Menu

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Ik zal hieronder uitleggen hoe je deze crème maakt.

Ingrediënten voor 2 lagen vulling
80 gram gepasteuriseerd eiwit (verkrijgbaar bij de groothandel)
130 gram suiker (officieel zou je dus 160 gram suiker moeten gebruiken)
240 gram roomboter
1 tl vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Dit ziet er dan zo uit.

how to meringue botercreme 1

Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op de kop kunnen houden.

how to meringue botercreme 1

Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

how to meringue botercreme 1

Eventueel kan je nu nog een smaakje toevoegen. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème: voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe
Frambozen crème: Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe
Koffie crème: Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een klein beetje water
Citroen crème: Voeg een el lemoncurd toe

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

140 reacties

 • Rabia Baloglu
  1 maart 2020 om 12:20

  Hallo Pauline, Mag ik ipv van boter crisco gebruiken? Grtjs

 • Pauline
  30 september 2019 om 13:36

  Dat heeft met temperatuur verschillen te maken. Soms helpt het om de föhn (ja echt) dan even op de kom te zetten.

 • Evi Poppe
  26 september 2019 om 14:17

  Hoi Pauline, ik heb deze vulling nu twee keer gemaakt en beide keren ging het helemaal schiften. De boter was de eerste keer denk ik al te zacht toen ik de boter in stukjes toevoegde, maar de tweede keer ging het al schiften terwijl de boter nog niet helemaal gemengd was. Hoe kan ik dit voorkomen? Was overigens wel superlekker ;)

 • Kim
  21 september 2019 om 12:32

  Hoi Pauline, ik begreep dat als je het met poedersuiker doet, je het hele verwarmen au bain marie over kunt slaan. Klopt dat?

 • Pauline
  9 september 2019 om 10:57

  Ongeveer 2

 • Sal
  7 september 2019 om 10:18

  80 gram gepasteuriseerd eiwit, hoeveel eiwitten/ eieren zijn dit als ik het zelf met eieren wil maken? ?

 • Jena
  11 juli 2019 om 20:29

  Dag Pauline! Als ik hiermee toefjes spuit op cupcakes, hoeveel dagen zouden die dan nog goed blijven? Ik moet namelijk cupcakes maken die minstens drie dagen goed blijven. Als je cupcakes maakt met deze topping en je zet ze op een koele plaats (niet in de ijskast) - behouden ze dan ook mooi hun vorm of worden ze slapper door het evt. warme weer?

 • Annika
  9 juli 2019 om 11:50

  Dit recept is prima daarvoor. Ik zou het op de dag zelf afsmeren.

 • Marit
  6 juli 2019 om 22:56

  Hoihoi. Ik wil graag een dulche de leche botercreme maken om een taart mee te vullen en mee af te smeren. Is dit recept daarvoor geschikt? En heb je enig idee hoe veel suiker ik in dat geval toe moet voegen? En is het ook mogelijk om de taart een dag van tevoren al af te smeren? Groetjes!

 • Pauline
  27 juni 2019 om 13:50

  Yes dan kan dat gewoon.

 • Thamar
  26 juni 2019 om 08:51

  Een vraagje, deze mag je dus ook eten als je zwanger bent als je met gepasteuriseerd eiwit doet?

 • Pauline
  24 juni 2019 om 16:15

  Yes dat kan zeker. Allebei op het laatst erdoorheen spatelen. De gesmolten witte choco laat je eerst afkoelen en daarna spatel je het er doorheen.

 • Fleur kruft
  23 juni 2019 om 21:03

  Hoi, kan ik hier ook oreo stukjes/kruimels doorheen doen? Wanneer zou ik dat dan moeten doen? En hoeveel gram is maximaal? En zou ik er ook witte chocolade botert ene van kunnen maken? Hoe zou ik dat moeten doen? Groetjes fleur

 • Pauline
  13 juni 2019 om 14:23

  Yes zeker.

 • Trien van putten
  12 juni 2019 om 15:46

  Hoi Pauline, Kan dit ook gebruikten om roosjes te spuiten naar beneden toe op een taart.

 • Pauline
  12 juni 2019 om 12:53

  Voor een stuk opa 12.

