fbpx
Menu

De avocado check

Hij is te hard, te zacht of nog erger bruin vanbinnen. Met deze simpele avocado check, kom jij nooit meer voor verrassingen te staan. Je kunt de rijpheid van een avocado checken door het pitje van de bovenkant af te halen. Vanaf nu ga je dus ongegeneerd pitjes trekken in de supermarkt en ik laat je zien waar je op moet letten.

De Check
avocado check
Dit is het pitje waar het om gaat. Deze zit aan de bovenkant van de avocado en kun je gemakkelijk lostrekken met je vingers. Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal.

Goed en rijp
avocado checken
Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn. 

salades maken

Kijk zo wil jij je avocado hebben, toch?

Niet goed of overrijp

avocado check

Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen.

avocado check

Kijk dit willen we niet. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten. Maar met de pitten-trek-check zal je dit vanaf nu niet meer aantreffen.

Oh en als je een goede avocado gevonden hebt, kun je dit er allemaal mee maken.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

36 reacties

  • Joyce Beun
    10 maart 2019 om 12:03

    Een avocado die er meer bruin uitziet dan groen is daarom nog niet rijp voor de vuilnisbak. Met een beetje creativiteit kan je er volgens de Britse DIY-site Expert Home Tips nog lekkere snacks of handige hulpmiddeltjes voor in huis mee maken. Thee van avocado Geloof het of niet, maar de steen in de avocado is het meest voedzame deel van de vrucht. Hak in stukjes, leg in een theezeefje en dompel onder in gekookt water. Voeg een theelepeltje honing toe aan om de bittere smaak van de drank te vervagen. Gezichtsmasker De vrucht bevat veel voedzame stoffen en vetzuren die de huid een boost kunnen geven. Schil de avocado en leg de met de kant van het vruchtvlees op je gelaat. Laat twintig minuutjes liggen en spoel af. Je gezicht zal zacht aanvoelen. Smoothie met textuur Nog een leuke hack met de steen: hak hem in stukjes en voeg toe aan je smoothie. Het geeft de drank een beetje meer textuur en je krijgt extra calcium, magnesium en kalium binnen zonder geld te moeten uitgeven aan dure supplementen. Daarom moet je een bruine avocado nog niet meteen weggooien FOTO: SHUTTERSTOCK Zachte haarbehandeling Je kan er ook een haarmasker mee maken. Plet het vruchtvlees van een halve avocado met een theelepel kokos- of olijfolie. Masseer in je haar en zet een douchekap op om het goedje even op zijn plaats te houden. Spoel na een aantal minuten uit en je haar is al voelbaar zachter. Boost voor plantjes Zijn er fervente tuiniers in de zaal? Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.

    Beantwoorden
  • Pop Kemps
    5 juli 2018 om 17:56

    Mag je trouwens een avocado in de koelkast bewaren ? Ik doe dat altijd ! Maar nadat ik ook al een aantal keren een keihard exemplaar had gehad, dus moest weggooien, koop ik nu altijd de ingepakte (2 op schaaltje met folie), met de opmerking op de verpakking: eetrijp ! Nu nooit meer problemen !

    Beantwoorden
  • Karin
    27 januari 2017 om 14:09

    Die bruine draden, zijn dat schimmeldraden? Die wil je dan toch niet eten, toch??

    Beantwoorden
  • Sandra Witteveen
    29 oktober 2016 om 15:01

    Helaas geen reacties na al die tijd op de groene avocado inderdaad. Ik grijp niet vaak mis, maar onlangs had ik een paar groene, ze waren niet keihard, maar nog stevig, en heb ze nog even een paar dagen bij een banaan gelegd. En een appel...had ik ook gelezen.
    Nou, ze werden niet rijp hoor! Na twee weken zelfs nog niet en er zat geen smaak of kraak aan.
    Echt zonde. Ik vermoed dat ze veel te vroeg geplukt zijn. Of gewoon geen kwaliteit.

    Beantwoorden
  • Annika
    1 november 2016 om 13:54

    Hmm dat is raar inderdaad! Ik heb geen idee waar dit aan kan liggen, heb het zelf nog nooit meegemaakt namelijk.

    Beantwoorden
  • maarten
    27 december 2014 om 22:03

    door het steeltje er af te halen zorg je er juist voor dat ie snel rot, van die bruine draden krijgt. dat is mijn ervaring.

    Beantwoorden
  • willem zeegees
    23 maart 2015 om 11:44

    wat is nu waar? avocado-pitjechecken of niet ivm met opmerking hierboven van maarten. dank u. :-)

    Beantwoorden
  • Foodes
    7 juli 2014 om 22:44

    Handige tip, fijn!

    Beantwoorden
  • Ank
    7 juli 2014 om 21:24

    Als ik de foto's zie zijn het de al 'eetbare' avocado's. Ik koop regelmatig de groene avocado's op de markt en dan vaak met de tip over een paar dagen zijn ze rijp. Maar ja na twee weken kan ik er echt nog wel een raam mee ingooien. Dus vraag: hoe check je de groene avocado's en hoe voorkom je dan dat je er een koopt die nooit rijp wordt.

    Beantwoorden
  • Joyce
    4 juli 2014 om 13:08

    Oeeeh nice! Ik had sowieso avocado's gekocht die nog niet rijp waren en ik vroeg me idd af wanneer ik kon zien of ze dat wel waren. Precies op het goede moment dus haha!

    Beantwoorden
  • Anneke
    3 juli 2014 om 22:42

    Goede tip, dankjewel!
    Is er een max aan het eten van avocado's? Hoeveel mag je per dag/week? Hoor het graag.

    Groet,
    Anneke

    Beantwoorden
  • Suzanne
    3 juli 2014 om 20:07

    Handige tip! Maar wat als hij nu maar niet rijp wil worden? Ik heb er laatst een gekocht en deze heeft wel anderhalve week op de fruitschaal gelegen, hij voelde nog wel een beetje hard, maar ik dacht dat kan nooit, jawel hoor knetterhard toen ik m opensneed!
    Ik lag ergens op internet dat je ze naast bananen moet leggen, dat ze dan sneller rijpen?

    Beantwoorden
  • Marja
    4 juli 2014 om 01:00

    Dat klop! Als je banaan naast een onrijpe vrucht legt, dan is de vrucht vaak binnen 24 uur rijp! Dit komt door een bepaald stofje dat de banaan uitscheid. Ik weet het niet zeker, masr het heet zoiets als ethileen. En aangezien een avocado ook een vrucht is, werkt het ook bij avocado's. Dat stofje wordt ook door de banaan uitgescheiden als er geen ander fruit in de buurt is trouwens. Hopelijk heb je hier wat aan. Veel suc6 met de avocado's!
    Groetjes, Marja. :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 juli 2014 om 11:17

    Jaa klopt inderdaad! Fijn dat jullie elkaar helpen ❤️

    Beantwoorden
  • Nikki
    24 september 2014 om 23:10

    Of in een bak met rijst!

    Beantwoorden
  • Dita
    3 juli 2014 om 17:53

    Super handig!

    Beantwoorden
  • Nicolien
    3 juli 2014 om 15:10

    Erg handig! Ik ga het zeker gebruiken :)

    Beantwoorden
  • Elsbet | La Vie Pure
    3 juli 2014 om 14:32

    Zo handig!

    Beantwoorden
  • Ina
    3 juli 2014 om 13:51

    En wat als er nu alleen nog maar avocado's in de supermarkt liggen waar de pitjes al uitgehaald zijn? Dan kun je niets meer controleren want ik denk dat het "gaatje" dan heel snel bruin wordt.....

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juli 2014 om 17:41

    Haha ja daarom moet je dit trucje niet verder vertellen, gewoon lekker voor jezelf houden.

    Beantwoorden
  • Frans
    26 juli 2015 om 17:47

    En scheep je gewoon de rest van Nederland op met overrijpe avocado's. Erg sociaal..

    Beantwoorden
  • Dwayne
    14 oktober 2015 om 15:43

    Frans, niet zagen! Zure mens!

    Beantwoorden
  • Nicole
    3 juli 2014 om 11:55

    Goede tip!

    Beantwoorden
  • Sarah
    3 juli 2014 om 11:45

    Handig, zag dit op pinterest, sinds toen altijd gedaan!

    Beantwoorden
  • Suzanne
    3 juli 2014 om 11:38

    Geprobeerd. Mijn pitje zag er precies zo uit, dus vol goede moed de avocado geschild. Halverwege begon ik al wat te twijfelen en jawel, hij was nog kneiterhard. Waar is het misgegaan?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juli 2014 om 17:42

    Hij moet natuurlijk wel rijp zijn. Dus niet keihard.

    Beantwoorden
  • Michelle
    3 juli 2014 om 09:52

    Goede tip! Thanks.

    Beantwoorden
  • Maura - YLT
    3 juli 2014 om 08:46

    Suuuuper handig dit! Ik loop ook altijd te hannesen met die pitjes, mijn vriend vertelde er laatst over, maar hij had het over stippeltjes haha dus ik snapte het nog niet helemaal. Dit is helemaal duidelijk, super fijn om te weten want ik had de laatste tijd vaak een avocado waarvan de pit wit uitgeslagen was...

    Beantwoorden
  • coco
    3 juli 2014 om 08:33

    Geweldige tip!!! Ga ik zeker gebruiken want kom dit probleem iets te vaak tegen. Enkel hoe zie ik wanneer hij nog niet rijp is. Moet ik er van uit gaan dat hij dan gewoon hard is?

    Beantwoorden
  • Silphya
    3 juli 2014 om 12:57

    Die vraag wilde ik ook gaan stellen. Ben zeer benieuwd naar het antwoord.

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juli 2014 om 17:44

    Ik heb het even toegevoegd, als hij nog keihard is, is hij sowieso nog niet rijp.

    Beantwoorden
  • Annie Laumen
    3 juli 2014 om 08:13

    Handige tip !!!!!
    Thks

    Beantwoorden
  • Miranda
    3 juli 2014 om 07:58

    Handig, dankjewel!
    Sinds kort eet ik avocado en vind het heerlijk, maar dat gaat me soms nog fout, dan heb ik ineens een hele bruine:) gaat nu niet meer gebeuren!:)

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    3 juli 2014 om 07:37

    Goede tip! Dit ga ik zeker onthouden!

    Beantwoorden
  • Alet
    3 juli 2014 om 07:20

    Dankjewel.
    Dat is handig om te weten.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen