Menu

Luchtige chocolademousse

Ik ben dol op pudding en mousses, helemaal als er chocola in zit. Vroeger at ik heel vaak kant en klare chocolademousse, of ik gebruikte een pakje. Zonde, want chocolademousse maken is helemaal niet moeilijk. Dit recept is super lekker en luchtig. Hoe donkerder de chocola hoe puurder de smaak, als je niet van pure chocola houdt kan je uiteraard ook melkchocolade nemen. Maar voor mij geldt hoe puurder, hoe beter.

Deze chocolademousse kan je ook makkelijk van te voren maken. Ideaal als je een etentje hebt. De mousse blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Maar ik durf te wedden dat hij voor die tijd al helemaal op is.

Chocolademousse

Ingrediënten voor 4 personen
2 eidooiers
30 gr suiker
1 tl bloem
100 gr pure chocola
120 ml melk
200 ml slagroom

Zo maak je het
Verwarm de melk in een steelpan op het vuur.

Klop in de tussentijd in een kom de eidooiers, de suiker en de bloem luchtig. Het mengsel is goed als het lichtgeel van kleur wordt.

Custard maken

Giet de hete melk bij de eidooiers en klop het mengsel met een garde.

Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuurtje indikken tot vla dikte. Het is belangrijk dat je continu blijft roeren anders gaat het ei stollen.

Pure chocolademousse

Hak de chocolade in stukken. Als het mengsel dikker is geworden, roer je de chocola er door heen. Het wordt nu een stevige massa.

Laat het mengsel vervolgens afkoelen.

Klop de slagroom half stijf en spatel dit beetje bij beetje door de chocolademassa.

Giet de mousse in vormpjes en laat ze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.


Luchtige chocolademousse

 

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

67 reacties

  • Aelvoet Marie rose
    29 januari 2019 om 10:47

    Ik maak dit vandaag. Ik laat het jullie weten.

  • Karin
    27 december 2018 om 18:16

    Waar zou je de bloem kunnen voor vervangen ivm Coeliakie

  • Maud Luijken
    22 december 2018 om 16:49

    Hai Pauline zou je deze mousse ook als vulling kunnen gebruiken voor soesjes of taart

  • fleur kruft
    22 december 2018 om 16:01

    kan je met dit recept toefjes spuiten? het chocolade mengsel (zonder slagroom) is bij mij niet super stevig... Ik heb nu de slagroom er maar bij gedaan. Kan het nog stijf worden?

  • Marcel
    15 december 2018 om 15:23

    Moet de chocolade helemaal afkoelen? Of een beetje?

  • Pauline
    26 maart 2018 om 15:18

    Ik denk dat het wel kan. Het wordt echt wel stijf genoeg. Maar ik weet niet of je het er ook mooi strak uitkrijgt.

  • yvonne
    24 maart 2018 om 17:27

    kun je de schocolademouse ook invriezen in die siliconenvormen met halve bollen een dag van te voren

  • yvonne
    24 maart 2018 om 17:25

    kun je de schocolademouse ook in die siliconenvorm met halve bollen een dag van te voren invriezen om erna van die leuke halve bollen eruit te krijgen

  • Angenita
    13 januari 2018 om 19:39

    Heb het met de kerst gemaakt heerlijk goed van smaak.. en zo gemaakt ....bedankt........

  • angenita
    22 december 2017 om 13:33

    super leuk recept ik ga dit gebruiken voor mijn vakwedstrijd ik ga appel vormpjes maken en daar doe ik appelcompote in en dan met karamel en witte chocolademousse maar wordt dat niet te heftig?

  • Pauline
    21 december 2017 om 22:59

    Ik zou dat niet doen want ze worden niet door en door verhit.

  • Marieke
    20 december 2017 om 08:27

    Hoi Pauline, mag je deze mousse ook eten als je zwanger bent? Ik zie dat de eieren wel verwarmd worden, maar niet gekookt toch? Alvast bedankt!

  • Pauline
    14 augustus 2017 om 14:02

    Yes dat kan zeker. Lekker zelfs.

  • Annika
    11 augustus 2017 om 12:40

    Ja hoor, dat kan ook!

  • Femke
    10 augustus 2017 om 23:18

    Hoi pauliene, vraagje zou je dit ook met witte chocolade kunnen doen en dan 2 kleuren in een glaasje?

  • Chantal kuipers
    3 juni 2017 om 11:16

    Kan ik hier gelatine aan toevoegen zodat ik er een taart vulling van kan maken?

