Menu

On a Budget: Wat te doen met leftovers?

Gooi jij veel eten weg? Hier in huis geldt de No Waste policy, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om eten weg te gooien. “Gooi je dan echt nooit iets weg? ” Jawel, je ontkomt er niet aan, maar ik doe mijn best om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Waar ik vroeger bang was voor een bruin plekje op een appel, snij ik het er nu gewoon van af. Dingen over de datum eten doe ik ook, als het nog goed ruikt en er goed uit ziet, gebruik ik het gewoon. En dan heb ik het ook niet over weken na data, maar een paar dagen kan vaak prima.

Met het doen van de boodschappen let ik er op wat ik nog in huis heb en wat ik nodig heb. Ook hou ik er rekening mee of ik veel thuis ben, of veel buiten de deur eet. Als ik de hele week bijna van huis ben, koop ik niet 5 verschillende soorten groentes.

Het niet verspillen van je eten, bespaart je ook in de portemonnaie en daarom vond ik het wel een leuke aanvulling op mijn On a Budget thema. In deze post laat ik je zien wat je met leftovers allemaal kunt doen en dat is vaak meer dan je denkt.

leftovers

Brood
Brood dat al een paar dagen ligt, wordt vaak droog. De oplossing voor oud brood zijn croutons voor in de Panzanella. Of je maakt er een broodpudding van, wat ik trouwens nog nooit gemaakt hebt, of wentelteefjes. Op deze manier krijgt je brood een tweede kans.

Fruit
Als er donkere plekjes op je fruit ontstaan, kun je deze er prima van afsnijden. De rest van de vrucht kun je gewoon eten. Heb je veel fruit liggen wat aan zijn einde is, maak er dan smoothies van. Gooi alles in de blender en drink het lekker op. Zijn je bananen bijna zwart? dan zijn ze perfect voor bananabread. En heb je veel appels over, maak er dan appelmoes van of een lekkere crumble.

Groente
Restjes groente kun je heel goed verwerken in soepen. Van bijna alle groentes kun je wel soep maken, of maak een goed gevulde groente soep. Groente leftovers doen het ook goed in stoofschotels of pastasauzen. Of snij wat groente fijn en stop het in je omelet. Zo hoef je nooit meer iets weg te gooien.

Vlees
Restjes vlees kan je soms koud ook eten. Koude kip is lekker in een salade, een restje gehaktbal is lekker op brood. Heb je verschillende soorten vlees over, maak dan een royale stoofschotel, hier kun je van alles instoppen wat je lekker vindt. Met vlees moet je wel goed oppassen als het over datum is, better safe than sorry.

Rijst, Pasta, Quinoa, Bulghur
Heb je een restje rijst over, maak er dan een lekkere nasi van of oerhollandse rijstepap. Restjes pasta, quinoa en bulghur zijn heerlijk voor in een salade. Gooi er wat groentes bij, wat kaas en een lekkere olijfolie en je hebt een heerlijke lunch voor de volgende dag.

Als jij nog goede bespaartips hebt, laat het dan weten in de comments.

rijstepap

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Emma
  13 juli 2014 om 09:16

  Wat goed dat je hier een artikel aan besteedt! Ik moet helaas zeggen dat ik nog meer weggooi dan ik eigenijk zou willen, al probeer ik zo veel mogelijk op te maken. Ik maak vaak van restjes vlees of kip quesadillas, daar kan je bijna alles tussen gooien, ook je overgebleven groenten! Met lekker veel kaas, jammie!

 • Bernice
  29 juni 2014 om 22:38

  Tosti van je restjes oud brood maken

 • Pauline
  26 juni 2014 om 10:31

  Goed bezig allemaal! Ik ben trots op jullie :)

 • Esmée - Essusweetslife
  25 juni 2014 om 10:38

  Allemaal superhandige ideeën die denk ik heel veel mensen niet toepassen. Ik probeer altijd precies genoeg te koken en verdeel dit over bakjes. Mealpreppen wordt dat ook wel genoemd. Superhandig. Ik heb een slowjuicer, waarin ik ook weleens vruchten doe die er niet helemaal gaaf meer uitzien. Een druif met een bruin plekje zou ik zo niet opeten, maar in een sapje merk ik daar natuurlijk niks van!