 • Stephanie de Waard
  10 juni 2019 om 13:34

  Voor hoeveel cupcakes met toeven is dit recept ongeveer te gebruiken?

 • Pauline
  9 juni 2019 om 12:29

  Extra chocola kan altijd en een klein beetje cacao kan ook

 • Maria Luijk
  8 juni 2019 om 09:31

  Heerlijk deze botercreme! Als zeker 5x gemaakt. Nu wil ik chocolade cupcakes maken met chocoladebotercreme maar ik vroeg me af of de crème na 50 gr chocola wel bruin is? Kan ik er eventueel meer bij doen? Of cacao er bij toevoegen?

 • Judith
  7 april 2019 om 09:34

  Doe ik sowieso dat gaat perfect :)

 • Renske Verbeek
  11 maart 2019 om 18:38

  Hoi Pauline en Annika. Hoe kan ik dit het beste bewaren? Kan ik het deel dat ik overheb goed invriezen? En zo ja, moet ik er dan na het ontdooien nog iets mee doen? Groetjes Renske

 • Ilona Snijder
  27 februari 2019 om 11:41

  Hallo, Ik wil hem ook maken voor iemand met een koemelk allergie, weet je inmiddels al of de roomboter vervangen kan worden voor plantaardige boter?

 • Puck
  24 februari 2019 om 13:05

  Als je een andere smaak maakt moet dan het vanille extract weggelaten worden?

 • Marloes
  14 februari 2019 om 16:17

  Dank je wel! Dan gok ik daar op..spannend!

 • Marloes
  12 februari 2019 om 08:29

  Dank je wel! Ga het vrijdag uitproberen.

 • Annika
  4 februari 2019 om 09:19

  Dan heb je aan 1 keer wel genoeg!

 • Marloes
  3 februari 2019 om 17:04

  Hoi Pauline, Dit recept wil ik graag gebruiken om de taart mee af te smeren als een crèmetaart. Ik gebruik een andere vulling voor de taart. De taarten zijn 20 cm en 25 cm rond, ongeveer 10 cm hoog. Heb ik dan aan één keer het recept genoeg? Of twee keer dit recept? Alvast bedankt! Vriendelijke groet, Marloes

 • Jaël Roose
  6 januari 2019 om 10:45

  Hoi, fijn jouw blog! Altijd lekker duidelijk en mooie foto’s! Nu heb ik dit recept inmiddels al 5x geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet om de suiker op te laten lossen. Help! Schone schaal, aubainmarie, schone klopper, alles, wat doe ik fout? Alvast bedankt!

 • Cilia bosma
  7 december 2018 om 17:50

  Hallo Pauline, 2 pogingen gedaan maar het eiwit krijg ik toch niet goed stijf geklopt na het au bain Marie verwarmen. Ik snap niet zo goed wat ik fout doe. Overigens smaakt ie wel lekker....

 • Anne Peelen
  6 november 2018 om 16:40

  Heerlijk recept heb het zojuist gemaakt met witte chocolade, denk dat de chocolade niet ver genoeg afgekoeld was want het is nu minder stijf geworden. Heb je een tip dat ik het nog goed stijf kan krijgen?

 • Ilona
  2 oktober 2018 om 23:11

  Hoi Pauline, Is de roomboter ook te vervangen voor een plantaardige boter? Bijvoorbeeld de vloeibare van Becel? Dit ivm een koemelkallergie van mijn dochtertje en ben op zoek naar een lekkere vulling voor haar verjaardagstaart. Groetjes!

 • Annika
  26 september 2018 om 15:20

  Ja hoor, dit kun je ook op cupcakes spuiten.

 • Yvonne Peijs
  25 september 2018 om 08:48

  Hoi, ik wil deze gebruiken om toeven te spuiten op cupcakes. Zou dat ook goed gaan? En kan ik de creme dan ook kleuren met voedingskleurstof? (specifiek glazuurkleuren van Wilton's? is meer gel achtig) Dankjewel!

