Video kooktip: Steak bakken

Video kooktip: Steak bakken

In de video van vandaag laat ik je zien hoe je het beste een biefstuk kunt bakken. Steak bakken is niet iets wat je zomaar doet. Er zijn een paar dingen belangrijk. Ten eerste moet het vlees op kamertemperatuur zijn. Zou je een ijskoude biefstuk zo in een gloeiend hete pan leggen dan komt dit niet ten goede van je vlees. Verder moet je de baktijd goed in de gaten houden. Voor medium houd ik ongeveer een minuut of 6 aan. Maar heb je een liever rare dan kan je hem gerust 2 minuten eerder uit  de pan halen.

In deze video laat ik je zien hoe je een entrecote bakt. Maar ditzelfde trucje kan je ook toepassen op biefstukken en bavette. Houd er wel rekening mee dat hoe dikker je vlees is, des te langer het nodig heeft. Een biefstuk is vaak een stuk dikker dan een entrecote en deze mag dus gerust een minuutje langer in de pan blijven. Oefening baart kunst. Ik hoop dat mijn video je een beetje op weg helpt. Hoe eet jij je steak het liefst?

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

steak bakken

Ingrediënten voor 1 persoon
1 steak (entrecote, biefstuk of bavette)
Klontje roomboter
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Ik heb een entrecote genomen, maar je kunt ook biefstuk of bavette gebruiken. Zorg ervoor dat de steak op kamertemperatuur is.  Haal hem een half uur van tevoren uit de koelkast.

Dep de biefstuk een beetje droog met een keukenpapiertje.

Breng de steak op smaak met peper en zout.

Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur.

Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin.

Zet het vuur lager en bak de entrecote nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Houd je van rare houd dan 3 minuten aan. Liever doorbakken dan is 6 minuten een goed uitgangspunt.

Haal de entrecote uit de pan en leg hem op een schone snijplank. Dek de steak af met wat aluminiumfolie en laat hem zo 5 minuten rusten.

 

Snijd de steak in plakjes (dit noemen ze trancheren) en serveer hem met bijvoorbeeld bearnaisesaus.

Lekker met zoete aardappelfrieten erbij.

steak met bearnaisesaus

steak met bearnaisesaus

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in