fbpx
Menu

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet is lekker, gezond en ook nog eens Voedselzandloper proof. Een zoete aardappel is een knol en behoort in tegenstelling tot wat je zou denken niet tot de aardappel familie. De bataat, zo wordt dit gewas ook wel genoemd, is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

De zoete aardappel friet heeft een iets zoetige smaak en daarom vind ik het lekker om ze flink te kruiden. In principe kan je heel veel kruiden gebruiken die je lekker vindt, maar je kan ook enkel wat zout gebruiken. Doordat de frieten in de oven geroosterd worden, zijn ze nog gezonder. En wat is er nou lekkerder dan guilt free frieten eten?

rode vegetarische curry

Edit: Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb gemerkt dat ze zonder het gebruik van olijfolie veel knapperiger worden. Natuurlijk nooit zo knapperig als gefrituurde frieten, maar het komt in de buurt. 

Ingrediënten voor 3 – 4 personen
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.

Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.

Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe.

zoete aardappel friet

Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.

Serveer frieten van zoete aardappel met mayonaise.

zoete aardappel friet

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

125 reacties

  • NaomiMisora
    1 juli 2019 om 18:47

    Heerlijk! Ik maak dit elke week. Dat dacht ik althans, want ik gebruik altijd tijm in plaats van paprikapoeder, ook echt heel lekker!

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:44

    Yum!

    Beantwoorden
  • Nienke
    17 april 2019 om 20:10

    Als je ze wil frituren ipv in de oven, hoe kan je dat het beste doen?

    Beantwoorden
  • Annika
    18 april 2019 om 11:11

    Dan verhit je olie tot 180 ºC. Bak de frieten in 6-8 minuten gaar.

    Beantwoorden
  • Rozanne
    1 mei 2018 om 14:54

    Hoi Pauline, leuk recept! Ik heb laatst al frietjes gemaakt, maar helaas niet allemaal knapperig. Maar, zelfs mijn zusje vond ze lekker dus dan zit het sowieso goed! Ik probeerde een variatie te bedenken en heb net besloten zoete aardappel-chips te maken! Een deel met alleen zout en een deel met paprikapoeder en zout, ik heb er nu al zin in. Om ze te maken heb ik gewoon plakjes van de aardappel gesneden en die waar nodig in tweeën te snijden. Ik ben benieuwd hoe ze gaan lukken!

    Beantwoorden
  • Paul
    11 augustus 2017 om 19:01

    Mijn manier: iets dikker snijden (+- 1 cm) en idd niet spoelen, geen olie. Vervolgens 20 min in de oven, keren, en nog eens 20 min. De laatste 20 min goed in de gaten houden!!! Heel erg lekker met alleen zout en serveren met truffelmayo

    Beantwoorden
  • Harry
    12 juni 2016 om 13:36

    Is het ook mogelijk om ze in de airfryer te maken

    Beantwoorden
  • Els
    13 juni 2016 om 11:02

    dacht het wel , ga het ook proberen , maar inplaats van 200 gr op 180 denk ik en de tijd korter gewoon even in de gaten houden

    Beantwoorden
  • Eefke
    21 april 2016 om 12:57

    Gisteren de zoete aardappelfriet gemaakt.
    Oh jongens wat een sof; het werd niks knapperig.
    Heb er maar puree van proberen te maken maar met die schilletjes erbij lukt het niet echt.

    Ik heb de oven op hetelucht gezet.
    Wat zou het kunnen zijn Pauline?

    Beantwoorden
  • Hailey
    2 mei 2016 om 16:54

    Je kan proberen door eerst de gesneden zoete aardappelrepen in koud water te laten weken voor ongeveer 30 minuten tot een uur lang. Hierdoor verwijder je de zetmeel uit de zoete aardappelen en worden ze knapperiger. Als je ze vervolgens uit het water haalt, dep je het droog met schone theedoeken of keukenpapier voordat je het op het bakplaat plaatst en in de oven stopt. .

    Beantwoorden
  • Lucas De Lamper
    11 juli 2016 om 13:17

    Ja hallo ?? Zetmeel verwijderen om de frietjes knapperig te maken ?? Het is juist door het zetmeel dat frietjes kanpperiger worden, daarom vertelt elke kok je ook je frieten NIET te spoelen alvorens ze te bakken....

    Beantwoorden
  • Chef
    4 juni 2018 om 17:24

    Elke chef kookt zijn verse patat eerst om ze uit te drogen en frituurt ze daarna.

    Beantwoorden
  • Lisa
    19 april 2016 om 20:53

    Bij mij waren ze wel erg knapperig haha.. Had de frietjes iets te dun gesneden, dus het was een en al knapperigheid, maar de smaak was er niet echt meer. Zo kan het dus ook :') Voortaan wat dikker snijden.

