rendang recept

Zelf een rijsttafel maken

Zelf een rijsttafel maken, dat stond op mijn bucketlist voor 2014! En die kon ik aan het einde van het jaar mooi doorstrepen. Want in september maakte ik een vet uitgebreide rijsttafel voor 4 personen. Het kost even wat tijd, maar ik vond het super leuk om te doen. Ik maakt de gerechten al de dag van tevoren klaar, dat gaat heel goed met rijstgerechten en de volgende dag hoefde ik ze enkel nog even op te warmen.

Ik heb gekozen voor een Indonesische rijsttafel, omdat ik die gerechten heel erg lekker vind. Maar je kunt ook een Chinese rijsttafel maken. Sommige dingen overlappen elkaar ook wel. Het is wel slim om daar van tevoren over na te denken. Bij een Chinese rijsttafel denk ik meer aan Fou yong hai, Kou lou kai, Saté  en Tjap Tjoy, terwijl er bij een Indonesische rijsttafel Sajoer, Rendang en Babi Ketjap op tafel staat. Nasi Goreng en Bami Goreng past eigenlijk bij allebei.

saté babi

Hoeveelheden
Hou rekening met de hoeveelheden. Onderstaande recepten zijn allemaal voor 4 personen. Zou je alles maken, dan heb je een rijsttafel waar makkelijk 8 mensen van kunnen eten. Want iedereen pakt van alles wat. En het is wel lekker als je een beetje afwisseling hebt tussen de vlees- en groentegerechten.

Boemboes maken
Ik heb nu zelf al mijn kruidenpasta’s gemaakt en samengesteld. Vind je dit teveel gedoe dan kan je ook kant en klare boemboe’s gebruiken. Ik heb daar zelf niet zoveel moeite mee en het scheelt je wel veel tijd. Je kunt ze bij de Toko kopen of in de supermarkt. Let er wel op dat er niet teveel rotzooi in zit en geen smaakversterkers, want dat is zonde van je lekkere gerechtje.

Op mijn Indonesische rijsttafel stonden de volgende gerechten

Nasi Goreng & Bami Goreng
Ik vind allebei lekker, dus heb ik ook allebei gemaakt. Je kunt ook 1 kruidenmengsel met groenten maken en het verdelen in 2 delen. Het ene deel meng je met rijst, het andere deel met bami. Op deze manier kan je toch 2 verschillende bijgerechten serveren.

Rendang met rundvlees
Ik ben dol op rendang, Indonesisch stoofvlees op basis van rund en kokosmelk. Je kunt de rendang prima een dag van tevoren maken. Het vlees heeft ook even nodig om goed te stoven. Sterker nog, het wordt er alleen maar lekkerder van.

Saté Ajam
Een sateetje mag eigenlijk niet ontbreken bij een rijsttafel. En het liefst maak je de pindasaus dan ook zelf. Je kunt de saté maken van kip, dit heet saté ajam. Of je maakt hem van varkenshaas, dan heet het saté babi. Je kunt de satestokjes heel gemakkelijk opwarmen in de saus. Maar je kunt het ook apart serveren. Dan zou ik de saté wel pas op het laatst grillen, dan blijft hij lekker mals.

Babi Pangang
Mijn lievelings op de rijsttafel is babi pangang. Varkensvlees in zoetzure saus. Het liefst eet ik er dan ook nog stukjes ananas bij. Een gerechtje dat je heel gemakkelijk de dag van tevoren kunt maken. Met saus en al kun je hem makkelijk opwarmen. Stiekem is dit wel meer een Chinees gerecht, maar ach niemand die daar moeilijk over doet.

Sajoer boontjes
Groente is essentieel bij een rijsttafel. Althans dat vind ik. Sajoer is een pittig groentegerecht gestoofd in een kruidige kokossaus. Ik maakte hem deze keer van boontjes.

Zoetzure komkommer
Voor de frisheid is het lekker om er zoetzure komkommer bij te serveren. En dat eet je dan koud. Je kunt hem a la minute maken, maar je kunt ook de ingemaakte komkommer gebruiken. Die kun je ver van tevoren al klaar maken.

Pindasaus
Ik had hem al even genoemd bij de saté. Maar je kunt er ook nog los een bakje pindasaus bij zetten. Veel mensen vinden dit ook gewoon lekker over hun nasi of bami.

Kroepoek of Emping
Altijd lekker erbij, kroepoek of emping. Emping is een plantaardige kroepoek en dat wordt in Indonesië veel gegeten bij de rijsttafel. Het wordt gemaakt van belindjo, dat is een nootachtig vruchtje.

Heb jij wel eens een rijsttafel gemaakt?

nasi maken

 

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (21 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in