 • Raluca
  15 juni 2018 om 03:47

  Fantastisch recept!! Ik heb het net geprobeerd en het is super goed gelukt. De lekkerste botercreme ooit. Ik heb wel poedersuiker gebruikt, dat lost makkelijker op. Mijn kinderen vinden het lekker als ik aan het einde nog aardbeienjam erdoorheen doe, en dat ging ook prima. Lekker luchtig en zacht, niet te vergelijken met gewone botercreme

 • Pauline
  13 mei 2018 om 13:09

  Het is ook niet makkelijk. De klontjes komen toch omdat het temperatuur verschil te groot is. Het klinkt misschien gek maar als je een föhn op de machine had gezet tijdens het draaien was het waarschijnlijk wel goed gekomen.

 • Miranda
  11 mei 2018 om 23:07

  Het eiwitschuim was perfect. Alleen.... Toen ik de boter erbij deed, netjes op kamertemperatuur, kreeg ik klontjes. Warm gemaakt maar de heleboel stortte in en ik kreeg hem niet meer stijf. Ik heb hem weggegooid en nieuwe creme met banketbakkersroom gemaakt. Ik wil zo graag crème met merengue leren maken.....

 • Inge Joosten
  6 mei 2018 om 18:35

  Ik heb er wat karamel dessert saus naar smaak bij gedaan. Erg lekker!

 • Mirjam
  3 maart 2018 om 07:36

  Heb je een idee hoe je de creme een karamel smaak kunt geven?

 • Pauline
  25 januari 2018 om 09:55

  Ze blijven idd rauw. En om het zekere voor het onzekere te nemen gebruik ik altijd gepasteuriseerd eiwit.

 • Marlinda Reumerman
  20 januari 2018 om 07:23

  Hallo Pauline, Kan je dit ook met gewone, verse eiwitten doen? Of blijven die dan eigenlijk ‘rauw’ Groeten, Marlinda

 • claire visser
  25 december 2017 om 10:41

  kun je eventueel ook een scheutje baileys door de crème doen? of wordt hij dan te nat?

 • De Baere Lauren
  22 december 2017 om 10:06

  hey, kan je deze gebruiken voor ijstaarten ook?

 • Sunita
  21 december 2017 om 22:50

  Kan ik deze ook een kleurtje geven?

 • Sunita
  21 december 2017 om 22:47

  Kun je deze crème ook goed kleuren

 • Safae
  4 december 2017 om 14:02

  Hai Pauline, Is dit recept ook stevig genoeg om met fondant te werken? Dus zakt mijn fondant niet door de crème heen? Groetjes, Safae

 • B.ketting
  23 november 2017 om 09:06

  Hoi allemaal, Ik vind dit zo'n lekker recept en gebruik deze als basis voor de vulling of ook af te smeren. Ik vroeg me alleen af zou je hierin ook suikersbakkerpoeder kunnen gebruiken ipv kristal suiker?

 • H Vos
  16 oktober 2017 om 09:57

  Uiteindelijk is het gelukt hoor met eiwitpoeder. Ik heb het licht bijgewarmd tijdens het kloppen en gewoon nog wat langer laten kloppen. Het werd weer heel mooi homogeen!

 • Pauline
  14 oktober 2017 om 14:43

  Ik heb zelf geen ervaring met eiwitpoeder, alleen met vloeibare eiwitten. Misschien kun je dat eens proberen?

 • H vos
  13 oktober 2017 om 11:32

  Hoi ik gebruik eiwitpoeder van de funcakes. En als de boter er uiteindelijk bijkomt gaat het meteen in de schift. Wat kan ik er aan doen?

 • Pauline
  9 oktober 2017 om 13:55

  Ik zou het recept dan x 1,5 doen.

 • Kim vd Veer
  9 oktober 2017 om 11:18

  Ik wil hem graag maken voor een 3 lagen taart van 20 cm. Heb ik dan aan 1 portie genoeg?

 • Pauline
  23 juli 2017 om 14:21

  Bedoel je om de taart af te smeren of om bijv. rozen te spuiten? Dat kan idd. Na het smeren kan je hem uit laten harden in de koelkast.

