Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo is een romige koude soep uit het Spaanse Andalusië. Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat perfect is voor warme dagen. Denk aan gazpacho, maar dan rijker en dikker. Het geheim? Goed rijpe tomaten, knoflook en lekker veel olijfolie. En de topping van knapperige stukjes chorizo en het gekookte ei maakt het helemaal onweerstaanbaar. Als je het nog nooit hebt geprobeerd, dan wordt het nu echt tijd!

Wij vinden dat deze salmorejo het best tot zijn recht komt als voorgerecht of lichte lunch. Serveer het met een stuk knapperig brood om lekker te dippen.

Salmorejo: variëren

Als je geen fan bent van chorizo, kun je deze vervangen door Spaanse Iberico ham, stukjes krokant gebakken spek of zelfs vegetarische spekreepjes. Voor een extra frisse smaak kun je wat komkommerblokjes toevoegen of een scheutje citroensap door de soep mengen. En voor de liefhebbers van kruiden, voeg wat fijngehakte basilicum of munt toe voor een verrassende twist.

salmorejo
Salmorejo
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gr tomaten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 takje platte peterselie
  • 100 gr chorizo
  • 60 gr wit brood
  • 2 eieren
  • 2 el rode wijnazijn
  • 75 ml olijfolie
  • 0,5 tl chilivlokken
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Haal de schil van de tenen knoflook. Snijd de tomaten en het brood in grove stukken. Doe alles over in een keukenmachine en pureer tot een gladde puree.

  2. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn en chilivlokken toe en breng goed op smaak met peper en zout.

  3. Kook de eieren hard (7 minuten in kokend water), laat ze schrikken onder koud water. Pel ze en hak één ei in kleine stukjes, en één ei in vier parten.

  4. Snijd terwijl de eieren koken de chorizo in kleine stukjes en bak ze krokant in de pan zonder vet. Schep ze regelmatig om zodat ze niet aan de pan blijven plakken. Haal ze uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

  5. Verdeel de salmorejo over diepe borden. Hak de peterselie fijn. Verdeel de eieren en krokante chorizo over de borden en bestrooi met de peterselie. Drizzle er eventueel nog wat extra olie over.

Bewaartips

Deze salmorejo blijft ongeveer 1-2 dagen goed in de koelkast. Bewaar het in een luchtdichte container en zorg ervoor dat je het goed doorroert voor het serveren. Mocht je de soep van tevoren willen maken, dan is dat helemaal geen probleem. Het geeft de smaken juist de tijd om goed te mengen en nog intenser te worden!

Extra tip

Dit recept draait om lekkere, rijpe tomaten! Koop dus de beste die je kan vinden. Enne, als je tomaten buiten het seizoen gebruikt, voeg dan wat extra suiker en zout toe om de smaak te versterken.

Salmorejo
Salmorejo

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (7 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.