fbpx
Menu

Witte chocolademousse

Witte chocolademousse is het ultieme toetje voor zoetekauwen. Ik denk dat 90% van de mensen wel van chocolademousse houdt. En die luttele 10% zal dan waarschijnlijk alleen uit mannen bestaan. Ik heb namelijk nog nooit een vrouw getroffen die niet van chocolade houdt. Toen ik op de Hotelschool zat, heb ik stage gelopen in Brussel en als ik dan een weekendje naar huis ging, nam ik altijd van die heerlijke pralines mee. Het is alleen al een feest om een keuze te maken uit al die heerlijkheden. Ik denk dat iedereen ook wel blij wordt van een mooi verpakt doosje met bonbons.

Witte chocolade is een ander verhaal, niet iedereen vindt dat lekker. Want er komt geen cacao aan te pas. Logisch ook, want anders zou het wel bruin van kleur zijn. Als kind luste ik eerst alleen witte chocolade, later werd dit melk en tegenwoordig ben ik vooral fan van pure chocolade. Deze witte chocolademousse voor de zoetekauwen onder ons. Wil je het toch iets frisser maken, dan is het lekker om de mousse te garneren met frambozen of aardbeien. Hemels!

witte chocolademousse

Ingrediënten voor 4 personen
1 eidooier
1 el suiker
80 ml melk
250 ml slagroom
100 gr witte chocolade

Zo maak je het
Laat de melk warm worden in een steelpannetje.

Klop in tussentijd de eidooier met de suiker licht en romig.

Voeg beetje bij beetje de warme melk toe en blijf goed roeren, zodat het ei niet stolt.

Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een laag vuur binden.

Als het mengsel dikker is geworden, haal je de pan van het vuur en laat je de chocolade smelten in de massa.

Laat dit mengsel goed afkoelen. Het beste is nog om het snel terug te koelen door de pan in een bak ijswater te zetten.

Klop in de tussentijd de slagroom stijf.

Voeg de afgekoelde chocolade beetje bij beetje toe en meng dit met een spatel door de slagroom.

Giet de witte chocolademousse in bakjes en laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Zelf vond ik het de volgende dag nog lekkerder, dus als je de tijd hebt: laat het een nachtje staan in de koelkast.

De witte chocolademousse is extra lekker met rood fruit of donkere chocoladekrullen.

witte chocolademousse

witte chocolademousse

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

48 reacties

  • Chantal
    13 december 2018 om 20:58

    Denk je dat ik i.p.v. de melk ook sinaasappelsap zou kunnen gebruiken? Of heeft de melk echt een functie in dit recept?

    Beantwoorden
  • Annika
    14 december 2018 om 14:15

    Nee dat kan niet, de melk heb je echt nodig in dit recept.

    Beantwoorden
  • Paul van Taarling
    16 augustus 2018 om 20:50

    Jammer, het schift bij mij als ik de chocolademix toevoeg aan de geklopte slagroom. Doe ik iets fout?

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 augustus 2018 om 20:04

    Zat er veel verschil in temperatuur? Dan gaat het namelijk vaak in de schift. Je moet de chocolade wel een beetje laten afkoelen.

    Beantwoorden
  • loves
    27 juli 2018 om 11:15

    he pauline, ik had even een vraagje; moet je de chocola laten smelten en het dan in kou water zetten of meteen in koud water als hij nog aan het smelten is? x

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 juli 2018 om 11:33

    Pas als het gesmolten is in koud water zetten. Dat laatste is bedoeld dat het weer wat steviger wordt.

    Beantwoorden
  • jacqueline
    30 mei 2018 om 22:59

    ik wil een lichte koffie smaak aan de mousse geven. Hoe kan ik dit het beste doen? Sterke koffie toevoegen, essence of een koffie likeur? en moet ik dan nog wat aan de samenstelling doen zodat het wel lekker dik en romig blijft

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 juni 2018 om 17:08

    Een beetje oplos espresso (uit zo'n zakje) oplossen in een el water en dat toevoegen :)

    Beantwoorden
  • Marijke van der zon
    24 februari 2018 om 15:03

    Ik wil donkere chocolademousse in combinatie met witte chocolademousse maken kan dat?