    Beantwoorden
  • Barbara
    15 april 2016 om 10:50

    Zijn ze ook nog lekker als je ze van te voren al maakt en in de oven laat garen en dan vlak voor je aan tafel gaat nog even tien minuten onder de grill? Ik krijg eters en wil dus alles van te voren zo veel mogelijk klaar hebben.

    Beantwoorden
  • Susan
    22 maart 2016 om 20:11

    Hoi!

    Net de frietjes gemaakt maar ze waren helaas niet zo knapperig als dat ik voor ogen had, niet minder lekker daarom! Heerlijk zelfs! Heb je tips hoe ik ze misschien iets knapperiger kan krijgen, of zou het dan aan m'n oven liggen?

    Groetjes,
    Susan

    Beantwoorden
  • Marisa
    15 maart 2016 om 19:13

    Hoe krijg je die frietjes zo netjes gesneden? In het recept staat niet dat je ze eerst moet koken, maar ik denk dat dat wel moet toch? Anders is zo'n zoete aardappel bijna met geen mogelijkheid te snijden, of het ligt aan mij...

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 maart 2016 om 14:39

    Ze zijn inderdaad wat hard, maar een goed scherp mes doet wonderen. Voorkoken doe ik dus niet.

    Beantwoorden
  • Sisca
    27 juni 2017 om 23:13

    Kun je de bataat ook in zo'n frietsnijder doen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 juni 2017 om 11:31

    Yes dat kan ook.

    Beantwoorden
  • Simon
    28 december 2015 om 09:57

    Morgen eens proberen bij de kwartels die op de planning staan! Lijkt mij heerlijk! Ik probeer ook de truc met de lepel eens denk ik. Ofwel roosteren als er nog plaats is. Bedankt voor de inspiratie!

    Groeten en Prettige feestdagen!

    Beantwoorden
  • Nadine Boers
    25 november 2015 om 19:15

    Vanavond toevallig gemaakt! Heerlijk, vooral de paprikapoeder past heel goed bij de zoete aardappel. Binnenkort frieten van pastinaak proberen!

    Beantwoorden
  • Truida
    13 november 2015 om 11:33

    Tip: doe ze de laatste 10 min onder de gril. Dan worden ze wat krokanter ?

    Beantwoorden
  • Jimmy den Uijl
    2 november 2015 om 16:56

    Net de zoete aardappel friet gemaakt. Heerlijk! Echtwaar! Gekruid met gerookt paprikapoeder en komijn, om te smullen!

    Beantwoorden
  • Marianne
    13 september 2015 om 16:46

    Ook ik had het probleem dat de frieten niet krokant werden. Ik heb nu gelezen dat je de frieten, voor ze de oven ingaan, eerst 30 tot 60 min in n bak ijskoud water moet leggen. Dit zou de truc moeten zijn. Ik ga t nu proberen ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 september 2015 om 20:05

    Ze worden helaas nooit zo crispy als gefrituurde frieten. Ik heb zelf ook al diverse trucjes geprobeerd en dit werkt voor mij het beste.

    Beantwoorden
  • Marianne
    18 september 2015 om 11:24

    De zoete aardappel friet was ook dit keer weer mislukt. Het wordt er niet minder lekker door, maar n beetje crunchy is ook wel lekker.

    Beantwoorden
  • ria bolier
    10 december 2015 om 19:51

    goeie dag,
    Voor het avondeten zoete bataat frietjes gemaakt... en .............knapperig!!!!! .... Ik heb tussen de deur van de oven een houten pollepel gedaan. Zodoende kon het vocht weg, wat in de bataat zit..en verdampt.
    Ze moeten wel wat langer in de oven ( 200o) , maar het resultaat mag er zijn!!!! Bij mij 3 kwartier onderste richel...
    Pas na het bakken gekruid, anders worden ze te donker
    Gegeten met stoofvlees en rode bietjes... heerlijk...

    Beantwoorden
  • Annika
    11 december 2015 om 09:38

    Mmm, dat klinkt lekker zeg!

    Beantwoorden
  • louise
    1 september 2015 om 20:05

    De zoete aard frietjes in de oven worden bij mij nooit krokant. Wat doe ik fout

    Beantwoorden
  • Sandra
    11 september 2015 om 09:41

    Dat is bij mij ook een probleem! Al verschillende temp,tijden en technieken geprobeerd maar ze blijven slap.

    Beantwoorden
  • Anne Fleur
    14 juni 2015 om 15:05

    Kan ik dit recept ook maken op een rooster met bakpapier? (dus zonder bakplaat, want dat heb ik niet)

    Beantwoorden
  • Jolentha
    16 januari 2016 om 14:55

    Natuurlijk, zou wel zorgen voor een stevige laag bakpapier zodat ze niet de kans krijgen er tussen te vallen...

    Beantwoorden
  • Silke
    30 juni 2017 om 10:28

    Ik doe het altijd op het rooster dus het gaat prima.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen