zoete aardappel rösti

Zoete aardappelrösti

Het is de hoogste tijd dat ik dit receptje voor zoete aardappelrösti met jullie deel. Ik maakte dit al eeuwen, ok overdreven, maanden, geleden en het is een blijvertje hoor. Ik ga ze zeker vaker maken. Ik ben echt dol op zoete aardappelen, ze zijn best wel healthy en je kunt er zoveel mee doen. Je moet ze wel goed op smaak brengen om de zoete smaak wat meer in balans te brengen.

Mijn favorieten zijn de frieten, maar de zoete aardappel is ook heerlijk in een stamppotje, in een salade of zoals in dit recept, als rösti. Lekker joh, zo’n knapperig koekje van aardappel. Krokant van buiten en zacht van binnen. Je eet de rösti als bijgerecht bij een stukje vis of kip. Of je maakt er een lekkere salade bij, ook een prima combi! Nou genoeg gekletst, hier komt het recept.

zoete aardappel rösti

Ingrediënten voor 8 – 10 st.
2 grote zoete aardappelen
2 uien
1 ei
1 el boekweitmeel
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Was de zoete aardappelen en verwijder eventuele oneffenheden met een mesje.

Nu kun je de aardappelen raspen met een grove rasp. Als je geluk hebt, heb je net zo’n mooie foodprocessor als ik. Want dan zijn je aardappelen zo geraspt.

Doe het in een kom.

Pel en rasp je uien op dezelfde manier. Voeg ze bij de zoete aardappel.

Doe het in een zeef en knijp het mengsel goed uit. Het meeste vocht moet eruit.

Voeg een eitje toe en breng de zoete aardappel op smaak met peper en zout. Meng het goed door elkaar.

Voeg een eetlepel boekweitmeel toe. Is het mengsel nog te nat, voeg dan een extra lepel toe.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan.

zoete aardappel rösti

Verdeel 3 hoopjes van de zoete aardappel over de pan en druk ze plat met de bolle kant van je lepel.

Bak de zoete aardappelrösti in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

Serveer ze meteen. Alhoewel zelfs koud zijn ze lekker. Mmmm.

zoete aardappel rösti

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Fresh & Easy: Mexicaanse quinoa ovenschotel
Pauline's Culi Nieuws #18
Bewaar
42 Comments
  • Marloes de Vries

    19 oktober 2016 at 18:03 Beantwoorden

    Ik heb het geprobeerd, maar ze vallen totaal uit elkaar en blijven best wel zacht… wat kan ik de volgende keer anders doen? De smaak is goed!

  • Myra

    11 maart 2016 at 13:06 Beantwoorden

    Moet je de zoete aardappelen schillen?

  • Wendy

    1 maart 2016 at 11:47 Beantwoorden

    Ik heb het gister gemaakt. Smaak is heerlijk, uitvoering was wat minder, viel beetje uit elkaar, te nat (wel extra bloem al toegevoegd). Ik heb de ui denk ik te fijn gemaald. Vocht uit de aardappel viel mee. Maar ga het zeker nog eens proberen, want echt heel lekker!

  • Ilse

    23 juli 2015 at 22:25 Beantwoorden

    Zou dit ook in de oven kunnen?

  • Mariska

    15 juli 2015 at 16:17 Beantwoorden

    Heerlijk!! Ik heb er wel wat geraspte geitenkaas bij door gedaan. Mmmm…

  • Jeannet

    13 maart 2015 at 16:49 Beantwoorden

    Hallo Pauline, ik eet koolhydraatarm. Zitten er veel koolhydraten in zoete aardappelen?

    • savannah

      6 juni 2015 at 13:22 Beantwoorden

      waarschijnlijk is mijn reactie nu al te laat, maar zoete aardappel mag je hebben 😀

  • Birgit

    4 maart 2015 at 09:50 Beantwoorden

    Lijkt me een heerlijk recept. Maar kan je ook een ander soort meel gebruiken in plaats van boekweitmeel? Heb het nu namelijk niet in huis en wel ander meel, dan is het een heerlijk gerecht voor vanavond waarbij zoete aardappel al op het menu stond.

  • lindsey

    23 februari 2015 at 11:21 Beantwoorden

    Welke foodprocessor heb jij Pauline?? Ik ben namelijk opzoek naar 1. Groetjes Lindsey

    • Pauline

      23 februari 2015 at 21:44 Beantwoorden

      Ik heb de Magimix Patissier, dat is een alles in 1 apparaat!

  • Irene

    21 februari 2015 at 08:57 Beantwoorden

    Gemaakt en het was heerlijk!!