  • Pauline
    11 februari 2017 om 15:35

    Komt vast wel goed, misschien net iets minder luchtig :)

  • aurelia heerema
    11 februari 2017 om 14:45

    Ik heb perongeluk 2 eetlepels gedaan, omdat ik een eetlepel zag liggen. Hahahah puur niet goed gekeken en gelezen. Ik heb het nu in de koelkast staan ik hoop dat het alsnog lekker is!

  • Karin Snellenberg
    24 december 2016 om 12:04

    Pauline bedankt voor het recept. Het is goed gelukt en erg lekker. Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen!!!

  • Pauline
    28 november 2016 om 12:01

    Het moet een beetje een dikke vla worden, maar je moet er op letten dat je het vuur niet te hoog zet want dan gaat het fout.

  • Anouk
    27 november 2016 om 14:28

    Hoe kan het dat het ei mengsel niet dik word?,
    Hoe lang moet dit duren?
    Gr

  • Mimi
    31 oktober 2016 om 16:12

    Kan ik de bloem ook vervangen door iets anders? Ik gebruik nooit bloem en om nou voor 1 theelepel een hele zak te gaan kopen....

  • Peter Hille
    12 juli 2016 om 17:16

    Net gemaakt, alleen heb ik wel 85% pure chocolade gebruikt en persoonlijk zou ik de slagroom dikker kloppen ongeveer 80% dan wordt de mousse wat luchtiger. voor de rest top.

  • Pauline
    28 mei 2016 om 22:59

    Je kunt het vergelijken met yoghurt, helpt dat?

  • Cinta
    28 mei 2016 om 09:29

    Klinkt heerlijk! Weet alleen niet zo goed hoe ik half stijf de slagroom op moet kloppen, bang dat ik het te kort of te lang doe. Heb je tips?

  • femke
    11 maart 2016 om 12:57

    misschien zat er wat vocht aan de garde of in je kom ,, daar wilt mijn slagroom wel eens niet van op stijven

  • femke
    11 maart 2016 om 12:55

    mmmmm het was heerlijk moet ik zeggen :-) voor herhaling geschikt ;-) chocolade hemellllll

  • Ramona
    22 augustus 2015 om 13:00

    Dag dag Pauline!

    De choco mousse staat in de koelkast!

    Helaas wilde de slagroom (om wat voor een reden dan ook) niet meewerken :-( werd met geen mogelijkheid stijf, ondanks de hulp van mijn trouwe hulp in de keuken (Bosch keukenmachine)

    Enigszins teleurstellend...

    Gelukkig maakt de smaak dit wel ruimschoots goed!

    Straks komen mijn ouders eten, ik ben benieuwd wat zij van jouw bloemkool/ broccoli schotel vinden icm dit nagerecht ;-)

    Een zonnige dag gewenst!

  • paulette
    31 december 2014 om 12:14

    Hoi Linda,

    Heb hem net vlgs de beschrijving gemaakt. Ging helemaal perfect. Staan nu op te stijven in de koelkast.

    Paulette

  • linda
    30 december 2014 om 18:58

    Hallo Pauline,
    Je schrijft in je recept dat je de chocola fijn maakt, maar wat is fijn en je hoeft het dus niet te laten smelten? Ik denk dan dat de chocolade niet allemaal goed genoeg smelt ondanks het warme melk/ei mengsel.

    groetjes Linda

  • Christel
    29 december 2014 om 09:51

    Super recept! Gemaakt voor 2e kerstdag en het was een groot succes. Bedankt!

  • Angelie
    25 december 2014 om 19:32

    Verrukkelijk recept. De mousse had ik geschept in een bakje van pure cholcolade (gemaakt door een muffinvormpje in te smeren met gesmolten pure chocolade; aflaten koelen; voorzichtig papiertje verwijderen en dan de mousse erin scheppen). De familie heeft gesmuld van dit dessert.

  • Pauline
    20 december 2014 om 08:27

    Wat een lekkere mousse! Alvast uitgeprobeerd voor de kerst. Dank!

  • Pauline
    14 december 2014 om 20:03

    Ja dat kan ook.

  • Bianca
    14 december 2014 om 14:24

    Ik volg 'n dieet waarbij lactose en suiker beter weggelaten moeten worden,kan daarom dan lactose-vrije slagroom en kokosbloesemsuiker gebruiken vr de mousse?

  • Pauline
    11 december 2014 om 15:29

    Yes dat kan ook.

  • ellen
    10 december 2014 om 20:50

    Kan het ook met melkchocolade? Ik heb net een chocolademousse gemaakt ook met pure chocolade maar vind het best bitter geworden.

