Stoofvlees met rode wijn

Stoofvlees met rode wijn

Hoera, de lente is in zicht. Dat betekent dat de periode van stoofvlees, stamppot en stevige soepen voorbij is. In de winter heb je gewoon heel erg behoefte aan vullende maaltijden. Dit recept voor stoofvlees met rund maakte ik al een tijdje geleden op een koude winterse dag. Het is een makkelijk recept en ideaal als je meerder eters krijgt. Ik maakte het stoofvlees al de avond van te voren, dan trekken de smaken er nog lekkerder in.

Ik heb rode wijn gebruikt in het recept, je zou dit eventueel ook kunnen vervangen door een donker bier. De alcohol verdampt volledig vanwege de lange bereidingstijd van het stoofvlees. Serveer het stoofpotje met een lekkere aardappelpuree.

Zo en laat nu de lente maar komen.

Ingrediënten voor 4 personen
750 gr runder lappen
2 uien in 1/2 ringen
2 tenen knoflook gehakt
200 gr kastanje champignons in plakjes
1/2 winterwortel in halve plakjes
2 el bloem
0,3 ltr runder bouillon
0,2 ltr rode wijn
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
Peper en zout
Klontje boter

Zo maak je het
Snij de runderlappen in blokjes van ongeveer 3 cm en braad ze rondom aan in de boter. Als het vlees bruin is, haal je het uit de pan.

Fruit de ui en de knoflook aan in het braadvocht. Voeg de champignons toe en bak deze mee.

Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit mee. Laat de bloem even zachtjes garen.

Voeg de rode wijn en de bouillon toe en laat de saus een beetje inkoken.

Doe het vlees terug in de pan en voeg de winterwortel, de laurier en de kruidnagelen bij het vlees.

Laat het stoofvlees gedurende 2 1/2 uur zachtjes stoven op een laag vuurtje.

Verwijder de laurier en de kruidnagel voor het serveren.

Serveer met aardappelpuree.

Stoofvlees met rode wijn

How to Toeven spuiten met botercrème
Hummus met rode biet
Bewaar
27 Comments
  • Hieronique

    24 december 2016 at 22:12 Beantwoorden

    Goed recept gemaakt met bier ipv wijn maar dat mag de pret niet drukken. Vlees was verbijsterend snel gaar binnen 1,5 uur

  • Myriam

    26 oktober 2016 at 01:09 Beantwoorden

    Die champignons mee voor anderhalf uur of langer in de pot?

  • Bianca Krabbenborg

    25 oktober 2016 at 21:03 Beantwoorden

    Heerlijk, deze heb ik zondag gemaakt. Alleen zonder de champignons (daar houdt zoonlief niet van) en ik heb er een paar eetlepels appelstroop ingedaan.

  • Ronald

    12 juni 2016 at 00:49 Beantwoorden

    Ik ga deze zeker eens proberen, maar waar blijft een recept voor echte carbonade flamande (rundvlees in bier gestoofd)? Ik heb 1 jaar in Brussel gewerkt en daar in verschillende restaurants dit gegeten. Thuis zelf maken (en net zo lekker krijgen) is nog niet zo eenvoudig (maar mijn laatste poging was al best redelijk)\r\n\r\nWil je het zelf eerst eens proeven zoals het bedoeld is, ga bv eten in Fin de Siecle in Brussel.

  • Sabine

    13 januari 2016 at 20:52 Beantwoorden

    Wat een superrecept, met een plakje kruidkoek erbij helemaal af. Fijn ook om zo de restjes rode wijn op te maken?. \r\nOp het -ditmakenwevaker-lijstje!

  • Desiree

    23 januari 2015 at 12:42 Beantwoorden

    Is het belangrijk dat er een deksel op je stoofpan hebt?

  • Chanti

    17 december 2014 at 09:10 Beantwoorden

    Dit gerecht gister gemaakt.. De smaak was echt heerlijk, maar het vlees bleef wat hard. Ik heb het 3 uur laten stoven, waar kan het misgegaan zijn?\r\n\r\nIk wil dit heerlijke gerecht graag met kerst maken, maar dan wel zodat het vlees uit elkaar valt. Iemand tips 🙂

    • Pauline

      17 december 2014 at 13:36 Beantwoorden

      Misschien is het te hard gegaan. Of het ligt aan de kwaliteit van het vlees. Hoe meer vet aan het vlees, hoe zachter het wordt.

