lamsbout-uit-de-oven-

Lamsbout uit de oven met kweeperen chutney

Met deze lamsbout uit de oven kan je inéén klap zes mensen blij maken. Yes. Grote stukken vlees braden lijkt misschien heel ingewikkeld, maar eigenlijk is er niks makkelijkers dan dit. Het enige dat je nodig hebt is een vleesthermometer en een portie geduld. Het voordeel van braadstukken is, dat het ideaal is voor grotere groepen. 4 biefstukjes in de pan aanbakken gaat prima, maar moet je voor 6 of meer personen koken, dan is zo’n gebraad echt perfect. Ik heb de lamsbout gemarineerd met yoghurt en ras el hanout, een heerlijke warme specerijenmix uit het Midden Oosten.

Erbij serveerde ik kweeperen chutney en dat was een perfect idee (al zeg ik het zelf). Kweeperen zijn van zichzelf heel hard en kan je dus eigenlijk niet zo uit de hand eten. De smaak is fris en kruidig en dat past perfect bij deze lamsbout. Je kunt de chutney zowel warm als koud serveren. En dat laatste is makkelijk omdat je het dan van tevoren kunt maken. Ik had een lamsbout van een kilo en deze was in een uurtje klaar. Heb je een groter formaat, trek er dan gerust wat extra tijd voor uit. Ik houd van een rosé garing dus ik heb een kerntemperatuur van 55 graden aangehouden. Het vlees gaart ook altijd nog iets na als het uit de oven komt. Houd je van rare, haal hem dan bij 50 – 52 graden uit de oven. Liever doorbakken, dan zit je met 63 graden goed. Dus het enige wat je te doen staat is de kernthermometer goed in de gaten houden. Ik heb zelf een digitale van IKEA en die geeft een piepje als het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Een kind kan de was doen.

lamsbout-uit-de-oven- kweeperen chutney

Ingrediënten voor 6 personen
1 lamsbout zonder bot van 1 kg
2 el volle yoghurt
Sap van een halve citroen
2 teentjes knoflook
2 tl ras el hanout
Peper en zout

Kweeperen chutney
500 gr kweeperen
1 sjalot
50 ml azijn
50 ml water
2 – 3 el suiker
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
2 kardemompeulen
2 plakjes verse gember

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal de lamsbout uit de koelkast en verwijder het overtollige vet. Een beetje vet is niet erg, dat is juist nodig voor een lekkere smaak, maar grote stukken kan je wegsnijden.

Maak een marinade van de yoghurt met de ras el hanout, 2 teentjes knoflook en het sap van een halve citroen. Breng de marinade goed op smaak met peper en zout. Smeer de lamsbout in met de yoghurtmarinade en laat hem een uurtje op kamertemperatuur komen.

Steek een kernthermometer in de lamsbout en plaats hem in een braadslee in de oven. Bij een kerntemperatuur van 55 graden is hij rosé gebraden. Zie voor andere garingen de inleidende tekst. Haal de lamsbout uit de oven en laat hem een half uurtje rusten onder aluminiumfolie.

In de de tussentijd kan je de kweeperen chutney maken. Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis. Snijd de kweeperen in blokjes.

Pel en snipper de sjalot en fruit dit aan in een steelpannetje. Voeg de kweeperen, de azijn en het water toe. Voeg 2 el suiker (of honing) en alle specerijen en de verse gember toe en laat de chutney zachtjes gaar stoven. Proef de chutney en voeg naar smaak eventueel extra suiker toe. De chutney is klaar als de blokjes kweepeer zacht geworden zijn. Je kunt het grof houden, maar eventueel ook platstampen met een stamper. Vis de kardemom, kruidnagel, kaneel en gember eruit.

Je kunt de chutney in een schone pot een paar dagen bewaren in de koelkast. Hij is zowel warm als koud lekker.

Snijd de lamsbout in plakjes en serveer deze met de kweeperen chutney.
lamsbout-uit-de-oven-

lamsbout-uit-de-oven-

 

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Kerst Oven Vlees recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in