zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep à la Nadia en Merijn

Tijdens het Fair Delicious bloggersevent at ik een super lekkere Midden Oosterse zoete aardappelsoep, klaargemaakt door Nadia en Merijn. Zoals een foodie betaamd vraag je dan wat er in zit en ga je het zelf thuis na maken. Daar dacht Maura van Yellow Lemon Tree net zo over en ook zij blogde er over. Officieel hoorden er ook tuinboontjes in de soep, maar die had ik niet, dus heb ik die weggelaten.

Het soepje smaakte er niet minder om. Ik gebruik wel altijd wat extra zout als ik een soep van zoete groentes maak, anders vind ik de smaak te zoet. Het karwijzaad geeft een heerlijk Midden Oosters tintje en de geitenkaas maakt het fris. Klinkt bijna perfect he? Hartverwarmd is hij in ieder geval en dat kunnen we in deze saaie, koude maand wel gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen
2 grote zoete aardappelen (500 gr)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 ltr kippenbouillon
60 gr zachte geitenkaas
1 tl karwijzaad
Peper en zout
Argan* of Walnoten olie
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de chilipeper. (verwijder eerst de zaadjes als je niet van pittig houdt). Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het karwijzaad toe en bak dit mee.

Was en schil de zoete aardappelen en snij ze in gelijke stukken.

Doe de zoete aardappelen in de pan en voeg een liter kippenbouillon toe.

Laat de soep in ongeveer 15 minuten gaar koken.

Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.

Schenk de zoete aardappelsoep in een kom en verkruimel de geitenkaas er over heen. Maak het af met een drizzle argan of walnotenolie.

zoete aardappelsoep

Dit recept is Voedselzandloper proof.

*Arganolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de Arganboom groeien. Deze olie is vrij prijzig vandaar dat walnoten olie een goed alternatief is.

 

Hotspot Stach Food Amsterdam
Streekproducten thuis bezorgd
Bewaar
22 Comments
  • Esther

    9 april 2014 at 22:18 Beantwoorden

    Hey Pauline,\r\nIk maak deze soep erg vaak, heerlijk!\r\nMaar…ik pof de aardappels eerst in de oven (40 min./200grd) in de schil.\r\nDan worden ze zoeter van smaak, yum!

  • Yvonne

    8 april 2014 at 12:09 Beantwoorden

    Oooowh Pauline,\r\n\r\nIk ben zooooo blij met je recepten!\r\nSommige maak ik een beetje eigen door toevoegingen van kruiden o.i.d.\r\nVind het verhaaltje erbij ook alijd leuk om te lezen. \r\nMaakt het allemaal wat persoonlijker.\r\nIk zou het geweldig vinden als je bij recepten zou kunnen vermelden als deze in de vriezer kunnen.\r\n(Ik zelf weet dat nooit altijd zeker)\r\nWe zijn met zijn 2en en mijn vriend wil niet altijd alles eten, als pasta en aardappel liefhebber.\r\n(We volgen de voedselzandloper)\r\nBij deze aardappelsoep twijfel ik dus ook….\r\n\r\nLieve Groet,\r\nYvonne

    • Pauline

      9 april 2014 at 11:12 Beantwoorden

      Ah wat lief, dankjewel! Dit soepje kun je wel invriezen. Zelf ben ik niet zo van het invriezen, maar het kan wel.

  • Desiree de Groot

    13 januari 2014 at 12:38 Beantwoorden

    De soep was super! Een echte zondagsmaaltijd samen met boterham van mijn eigen gemaakte (voedselzandloperproof) speltbrood met daarop geitenkaas met honing en walnoten uit de oven. Aanrader!

  • Pitahaya

    10 januari 2014 at 11:10 Beantwoorden

    Ik mis de groenten….\r\nEn dit is zeker ook geen hoofdgerecht of wel?

    • Pauline

      10 januari 2014 at 11:13 Beantwoorden

      Nee dit is gewoon een soepje. En zoete aardappel is een groente 😉

  • anniek

    7 januari 2014 at 07:26 Beantwoorden

    Hmm, dit klinkt goed, dit ga ik zelf ook eens proberen! Ik wil sowieso altijd nog een keer zoete aardappel eten, en dit lijkt me goed eerste begin! 🙂

  • Saskia - Blij Suikervrij

    6 januari 2014 at 19:58 Beantwoorden

    Oh, wat heerlijk! Ik hou ontzettend van zoete aardappels, ik gebruik ze ook in mijn pompoensoep en rode linzensoep. Maar met karwij en geitenkaas, dat klinkt zeker als een goede combi!

  • Rebecca

    5 januari 2014 at 23:11 Beantwoorden

    Mhhh die ziet er echt super lekker uit 😀

  • Maura - YLT

    5 januari 2014 at 21:21 Beantwoorden

    Ooooh leuk dat je ‘m ook hebt gemaakt. Het is echt een van mijn lievelingssoepen geworden. Ik had dus alleen geen arganolie. Dat ga ik volgende keer proberen.

    • Pauline

      6 januari 2014 at 21:28 Beantwoorden

      Fijn he? Ik ga de volgende keer tuinbonen toevoegen.

  • Nelleke

    5 januari 2014 at 18:26 Beantwoorden

    Mmm.. zoete aardappel is mijn lievelingssoep. Ik heb hem nog nooit met geitenkaas gehad. Ga hem zeker eens proberen!

  • MySimplySpecial

    5 januari 2014 at 11:40 Beantwoorden

    Dat lijkt me lekker!

  • Farah

    5 januari 2014 at 11:39 Beantwoorden

    Lekker hoor!\r\nOok mooie foto’s.

  • Joyce

    5 januari 2014 at 10:43 Beantwoorden

    Dit moet ik toch eens gaan proberen! Zoete aardappel vind ik heerlijk dus dan moet deze soep ook lekker zijn!

  • Nicole

    5 januari 2014 at 08:57 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker, maar kan de geitenkaas vervangen worden door feta. Ik kan nog steeds niet echt wennen aan de smaak van geitenkaas.

  • Maaike

    5 januari 2014 at 08:56 Beantwoorden

    Ik wil echt al heel lang een keer zoete aardappelen eten, ga het met dit recept misschien wel een keertje doen! Neem aan dat je de kippenbouillon op zich ook wel kunt veranderen in groentebouillon?

  • Reny

    5 januari 2014 at 08:54 Beantwoorden

    Klinkt goed Pauline! Wat een heerlijke ingredienten, ga ik zeker ook eens maken!

  • elsemiek ocenasek-kunsr

    5 januari 2014 at 08:19 Beantwoorden

    Klinkt lekker, ga ik zeker proberen.

Plaats een reactie