Lasagne met prei
Vandaag maken we lasagne, maar dan nét even anders. Want wie zegt dat lasagne altijd met tomatensaus en gehakt moet? Deze lasagne met prei is een heerlijke combinatie van zoete prei, romige gorgonzola-kaas en knapperige walnoten. Het resultaat? Comfortfood met een verfijnde twist. De prei wordt langzaam gestoofd met miso en tijm, waardoor hij superzacht en vol van smaak wordt. En die gorgonzola-bechamel? Dat is zo’n saus waar je je vingers (of liever gezegd, je vork) bij aflikt.
Lasagne met prei: spannend en vega
Deze lasagne met prei is ideaal voor een etentje met vrienden of een luie zondagmiddag-lunch. Serveer ‘m met een lichte salade van rucola en peer, of voeg wat geroosterde tomaatjes toe voor een extra frisse smaak. Een glas witte wijn erbij (denk aan een lichte Chardonnay of een droge Riesling) maakt het plaatje helemaal af.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr verse lasagnebladen
- 90 gr bloem
- 4 - 5 st preien (ca 1 kg)
- 1 ltr melk
- 75 + 50 gr roomboter
- 80 gr Parmezaanse kaas
- 300 gr gorgonzola
- 2 el misopasta
- 50 gr walnoten
- 4 takjes tijm
- peper en zout
- olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven-en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht).
Snijd de preien in de lengte doormidden, spoel goed schoon en snijd vervolgens in de lengte door de helft. Smelt 50 gram boter en een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan, voeg de miso en tijmblaadjes toe en stoof de prei op laag vuur ongeveer 15-20 minuten, tot deze volledig zacht is. Schep de prei in het begin een paar keer goed om zodat deze volledig gedrenkt is met de boter en miso.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt 90 gram boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg langzaam de melk toe, terwijl je blijft roeren, tot een gladde saus ontstaat. Roer de stukjes gorgonzola door de saus tot ze volledig gesmolten zijn en de saus romig is. Breng goed op smaak met peper en zout.
Tip: Wil je een mooie gladde saus? Pureer hem dan met een staafmixer.
Vet een ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met een laagje van de gorgonzola-bechamelsaus. Leg een laag lasagnebladen eroverheen. Verdeel een laag gestoofde prei over de lasagnebladen, strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas en gehakte walnoten over.
Herhaal dit proces door nogmaals bechamelsaus, lasagnebladen, prei en walnoten te stapelen, totdat je minimaal vijf lagen (van de pastavellen) hebt opgebouwd. Eindig met een laag bechamelsaus en bestrooi de bovenkant met extra Parmezaanse kaas voor een mooie korst. Bak de lasagne in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagne gaar is.
Tip: Wanneer je 5 laagjes lasagnebladen gebruikt, wordt je lasagne met prei lekker stevig en kun je hem mooi aansnijden.
Variatietips
Niet zo’n fan van gorgonzola? Probeer eens zachte geitenkaas of een combinatie van ricotta en Parmezaan. En mocht je de miso niet in huis hebben, vervang het dan door een theelepel mosterd en wat sojasaus voor die extra umami kick. Zin in wat meer groenten? Voeg dan wat spinazie of plakjes gegrilde courgette toe.
Bewaartip
Deze lasagne kun je prima van tevoren maken. Bouw hem volledig op, maar wacht nog even met de oven. Bewaar afgedekt in de koelkast en schuif ‘m 40 minuten voordat je wil eten in de oven. Restjes (als die er zijn…) kun je tot twee dagen bewaren en opwarmen in de oven – want je wil natuurlijk wel die knapperige korst!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in