      • Gert-Jan

        19 november 2015 at 15:55 Beantwoorden

        probeer het eens zo\r\n\r\nsnijd het vlees in stukken als beschreven doe deze in een kom\r\nsnijd de ui niet te fijn snijd de wortel kleine blokjes of schijfjes\r\npel de knoflook en plet deze.(voeg eventueel kruiden zoals laurier rozemarijn tijm enz. naar smaak toe}\r\n\r\nvoeg dit bij het vlees en voeg voldoende wijn toe om alles te bedekken (bij 1,5 kg vlees is dit een fles)\r\n\r\nlaat dit minimaal 2,5 uur marineren op een koele plaats\r\n\r\ndaarna alles in een braadpan doen en de champignons in kwarten snijden en toevoegen (ik voeg ook een stuk of 5 trostomaten in achten toe) langzaam aan de kook brengen ongeveer een half uur zachtjes laten koken\r\ndan nog minimaal 2 uur op laag vuur kleine pit laten sudderen\r\n(het laatste half uur een paar plakjes peperkoek toevoegen voor de binding en de smaak)\r\n\r\nje hoeft het vlees niet aan te braden, mag wel natuurlijk

  • Roos

    20 november 2014 at 08:31 Beantwoorden

    Lijkt me lekker! Ga ik binnenkort proberen!

  • miranda

    9 november 2014 at 20:53 Beantwoorden

    Wat een heerlijk gerecht!

  • Mariëlle

    3 november 2014 at 19:37 Beantwoorden

    Beste Pauline, \r\nWat een super leuke site heb je, ik kan er veel inspiratie uithalen! \r\nZelf houd ik niet van champignons, waarmee kan ik deze het beste vervangen?? Zelf dacht ik aan een courgette??\r\n\r\nGroetjes! 🙂

    • Pauline

      3 november 2014 at 20:35 Beantwoorden

      Wat leuk, thanks! En je kunt ze gerust weglaten. Of idd vervangen door courgette.

  • de Haan

    19 oktober 2014 at 12:59 Beantwoorden

    Wel erg weinig vlees lijkt mij, ik gebruik meestal een kilo voor 2 personen.

  • arnold

    6 april 2014 at 13:26 Beantwoorden

    Erg lekker stoofvlees, vonden de kinderen ook! Zout en peper later toegevoegd, staat wel bij de ingredienten maar niet waar toe te voegen. Smaak van rode wijn is onherkenbaar anders en heerlijk.

  • Linda

    2 maart 2014 at 16:54 Beantwoorden

    Afgelopen vrijdag de bitterkoekjesparfait gemaakt en vandaag het stoofvlees. Allebei erg lekker! Ik ben fan van je site. Heb een tijdje niet veel gekookt maar jouw site heeft me weer helemaal enthousiast gemaakt! Ga zeker nog meer recepten proberen (oa de banoffi pie en de lemon cake) Bedankt voor de inspiratie!

  • Koen

    1 maart 2014 at 15:39 Beantwoorden

    Ik ben geinspireerd … van bestel.online.nl naar paulineskeuken.nl !\r\nwas begonnen met plukbrood (lekker biertje erbij) en daarna de gevulde paprika’s, moet tenslotte opbouwen 🙂 inmiddels aan het stoofvlees met rode wijn. geeft me een voldaan gevoel, beleef er plezier aan en het smaakt (lees: vanuit het voorproeven, gerecht nog niet klaar) nog goed ook. wat wil je nog meer..\r\nstoofvlees staat nu zo’n uurtje op en bedenk zojuist dat ik nog kaneelstokjes heb liggen.. zou dat wat zijn in combinatie met dit gerecht, deze samenstelling? groet Koen

    • Pauline

      2 maart 2014 at 15:16 Beantwoorden

      Waarschijnlijk wel 🙂 Nee grapje, ik denk dat het best lekker is om een stokje mee te laten trekken.

  • Mirjam

    4 februari 2014 at 21:17 Beantwoorden

    Jammie! Ben dol op stoofvlees (en hou praktisch niet van stamppot!) maar dan wel met bier ipv wijn. Hou niet van de smaak van wijn. Ga hem zeker maken!

  • Nicole

    4 februari 2014 at 17:59 Beantwoorden

    Niet echt een super vleeseter maar dit lijkt me heerlijk met de saus.

  • Nicole Ridders

    20 oktober 2013 at 21:28 Beantwoorden

    Heerlijk stoofpotje. Supermals vlees. Lekker 3 uur laten sudderen. Wordt zeker nog vaker herhaald. Ik heb pas jouw blog ontdekt (via http://www.welke.nl). Ben al superfan van al jouw recepten en mooie, duidelijke foto’s. gr. Nicole

  • Kim

    22 februari 2013 at 10:38 Beantwoorden

    Jum!

  • Pauline

    19 februari 2013 at 19:05 Beantwoorden

    Jaa dat heb ik ook, ben ook geen enorme vlees eter 😉

  • Stell

    19 februari 2013 at 15:42 Beantwoorden

    Dit wil ik echt een keer maken, ik hou niet zo van vlees maar dit soort gerechten vind ik heerlijk..vooral met die saus, jammie 🙂

Plaats een reactie