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:20

  Ok will do :)

 • Pauline
  24 juni 2014 om 11:19

  Goede ideetjes hebben jullie allemaal. Keep up da good work :)

 • claudia
  23 juni 2014 om 15:15

  slimme ideeën!! ik vries overigens veel rijpe bananen in als ik teveel heb of ze niet meer op ga krijgen.. ideaaaaal voor smoothies!!

 • Louise
  23 juni 2014 om 15:10

  Handig artikel! Ikzelf maak van mij donkere bananen 'banana softserve'. Gewoon lekker bananenijs. Je moet dan de donkere bananen in stukjes snijden en invriezen. Als je zin hebt in ijs, dan pak je de bananen uit de diepvries, laat ze even een piepklein beetje ontdooien en gooit ze daarna in de blender/staafmixer.

  - Pssst, het is trouwens "better safe than sorry". Je maakt namelijk een vergelijking, dan gebruik je 'than', net als in het Nederlands met groter dan, leuker dan, etc.-

 • Dita
  23 juni 2014 om 14:46

  Handig! Ik gooi ook zo weinig mogelijk weg. Wat over is nemen we de volgende dag als lunch mee of ik vries het in. Ik maak sowieso vaak extra tomatensaus om in te vriezen en groenten verwerk ik ook altijd in een recept.

 • Kim
  23 juni 2014 om 14:23

  Als ik teveel groente over heb maak ik er bijna altijd een lekkere soep van of een groente lasagne gepelde tomatenblokjes erbij mmm

 • anje
  23 juni 2014 om 12:20

  ik zou die broodpudding maar gauw gaan maken , en daar kan je ook weer zo geweldig mee varieren , dat is lekker joh !! ben echt benieuwd wat jij ervan zou maken ; fingers crossed ;)

 • Anoeska.Stavleu
  23 juni 2014 om 12:00

  Als ik rijst over heb dan maak ik er glutenvrije rijstepannekoekjes van of ik vries de rijdt in .

 • MySimplySpecial
  23 juni 2014 om 11:36

  Wentelteefjes maken is inderdaad een goed idee. En lekker!

 • Eveline
  23 juni 2014 om 10:20

  Bananen zijn vaak allemaal te gelijk rijp. Ik pel ze en verpak ze per stuk en dan gaan ze in de vriezer. Ideaal voor mijn ontbijtshake.

 • Alet
  23 juni 2014 om 09:37

  Heerlijk.... wentelteefjes!
  Eten we hier vaak. Ook met plakjes stokbrood of brioche.
  Wentelteefjes met brioche en dan als toetje met een bolletje vanilleijs.....

 • Elize
  23 juni 2014 om 09:15

  Ik gooi eigenlijk ook nauwelijks dingen weg. Restjes van het avondeten eet ik meestal de volgende dag tussen de middag. Omdat ik glutenvrij moet eten en niet zo dol ben op glutenvrij brood is dat een ideale oplossing! :)

 • Manon
  23 juni 2014 om 09:11

  Wat goed! Ik kook eigenlijk altijd precies genoeg voor ons tweetjes, en als we dan 4 stukjes gebakken aardappel ofzo over hebben dan gooien we dat gewoon weg...

 • Vera
  23 juni 2014 om 08:40

  Met oude rijst kun je (gemengd met wat ei en kruiden) ook leuke rijstkoekjes bakken.

 • miranda
  23 juni 2014 om 08:12

  wat een goed artikel. Het inspireert me. Ik ben daar eigenlijk wel echt heel erg slecht mee, ik gooi nog veel te vaak eten weg. Ik wil echt eens mijn best doen om er beter op te letten. Met deze tips kan ik zeker wat:)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.