On a Budget: Wat te doen met leftovers?

Gooi jij veel eten weg? Hier in huis geldt de No Waste policy, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om eten weg te gooien. “Gooi je dan echt nooit iets weg? ” Jawel, je ontkomt er niet aan, maar ik doe mijn best om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Waar ik vroeger bang was voor een bruin plekje op een appel, snij ik het er nu gewoon van af. Dingen over de datum eten doe ik ook, als het nog goed ruikt en er goed uit ziet, gebruik ik het gewoon. En dan heb ik het ook niet over weken na data, maar een paar dagen kan vaak prima.

Met het doen van de boodschappen let ik er op wat ik nog in huis heb en wat ik nodig heb. Ook hou ik er rekening mee of ik veel thuis ben, of veel buiten de deur eet. Als ik de hele week bijna van huis ben, koop ik niet 5 verschillende soorten groentes.

Het niet verspillen van je eten, bespaart je ook in de portemonnaie en daarom vond ik het wel een leuke aanvulling op mijn On a Budget thema. In deze post laat ik je zien wat je met leftovers allemaal kunt doen en dat is vaak meer dan je denkt.

leftovers

Brood
Brood dat al een paar dagen ligt, wordt vaak droog. De oplossing voor oud brood zijn croutons voor in de Panzanella. Of je maakt er een broodpudding van, wat ik trouwens nog nooit gemaakt hebt, of wentelteefjes. Op deze manier krijgt je brood een tweede kans.

Fruit
Als er donkere plekjes op je fruit ontstaan, kun je deze er prima van afsnijden. De rest van de vrucht kun je gewoon eten. Heb je veel fruit liggen wat aan zijn einde is, maak er dan smoothies van. Gooi alles in de blender en drink het lekker op. Zijn je bananen bijna zwart? dan zijn ze perfect voor bananabread. En heb je veel appels over, maak er dan appelmoes van of een lekkere crumble.

Groente
Restjes groente kun je heel goed verwerken in soepen. Van bijna alle groentes kun je wel soep maken, of maak een goed gevulde groente soep. Groente leftovers doen het ook goed in stoofschotels of pastasauzen. Of snij wat groente fijn en stop het in je omelet. Zo hoef je nooit meer iets weg te gooien.

Vlees
Restjes vlees kan je soms koud ook eten. Koude kip is lekker in een salade, een restje gehaktbal is lekker op brood. Heb je verschillende soorten vlees over, maak dan een royale stoofschotel, hier kun je van alles instoppen wat je lekker vindt. Met vlees moet je wel goed oppassen als het over datum is, better safe than sorry.

Rijst, Pasta, Quinoa, Bulghur
Heb je een restje rijst over, maak er dan een lekkere nasi van of oerhollandse rijstepap. Restjes pasta, quinoa en bulghur zijn heerlijk voor in een salade. Gooi er wat groentes bij, wat kaas en een lekkere olijfolie en je hebt een heerlijke lunch voor de volgende dag.

Als jij nog goede bespaartips hebt, laat het dan weten in de comments.

rijstepap

23 juni 2014


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in