 • Adanja Spronk
  22 juli 2017 om 14:54

  Pauline*, excuses

 • Adanja Spronk
  22 juli 2017 om 14:53

  Hallo Paulien, Ik zou dit recept graag als icing voor mijn taart gebruiken, niet als vulling. Is dit ook mogelijk? De reden hiervoor is dat ik gewone (stevige) botercrème veel te vet vind (en te zoet). Ik wil juist iets luchtigs en dus niet een explosie aan suiker. Kan deze botercrème hiervoor gebruikt worden, of is het niet sterk genoeg als icing?

 • Pauline
  13 juli 2017 om 14:42

  Als de boter klontjes wordt, betekent het eerder dat de boter te koud was en het eiwit nog te warm. Ik haal een pakje altijd minimaal 4 uur van tevoren uit de koelkast.

 • daisy
  11 juli 2017 om 19:12

  Hi, Hoe lang moet je de boter buiten de koelkast doen, wil je het op kamertemperatuur gebruiken en dat de boter niet te zacht is?? Ik heb het net geprobeerd te maken maar mn eiwit zakte in en de boter werden kleine klontjes dus ik denk dat de boter te zacht was.

 • Annika
  9 juni 2017 om 11:01

  Je kunt gepasteuriseerd eiwit kopen bij de AH van het merk Two Chicks. Dit staat in de koeling.

 • Marjon bruin
  7 juni 2017 om 12:55

  Waar zou je pasteuriseerd eiwit kunnen kopen? En als je dat zelf maakt heb je dan alleen het eigeel of alles van het ei nodig? Bedankt!!

 • Pauline
  15 mei 2017 om 11:18

  1 eiwit weegt ongeveer 30 gr. Dus het is net iets minder dan 3 eiwitten. Dus ik denk dat je met 15 gr poeder en 90 ml water wel goed zit.

 • Carmen
  13 mei 2017 om 11:22

  Hoi Paulin!:) Ik gebruik altijd eiwit poeder van funcakes, er staat 10 gram eiwitpoeder + 60 ml water = 2 eiwitten klopt dat voor dit recept ongeveer 3 eiwitten nodig zijn ? dus 1 1/2 x de funcakes mix ?:) Groetjes Carmen

 • Pauline
  8 mei 2017 om 09:41

  Ik bewaar het altijd in de koelkast. En klopt het voor gebruik nog even op.

 • Astrid van der stap
  5 mei 2017 om 11:42

  Als ik deze Swiss meringue botercrmee maak en niet gelijk wil gebruiken, moet ik deze dan in de koelkast bewaren? ik dacht dat je deze Swiss meringue creme gerust een dag of nacht buiten de koeling kan bewaren om zo eventueel in de ochtend nog even op te kloppen en te kunnen gebruiken? Ik meen op een amerikaanse site gelezen te hebben dat deze creme wel 3 dagen op het aanrecht bewaard kan blijven. groeten astrid.

 • Sonda
  22 maart 2017 om 21:28

  Kan je de suiker vervangen door bv kokosbloesemsuiker of een andere natuurlijkere variant?

 • Pauline
  6 februari 2017 om 10:57

  Dat maakt niet zo heel veel uit. Ik gebruik meestal de klopper omdat deze wat steviger is dan de garde.

 • Rudy Jansen
  3 februari 2017 om 11:22

  Hallo, ik heb met veel belangstelling je recept en de reactie's er op gelezen. Erg leerzaam. Ik heb vandaag voor de eerste keer deze botercreme gemaakt. Ik heb (dat hadden ik ergens op Internet gelezen) voor het toevoegen van de boter de klopper van mijn standmixer vervangen voor de k klopper is dat goed, of moet ik de garde verder gebruiken. Wordt de crème dan luchtiger?

 • Linda
  5 januari 2017 om 14:51

  Het is een heerlijk recept! Ik vraag me alleen af.. Als je hier cupcakes mee gaat opspuiten.. Hoeveel zou je er dan ongeveer uit 1 recept halen?

 • Pauline
  15 december 2016 om 16:07

  Zeker, eiwitten kan je heel goed gebruiken na invriezen.

 • Desiree
  15 december 2016 om 08:52

  Ik heb nog 10 eiwitten in de vriezer. Kan ik deze ook hiervoor gebruiken?

