fbpx

Zelf een rijsttafel maken

zelf een rijsttafel maken

Zelf een rijsttafel maken

Zelf een rijsttafel maken, dat stond op mijn bucketlist voor 2014! En die kon ik aan het einde van het jaar mooi doorstrepen. Want in september maakte ik een vet uitgebreide rijsttafel voor 4 personen. Het kost even wat tijd, maar ik vond het super leuk om te doen. Ik maakt de gerechten al de dag van tevoren klaar, dat gaat heel goed met rijstgerechten en de volgende dag hoefde ik ze enkel nog even op te warmen.

Ik heb gekozen voor een Indonesische rijsttafel, omdat ik die gerechten heel erg lekker vind. Maar je kunt ook een Chinese rijsttafel maken. Sommige dingen overlappen elkaar ook wel. Het is wel slim om daar van tevoren over na te denken. Bij een Chinese rijsttafel denk ik meer aan Fou yong hai, Kou lou kai, Saté  en Tjap Tjoy, terwijl er bij een Indonesische rijsttafel Sajoer, Rendang en Babi Ketjap op tafel staat. Nasi Goreng en Bami Goreng past eigenlijk bij allebei.

Hoeveelheden
Hou rekening met de hoeveelheden. Onderstaande recepten zijn allemaal voor 4 personen. Zou je alles maken, dan heb je een rijsttafel waar makkelijk 8 mensen van kunnen eten. Want iedereen pakt van alles wat. En het is wel lekker als je een beetje afwisseling hebt tussen de vlees- en groentegerechten.

Boemboes maken
Ik heb nu zelf al mijn kruidenpasta’s gemaakt en samengesteld. Vind je dit teveel gedoe dan kan je ook kant en klare boemboe’s gebruiken. Ik heb daar zelf niet zoveel moeite mee en het scheelt je wel veel tijd. Je kunt ze bij de Toko kopen of in de supermarkt. Let er wel op dat er niet teveel rotzooi in zit en geen smaakversterkers, want dat is zonde van je lekkere gerechtje.

Op mijn Indonesische rijsttafel stonden de volgende gerechten

Nasi Goreng & Bami Goreng
Ik vind allebei lekker, dus heb ik ook allebei gemaakt. Je kunt ook 1 kruidenmengsel met groenten maken en het verdelen in 2 delen. Het ene deel meng je met rijst, het andere deel met bami. Op deze manier kan je toch 2 verschillende bijgerechten serveren.

Rendang met rundvlees
Ik ben dol op rendang, Indonesisch stoofvlees op basis van rund en kokosmelk. Je kunt de rendang prima een dag van tevoren maken. Het vlees heeft ook even nodig om goed te stoven. Sterker nog, het wordt er alleen maar lekkerder van.

Saté Ajam
Een sateetje mag eigenlijk niet ontbreken bij een rijsttafel. En het liefst maak je de pindasaus dan ook zelf. Je kunt de saté maken van kip, dit heet saté ajam. Of je maakt hem van varkenshaas, dan heet het saté babi. Je kunt de satestokjes heel gemakkelijk opwarmen in de saus. Maar je kunt het ook apart serveren. Dan zou ik de saté wel pas op het laatst grillen, dan blijft hij lekker mals.

Babi Pangang
Mijn lievelings op de rijsttafel is babi pangang. Varkensvlees in zoetzure saus. Het liefst eet ik er dan ook nog stukjes ananas bij. Een gerechtje dat je heel gemakkelijk de dag van tevoren kunt maken. Met saus en al kun je hem makkelijk opwarmen. Stiekem is dit wel meer een Chinees gerecht, maar ach niemand die daar moeilijk over doet.

Sajoer boontjes
Groente is essentieel bij een rijsttafel. Althans dat vind ik. Sajoer is een pittig groentegerecht gestoofd in een kruidige kokossaus. Ik maakte hem deze keer van boontjes.

Zoetzure komkommer
Voor de frisheid is het lekker om er zoetzure komkommer bij te serveren. En dat eet je dan koud. Je kunt hem a la minute maken, maar je kunt ook de ingemaakte komkommer gebruiken. Die kun je ver van tevoren al klaar maken.

Pindasaus
Ik had hem al even genoemd bij de saté. Maar je kunt er ook nog los een bakje pindasaus bij zetten. Veel mensen vinden dit ook gewoon lekker over hun nasi of bami.

Kroepoek of Emping
Altijd lekker erbij, kroepoek of emping. Emping is een plantaardige kroepoek en dat wordt in Indonesië veel gegeten bij de rijsttafel. Het wordt gemaakt van belindjo, dat is een nootachtig vruchtje.

Heb jij wel eens een rijsttafel gemaakt?

zelf een rijsttafel maken

 

My life in Pictures Januari
Carrot Cake muffins
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

24 Comments
  • Yvonne Mol

    18 september 2017 at 13:50 Beantwoorden

    Eters gekregen en mij vol overgave gestort op jouw recepten, wat hebben wij héérlijk gegeten. Dank je wel .. wel even de tijd voor genomen maar dan heb je ook wat ! Échte aanrader deze rijsttafel

  • Eugenie

    20 november 2016 at 07:23 Beantwoorden

    Gisteren kwamen vriendinnen van mijn dochters (11 en 13 jaar) logeren en ik was van plan om simpele nasi te maken (had ik nog nooit gedaan) maar toen ik de hele rijsttafel zag dacht ik dat dat ook wel leuk zou zijn en iets meer werk. Drie uur later was ik klaar maar wel met enorm succes! De dames vonden werkelijk alles lekker; vooral de saté stokjes. Zo nu en dan had ik er iets minder sambal in gedaan voor ze en dat werkte prima. Gewoon sambal op een schaaltje er naast, mocht iemand het pittiger willen. Heel veel dank voor alle (!) recepten.

  • Lindsy

    14 april 2016 at 09:06 Beantwoorden

    Vorige week al wat recepten uitgeprobeerd maar nu gaan we er voor, morgen komen er vrienden eten dus ik ga vandaag lekker deze rijsttafel maken! Wat is er nu leuker dan een hele tafel vol gerechtjes! Ook mijn kinderen van 2,5 vinden dit echt feestje.

  • freek voll

    9 april 2015 at 10:35 Beantwoorden

    Ik las net dat schreef dat babi pangang chinees is maar er is niks chinees aan is gewoon Indisch, maar verder is alles lekker wat je daar hebt gemaakt kring er honger van.

  • Kristel

    4 februari 2015 at 10:03 Beantwoorden

    Ik maak er ook altijd babi ketjap bij. Naar recept van mijn Indische familie. Heerlijk!!

  • Manon

    3 februari 2015 at 10:55 Beantwoorden

    Mmmmm heerlijk! \r\nMet een half Indische vriend komt er regelmatig Indisch eten op tafel. Ik maak er altijd ook nog wel een ei gerecht bij (sambal goreng telor) en de kroepoek frituren we altijd zelf. Heerlijk!!! Zakjes met kroepoek kan je gewoon bij de toko kopen en dan even in een klein laagje zonnebloemolie frituren! Zo ontzettend lekker.

  • Els

    2 februari 2015 at 19:17 Beantwoorden

    Dat wil ik ook nog wel is doen, mijn vader heeft het wel is gedaan en dat was echt heerlijk

  • Joyce - Beamingbeautynl

    1 februari 2015 at 14:41 Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit! Dit wil ik graag ook eens maken!

  • Reny

    31 januari 2015 at 18:11 Beantwoorden

    Dank je wel Pauline, nu wil ik direct weer terug naar Bali….. 🙂

  • Corinne

    31 januari 2015 at 14:45 Beantwoorden

    WoW wat ziet dat er lekker uit zeg! Maar wat een werk, of valt dat mee?

    • Pauline

      31 januari 2015 at 16:49 Beantwoorden

      Ja het is wel even een klusje. Maar ik vind het heerlijk om een hele dag in de keuken te staan.

  • Gisele

    31 januari 2015 at 11:39 Beantwoorden

    Oh heerlijk! Ik maakte vroeger vrij regelmatig een Indonesische rijsttafel. Maar sinds wij een keer eters hebben gehad die ruzie hadden (dus heel ongezellig stilzwijgend aan tafel zaten…) eigenlijk nooit meer, haha. Tijd om weer eens te gaan doen dus! Maar, ook ik maak ‘m met sambal goreng telor. Dat hoort er bij voor mij. Bedankt alvast weer voor het water dat in m’n mond loopt, lekker!! 🙂

  • Ellen

    31 januari 2015 at 10:56 Beantwoorden

    Ik hou van rijsttafels! Dit lijkt me een leuk idee voor als er veel mensen komen eten of voor een feestje ofzo! 🙂

  • Margot

    31 januari 2015 at 10:24 Beantwoorden

    Wat een leuk en lekker idee!

  • Simone

    31 januari 2015 at 09:20 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit. Ik ben ook wel benieuwd naar de recepten! 🙂 Zeker van de boemboe!

    • Pauline

      31 januari 2015 at 16:50 Beantwoorden

      Alle titels zijn aanklikbaar. Voor ieder recept gebruik je een andere boemboe 🙂

  • Dita

    31 januari 2015 at 09:00 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit. Heerlijk!

  • Iety

    31 januari 2015 at 08:18 Beantwoorden

    Ziet er heel lekker uit uit! Ik maak ook graag Indische of Thaise rijsttafels Voor mij mag er bij een Indische eigenlijk ook nooit roedjak en sambal goreng telor bij ontbreken

  • Emily van Kampen

    31 januari 2015 at 08:00 Beantwoorden

    Dat ziet er super uit! Eigenlijk zou ik ook al deze gerechten in een rijsttafel doen, al zou ik er misschien nog een vegetarisch gerecht bij willen.

  • rita

    31 januari 2015 at 07:34 Beantwoorden

    Beste Pauline . Hoe maak je zelf de kruidenpasta aub ? mvg rita

  • Sabine

    31 januari 2015 at 07:22 Beantwoorden

    Hmmm heerlijk! Maar mis nog wel de goreng telor. Een van mijn favoriete gerechten bij een rijsttafel naast de rendang en sajoerboontjes.

Plaats een reactie