  • Pauline
    10 december 2014 om 18:18

    Natuurlijk, maar dat is niet perse nodig.

  • José
    10 december 2014 om 15:48

    Kan ik de mousse nog puurder maken door cacaopoeder toe te voegen?

  • Pauline
    30 november 2014 om 19:15

    Je kunt Alpro opklop gebruiken, dat is plantaardig.

  • miep
    30 november 2014 om 12:21

    Lekker kan het ook zonder slagroom? Want daar ben ik namelijk allergisch voor

  • Julia
    29 oktober 2014 om 09:34

    Kan deze chocolademousse ook in één grote schaal in plaats van kleine potjes/schaaltjes? Stijft hij dan goed op?

  • Paul
    10 oktober 2014 om 20:07

    Hij staat nu op te stijven Pauline, ik ben benieuwd! Grt Paul

  • José
    19 augustus 2014 om 13:12

    Bedankt, ik ga het nog een keer proberen!

  • Pauline
    19 augustus 2014 om 12:48

    Dat denk ik want hij hoort luchtig te zijn.

  • José
    18 augustus 2014 om 19:48

    Erg lekker!! Wel vrij stevig, heb ik dan de vla te dik laten worden?

  • Marleen
    24 december 2013 om 17:35

    Wauw wat een overheerlijk recept, zo luchtig en smeuïg!! Echt een aanrader. Bedankt

  • Pauline
    13 december 2013 om 23:18

    Dan kan ik je dit recept aanraden\n\nhttp://uitpaulineskeuken.nl/2011/03/witte-chocolademousse-2.html

  • Marianne
    13 december 2013 om 20:35

    Kun je dit ook met witte chocolade maken

  • Pauline
    4 december 2013 om 10:37

    Wat leuk dat je zwanger bent, gefeliciteerd. Ik zou toch voor een ander recept gaan, de eidooiers worden wel verhit maar niet tot 100 graden. Dus voor de zekerheid kan je beter een ander receptje kiezen ;)

  • Debby
    4 december 2013 om 10:08

    Hoi pauline,

    Wat een heerlijk recept! Ik wil dit graag maken voor het kerstdiner op mijn werk. Maar ik ben zelf zwanger. Mag ik het dan wel of niet? Het gaat natuurlijk om rauwe eidooers? Maar het lijkt me dat deze garen tijdens het bereidingsproces. Klopt dit? of kan ik beter een van je andere heerlijke recepten serveren?

  • Pauline
    13 november 2013 om 14:48

    Die zijn leuk he? Daar zat ooit yoghurt in. Wie wat bewaard die heeft wat ;)

  • Mirjam
    13 november 2013 om 10:40

    Ga ik zondag maken!! Ben overigens ook erg benieuwd waar die leuke glazen potjes van zijn.

  • Pauline
    9 november 2013 om 20:08

    Dat wordt smullen

  • Monique
    9 november 2013 om 18:45

    Ik krijg de 23e november 9 eters en die gaan deze mousse krijgen. Heerlijk!

  • PETER
    26 augustus 2013 om 13:46

    Ja ik lust dat ook graag ze

  • Aisha
    30 mei 2013 om 18:04

    Het ziet er heerlijk uit!

  • Daniela
    13 mei 2013 om 14:03

    Ze staan op te stijven in de koelkast, ik ben heel benieuwd!! De pan uitlikken was al heerlijk ;)!

  • Pauline
    12 mei 2013 om 18:59

    Leuk!

  • miehhke (thewinterof88)
    12 mei 2013 om 17:26

    Mmm krijg er zin in ! x

  • Coby
    12 mei 2013 om 15:06

    Ik heb ze direct gemaakt en geproef. Heerlijk!!!

  • Pauline
    11 mei 2013 om 21:23

    Dit is de lekkerste die ik ooit gemaakt heb ;)

  • Daniëlle
    11 mei 2013 om 19:28

    Mmm, dat ziet er lekker uit ;-) Ik krijg gelijk honger!

  • Anne
    11 mei 2013 om 17:12

    Mmm, lijkt me heerlijk (en leuk bedacht zo, in die kleine kopjes!)

  • Stell
    11 mei 2013 om 14:24

    Ohhh wat lekker, ik ben gek op chocolademousse!!

  • Joyce
    11 mei 2013 om 11:25

    Ooh lijkt me heerlijk!

  • Sarah
    11 mei 2013 om 10:50

    Hmmm chocomousse echt zooo lekker!
    Dit ga ik zeker eens proberen :)

Reactie plaatsen