 • Pauline
  30 november 2016 om 11:12

  Dat kan zeker. Je kan het ook invriezen. Ik zou hem dan helemaal op kamertemperatuur laten komen (half uur tot een uur) en dan nog even mixen voor extra luchtigheid.

 • Niels Fransen
  28 november 2016 om 21:00

  Kun je de botercreme (met een toevoeging van chocolade) ook een dag van te voren maken? En zo ja hoelang voor gebruik moet 'ie uit de koelkast?

 • Claudia
  18 november 2016 om 09:04

  Ik heb gisteravond geprobeerd om rozen er van te spuiten maar het wordt uiteindelijk toch wel erg zacht. Als ik het kort bewaar in de koelkast weer te hard. Kan ik nog iets toevoegen om het wat stijver te laten worden?

 • Marjolein
  9 november 2016 om 18:24

  Bedankt voor je reactie! Daar was in inderdaad ook bang voor. Heb je dan misschien nog andere suggesties als aardbeien vulling voor een fondant taart?

 • Pauline
  9 november 2016 om 18:15

  Dat heb ik zelf eigenlijk nog nooit geprobeerd. Ik ben bang dat het misschien te waterig wordt.

 • Marjolein
  8 november 2016 om 21:48

  Ik heb deze botercreme al eerder gemaakt, ook gecombineerd met chocolade. Heel lekker! Ik vraag me alleen af is het mogelijk het te mengen met gepureerde aardbeien? Wordt dat lekker?

 • Claire westerhof
  27 oktober 2016 om 11:13

  Dat bleek het inderdaad. Heb het even koud gezet. Daarna weer goed gemixt en hij was weer perfect!

 • Pauline
  3 oktober 2016 om 10:08

  Zeker, even op kamertemperatuur laten komen en dan nogmaals opkloppen. Dan komt het helemaal goed :)

 • Josje Rennenberg
  1 oktober 2016 om 01:04

  Hee, ik maak dit recept heel vaak en gebruik het dan altijd meteen, maar vandaag heb ik het eerder gemaakt om hebt na m'n werk te gaan gebruiken. Dus hij heeft een paar uur in de koelkast gestaan. Nu is ie niet meer zo luchtig en licht van kleur als wanneer ik hem a la minute maak. Hoe komt dit? En is er een mogelijkheid om het dan toch weer zo te krijgen?

  Groetjes!

 • Pauline
  8 september 2016 om 19:31

  Huh dat is heel gek. Heeft het niet me het warme weer te maken?

 • claire
  8 september 2016 om 17:28

  Hoi Pauline, vanochtend een flinke batch gemaakt. Lukte perfect en was heerlijk. Ik kwam te kort en heb net bijgemaakt. Maar het eindresultaat lijkt wel aspergesoep! Ik heb overigens eiwitpoeder gebruikt ipv eiwitten (bij de goed gelukte batch ook). Deceiwitren waren goed opgestijfd. Boter op kamertemperatuur er in etappes bij gedaan. Misschien heb je tips?
  Dank en groetjes claire

 • Pauline
  9 augustus 2016 om 14:13

  Dan krijg je meer een eiwitschuim, wat ik gebruik voor taarten met meringue

 • Leonie Stout
  5 augustus 2016 om 23:18

  Kan je het zonder boter ook als soort slagroom gebruiken?

 • Annika
  15 juli 2016 om 14:27

  Je kunt ze beter in de koelkast bewaren!

 • Clarissa
  15 juli 2016 om 13:50

  Hi als ik deze maakt kan het 1 dag buiten de koelkast bl8jven of als ik de cupcakes vandaag doe zijn ze morgem nog goed ? Of moet het allemaal in de koelkast dankje

 • Pauline
  24 juni 2016 om 14:47

  Hij moet wel zo stijf zijn dat je er rozen van kunt spuiten. Echter is het nu zomer en wordt de boter daardoor al snel slap. Even koelen in de koelkast en dan nog kort mixen helpt al wel.