    Beantwoorden
  • Amanda
    23 december 2017 om 15:39

    Ha Pauline, Wie weet kan ik je op de valreep nog een vraag stellen over deze witte chocolademousse. Ik ben benieuwd of ik deze vanavond of morgen kan maken, voor het dessert van 2e kerstdag? Alvast bedankt en fijne feestdagen!

    Beantwoorden
  • Iris
    19 december 2017 om 20:23

    Beste Pauline, ik zie ook recepten op andere websites met gelatine...wat is nou precies het verschil?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:00

    Met gelatine wordt het steviger, meer zoals pudding. Deze is heel luchtig.

    Beantwoorden
  • Iris
    22 december 2017 om 10:37

    Super bedankt voor je reactie. Ik ga hem vandaag uitproberen en dan met kerst weer maken :)

    Beantwoorden
  • Lieke
    17 december 2017 om 17:11

    Hoi Pauline, ik zou de mousse graag maken als een combinatie van witte chocolade en passievrucht, kan dat denk je? Zou je kunnen adviseren wat de verhoudingen dan zouden worden? Dankjewel alvast!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:14

    Lijkt me heerlijk. Ik zou van de passievrucht een curd maken en deze er overheen gieten.

    Beantwoorden
  • Robbert de Gans
    5 augustus 2017 om 14:48

    Beste Pauline, Ik wil dit graag voor een wat grotere groep maken. ongeveer 10. mag ik dit dan gewoon factor 2,5 omrekenen? Groetjes gans

    Beantwoorden
  • Annika
    8 augustus 2017 om 13:22

    Ja, dat kan prima!

    Beantwoorden
  • Osman P.
    4 juli 2017 om 23:03

    Hoi Pauline, allereerst mijn complimenten over de site, gaaf! Vroeger vond ik als man het koken van water al erg eng, maar dit is echt mijn go-to site geworden als het gaat om recepten met de hoogste slagingskans ;) Vraagje: de chocomousse lukt me niet altijd even goed. Ik volg het recept, maar het is de ene keer beter dan de andere. Vandaag is de mousse meer een saus.. Gaat het nog goedkomen in de koelkast voor morgen? Wat doe ik fout? Kan ik het nog binden met iets als het weer fout gaat? Bedankt alvast!

    Beantwoorden
  • Shai
    29 mei 2017 om 12:56

    wat is de verhouding om een taart van 30cm mee af te smeren?

    Beantwoorden
  • Miranda Nijkerk
    6 februari 2017 om 17:17

    Ziet er heerlijk uit. Van de week maar eens proberen. Vraag; Hoe warm/heet moet de melk? Kokend, of alleen de kou eraf?

    Beantwoorden
  • Annika
    8 februari 2017 om 11:26

    Je hoeft de melk alleen iets te verwarmen, dus niet aan de kook brengen.

    Beantwoorden
  • Eline
    26 december 2016 om 21:23

    Het was heerlijk! We konden er geen genoeg van krijgen. Helaas is 'ie nu op :(

    Beantwoorden
  • Bente
    23 december 2016 om 16:54

    Hi Pauline, wat een heerlijk recept! Ander vraagje: waar heb je die leuke glaasjes vandaan? Alvast bedankt! Groet, Bente

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2016 om 12:23

    Die zijn van IKEA, van de 365+

    Beantwoorden
  • Eline
    21 december 2016 om 11:00

    Hoi Pauline, ik wil deze mousse graag maken met kerst. Voor hoeveel personen is het recept dat hier nu staat?

    Beantwoorden
  • Bente
    23 december 2016 om 16:55

    4 :-)

    Beantwoorden
  • Chocomousse
    16 november 2016 om 22:21

    Hoe ver moet het eimengsel gebonden worden? Want hoe langer ik het mengsel op het vuur heb hoe dikker en meer geschift het lijkt. Misschien doordat het ei alsnog stolt op het vuur? Ik snap niet zo goed hoe het komt, de mousse is lekker maar zitten dus wel kleine stukjes in.

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 november 2016 om 18:15

    Een beetje zoals dikke vla. Maar als je het op een te hoog vuur zet dan kan het inderdaad misgaan. En je moet goed blijven roeren.

    Beantwoorden
  • Tes
    14 mei 2016 om 16:31

    Wat is dit lekker!!!!!??

    Beantwoorden
  • Melissa Van Driessche
    10 februari 2016 om 19:06

    Deze namiddag ook geprobeert. Heel lekker van smaak maar wil nie echt opstijven... Enig idee aan wat dat zou kunnen liggen? Ik heb het recept volledig gevolgd...

    Beantwoorden
  • Eszter B
    22 januari 2017 om 08:05

    Gisteravond deze mousse gemaakt en inderdaad bij mij stijft hij ook niet echt op. Waar kan dit aan liggen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 januari 2017 om 12:49

    Heb je het wel ver genoeg laten indikken op het vuur? Als het echt niet lukt zou je een zakje Klopfix kunnen toevoegen aan de slagroom.

    Beantwoorden
  • safiera
    13 januari 2016 om 21:27

    Hoi Pauline,

    Kan ik de melk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk?

    Beantwoorden
  • Annika
    14 januari 2016 om 16:07

    Ja hoor, dat kan prima!

    Beantwoorden
  • Christine
    27 december 2015 om 21:05

    Oh my!

    O.a gemaakt met kerst, wat een hemels lekkere mousse!!
    Zelfs na 3 dagen nog lekker of zelfs nog lekkerder!

    Beantwoorden
  • Crystal
    21 december 2015 om 06:16

    Joepie! Een witte chocomousse zonder gelatine 1000x dank

    Beantwoorden
  • Richard
    31 oktober 2015 om 16:58

    Hoi Pauline,

    Dit is niet normaal, ik hou van je ;-) Wat een heeeeerlijk recept, veel beter dan met geklopt eiwit.
    Ik heb er nog wel een half stokje vanille in de melk gedaan.
    Mega bedankt!

    Beantwoorden
  • Saskia
    1 augustus 2015 om 20:17

    Hoi Pauline,

    dit lijkt me wel een heerlijk recept voor in een taart als vulling, weet jij toevallig hoeveel ik moet gebruiken voor een 25 cm taart? alvast bedankt voor je hulp!

    Beantwoorden
  • Petra
    29 juli 2015 om 13:25

    Die witte chocola, kan je die vervangen voor cacaoboter? Die heb ik nog in huis, wachtend op wat ik ermee wilde doen..

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 juli 2015 om 14:32

    Ik heb daar geen ervaring mee dus ik kan je helaas niet helpen.

    Beantwoorden
  • BellaChiCa
    3 december 2014 om 13:06

    Hoe stijf moet je de slagroom kloppen? X

    Beantwoorden
  • Marianne
    21 oktober 2014 om 09:18

    goedemorgen Pauline,
    ...grote complimenten voor je site!!!
    echt alle recepten spreken me zoooo aan en je hebt er zeer mooie en
    duidelijke foto s bij!
    mijn vraag is....
    ik ga zaterdag een diner bereiden voor vrienden.
    Omdat ik er heel veel werk van maak en al drie kleine toetjes mooi op het bord wil doen is mijn vraag.....kan je deze witte chocolade mousse al op donderdagavond maken??...en de pistache semifreddo kan ik die ook al eerder bereiden zodat het zaterdag allemaal nog lekker is om te eten??..moet hij dan bijvoorbeeld nog iets eerder uit de vriezer om hem goed semi te krijgen?
    ik hoor graag van je en alvast bedankt!!
    groetjes Marianne

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 oktober 2014 om 21:41

    Wat leuk! Ik zou de choco mousse vrijdag maken. De semifreddo kan je al wel do maken. Have fun :)

    Beantwoorden
  • Dini
    28 augustus 2014 om 08:49

    ik heb het recept gisteren uitgeprobeerd.
    het was ontzettend lekker!
    dank je wel voor het heerlijke recept.

    Beantwoorden
  • Dini
    26 augustus 2014 om 16:56

    wat een heerlijke recept!
    ik ga hem morgen proberen :D
    dank je wel voor het delen.

    Beantwoorden
  • Corrie
    28 april 2014 om 21:58

    Hoi Pauline
    Kun je met deze mouse ook de vulling maken voor een kitkat taart

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 april 2014 om 22:59

    Sure, you can!

    Beantwoorden
  • fa
    23 februari 2014 om 21:43

    klink echt heerlijk ben zo gek op witte chocolade

    Beantwoorden

Reactie plaatsen