Rosbief uit de oven - vlees bereiden

Vlees bereiden

In dit artikel gaan we het hebben over vlees bereiden. Vlees kan op verschillende manieren klaargemaakt worden, afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt. Een bal gehakt roosteren in de oven is bijvoorbeeld niet ideaal, terwijl je een biefstukje beter niet kunt stoven. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je nu een aantal handige tips over vlees bakken.

Wit vlees of gevogelte zoals kip en kalkoen

Bakken
Een kipfiletje kun je heel goed bakken in de pan. Verhit wat boter of olijfolie in de pan. Breng je kipfilet op smaak met peper en zout en of andere specerijen en bak hem rondom aan. Zet het vuur vervolgens wat lager en bak de kipfilet in ongeveer 8 minuten gaar. Let er op dat je kipfilet goed gaar is, je kunt dit zien aan de sappen van het vlees, dit moet helder van kleur zijn. De binnenkant van de kipfilet moet wit zijn en niet rosé, let daar goed op.

In de oven
Hele kippen, drumsticks en kippenbouten zijn erg lekker als je deze in de oven roostert. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de kipfilet op smaak met een marinade (een mengsel van olijfolie en specerijen). Verdeel wat olijfolie over een braadslee en leg de kip in de schaal. Bak de kip nu helemaal gaar, drumsticks zijn in ongeveer 30 minuten gaar, een boutje doet er iets langer over en voor een hele kip trek je al gauw een uur uit. Doe weer de check met de vleessappen om te kijken of hij echt goed gaar is.

Stoven
Kip en kalkoen kun je prima verwerken in een stoofpot, alleen dan wel in een snelle stoofpot. Het is niet lekker om een kipfilet 2 uur lang te laten stoven, daar wordt hij alleen maar droog van. Dus voor een snel stoofpotje dat maximaal een half uurtje op het vuur staat is kipfilet of kalkoen heel geschikt.

Grillen
Kip leent zich uitstekend om te grillen, het is ook heerlijk in een salade. Laat een grillpan goed heet worden. Breng de kipfilet op smaak met specerijen en verdeel wat olijfolie over de filet. Leg de filets vervolgens in de grillpan en grill ze in ongeveer 4 minuten per kant op een middel hoog vuur goudbruin.

honing mosterd kip

Rood vlees zoals rund, varken, lam en wild

Bakken
Rood vlees kan je heel goed bakken in de pan. Alleen wordt rood vlees meestal niet doorbakken maar rosé of rare geserveerd. Een biefstuk eet men vaak medium of medium rare, maar varkensvlees wordt eigenlijk alleen rosé gegeten. Deze manier van bakken vergt een andere aanpak. Verhit boter en olijfolie in een pan en laat dit goed heet worden. De olie kan deze temperatuur goed aan en de boter zorgt voor een mooi bruin kleurtje. Breng je vlees op smaak met peper en zout en bak het rondom aan in de pan. De buitenkant schroeit nu snel dicht en krijgt een lekker bruin randje, terwijl de binnenkant van het vlees nog rosé is. Zet het vuur vervolgens lager. Na 5 minuten is je vlees nog rauw van binnen. Als je op het vlees drukt en het makkelijk terugveert, dan is het van binnen nog rauw, hoe steviger het vlees, des te meer doorbakken het is. Een medium biefstukje bak je in ongeveer 4 minuten per kant, maar dit hangt ook weer van af de dikte van je vlees. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten onder aluminium folie, zo blijven de sappen behouden en snijd het dan aan.

In de oven
Vlees bereiden kan natuurlijk ook in de oven! Grote stukken vlees zoals hele lamsracks, rosbief of buikspek kan je heel goed in de oven roosteren. Belangrijk is daarbij dat je een kernthermometer gebruikt. In principe geldt hier hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt en hoe malser het vlees. Maak een lekkere marinade van olijfolie en kruiden en specerijen. Wrijf je vlees hier mee in en laat het minimaal een uur marineren. Leg het vlees in een braadslee en steek de kernthermometer er in. Zet de oven op 160 – 180 graden en bak het vlees af totdat de thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten onder aluminium folie en snijd het dan aan.

Onderstaande kerntemperaturen kan je aanhouden:

 • 50 graden rare
 • 55 graden medium rare
 • 60 graden medium
 • 65 graden medium well
 • 70 graden well done
 • 75 graden doorbakken en een veilige temperatuur voor kip

Stoven
Rood vlees kan je goed gebruiken in stoofpotjes. Let er dan wel op dat je vlees neemt met veel vet. Biefstuk kun je bijvoorbeeld niet stoven, maar sukade of riblappen daarentegen weer des te meer. Hoe meer doorregen het vlees (met vet) hoe beter.

Rosbief uit de oven - vlees bereiden

Een groot stuk vlees bereiden

Ga je voor veel mensen koken? Dan is het ideaal om een groot stuk vlees te braden. Je kunt het makkelijk van te voren klaar zetten en de oven doet de rest. In de tussentijd heb je dan alle tijd om lekkere bijgerechten te maken. Ideaal als je veel eters over de vloer hebt.

Met kerst is het extra leuk om groot uit te pakken. Een hele kip, een groot stuk rosbief of een lamsbout staat hartstikke feestelijk. Serveer er lekkere sauzen bij en verschillende groente en aardappelgerechten en je weet zeker dat het smullen wordt aan tafel.

 • Het vlees moet op kamertemperatuur zijn, haal het een half uur van te voren uit de koelkast.
 • Reken ongeveer 150 gram per persoon bij het vlees bereiden.
 • Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden.
 • In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar. Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
 • Wij gaan uit van de hetelucht stand van de oven.
 • Gebruik een kernthermometer om de juiste garing van het vlees te krijgen. Deze thermometer steek je in het vlees en zodra hij de juiste temperatuur heeft, haal je het vlees uit oven.
Gevulde kip

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in