 • Meike van Hoek
  23 juni 2016 om 20:05

  Is het de bedoeling dat de mbc stijf genoeg wordt om er ook bv bloemen mee te pipen? Of is ie echt alleen voor het vullen en bedekken van de taart? De substantie die ik er uit kreeg was iig niet stijf genoeg om er rozen mee te spuiten. Ik vind hem wel super lekker.

 • Pauline
  20 juni 2016 om 18:43

  Yes dat kan. Wel even weer opnieuw opkloppen voordat je het gebruikt.

 • Regina
  19 juni 2016 om 10:30

  Kan ik de merinque botercreme ook invriezen, ivm tijd en planning wil ik van te voren een taart maken en decoreren ?

 • Pauline
  10 maart 2016 om 12:06

  Ik zou het simpel houden en gewoon de 1-2-3 maken. Dat gaat echt prima.

 • Nelleke Bremer
  9 maart 2016 om 13:00

  Hallo, even een praktische vraag. Ik wil een taart vullen met de MBC en ook afsmeren. Daarna marsepein er overheen. Nu lees ik overal verschillende verhoudingen. 1-2-3 of 1-2-2 > Betekent dit dat ik dan voor 1 taart 2 verschillende cremes moet maken?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

 • annemarie uijterwaal
  4 maart 2016 om 11:15

  Hi Pauline,

  Ik wil deze botercrème vandaag maken en ook vandaag de taart hiermee vullen. Blijft deze vulling ik goed tussen de taart zitten tot morgen? En ik wil de chocoladetaart die ik ga maken, eigenlijk niet in de koelkast bewaren, maar gewoon in de koude garage (doe ik eigenlijk altijd), kan dat ook met deze botercrème? Ik hoor het graag.
  Alvast bedankt!

 • Vanessa Sanders
  2 maart 2016 om 15:11

  Beste, kan deze botercreme ook invriezen? Groetjes.

 • Annika
  10 februari 2016 om 10:09

  AH verkoopt dit tegenwoordig, staat in het koelvak!

 • Marije
  9 februari 2016 om 23:03

  Hallo Pauline, ik weet niet zo goed hoe ik aan het gepasteuriseerde eiwit kan komen. Kan ik deze crème ook met vers eiwit maken? Hoeveel eieren heb ik dan nodig?
  Gr, Marije

 • sylvia spapen
  4 januari 2016 om 20:16

  Pauline,

  Ik.wil graag deze swizz botercreme maken met frambozen.
  Moet ik de frambozen enkel zo bewerken dat ik het sap overhoud of moet dit op een andere manier?

  Alvast bedankt
  Groetjes sylvia

 • Pauline
  17 augustus 2015 om 23:08

  Een klein beetje verwarmen en dan opnieuw mixen

 • Jikke
  17 augustus 2015 om 16:35

  Hmmm, ik heb precies gedaan wat er in het receptje staat, maar mijn botercreme is echt enorm in de schift gegaan... Jammer!
  Weet iemand een trucje om er nog iets van te maken? Ik sta op t punt om alles in de vuilnisbak te kiepen.

 • Soraya
  24 april 2015 om 22:52

  Hoi Pauline,
  Even n vraagje.. Als je de vulling nu lactosevrij wilt maken wat zou je dan gebruiken??

  Bedankt voor je tijd alvast..

  Groetjess! Soraya

 • Lobke
  13 april 2015 om 07:03

  Ik eet suikervrij, zou ik deze crème ook zonder suiker kunnen maken?

 • Astrid
  19 februari 2015 om 21:04

  Hartstikke bedankt!
  ja ik had de taart voor mijn zus gemaakt met deze vullingen en ze had hem ook een uur voor de tijd eruit en was nog goed koud van binnen, ik had er ook mee afgesmeerd.
  ja dan zou ik eventueel met een botercreme mix kunnen vullen of zelfgemaakte met poedersuiker, maar die zijn meestal zooo zoet bah.

  bedankt voor je reactie.
  groetjes.

 • Pauline
  19 februari 2015 om 17:35

  Een uurtje buiten de koelkast moet kunnen met Zwitserse room. Maar langer zou ik niet doen idd. Dus dan zou ik toch voor de botercreme gaan.

 • Astrid
  19 februari 2015 om 14:27

  Hallo,
  Ik vind de Swiss meringue botercreme ook heerlijk, en heb er pas ook een taart mee gevuld en afgesmeerd, aleen als ik hem vul zou hij een tijdje voor het aansnijden uit de koelkast moeten om op temperatuur te komen, anders is de creme erg hard.
  Ik vroeg me af of ik ook nog een vulling erbij kan doen zoals zwisterse room? omdat Zwitserse room een koelkast vulling is en Mbc buiten de koelkast op temperatuur moet laten komen..wel ongeveer 1 a 1,5 uur. ? iemand zei me pas dan heb je verkeerde vulling erbij gekozen.. mbc is een vulling die buiten de koelkast kan en de Zwitserse room moet in de koelkast.
  kan een taart gevuld met de creme en de zwisterse room niet paar uur buiten de koelkast?
  Ik hoop dat je me kunt beantwoorden :)
  ik zou dan nooit een taart kunnen vullen met de Swiss meringue botercreme en een vulling van zwisterse room, bavarois of slagroom etc? en welke botercreme zou ik dan moeten gebruiken voor het vullen icm met de andere vullingen.

  groetjes Astrid.

 • Jw
  13 februari 2015 om 12:56

  Haha dat heb ik niet meer geprobeerd.... Weggegooid :(

 • Pauline
  12 februari 2015 om 18:20

  Nee dat hoort niet. En wat gebeurt er als je de boter erbij doet? Wordt het dan wel weer glad?

 • Jw
  11 februari 2015 om 21:59

  Het eiwit-suiker mengsel is glad in de kom, maar wanneer het afkoelt met het mixen is het weer korrelig..
  Zelfs toen ik het 10 minuten heb geklopt met bijna kokend water?? Hoort dit of?

 • Pauline
  10 februari 2015 om 17:40

  Altijd ongezouten in bakrecepten.

 • Yvonne
  10 februari 2015 om 17:22

  Hoi Pauline,

  Gebruik jij altijd gezouten of ongezouten roomboter?

  Groetjes Yvonne

 • Kim
  29 januari 2015 om 13:06

  Hallo Pauline,
  De verhoudingen die je hier hebt gebruikt, voor wat voor een afmeting taart is dit?
  Gr,
  Kim

 • Pauline
  20 januari 2015 om 20:07

  Ja dat kan ook. Pas wel op met zwangere vrouwen en kinderen.

 • ingrid
  20 januari 2015 om 14:31

  kan ik ook gewoon eiwit gebruiken ipv gepasteuriseerd eiwit?

 • Pauline
  17 januari 2015 om 21:25

  Dat hoeft niet perse. Maar kan natuurlijk wel.

 • k
  16 januari 2015 om 15:57

  Een stomme vraag maar voor de chocolade taart komt er chocolade bij. Moet ik dan ook de vanille er nog in doen?

 • Pauline
  6 januari 2015 om 18:27

  Ja dat kan wel.

 • Els
  6 januari 2015 om 09:53

  Kan ik voor dit recept ook poedersuiker gebruiken?

 • rukiye
  29 december 2014 om 23:46

  Kan ik ook poedersuiker gebruiken ipv gewone suiker?

 • Pauline
  27 december 2014 om 18:49

  Het is heel belangrijk dat je kom en mixer heel schoon en vetvrij is. Dus even schoonmaken met wat citroen en dan moet het goed gaan.

 • Doran
  25 december 2014 om 15:38

  Beste Pauline
  We hebben dit recept 2 keer geprobeerd maar het stijf mixen van de eiwitten en de suiker lukt niet heb jij mischien nog tips ?

 • Dory
  22 november 2014 om 09:12

  Hoeveel gewone eiwitten heb je hiervoor nodig?

 • lenicka
  8 november 2014 om 15:25

  Je kunt bij dit recept ook voor verse eiwitten gebruiken. Om niet bang te hoeven zijn voor besmetting hou je bij het verwarmen de temperatuur in de gaten. Moet 70 graden zijn geweest dan is het ook gepasteuriseerd.

 • lahyani
  3 november 2014 om 21:50

  Voor kinderen gebruik ik altijd eiwit poeder te koop in de meeste bak winkels of bij de leukste taarten. Ik neem dan 10 gram eiwit poeder oplossen in 60 ml water en au bain opwarmen samen met 130 gr suiker en verder gewoon het zelfde als vermeld in het recept van paulinne.

 • Pauline
  19 september 2014 om 20:56

  Ik denk juist te kort geklopt. Want hoe langer hoe luchtiger. Ik bewaar het wel in de koelkast trouwens.

 • Iris
  19 september 2014 om 16:34

  Hoi Pauline,

  Leuk alternatief voor de "gewone" botercreme (boter & poedersuiker)!
  Ik heb er 200 g gepureerde/gezeefde frambozen doorheen gedaan. Alleen is de frambozen smaak nog niet heel aanwezig. Het kleurtje wel! :) Kan het ook zijn dat ik te lang gemixt heb? Hij is bij mij namelijk erg dik en heeft meer de consistentie van boter dan echt luchtige room.
  Ik wil het graag een dag bewaren, kan dit het beste in of uit de koelkast? Ik ben bang dat de boter weer hard wordt als ik her erin zet.

  Groetjes,
  Iris

 • Pauline
  11 augustus 2014 om 13:21

  Dankjewel! Ik denk dat je het max 3 dagen kunt bewaren. Maar eiwit kan je heel goed invriezen. Gewoon in kleine bakjes en voor gebruik laten ontdooien in de koelkast.

 • chris
  10 augustus 2014 om 22:03

  Hoi Pauline.
  Mooie duidelijke uitleg.
  Zelf bak ik ook regelmatig en heb nu gepasteuriseerd scharrel ei wit van Ovod'or.
  Mijn vraag is hoe lang is dit na opening houdbaar?
  Op de verpakking en op de site kan ik dat niet terug vinden.

  Groetjes van een bakvriend

 • Iris
  6 juli 2014 om 23:34

  Voor hoeveel toeven op cupcakes is dit recept?

 • Pauline
  29 mei 2014 om 13:47

  Ja dat is rauw. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan gepasteuriseerd eiwit.

 • Norty
  29 mei 2014 om 00:06

  Is het, als je 'normale' eiwitten gebruikt, dan nog een product met rauw ei? Ik wil het namelijk gebruiken voor een kinder verjaardagstaart...
  Graag hoor ik het..

 • Pauline
  23 maart 2014 om 10:52

  Ja dat kan. Voor het gebruik nog even doorroeren.

 • Susanne
  22 maart 2014 om 17:32

  Kun je dit ook een dag van te voren maken?

 • Pauline
  6 maart 2014 om 17:18

  Jaa so delicious, of een vulling van banketbakkersroom gemengd met slagroom.

 • Marja
  5 maart 2014 om 13:00

  Kan ik de ganache dan ook als vulling gebruiken? Ik wil die dubbele chocoladetaart graag maken. Of heb je misschien een recept met roomkaas voor de vulling?

 • Pauline
  3 maart 2014 om 18:34

  Chocolade ganache lust ze vast wel http://uitpaulineskeuken.nl/2013/11/how-to-chocolade-ganache-maken.html

 • Marja
  3 maart 2014 om 18:09

  Bestaat er een variatie van botercreme, want mijn dochter lust geen boter?

 • Pauline
  13 februari 2014 om 10:23

  Geen probleem ;)

 • Fernanda
  13 februari 2014 om 09:42

  Sorry zie nu pas de reactie hierboven;-)

 • Fernanda
  13 februari 2014 om 09:41

  Hallo,

  Is dit recept ook te maken van normale eiwitten?

  Groeten Fernanda Vos

 • priscilla
  12 februari 2014 om 20:12

  De eerste keer dat meringue bc bij mij ook echt is gelukt. Fijn recept!

 • Pauline
  1 februari 2014 om 16:53

  Ja dat kan ook prima.

 • Jildou
  1 februari 2014 om 14:07

  kan dit recept ook met gewone eiwitten gemaakt worden? Zo nee, waarom niet? En welke winkel heeft het nog meer dan de groothandel? Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.