  • Jennita Glismeijer

    19 februari 2015 at 09:55 Beantwoorden

    Gisteren dit recept uitgeprobeerd, maar het omdraaien gaat niet goed. Wat gaat er mis? Ik ben een ervaren kookster. Uiteraard heb ik nauwgezet het recept gevolgd.

    • Pauline

      19 februari 2015 at 12:38 Beantwoorden

      Wat gebeurt er dan precies? Vallen ze uit elkaar? Dan zou je de volgende keer iets meer meel kunnen toevoegen.

  • susanne

    18 februari 2015 at 18:18 Beantwoorden

    Mmmmm, warm zijn ze echt heerlijk! Eerste recept met zoete aardappel dat mijn dochter van 9 ook lust. Morgen het restje voor de lunch koud. Ben benieuwd hoe het dan smaakt. Heb overigens quinoameel ipv boekweitmeel gebruikt, ging prima.

  • nathalie

    18 februari 2015 at 11:45 Beantwoorden

    Dit ga ik eens proberen binnekort!\r\nIk wil je alleen wel als tip meegeven dat je beter in kokosolie kunt bakken. Olijfolie kan niet tegen hoge temperaturen en is meer geschikt voor bv over de salade!

    • Bianca

      18 februari 2015 at 15:23 Beantwoorden

      Dat is alleen bij olijfolie van koude persing. Je hebt ook speciale olijfolie om te bakken of braden en zelfs frituren !

  • Ger

    17 februari 2015 at 23:04 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! ! Maar waarom gebruik je boekweitmeel? Is het ook te doen met andere soorten? Ik heb geen boekweitmeel in huis namelijk.

    • Pauline

      19 februari 2015 at 12:44 Beantwoorden

      Ja hoor het kan ook gewoon met een lepel bloem.

  • Anne-Marij

    17 februari 2015 at 13:12 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit, goed idee ook met zoete aardappel dat is zo lekker 🙂

  • Marlene

    17 februari 2015 at 11:03 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk!\r\nZou ik het boekweitmeel 1-op-1 kunnen vervangen door kokosmeel? Ik eet namelijk paleo/AIP en wil eigenlijk geen meel van graan of zaden gebruiken…

    • Caroline

      17 februari 2015 at 11:26 Beantwoorden

      Eet je bij Paleo geen meel? Dat wist ik niet. Ik ben allergisch voor meel, dus dat zou betekenen dat ik op Paleo recepten kan zoeken?\r\nHoop dat je deze vraag leest, ben erg benieuwd!\r\nJammer trouwens, want dit leek me erg lekker en sierlijk op je bord ;-)\r\n\r\nGroetjes Caroline

      • Marlene

        17 februari 2015 at 15:57 Beantwoorden

        Je kan sowieso op Paleo googelen!! (ook heeeel veel heerlijk Engelstalig aanbod). Paleo is gewoon gezonder dan reguliere recepten want Paleo gebruikt inderdaad geen (witte) granenmeel (is dus per definitie ook glutenvrij), en zeer matig meel van (pseudo)zaden zoals boekweit, amaranth, chia. Ander ‘meel’ mag wel: kokosmeel, amandelmeel, tapiocameel (van de cassavewortel). Paleo doet ook niet aan zuivel (‘Primal’ doet wel aan boter/thee en af en toe (geiten)kaas). En vooral ook geen geraffineerde suikers! Er zijn nog wel wat “spelregels” maar dan wordt het hier wel erg specifiek, dan kan je beter eens naar info over Paleo googelen.\r\nIk eet al met overtuiging 3jr Paleo, en dat bevalt me (behalve dat het wat bewerkelijk is) uitstekend!!

        • Caroline

          21 februari 2015 at 21:48 Beantwoorden

          Bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier ga ik zeker verder op zoeken!

      • Pauline

        17 februari 2015 at 16:05 Beantwoorden

        Bij Paleo eet je geen granen idd. Maar boekweit is ook geen graan, maar een zaad. Dus ik denk dat je hier wel tegen kunt.

        • Caroline

          21 februari 2015 at 21:47 Beantwoorden

          Oh dat wist ik niet! Ik ben benieuwd, want dan ga ik het toch proberen. Rijstemeel ben ik bv gek genoeg ook allergisch voor. Maar ik ga het proberen! Hartstikke bedankt voor alle reacties!

    • Pauline

      17 februari 2015 at 16:06 Beantwoorden

      Boekweit is een zaad, geen graan. Dus volgens mij mag dat wel volgens het paleo principe.

      • Anna-Karina

        18 februari 2015 at 10:16 Beantwoorden

        Nee toch niet, het bevat volgens de Paleo ‘goeroes’ teveel koolhydraten en heeft een te hoge GL.

        • Marlene

          21 februari 2015 at 22:37 Beantwoorden

          De reden dat de pseudozaden (boekweit, amaranth, quinoa, en vast nog wel meer) niet Paleo zijn, is niet (alleen) omdat ze hi-carb (veel koolhydraten) zijn; dat geldt nl ook voor bijvb bananen en zoete aardappels – die beslist wel paleo zijn. \r\nDe voornaamste reden waarom de pseudozaden niet paleo zijn, is dat ze veel zogenaamde “anti-nutricients” bevatten: lectines, saponines en protease-remmers, giftige stofjes die de zaden maken om te voorkomen dat ze gegeten worden!! Daarnaast bevatten ze fytinezuur dat ervoor zorgt dat mineralen en andere voedingsstoffen uit de pseudozaden niet door het lichaam opgenomen kunnen worden als ze dan toch gegeten worden; een soort toekomst-beveiliging voor het ras.\r\nDe keuze om binnen paleo dus incidenteel en spaarzaam meel van pseudozaden te gebruiken is de uitkomst van de keuze tussen twee kwaden; de pseudozaden zijn dan alleen maar minder ‘slecht’ dan granen. (Overigens is gluten ook een lectine, wat dus in bepaalde granen voorkomt.) \r\nDe paleo voorkeur ligt bij voeding gebaseerd op vlees/vis en groenten. \r\nHet gebruik van meel komt voort uit onze behoefte aan variatie, aan het ‘opleuken’ van kale groentes, en aan af en toe een muffin, taart of pannenkoekje. Kokosmeel is – voor zover ik weet – dan nog de meest acceptabele optie.

          • Marlene

            23 februari 2015 at 09:57

            Nog een korte aanvulling (want achteraf bezien is bovenstaande onvolledig en daardoor misschien verwarrend).\r\nHet verhaal van de ‘giftige stofjes’ (lectines, saponines, etc) geldt OOK voor granen! De lectines van granen zijn echter meestal nog schadelijker (gluten) en de voedingswaarde van granen is kleiner dan van pseudozaden. Die laatsten bevatten in elk geval nog een redelijk gehalte aan eiwitten, vitamine B en ijzer.

  • Samantha

    17 februari 2015 at 10:00 Beantwoorden

    Jippieeeeeee ik zou vanavond zoete aardappel frietjes eten, maar dit is natuurlijk veel lekkerder!

  • nicole

    17 februari 2015 at 09:32 Beantwoorden

    Ik was al langer op zoek naar een goed recept en nu dus gevonden! Vanavond op tafel.

  • debby

    17 februari 2015 at 09:23 Beantwoorden

    Wat een leuk recept! Kan dit ook met andere aardappelen? Ik wil zo graag eens rösti maken en dan met niet zoete aardappelen. Welke soort zou jij adviseren?

    • Pauline

      17 februari 2015 at 16:06 Beantwoorden

      Ja hoor het kan ook met gewone aardappelen, een iets kruimige variant doet het goed.

  • Margot

    17 februari 2015 at 09:03 Beantwoorden

    Dit wil ik zeker eens proberen! Ik zal de zoete aardappelen vast op mijn boodschappenlijstje zetten.

  • Mar

    17 februari 2015 at 08:43 Beantwoorden

    top!\r\nitaliaanse kruiden lijken me ook lekker erdoor! Weet je wat ook kan met wortel rasp!

  • Esmée

    17 februari 2015 at 08:36 Beantwoorden

    Yummy! Ik ben gek op rösti en zoete aardappel, dus dit klinkt als een heerlijk recept 🙂 x

  • Ellen

    17 februari 2015 at 08:29 Beantwoorden

    Lekker! Ik heb al zoveel rosti geceptjes gepind, maar het is er nog altijd niet van gekomen om ze eens te maken! 🙂

  • Stacey

    17 februari 2015 at 08:24 Beantwoorden

    Wow, waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Ga ik van de week eens maken, dank voor het fijne recept.

  • Kelly caresse

    17 februari 2015 at 08:11 Beantwoorden

    Mmm lekker! Ik ben dol op rosti! Op deze manier is dat nog verantwoord ook

  • Corinne

    17 februari 2015 at 08:07 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit. Ga ik zeker ook eens maken.

  • Sanne

    17 februari 2015 at 07:26 Beantwoorden

    Hmm goed idee dit! En met de keukenmachine ook nog snel klaar idd 🙂

Plaats een reactie