how to meringue botercreme 1

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Ik zal hieronder uitleggen hoe je deze crème maakt.

Ingrediënten voor 2 lagen vulling
80 gram gepasteuriseerd eiwit (verkrijgbaar bij de groothandel)
130 gram suiker (officieel zou je dus 160 gram suiker moeten gebruiken)
240 gram roomboter
1 tl vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Dit ziet er dan zo uit.

how to meringue botercreme 1

Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op de kop kunnen houden.

how to meringue botercreme 1

Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

how to meringue botercreme 1

Eventueel kan je nu nog een smaakje toevoegen. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème: voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe
Frambozen crème: Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe
Koffie crème: Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een klein beetje water
Citroen crème: Voeg een el lemoncurd toe

 

 

Canneloni met spinazie
Review Kenwood Patissier
Bewaar
82 Comments
 • Carmen

  13 mei 2017 at 11:22 Beantwoorden

  Hoi Paulin!:)

  Ik gebruik altijd eiwit poeder van funcakes,

  er staat 10 gram eiwitpoeder + 60 ml water = 2 eiwitten
  klopt dat voor dit recept ongeveer 3 eiwitten nodig zijn ?

  dus 1 1/2 x de funcakes mix ?:)

  Groetjes Carmen

  • Pauline

   15 mei 2017 at 11:18 Beantwoorden

   1 eiwit weegt ongeveer 30 gr. Dus het is net iets minder dan 3 eiwitten. Dus ik denk dat je met 15 gr poeder en 90 ml water wel goed zit.

   • Marjon bruin

    7 juni 2017 at 12:55 Beantwoorden

    Waar zou je pasteuriseerd eiwit kunnen kopen? En als je dat zelf maakt heb je dan alleen het eigeel of alles van het ei nodig?

    Bedankt!!

    • Annika

     9 juni 2017 at 11:01 Beantwoorden

     Je kunt gepasteuriseerd eiwit kopen bij de AH van het merk Two Chicks. Dit staat in de koeling.

 • Astrid van der stap

  5 mei 2017 at 11:42 Beantwoorden

  Als ik deze Swiss meringue botercrmee maak en niet gelijk wil gebruiken, moet ik deze dan in de koelkast bewaren? ik dacht dat je deze Swiss meringue creme gerust een dag of nacht buiten de koeling kan bewaren om zo eventueel in de ochtend nog even op te kloppen en te kunnen gebruiken?
  Ik meen op een amerikaanse site gelezen te hebben dat deze creme wel 3 dagen op het aanrecht bewaard kan blijven.
  groeten astrid.

  • Pauline

   8 mei 2017 at 09:41 Beantwoorden

   Ik bewaar het altijd in de koelkast. En klopt het voor gebruik nog even op.

 • Sonda

  22 maart 2017 at 21:28 Beantwoorden

  Kan je de suiker vervangen door bv kokosbloesemsuiker of een andere natuurlijkere variant?

 • Rudy Jansen

  3 februari 2017 at 11:22 Beantwoorden

  Hallo, ik heb met veel belangstelling je recept en de reactie’s er op gelezen. Erg leerzaam. Ik heb vandaag voor de eerste keer deze botercreme gemaakt. Ik heb (dat hadden ik ergens op Internet gelezen) voor het toevoegen van de boter de klopper van mijn standmixer vervangen voor de k klopper is dat goed, of moet ik de garde verder gebruiken. Wordt de crème dan luchtiger?

  • Pauline

   6 februari 2017 at 10:57 Beantwoorden

   Dat maakt niet zo heel veel uit. Ik gebruik meestal de klopper omdat deze wat steviger is dan de garde.

 • Linda

  5 januari 2017 at 14:51 Beantwoorden

  Het is een heerlijk recept! Ik vraag me alleen af.. Als je hier cupcakes mee gaat opspuiten.. Hoeveel zou je er dan ongeveer uit 1 recept halen?

 • Desiree

  15 december 2016 at 08:52 Beantwoorden

  Ik heb nog 10 eiwitten in de vriezer. Kan ik deze ook hiervoor gebruiken?

  • Pauline

   15 december 2016 at 16:07 Beantwoorden

   Zeker, eiwitten kan je heel goed gebruiken na invriezen.

 • Niels Fransen

  28 november 2016 at 21:00 Beantwoorden

  Kun je de botercreme (met een toevoeging van chocolade) ook een dag van te voren maken? En zo ja hoelang voor gebruik moet ‘ie uit de koelkast?

  • Pauline

   30 november 2016 at 11:12 Beantwoorden

   Dat kan zeker. Je kan het ook invriezen. Ik zou hem dan helemaal op kamertemperatuur laten komen (half uur tot een uur) en dan nog even mixen voor extra luchtigheid.

 • Marjolein

  8 november 2016 at 21:48 Beantwoorden

  Ik heb deze botercreme al eerder gemaakt, ook gecombineerd met chocolade. Heel lekker! Ik vraag me alleen af is het mogelijk het te mengen met gepureerde aardbeien? Wordt dat lekker?

  • Pauline

   9 november 2016 at 18:15 Beantwoorden

   Dat heb ik zelf eigenlijk nog nooit geprobeerd. Ik ben bang dat het misschien te waterig wordt.

   • Marjolein

    9 november 2016 at 18:24 Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie! Daar was in inderdaad ook bang voor. Heb je dan misschien nog andere suggesties als aardbeien vulling voor een fondant taart?

 • Josje Rennenberg

  1 oktober 2016 at 01:04 Beantwoorden

  Hee, ik maak dit recept heel vaak en gebruik het dan altijd meteen, maar vandaag heb ik het eerder gemaakt om hebt na m’n werk te gaan gebruiken. Dus hij heeft een paar uur in de koelkast gestaan. Nu is ie niet meer zo luchtig en licht van kleur als wanneer ik hem a la minute maak. Hoe komt dit? En is er een mogelijkheid om het dan toch weer zo te krijgen?\r\n\r\nGroetjes!

  • Pauline

   3 oktober 2016 at 10:08 Beantwoorden

   Zeker, even op kamertemperatuur laten komen en dan nogmaals opkloppen. Dan komt het helemaal goed 🙂

 • claire

  8 september 2016 at 17:28 Beantwoorden

  Hoi Pauline, vanochtend een flinke batch gemaakt. Lukte perfect en was heerlijk. Ik kwam te kort en heb net bijgemaakt. Maar het eindresultaat lijkt wel aspergesoep! Ik heb overigens eiwitpoeder gebruikt ipv eiwitten (bij de goed gelukte batch ook). Deceiwitren waren goed opgestijfd. Boter op kamertemperatuur er in etappes bij gedaan. Misschien heb je tips? \r\nDank en groetjes claire

  • Pauline

   8 september 2016 at 19:31 Beantwoorden

   Huh dat is heel gek. Heeft het niet me het warme weer te maken?

   • Claire westerhof

    27 oktober 2016 at 11:13 Beantwoorden

    Dat bleek het inderdaad. Heb het even koud gezet. Daarna weer goed gemixt en hij was weer perfect!

 • Leonie Stout

  5 augustus 2016 at 23:18 Beantwoorden

  Kan je het zonder boter ook als soort slagroom gebruiken?

  • Pauline

   9 augustus 2016 at 14:13 Beantwoorden

   Dan krijg je meer een eiwitschuim, wat ik gebruik voor taarten met meringue

 • Clarissa

  15 juli 2016 at 13:50 Beantwoorden

  Hi als ik deze maakt kan het 1 dag buiten de koelkast bl8jven of als ik de cupcakes vandaag doe zijn ze morgem nog goed ? Of moet het allemaal in de koelkast dankje

 • Meike van Hoek

  23 juni 2016 at 20:05 Beantwoorden

  Is het de bedoeling dat de mbc stijf genoeg wordt om er ook bv bloemen mee te pipen? Of is ie echt alleen voor het vullen en bedekken van de taart? De substantie die ik er uit kreeg was iig niet stijf genoeg om er rozen mee te spuiten. Ik vind hem wel super lekker.

  • Pauline

   24 juni 2016 at 14:47 Beantwoorden

   Hij moet wel zo stijf zijn dat je er rozen van kunt spuiten. Echter is het nu zomer en wordt de boter daardoor al snel slap. Even koelen in de koelkast en dan nog kort mixen helpt al wel.

   • Claudia

    18 november 2016 at 09:04 Beantwoorden

    Ik heb gisteravond geprobeerd om rozen er van te spuiten maar het wordt uiteindelijk toch wel erg zacht. Als ik het kort bewaar in de koelkast weer te hard. Kan ik nog iets toevoegen om het wat stijver te laten worden?

Plaats een reactie