fbpx
Menu

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Ik zal hieronder uitleggen hoe je deze crème maakt.

Ingrediënten voor 2 lagen vulling
80 gram gepasteuriseerd eiwit (verkrijgbaar bij de groothandel)
130 gram suiker (officieel zou je dus 160 gram suiker moeten gebruiken)
240 gram roomboter
1 tl vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Dit ziet er dan zo uit.

how to meringue botercreme 1

Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op de kop kunnen houden.

how to meringue botercreme 1

Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

how to meringue botercreme 1

Eventueel kan je nu nog een smaakje toevoegen. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème: voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe
Frambozen crème: Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe
Koffie crème: Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een klein beetje water
Citroen crème: Voeg een el lemoncurd toe

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

139 reacties

 • Evi Poppe
  26 september 2019 om 14:17

  Hoi Pauline, ik heb deze vulling nu twee keer gemaakt en beide keren ging het helemaal schiften. De boter was de eerste keer denk ik al te zacht toen ik de boter in stukjes toevoegde, maar de tweede keer ging het al schiften terwijl de boter nog niet helemaal gemengd was. Hoe kan ik dit voorkomen? Was overigens wel superlekker ;)

  Beantwoorden
 • Pauline
  30 september 2019 om 13:36

  Dat heeft met temperatuur verschillen te maken. Soms helpt het om de föhn (ja echt) dan even op de kom te zetten.

  Beantwoorden
 • Kim
  21 september 2019 om 12:32

  Hoi Pauline, ik begreep dat als je het met poedersuiker doet, je het hele verwarmen au bain marie over kunt slaan. Klopt dat?

  Beantwoorden
 • Sal
  7 september 2019 om 10:18

  80 gram gepasteuriseerd eiwit, hoeveel eiwitten/ eieren zijn dit als ik het zelf met eieren wil maken? 🤗

  Beantwoorden
 • Pauline
  9 september 2019 om 10:57

  Ongeveer 2

  Beantwoorden
 • Jena
  11 juli 2019 om 20:29

  Dag Pauline! Als ik hiermee toefjes spuit op cupcakes, hoeveel dagen zouden die dan nog goed blijven? Ik moet namelijk cupcakes maken die minstens drie dagen goed blijven. Als je cupcakes maakt met deze topping en je zet ze op een koele plaats (niet in de ijskast) - behouden ze dan ook mooi hun vorm of worden ze slapper door het evt. warme weer?

  Beantwoorden
 • Marit
  6 juli 2019 om 22:56

  Hoihoi. Ik wil graag een dulche de leche botercreme maken om een taart mee te vullen en mee af te smeren. Is dit recept daarvoor geschikt? En heb je enig idee hoe veel suiker ik in dat geval toe moet voegen? En is het ook mogelijk om de taart een dag van tevoren al af te smeren? Groetjes!

  Beantwoorden
 • Annika
  9 juli 2019 om 11:50

  Dit recept is prima daarvoor. Ik zou het op de dag zelf afsmeren.

  Beantwoorden
 • Thamar
  26 juni 2019 om 08:51

  Een vraagje, deze mag je dus ook eten als je zwanger bent als je met gepasteuriseerd eiwit doet?

  Beantwoorden
 • Pauline
  27 juni 2019 om 13:50

  Yes dan kan dat gewoon.

  Beantwoorden
 • Fleur kruft
  23 juni 2019 om 21:03

  Hoi, kan ik hier ook oreo stukjes/kruimels doorheen doen? Wanneer zou ik dat dan moeten doen? En hoeveel gram is maximaal? En zou ik er ook witte chocolade botert ene van kunnen maken? Hoe zou ik dat moeten doen? Groetjes fleur

  Beantwoorden
 • Pauline
  24 juni 2019 om 16:15

  Yes dat kan zeker. Allebei op het laatst erdoorheen spatelen. De gesmolten witte choco laat je eerst afkoelen en daarna spatel je het er doorheen.

  Beantwoorden
 • Stephanie de Waard
  10 juni 2019 om 13:34

  Voor hoeveel cupcakes met toeven is dit recept ongeveer te gebruiken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  12 juni 2019 om 12:53

  Voor een stuk opa 12.

  Beantwoorden
 • Maria Luijk
  8 juni 2019 om 09:31

  Heerlijk deze botercreme! Als zeker 5x gemaakt. Nu wil ik chocolade cupcakes maken met chocoladebotercreme maar ik vroeg me af of de crème na 50 gr chocola wel bruin is? Kan ik er eventueel meer bij doen? Of cacao er bij toevoegen?

  Beantwoorden
 • Pauline
  9 juni 2019 om 12:29

  Extra chocola kan altijd en een klein beetje cacao kan ook

  Beantwoorden
 • Renske Verbeek
  11 maart 2019 om 18:38

  Hoi Pauline en Annika. Hoe kan ik dit het beste bewaren? Kan ik het deel dat ik overheb goed invriezen? En zo ja, moet ik er dan na het ontdooien nog iets mee doen? Groetjes Renske

  Beantwoorden
 • Puck
  24 februari 2019 om 13:05

  Als je een andere smaak maakt moet dan het vanille extract weggelaten worden?

  Beantwoorden
 • Marloes
  3 februari 2019 om 17:04

  Hoi Pauline, Dit recept wil ik graag gebruiken om de taart mee af te smeren als een crèmetaart. Ik gebruik een andere vulling voor de taart. De taarten zijn 20 cm en 25 cm rond, ongeveer 10 cm hoog. Heb ik dan aan één keer het recept genoeg? Of twee keer dit recept? Alvast bedankt! Vriendelijke groet, Marloes

  Beantwoorden
 • Annika
  4 februari 2019 om 09:19

  Dan heb je aan 1 keer wel genoeg!

  Beantwoorden
 • Marloes
  12 februari 2019 om 08:29

  Dank je wel! Ga het vrijdag uitproberen.

  Beantwoorden
 • Marloes
  14 februari 2019 om 16:17

  Dank je wel! Dan gok ik daar op..spannend!

  Beantwoorden
 • Jaël Roose
  6 januari 2019 om 10:45

  Hoi, fijn jouw blog! Altijd lekker duidelijk en mooie foto’s! Nu heb ik dit recept inmiddels al 5x geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet om de suiker op te laten lossen. Help! Schone schaal, aubainmarie, schone klopper, alles, wat doe ik fout? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • Cilia bosma
  7 december 2018 om 17:50

  Hallo Pauline, 2 pogingen gedaan maar het eiwit krijg ik toch niet goed stijf geklopt na het au bain Marie verwarmen. Ik snap niet zo goed wat ik fout doe. Overigens smaakt ie wel lekker....

  Beantwoorden
 • Anne Peelen
  6 november 2018 om 16:40

  Heerlijk recept heb het zojuist gemaakt met witte chocolade, denk dat de chocolade niet ver genoeg afgekoeld was want het is nu minder stijf geworden. Heb je een tip dat ik het nog goed stijf kan krijgen?

  Beantwoorden
 • Trien van putten
  12 juni 2019 om 15:46

  Hoi Pauline, Kan dit ook gebruikten om roosjes te spuiten naar beneden toe op een taart.

  Beantwoorden
 • Pauline
  13 juni 2019 om 14:23

  Yes zeker.

  Beantwoorden

Reactie plaatsen