazie kan doen als ik daar een paar keer een handvol van heb gebruikt voor een groene smoothie. De zak is dan nog niet leeg maar wat doe ik met de rest? Kan ik dat rauw invriezen om later nog weer in een smoothie te gebruiken?

    Beantwoorden
  • Sofieke
    2 februari 2015 om 10:24

    Ik mik het inderdaad rauw in de vriezer en gebruik het voor smoothies. gaat prima. Zelfde met boerenkool en raapstelen (wel wassen voor het invriezen).

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:29

    Ja je kunt smoothiepacks maken. Dan vul je een diepvrieszakje met alles wat je normaal in je smoothie stopt. Super handig, want zo'n zakje kan je dan zo in de blender gooien :)

    Beantwoorden
  • Priscilla
    10 februari 2015 om 11:19

    Hi Klazien, dit artikel geeft precies antwoord op jouw vraag ;-)
    http://www.culy.nl/inspiratie/handig-verse-spinazie-invriezen-voor-smoothies/

    Beantwoorden
  • Henrieke
    2 februari 2015 om 09:49

    Ik gebruik de koelkast om het rijpingsproces van groente en fruit uit te stellen (waardoor je ze langer kan bewaren). Ik doe 1 keer per week boodschappen en als in bijv een avocado heb die ik na een dag of 5/6 wil eten, leg ik die eerst een paar dagen in de koelkast, om vervolgens op de fruitschaal verder te rijpen. Hetzelfde doe ik met druiven, tomaten, kiwi's, perzikken, nectarines en zo voorts.
    Met bananen heb ik het nog niet geprobeerd, wellicht werkt dat ook wel.

    Beantwoorden
  • Mindy
    2 februari 2015 om 09:31

    groenten uit subtropische klimaten zijn gewend aan een warme temperatuur en kunnen het beste buiten de koelkast worden bewaard. Maar de meeste groenten komen uit een gematigd klimaat en kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.

    Daarnaast kan je oudbakken brood het beste oppiepen met wat water op de korst. Dit zorgt ervoor dat de zetmeelkorrels zich vol opnieuw volzuigen en het zetmeel weer gaat geleren.

    Bewaar brood absoluut niet in de koelkast! Dat zorgt er voor dat het wel 6 tot 7x sneller oudbakken wordt.

    Beantwoorden
  • Jet
    2 februari 2015 om 09:20

    Yesss! Tomaten niet in de koelkast. Knoop het in je oren mensen! :D

    Beantwoorden
  • Gisele
    2 februari 2015 om 09:12

    Ik heb ook nog een tip. Als je een halve broccoli/bloemkool, sla enz. niet bewaart in een plastic bakje met deksel maar in een (weck)pot, verleng je de houdbaarheidsdatum echt enorm. Ik heb nu een halve bloemkool in een weckpot staan, ongeveer een dag of 5, en die heeft nog steeds geen enkel plekje. Ik ben aan het testen hoe lang het goed blijft, maar een week gaat zeker lukken. Ik heb het al eens met een restje sla (zonder dressing, alleen droge sla) uitgeprobeerd en ook dat bleef minstens een week goed in zo'n pot.

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:30

    Oh dat is slim. Thanks voor het delen.

    Beantwoorden
  • Herman
    2 februari 2015 om 09:10

    Brood bewaar je het best in dubbel plastic in de koelkast!!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:30

    Ben ik niet met je eens. Dan wordt het sneller droog, vind ik.

    Beantwoorden
  • van hemelen lieve
    11 oktober 2017 om 09:23

    Heb je teveel aan een groot brood, doe het in de helft, steek 1 helft in andere broodzak, dan in plastiek zak en diepvries in, moet je morgenochtend vers brood hebben, leg dan vanavond het brood uit (in de zakken laten steken), ben je alleen en eet je maar sneetje of 6/dag, doe net hetzelfde, maar dan volstaat uw portie in te vriezen in boterhamzipzakjes. Heb je van een feestje met broodjes nog veel ham en kaas over, koop een toastbrood, beleg ze voor croque met de ham en kaas, en vries ze per 1 croque in in een zipzakje, heb je dan zin in een croque, haal je hem uit en steek hem maar bevrozen in de machine. Lekker handig toch.

    Beantwoorden
  • Empty the Fridge
    2 februari 2015 om 08:39

    Een heel handige tip voor het bewaren van een halve avocado is om de pit erin te laten zitten. Dan wordt de avocado minder snel bruin.

    En een teveel aan kruiden hak ik altijd fijn en vries ik in in zo'n hersluitbaar zakje.

    Beantwoorden
  • EasyDailyFood
    2 februari 2015 om 08:18

    Leuk om te lezen!

    Beantwoorden
  • Fiona
    2 februari 2015 om 07:56

    Goede tip van tortilla, ga ik zeker proberen!

    Hoe zit het met champignons en broccoli? Deze kan ik slecht bewaren in de koelkast. Ze worden snel bruin (champignon) en geel.

    Wat is de beste temperatuur van een koelkast?

    Groeten Fiona.

    Beantwoorden
  • Emily van Kampen
    2 februari 2015 om 07:22

    Echt een handig overzicht! Het meeste wist ik eigenlijk wel min of meer (behalve hoe lang dingen dan goed blijven). De tip van een tortilla onder je koekjes kende ik niet, maar dat ga ik zeker proberen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen