Meal preppen tips

Hoe bewaar je?

Eén van de meest gestelde vragen op Uit Paulines Keuken gaat over het bewaren van eten. Hoe lang kan je dit bewaren? Hoe moet ik dat bewaren? Zo zijn we op het idee gekomen van het grote ‘Hoe bewaar je?‘ artikel. Het is namelijk best lastig, omdat voor elk product weer andere bewaaradviezen gelden. In dit artikel geven we tips hoe je het beste bepaalde producten kan bewaren.

Meal preppen tips

Waarin bewaar je?

Afhankelijk van het product moet eten luchtdicht of juist niet luchtdicht bewaard worden. Voor alles wat afgesloten moet blijven, gebruiken wij deze vershoudbakjes, die zowel mooi als praktisch zijn.

Groenten bewaren

De meeste groenten moet je koel bewaren, dan blijven ze het langst goed. Dit geldt trouwens niet voor alle groenten. Hier volgt een lijstje:

In de koelkast:

 • Gesneden groente en bladgroente zoals sla
 • Broccoli, witlof, bloemkool – deze kunnen ook buiten de koelkast, maar koel bewaren is beter.

Buiten de koelkast (onder 18 graden):

 • Wintergroenten zoals wortelen, ui, knolselderij
 • Komkommers, paprika, tomaten
 • Avocado’s (een avocado is meestal 1-2 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. We hebben al eens uitgelegd hoe je de rijpheid van een avocado kan testen)

Houdbaarheid:

 • Gesneden groente: 1 dag na openen van de verpakking
 • Bladgroenten: 2 tot 3 dagen
 • Wintergroenten: ongeveer 2 weken
 • Avocado’s: 1-2 dagen, afhankelijk van de rijpheid
bimi bereiden

Fruit bewaren

De meeste fruitsoorten kun je buiten de koelkast bewaren. Uitzonderingen hierop zijn gesneden fruit en zacht fruit zoals aardbeien en bessen, die je beter in de koelkast kunt bewaren.

Houdbaarheid:

 • Bananen: ongeveer 1 week
 • Citrusvruchten: 1 tot 3 weken

Warm eten in de koelkast bewaren

Je kent het vast wel, je maakt teveel eten en je vindt het zonde om weg te gooien. Dus bewaar je het restje in de koelkast. Maar hoe lang blijven kliekjes dan nog goed?

In de koelkast: Kliekjes kun je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren.

In de vriezer: de meeste restjes zijn ongeveer 1-2 maanden houdbaar.

Veiligheidstips:

 • Afkoelen: Laat eten eerst afkoelen voordat je het opbergt. Bewaar het daarna in een luchtdicht vershoudbakje.
 • Gescheiden bewaren: Bewaar verschillende soorten eten gescheiden om smaakoverdracht en kruisbesmetting te voorkomen. Schrijf altijd op een label wat erin zit, en wanneer je het gemaakt hebt!
 • Hygiëne: Gebruik altijd schone materialen en was je handen voor het bereiden.
 • Opwarmen: Zorg dat alles goed heet wordt om alle bacteriën te doden.

Hier staat wat je allemaal kan doen met leftovers.

Hoe lang vlees in vriezer bewaren?

Vlees is zo’n 2-9 maanden houdbaar in de vriezer. Wij volgen hier het advies van het voedingscentrum. Varkensvlees kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer, gehakt en lamsvlees 3 maanden en rundvlees is tot 9 maanden houdbaar in de vriezer.

Vlees ontdooien

Wil je vlees ontdooien om te gebruiken in een lekker recept? Dat doe je als volgt:

 • Leg het bevroren vlees een dag van tevoren op een bordje in de koelkast en laat het ontdooien in de koelkast.
 • In de magnetron: dat is de makkelijke en snelle methode. Kies het ontdooi programma op de magnetron en ontdooi op deze manier het bevroren vlees.

Hoe lang kip in vriezer?

Kip kan je tot ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren. Ontdooien doe je op dezelfde manier als het vlees. Een dag van tevoren op een bordje onderin de koelkast laten ontdooien.

Pasta bewaren

Hoe lang pasta bewaren in de koelkast?

Gekookte pasta kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de pasta luchtdicht verpakt.

Pasta invriezen

Gekookte pasta kun je ook heel goed invriezen, dan is het ruim 3 maanden houdbaar.

Verse kruiden bewaren

Verse gesneden kruiden kan je prima in de koelkast bewaren, zolang de kruiden maar koel en vochtig blijven. Onze tip: wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje dan blijven ze langer vers. Je kan ze dan makkelijk een weekje of langer bewaren.

Heb je een heel plantje, dan hoeft die uiteraard niet in de koelkast. Die moet je alleen iedere dag water geven. Je kan gehakte verse kruiden ook heel goed invriezen in een bakje.

pasta met doperwten

Hoe bewaar je gebak

Koekjes bewaren: koekjes doen het ’t best in een afgesloten koektrommel. Hier kan je ze zo een aantal weken in bewaren. Onze tip; leg een tortilla onder een velletje bakpapier in je koektrommel. Al het vocht trekt in de tortilla – en zo blijven je koekjes langer knapperig.

Taart bewaren: taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast in een taartdoos. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed.

Cake bewaren: cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed.

Voor cupcakes bewaren en muffins geldt hetzelfde als voor cakes. Cupcakes met een toef botercrème kan je beter niet zo in zijn geheel invriezen. De botercrème kan je apart in de koelkast bewaren of maken op het moment dat je het nodig hebt. De muffin zelf kan je wel gemakkelijk invriezen.

zandkoekjes

Hoe lang blijft brood goed?

Brood is altijd een lastige.. Over het algemeen geldt dat voorgesneden brood sneller oud wordt. Je kan beter een heel brood kopen en plakjes er zelf af snijden, dan blijft het langer vers. Even kort oppiepen in de oven, zorgt voor een lekkere krokante korst. Het beste kan je brood bewaren in een papieren zak. Na drie dagen wordt brood minder lekker van smaak.

Stokbroden kan je niet goed bewaren, deze moet je op de dag zelf eten. Een stokbrood wordt al snel oud en is dan ook niet lekker meer.

Brood kan je prima invriezen. Wil je het vervolgens eten? Laat het dan eerst volledig ontdooien en stop het daarna nog 5 tot 10 minuten in de oven.

speltbrood met noten en rozijnen

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in