Artisjok met sausje

Artisjok met dipsaus

Deze artisjok met dipsaus is echt een feestje op tafel! Perfect voor een speciaal etentje of als voorgerecht om indruk te maken. De combinatie van zachte artisjokken en romige saus vinden wij dus echt onweerstaanbaar lekker.

Zo maak je artisjokken klaar

Artisjokken bereiden lijkt misschien lastig, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Verwijder de stelen en harde bladeren, besprenkel ze met olijfolie, zout en citroensap en wikkel ze in aluminiumfolie. Rooster ze dan in de oven tot ze lekker zacht zijn. Wil je ze op de klassieke manier maken? Dan kook je ze in een pan – ook deze methode hebben we verderop voor je uitgeschreven.

Artisjok dip

De saus maakt het helemaal af. Hak hiervoor peterselie, basilicum, knoflook, kappertjes en ansjovis fijn en meng dit met mayonaise en Griekse yoghurt. Deze saus is trouwens niet alleen heerlijk bij de artisjokken, maar ook bij gegrilde groenten of als dip voor brood. Variatietip: voeg wat geroosterde pijnboompitten of een snufje chili toe aan de artisjok dip voor een extra twist.

Serveer de artisjokken het liefst (lauw)warm met de dipsaus ernaast. Je kunt er ook een frisse rucola-salade met wat Parmezaanse kaas bij serveren. Zet alles op een mooie schaal en laat je gasten genieten van het lostrekken en dippen van de blaadjes. Smakelijk!

artisjokken
Artisjok met sausje
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 artisjokken (flinke )
  • 2 citroenen
  • 7 gr peterselie (vers)
  • 15 gr basilicum (vers)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el kappertjes
  • 1 blikje ansjovisfilets (blikje van 23 gram)
  • 2 el mayonaise
  • 5 el Griekse yoghurt
  • olijfolie
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) of 180 graden (hetelucht). Als je de artisjokken gaat koken, kun je deze stap overslaan.

  2. Bereid de artisjokken voor door de stelen van de artisjok te snijden. Verwijder daarna de buitenste harde bladeren. Wanneer de bovenste blaadjes stekelig aanvoelen kun je die er afhakken (ongeveer 1 cm van de bovenkant, maar dit hoeft niet perse).

    Terwijl je dit doet (het snijden en verwijderen van de blaadjes) wrijf je elke keer waar je hebt gesneden of bladeren hebt losgetrokken in met een gehalveerde citroen. De citroensap zorgt er voor dat de artisjok niet bruin of zwart wordt. Bereid zo alle artisjokken zo voor.

  3. In de oven (onze favoriete methode):

    Schenk 4 eetlepels olijfolie, sap van 1 citroen en 0,5 theelepel zout in een ruime kom en meng door elkaar. Haal de artisjokken door de olijfolie tot ze rondom bedekt zijn met het mengsel. Wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze in een ovenschaal of braadslede. Rooster de artisjokken in de oven voor ongeveer 45 minuten tot ze zacht zijn.

    Artisjok koken (de klassieke methode):

    Breng een grote pan met water en een snuf zout aan de kook. Voeg eventueel citroensap of azijn toe om verkleuring van de artisjokken te voorkomen. Leg ze in het kokende water, zorg dat ze onder water blijven door er bijvoorbeeld een klein bord op te leggen die in de pan past. Kook de artisjokken 20-40 minuten, afhankelijk van de grootte. Controleer de gaarheid door een blaadje uit het midden te trekken; als deze makkelijk loskomt, zijn ze gaar.

  4. Maak ondertussen de romige salsa verde. Hak in een keukenmachine peterselie, basilicum, teentjes knoflook, kappertjes en ansjovisfilets fijn. Meng er daarna de mayonaise en Griekse yoghurt door. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

  5. Serveer de geroosterde artisjokken met de romige salsa verde als dip. Trek de blaadjes los en dip ze in de saus, je kunt het zachte deel van de blaadjes eten. Wanneer je bij het hooi komt, dan kun je het hooi er met een lepel uit lepelen en de bodem opeten (of door een salade of bij pasta eten).

Artisjok met sausje
Artisjokdip

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in