Menu
how-to-meringue-botercreme-2-710x380.jpg

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Ik zal hieronder uitleggen hoe je deze crème maakt.

Ingrediënten voor 2 lagen vulling
80 gram gepasteuriseerd eiwit (verkrijgbaar bij de groothandel)
130 gram suiker (officieel zou je dus 160 gram suiker moeten gebruiken)
240 gram roomboter
1 tl vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Dit ziet er dan zo uit.

how to meringue botercreme 1

Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op de kop kunnen houden.

how to meringue botercreme 1

Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

how to meringue botercreme 1

Eventueel kan je nu nog een smaakje toevoegen. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème: voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe
Frambozen crème: Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe
Koffie crème: Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een klein beetje water
Citroen crème: Voeg een el lemoncurd toe

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan